cherokee 4.0L

MJ, CJ, YJ, TJ, XJ, KJ, KK, WJ, ZJ, XK, WK, WH, JK, JL, JT

Moderator: Mroczny

Juka7
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

cherokee 4.0L

Post autor: Juka7 » pn mar 21, 2016 4:57 pm

Witam ponownie,
przychodzę tu znowu z problemem. Aby przypomnieć kim jestem to załamaną blondynką, która nie umiała i nie wiedziała jaki olej wlać do silnika :)
Dziś mam problem takowy, że kolejny mechanik mnie po prostu zawiódł. Otóż urwał mi się tłumik - mechanik stwierdził "spoko! można jeździć" dziś wchodząc do garażu przeżyłam załamanie rura wydechowa leżała na ziemi a tłumik wisi (prawdopodobnie na czymś zawisnął). Jestem bliska załamania bo nie sprzedam auta jak wiele osób mi proponuje. Mam pytanie czy jest tu może ktoś ze śląska lub z okolic Częstochowy? I pomógł by biednej kobicie (oczywiście nie za darmo bo wiadomo jak to bywa w tych czasach) uporać się w końcu z różnymi problemami w tym autku ? :lol: Auto 1 stycznia przeżyło swoją osiemnastkę i nic praktycznie nie było w nim wymieniane. Fakt, może jest zaniedbane ale stopniowo będę się starała je dopieścić. Też słyszałam, że części bardzo trudno zdobyć, ale to tylko dlatego, że w okolicy nie mam już żadnych znajomych co jeżdżą terenówkami a o znajomymi z Silesii Park słuch zaginął. Nie mam się do kogo zwrócić po prostu. Także potrzebuję pomocy co z tą rurą.. Bo na pewno trzeba wymienić to wszystko jest przegnite (tak weszłam pod auto ze strachem i przyjrzałam się wszystkiemu). I nie wiem czy kupować nowe czy używane i czy ktoś poleciłby w końcu jakiegoś wiarygodnego mechanika bo już jednego tak opieprzyłam, że w oczy mi nie chce patrzeć! :evil:
Pozdrawiam :oops:

Awatar użytkownika
Misiek Cypr

Re: cherokee 4.0L

Post autor: Misiek Cypr » pn mar 21, 2016 9:20 pm

Jak tlumik odpadl w garazu, to dobrze. Bo w czasie jazdy moglby komus krzywde wyrzadzic. Podjedz z tym ukladem wydechowym do jakiegokolwiek mechanika, co ma tlumiki na szyldzie napisane, a dorobi Ci caly nowy uklad wydechowy, albo tylko kawalek, zaleznie od stanu. pamietaj, ze za zuzyty katalizator mozna dostac pare stuwek. A nowy flowmasetr kosztuje 450 na znanym portal aukcyjnym. Bo pan od tlumikow zaspiewa kolo 1000 za sam katalizator. Tu warto zamowic z tego mastera. Reszte Ci pan dorobi, bedzie mial prace latwiejsza niz w osobowce, bo miejsca ma sporo.

Co do mechanixow na Slasku, to jestem z Pomorza. Niestety nikogo nie znam w Twoich rejonach.
Obecnie park maszyn nie zawiera 4x4
513549044

Awatar użytkownika
misman

Re: cherokee 4.0L

Post autor: misman » pn mar 21, 2016 10:21 pm

Czasy się trochę zmieniły, i części są dostępne niemal w każdym kiosku warzywnym. Może nie od ręki, dzień - dwa trzeba poczekać bo stany magazynowe w warzywniaku opiewają głównie na plebswageny, audi i inne osobowe europejskie truchła ;) :)21
Osobiście jestem zwolennikiem nowych części (nawet chińskich) względem używek niewiadomego pochodzenia i stanu (zazwyczaj "igła" :)21 ), za 70% nówki sztuki zamiennika z roczną (lub dwuletnią konsumencką) gwarancją. I nie brandzlować się "oryginałami" - zamienniki (nawet kitajskie :)21 ) w większości przypadków są lepszej jakości, niż oryginały 15 lat temu :)21
IMO nie warto zawracać sobie głowy używkami - jeśli auto ma jeździć i nie wiąże się to jedynie z planami dojazdu na giełdę lub do pobliskiego autokomisu.
Co do katalizatora - trzeba uważać, żeby gamoń (imć Pan Tłumikowy) nie kopnął dyskretnie starego, zużytego kata pod stół warsztatowy, udając niemca :)21 Należy grzecznie upomnieć się o zwrot swojej własności - być może usłyszy się wówczas ofertę odkupienia katalizatora ;) To negocjować np. że za robociznę, czy coś w ten deseń :)21
"Panie doktorze, koledzy mogą częściej i więcej...
-Jaki problem? Chwal się Pan jak oni."

ODPOWIEDZ

Wróć do „Jeep”