13,2 litra na 100 km
Moderator: Mroczny
-
- jestem tu nowy...
13,2 litra na 100 km
Wczoraj wieczorem wracajac do domu postanowilem sprawdzić do ilu uda sie zejść ze spalaniem. Tak więc na trasie 220 km jechałem sobie bardzo spokojnie nie przekraczając 110km/h, ruszanie ze swiateł odbywało się bardzo spokojnie, prawie nigdy nie przekraczałem 2500 obrotów, wyprzedzanie też spokojne. Muszę przyznać, że jazda nie należała do wielkich przyjemności ale tragicznie też nie było. 13,2 litra na 100 km to ja mi się wydaje mało, a sądzę, że jeszcze troszeczkę z tego wyniku można urwać. Jestem ciekaw czy ktoś z was próbował takich jazd i jakie spalanie mu wyszło. Zaznaczam, że nie zamierzam robic tego często i będę jeżdził "normalnie".
ZJ `97 5,2 litre V8, zagazowany
Mi ostatnio na autostradzie przy jezdzie 130-140km/h glownie na tempomacie spalil ~14l/100km, a na wyregolowanym gazie 16.5-17l/100 (z czego jestem bardzo zadowolony!) To sa wyniki na trasie 1200km ale gaz byl polski - na nienaszym pewnie jeszcze lepiej wyjdzie.
Radek zwany TReneR
Mialem sobie kiedys Jeepka
Mialem sobie kiedys Jeepka

14 z hakiem tez mialem jadac tak do 130km/h i bez szalenstw oczywiscie na pb
ale mialem tez mniej niz 12 na pb ale w finlandi gdzie naprawde nalezy jezdzic bardzo powoli!!! 90km/h to byl rarytas na drodze
ostatnio sprwadzilem w miescie na pb i spalil 19.8 na odcinku 150km-jazda normalna korki itp.
gaz 25 miasto i nic mniej hahahahaha
silnik mam 4.0 wiec jak twoj 5.2 to calkiem ladny wynik
ale mialem tez mniej niz 12 na pb ale w finlandi gdzie naprawde nalezy jezdzic bardzo powoli!!! 90km/h to byl rarytas na drodze
ostatnio sprwadzilem w miescie na pb i spalil 19.8 na odcinku 150km-jazda normalna korki itp.
gaz 25 miasto i nic mniej hahahahaha
silnik mam 4.0 wiec jak twoj 5.2 to calkiem ladny wynik

Jeep ZJ-zagazowany(byl)!!! Ford Explorer z gazem hehehehe
guma AT 32" a w gore ponad 2"

Panowie jeżdżę cały czas na benzynie i jak sądzę mam dobrze wyregulowany silnik. Po przejechaniu 500 km /większość w trasie - około 400 km/ i przy średniej prędkości 110 - 120 km/godz. udało mi się osiągnąć spalanie 12,75 l na 100 km. Sam byłem zaskoczony wynikiem. Tankowałem na tej samej stacji i żeby wynik odpowiadał rzeczywistości tankowanie odbywało się pod sam korek. Silnik 4,0 l 

Mirek
jechałem nad zegrze i kawałek wracałem w sumie zrobiłem 100 km ( zanim musiałem się zatrzymać z powodu braku oleju w silniku[daj Boże, żeby nic się nie stało]) to komputer mi pokazał spalanie 12,6L/km a toczyłem się 80-90km/h tak więc gdyby tak było to super ale myślę, że troszkę oszukuje:)
o moich problemach opiszę w innym temacie jak troszkę ochłonę i powalczę z gazownikami bo dopiero wróciłem do domu po lawetowaniu...

o moich problemach opiszę w innym temacie jak troszkę ochłonę i powalczę z gazownikami bo dopiero wróciłem do domu po lawetowaniu...

Only at ...
ZJ 95' V8 4,5"up
ZJ 95' V8 4,5"up
-
- jestem tu nowy...
Jak widać z wypowiedzi jest możliwe spalanie na poziomie 12-14 litrów PB, i to przy silnikach 4.0 czy 5,2 L. Jest to pocieszajeca wiadomość, oczywiscie przy naprawdę spokojnej jeździe. Swoją drogą miałem kiedyś Passata 2,8 V6 i nigdy nie udało mi się zejść poniżej 9 litrów.
ZJ `97 5,2 litre V8, zagazowany
-
jak masz takie problemy, to dzwon smialo, zaraz cos sie wymysli. i ktos dopomoze.Kosa pisze: o moich problemach opiszę w innym temacie jak troszkę ochłonę i powalczę z gazownikami bo dopiero wróciłem do domu po lawetowaniu...![]()
![]()
ja pipem "cudem wislanym chyba" wrocilem kiedys znad Wisly, a na drugi dzien Jarek Kukuruku juz wspomagal i holowal mnie do warsztatu.
takze spoko ...
pozdrawiam,
YJ 4.0
YJ 4.0
- kawalczewskip
- jestem tu nowy...
Mam pytanko, może nie na miejscu bo podobnież PEEPów nie trzeba holować a w szczególności tych z automatem.
No ale jeśli dojdzie do takiej sytuacji, to jakie środki ostrożności nalezy zachować, gdy ma się "automat"? Czy jednak pzostaje tylko laweta?
No ale jeśli dojdzie do takiej sytuacji, to jakie środki ostrożności nalezy zachować, gdy ma się "automat"? Czy jednak pzostaje tylko laweta?
już bez PEEPa (zobaczymy jak długo),
została saperka, ................... i trochę innych szpejów
została saperka, ................... i trochę innych szpejów
no jestem na bierząco hehe ale tak, możesz holować wrzucając reduktor na luz ale... pytanie czy na normalnej długości linki dasz radę wyhamować bez wspomagania takim bądź co bądz ,,kolosem" ważącym ze dwie i pół tony... ja się bałem ryzykować i wezwałem lawetę i tak musiałem szukać, bo znajomy miał tylko taką o ładowności 1860 no i nie bardzo chciał... 

Only at ...
ZJ 95' V8 4,5"up
ZJ 95' V8 4,5"up
nic prostrzego...
i to tylko w terenowkach ze skrzynka redukcyjna....
...w osobowkach odpada...choc ponoc powoli mozna ale ....
w peepie :
automat na N i odpalic silnik coby sterownosc i hamownosc miec... ( jak mozna ospalic...)
a reduktorek na N - rozlanczasz wsio i jest git...
dlatego zakladanie blokady gajgi nie ma sensu...jak kumaty zlodziej bedzie to....
i to tylko w terenowkach ze skrzynka redukcyjna....
...w osobowkach odpada...choc ponoc powoli mozna ale ....

w peepie :
automat na N i odpalic silnik coby sterownosc i hamownosc miec... ( jak mozna ospalic...)
a reduktorek na N - rozlanczasz wsio i jest git...

dlatego zakladanie blokady gajgi nie ma sensu...jak kumaty zlodziej bedzie to....

"G" -> G-UNIT - producentka adrenaliny...
LC J200 V8 '11 -> dupowozik...
LC J200 V8 '11 -> dupowozik...
panowie, to moze starą tradycją zorganizować "rajd o kropelce"
klasy 5,2 litra i 4,0
klasy 5,2 litra i 4,0

cialo nie przyspiesza umyslu,umysł nie ponagla ciała...
www.szachy.org/~maciek/net/pvekstory301.gif
www.szachy.org/~maciek/net/pvekstory301.gif
skad ty ta wage auta wymysliles??? a jesli mial lawete o ladownosci 1860 to musze powiedziec ze bardzo mocna laweta!!! bo czesto DMC lawety jest w tej wartosciKosa pisze:no jestem na bierząco hehe ale tak, możesz holować wrzucając reduktor na luz ale... pytanie czy na normalnej długości linki dasz radę wyhamować bez wspomagania takim bądź co bądz ,,kolosem" ważącym ze dwie i pół tony... ja się bałem ryzykować i wezwałem lawetę i tak musiałem szukać, bo znajomy miał tylko taką o ładowności 1860 no i nie bardzo chciał...
Jeep ZJ-zagazowany(byl)!!! Ford Explorer z gazem hehehehe

No dobra, przesadziłem pomyliło mi się z DMC pojazdu
ale podejrzewam, ze dwie tony waży, a co do lawety to ten mój znajomek to ma mercedesa lawetę a nei lawetę do ciągnięcia a wczoraj to byłem ściągany taka fajową lawetą też mecedesem co to może dwa samochody na raz zabrać
(gościo jeździ dla chryslera w wawie
)

Only at ...
ZJ 95' V8 4,5"up
ZJ 95' V8 4,5"up