temat rzeka o LPG w Xj
Moderator: Mroczny
temat rzeka o LPG w Xj
Witam
Zastanawiam się czy da się ściągnąć Xj tak aby palił na gazie 17l LPG bo zamontowali mi instalacje i poniżej 23litrów nie chce schodzić.
Zastanawiam się czy da się ściągnąć Xj tak aby palił na gazie 17l LPG bo zamontowali mi instalacje i poniżej 23litrów nie chce schodzić.
- Bartek 4.7
-
Re: temat rzeka o LPG w Xj
napewno sie da.keler pisze:Witam
pojarka mi 17 pali a gdzie XJ który waży tylko 1,4t...
przypuszczam że leszcze spaprali coś z sondą lambda. zmień warsztat albo jedź na diagnoze do innego.
- Bartek 4.7
-
Ja to widzę tak:
1. Dobra instalacja to 40%sukcesu. Ale to zwykle jest drogo wiec niektórzy biorą coś tańszego.
2. 50% sukcesy to dobry gazownik który wie co robi. Durny Pan Henio na pewno zainstaluje "tanio" ale jak policzysz nerwy i koszty poprawek to taniej wychodzi instalacja w ASO
3. 10% to dobry gaz. Nie ma co się łaszczyć na taniochę na lewych stacjach. Czasem mają tam taki syf że strach. Tylko sprawdzone stacje. Na firmowych zawsze jest trochę pewniej. Najlepszy gaz to Shell, Statoil, BP. Orlen z pewnej stacji też nie jest zły, ale czasem można się nadziać.
Jedź do dobrego gazownika niech ci sprawdzi instalację i nalej dobrego paliwa
1. Dobra instalacja to 40%sukcesu. Ale to zwykle jest drogo wiec niektórzy biorą coś tańszego.
2. 50% sukcesy to dobry gazownik który wie co robi. Durny Pan Henio na pewno zainstaluje "tanio" ale jak policzysz nerwy i koszty poprawek to taniej wychodzi instalacja w ASO

3. 10% to dobry gaz. Nie ma co się łaszczyć na taniochę na lewych stacjach. Czasem mają tam taki syf że strach. Tylko sprawdzone stacje. Na firmowych zawsze jest trochę pewniej. Najlepszy gaz to Shell, Statoil, BP. Orlen z pewnej stacji też nie jest zły, ale czasem można się nadziać.
Jedź do dobrego gazownika niech ci sprawdzi instalację i nalej dobrego paliwa

Z wlasnych doswiadczen (silnik 4L autko lekko inne WJ) po samodzielnej probie zrozumienia co tam w tym kompie sie zmienia ( trafilem na dosc sympatycznych macherow ktorzy nie sciemniali) stan jest nastepujacy trasa 18-20 miasto 20-23 dalsze proby ograniczenia byly nawet trasa 16 miasto 20 jezdzi sie ciezko samochod strasznie muli przy przyspieszaniu. Przy nastawach gdzie zachowanie sie sad lamba sprobowano ustawic jak na benzynie samochod jezdzil na gazie lepiej niz na benzynie a spalanie mozna bylo oszacowac na 32 litry. A przy okazji mam taka zagadke w kompie kolo lusterka jest opcja chwilowego zuzycia paliwa - skad to to wie ile pali jak sie na gaz przelaczy
nb. komp ten lekko zawyza ale wyraznie pokazuje wiecej przy jezdzie na gazie niz na benzynie.

wskaznik wie ile palisz po czasach wyrysku. przy instalacji gazowej II generacji komp benzynowy dostaje idealny przebieg lambda od kompa gazowego tak wiec pokazuje cośtam, moze byc wyzej, moze byc nizej.
przy sekwencji jest troche inaczej - wskazania winne bic bardziej wiarygodne przy dobrze zestrojonej instalce.
przy sekwencji jest troche inaczej - wskazania winne bic bardziej wiarygodne przy dobrze zestrojonej instalce.
Mój skunks pali w mieście koło 20 litrów, raz na trasie miałem nawet 17, ale lekką nogą jechałem. Sam nie wiem czy te wyniki są OK, czy gnębić naszego gazownika... Wkręca się na obroty bezproblemowo i nie muli...
G-UNIT nowe otwarcie- czas na testy
biggy12@poczta.onet.pl
biggy12@poczta.onet.pl
- Discotheque
-
po to:
1. auto ma 180 KM i nie raz pokażesz dresom w plaskaczach co potrafi peep, a wtedy patrz punkt 2
2. spalanie 11-12 litrów benzyny jest utopią, rozpatrywałbym to racej jako pobożne życzenia
3. dla lepszego samopoczucia przy tankowaniu- co innego lać do pełna gazu za 150 zeta, a co innego beny za 250 PLN??
De facto jest oszczędność, może nie tak duża, ale jednak...
1. auto ma 180 KM i nie raz pokażesz dresom w plaskaczach co potrafi peep, a wtedy patrz punkt 2
2. spalanie 11-12 litrów benzyny jest utopią, rozpatrywałbym to racej jako pobożne życzenia

3. dla lepszego samopoczucia przy tankowaniu- co innego lać do pełna gazu za 150 zeta, a co innego beny za 250 PLN??
De facto jest oszczędność, może nie tak duża, ale jednak...
G-UNIT nowe otwarcie- czas na testy
biggy12@poczta.onet.pl
biggy12@poczta.onet.pl
- Discotheque
-
Jest tu jakis wlasciciel XJ 4.0 ktory jezdzi na benzynie i ma sprawne technicznie auto? Bo czytam sobie historie o tym spalaniu i nie moge zrozumiec o co chodzi. Na forum USA spalanie 11l trasa to norma, czasem jest lepiej. A tu kosmiczne numerki. Gdy kupilem swoje auto spalalo 18/13 (miasto/trasa), po tym jak wyrzucilem wszystkie patenty poprzedniego wlasciciela, doprowadzilem do normalnego stanu elektryke, uklad dolotowy i wydechowy mam 13/10 (a to jest 5.7l). Czy problemem jest tu marna konstrukcja pod wzgledem ekonomicznym, wiek tych aut czy stosowanie marnej jakosci czesci?
13/10???
forum programu "nie do wiary" pietro nizej
silnik "pare" litrow i spalanie 10l
?? 
i odpowiadam na twoje pytanie ktore zadales na koncu: tu sa ludzie co tym sie przemieszczaja na codzien i dla zabawy a nie teoretycy ktorzy nie maja zadnego pojecia i w cuda wierza tak jak TY hahaha
nie myslalem ze mnie ktos tak jeszcze na noc rozbawi hahahha

forum programu "nie do wiary" pietro nizej

silnik "pare" litrow i spalanie 10l

i odpowiadam na twoje pytanie ktore zadales na koncu: tu sa ludzie co tym sie przemieszczaja na codzien i dla zabawy a nie teoretycy ktorzy nie maja zadnego pojecia i w cuda wierza tak jak TY hahaha
nie myslalem ze mnie ktos tak jeszcze na noc rozbawi hahahha
Jeep ZJ-zagazowany(byl)!!! Ford Explorer z gazem hehehehe
guma AT 32" a w gore ponad 2"
guma AT 32" a w gore ponad 2"

W moim Jeep'ie spalanie LPG zaraz po zalozeniu instalacji dochodzilo do ~26l w miescie. Na trasie czasami udawalo mu sie wypic kolo 20l.
Po kolejnej kontroli/regulacji okazalo sie, ze mam walnieta sonde lambda. Gaziomechanik pominal sygnal z sondy i wreszcie spalanie jest takie jak podaje Bocian. W trasie w okolicach 16-18 a w miescie kolo 20.
Ciekawe jak bedzie po wymianie sondy na nowa
Po kolejnej kontroli/regulacji okazalo sie, ze mam walnieta sonde lambda. Gaziomechanik pominal sygnal z sondy i wreszcie spalanie jest takie jak podaje Bocian. W trasie w okolicach 16-18 a w miescie kolo 20.
Ciekawe jak bedzie po wymianie sondy na nowa

XJ '89 4.0 LIMITED LPG
"PRZESZCZEP"
"PRZESZCZEP"

Pewnie mozna zejsc w trasie ponizej 13-14l jak sie jedzie 100-110 nie wprzedzajac nikogo. Sam zauwazylem duza roznice w spalaniu jezeli sie jedzie spokojnie (120-130) ale to caly czas jest kolo 14l/100.
Fakt ze przed zalozeniem gazu bylo troszeczke lepiej bo teraz dolot jest przez mikser zablokowany...
Ale co to za przyjemnosc jak Cie maluchy wyprzedzaca
Fakt ze przed zalozeniem gazu bylo troszeczke lepiej bo teraz dolot jest przez mikser zablokowany...

Radek zwany TReneR
Mialem sobie kiedys Jeepka

Oczywiscie tu o benzynie pisalem, bo LPG to 18-20 rowno bierze niezaleznie czy miasto czy trasa (zalezy do jakosci gazu tylko)Radek666 pisze:Pewnie mozna zejsc w trasie ponizej 13-14l jak sie jedzie 100-110 nie wprzedzajac nikogo. Sam zauwazylem duza roznice w spalaniu jezeli sie jedzie spokojnie (120-130) ale to caly czas jest kolo 14l/100.
Radek zwany TReneR

- Bartek 4.7
-
A mi życie pokazuje że 11l/100 to chyba tylko na autostradzie przy 90-100km/h i b. delikatnie z gazem, czyli przy jeździe "jak za pogrzebem" . Mój 4.7 średnie spalanie na odcinku 12.000km nieważne od pory roku średnio wg komputera wynosi 14.9-15.2l/100km.
Na autostradzie w Germanii przy płynnej jeździe z prędkością 160km/h wyniosło 16.5l/100.
Zebym nie wiem co robił to i tak "średnia użytkowa" czyli średnioroczne spalanie w użytkowaniu codziennym wynosi ok 15l/100.
Howgh
Na autostradzie w Germanii przy płynnej jeździe z prędkością 160km/h wyniosło 16.5l/100.
Zebym nie wiem co robił to i tak "średnia użytkowa" czyli średnioroczne spalanie w użytkowaniu codziennym wynosi ok 15l/100.
Howgh