Czy kupowac Cherokee?

MJ, CJ, YJ, TJ, XJ, KJ, KK, WJ, ZJ, XK, WK, WH, JK, JL, JT

Moderator: Mroczny

Kwas
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Czy kupowac Cherokee?

Post autor: Kwas » śr kwie 20, 2005 11:04 pm

Chce kupic cherokee 4.0 z 89, 90 z reichu, ale jeszcze nie jestem pewien :) Tzn. nie mam pojecia jakie sa ceny czesci, czy sa tylko oryginalne, czy podrobki tez jakies istnieja, czy jest dobry serwis w Krakowie (raczej nie autoryzowany:)), jak jest z awaryjnoscia itp. Auto bedzie raczej takim "weekendowym", wiec np. spalenie mnie srednio intersuje :)
Aaaaa, mam nadzieje, ze mnie ortodokcy nie zbesztaja, ale czy nie bylo by lepiej kupic jakiegos starego japonskiego kanciaka, typu Pajero?

Dzieki za pomoc

Awatar użytkownika
PKi

Kontaktowanie:

Post autor: PKi » czw kwie 21, 2005 7:35 am

krótkie pajero na asfalt, w terenie skacze jak żaba :)20
XJ '88 4.0 Kuna
Obrazek
OFFPOJE TEAM

Awatar użytkownika
pezet

Post autor: pezet » czw kwie 21, 2005 8:19 am

Najlepiej obejrzyj sobie auta roznych marek, jak sie da to sie przejedz, zastanow sie do czego chcesz go wykorzystywac itd.

Stary Cherokee ma swoj urok i "dusze" - tego japonczykom brakuje, ale jesli chodzi o walory uzytkowe to napewno np. Patrol GR w terenie lepiej sobie poradzi.

Druga rzecz - jak chcesz ostro katowac w terenie, to lepiej chyba kupic Wranglera. Czirokiem - ze skora i "luksusem" w srodku - bedziesz sie obawial wjechac do glebszej wody, utopic w blocie itp.

Po trzecie - licz sie z tym, ze jak kupisz auto 15-letnie, to zeby go doprowadzic do dobrego stanu, wylozysz - w najlepszym wypadku - kilka tysiecy.
Awaryjnosc? - chyba nie do przewidzenia. W kazdej chwili moze pasc wszystko - jak w kazdym aucie jakiejkolwiek marki..

A spalanie Cie zainteresuje - przy DRUGIM tankowaniu - jak zobaczysz jak malo czasu (i kilkometrow) minelo od pierwszego :)

Awatar użytkownika
bartosiak

Post autor: bartosiak » czw kwie 21, 2005 8:24 am

Kupuj Cherokee'a - te autka mają duszę.
Do użytku na tzw codzień, to jest do pracy. do lasu, na działkę, na narty, ale i pod operę - tylko Cherokee. Odpowiednio dzielny terenowo (poza typowymi rajdami terenowymi) komfortowy, elegancki i wygodny do dalekich podróży. :)2
Michał Bartosiak

Awatar użytkownika
PKi

Kontaktowanie:

Post autor: PKi » czw kwie 21, 2005 8:36 am

co poza rajdami terenowymi ? :evil:

Drobne niedrogie przeróbki i daje rade.
XJ '88 4.0 Kuna
Obrazek
OFFPOJE TEAM

Awatar użytkownika
bartosiak

Post autor: bartosiak » czw kwie 21, 2005 9:14 am

Jasne , ale trochę szkoda , gnieść blachę o drzewa no i jednak te drobne przeróbki wymagają głównie przebudowy zawieszenia.
Michał Bartosiak

Awatar użytkownika
WJ Jeep

Post autor: WJ Jeep » czw kwie 21, 2005 9:30 am

Każdy syf wymaga przeróbek. Tylko Wrangler Rubicon jest bodaj jedynym samochodem produkowanym seryjnie, którym od razu można jechać w teren, choć przeróbki i tu się przydadzą.

Awatar użytkownika
PrzemekP
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: PrzemekP » czw kwie 21, 2005 9:36 am

WJ Jeep pisze:Tylko Wrangler Rubicon jest bodaj jedynym samochodem produkowanym seryjnie, którym od razu można jechać w teren
a tu kolega dowalił zdrowo...
a suzuk to sie w terenie nie widziało??
:wink:
gg:3313260
SJ-413 "pchełka"
XT600Z '86 :D

Awatar użytkownika
misialek

Post autor: misialek » czw kwie 21, 2005 10:09 am

Z tym jedynym rubiconem, to faktycznie przesada. Weź samuraja lub jimnego z salonu, pokus się tylko o oponki MT i wio na rajdzik :wink:
Podepne się nieco pod temat bo sam w najbliższym czasie będę na kupnie większego auta niż suczka i właściwie jestem zdecydowany na disco tdi (95-96) ALE czasami tą decyzje burzy mi myśl o XJ od 98 w zwyż (po liftingu). Zauwazyłem że można takiego kupić za około 6-7 tys EUR. Teoretyzując rocznik młodszy, przebieg mniejszy, stan lepszy. Tylko cały czs nie daje mi spokoju wątpliwa renoma silnika VM (musi być diesel). Poczytałem już troche wątków na forum i w sumie jak na moje potrzeby to może by i wystarczył, zakładająć że dołożyłbym mu np. chłodnice oleju żeby poprawić chłodzenie.
Co o tym myślicie?
Ranger, XC70, XTZ660

Awatar użytkownika
WJ Jeep

Post autor: WJ Jeep » czw kwie 21, 2005 2:15 pm

Panowie, ppisałem o samochodach wyjeżdżających prosto z fabryki nadających się do cięższego (prawdziwego) terenu. Suzuki nie ma w ofercie takich samochodów.

Awatar użytkownika
misialek

Post autor: misialek » czw kwie 21, 2005 2:50 pm

WJ Jeep pisze:Panowie, ppisałem o samochodach wyjeżdżających prosto z fabryki nadających się do cięższego (prawdziwego) terenu. Suzuki nie ma w ofercie takich samochodów.
Kolego albo nie widziałeś w życiu fabrycznego samuraja lub jimnego w akcji albo błędnie rozumiesz pojecię "fabrycznie przygotowany" :wink:
To że SUZUKI nie reklmuje swoich pojazdów jako fabrycznie przygotowanych do "terenu", nie oznacza że sobie tam doskonale nie dają rady, bez ŻADNYCH przeróbek (nie licząć wymiany opon).
Przypuszczam że są takie miejsca gdzie seryjna suzuka objechałaby seryjnego rubicona (jak i odwrotnie :)21 )
Nie ma co tu dyskutować, nie podważam zdoloności terenowych jeepów ale powiedzmy sobie jasno że w terenie jeep raczej nie zrobi tego co zrobi suczka. Z drugiej strony na dłuższe trasy, i mniej skomplikowane przeszkody jeepem jedzie się bardziej komfortowo i przyjemniej.
Ranger, XC70, XTZ660

Awatar użytkownika
Misiek Bielsko

Kontaktowanie:

Post autor: Misiek Bielsko » czw kwie 21, 2005 4:31 pm

Oprocz suzuki to jeszcze defekter fabrycznie sobie radzi bardzo dobrze, no i ruskie produkty.

Awatar użytkownika
PKi

Kontaktowanie:

Post autor: PKi » czw kwie 21, 2005 6:16 pm

eee
nissany pickup'y tez sobie poradza w terenie.

ale co do xj to szczerze mowiac z moich doswiadczen wynika - im starszy tym lepszy. wydaje mi sie ze z roku na rok spadała jakosc wykonania podzespołów. no i rece precz od VM'a.
XJ '88 4.0 Kuna
Obrazek
OFFPOJE TEAM

Kwas
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Kwas » czw kwie 21, 2005 8:48 pm

pezet pisze:Najlepiej obejrzyj sobie auta roznych marek, jak sie da to sie przejedz, zastanow sie do czego chcesz go wykorzystywac itd.

Stary Cherokee ma swoj urok i "dusze" - tego japonczykom brakuje, ale jesli chodzi o walory uzytkowe to napewno np. Patrol GR w terenie lepiej sobie poradzi.

Druga rzecz - jak chcesz ostro katowac w terenie, to lepiej chyba kupic Wranglera. Czirokiem - ze skora i "luksusem" w srodku - bedziesz sie obawial wjechac do glebszej wody, utopic w blocie itp.

Po trzecie - licz sie z tym, ze jak kupisz auto 15-letnie, to zeby go doprowadzic do dobrego stanu, wylozysz - w najlepszym wypadku - kilka tysiecy.
Awaryjnosc? - chyba nie do przewidzenia. W kazdej chwili moze pasc wszystko - jak w kazdym aucie jakiejkolwiek marki..

A spalanie Cie zainteresuje - przy DRUGIM tankowaniu - jak zobaczysz jak malo czasu (i kilkometrow) minelo od pierwszego :)
1.Topic jeepa w blocie nie mam w planach, zdaje sobie sprawe, ze nie do konca jest to auto do takiej zabawy :)
2. Awaryjnosc spoko, tylko jak z cenami czesci, bo jak za kazda piedołę bede placil jak za 3-letnie seicento, to srednia przyjemnosc
3. Spalanie..... Taaaaaaaa, garbus w czasach swojej "swietnosci" potrafil wypic 15 l.... :)

Awatar użytkownika
Mechatronik
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Mechatronik » pt kwie 22, 2005 7:41 am

Witam.
Zamknąć oczy i kupować !! ........ ,potem wypić litra ,otworzyć oczy :oops: ---JAKI TEN ŚWIAT ...JEST PIĘKNY . :lol: ....a .......Jeep . :o .....! ..piękniejszy niż pierwsza miłość :roll: ...... I DLATEGO WARTO GO KUPIĆ :P
Fregata pod pełnymi żaglami i Jeep na szlaku - TO JEST TO....Cherokee Limited 4.0 LPG \ 1990

Awatar użytkownika
misman

Post autor: misman » pt kwie 22, 2005 8:19 am

Mechatronik pisze:Witam.
Zamknąć oczy i kupować !! ........ ,potem wypić litra ,otworzyć oczy :oops: ---JAKI TEN ŚWIAT ...JEST PIĘKNY . :lol: ....a .......Jeep . :o .....! ..piękniejszy niż pierwsza miłość :roll: ...... I DLATEGO WARTO GO KUPIĆ :P
Eno... bez przesady :o To jest po prostu niezły wozik, ale żeby popadać aż w taki fanatyzm ? :o Tak czy inaczej, Cherokee to dobre auto za niewielkie pieniądze. Wygodny, dobry silnik, napęd x4 - ma to wszystko, czego głównie oczekiwałem od auta - w moje potrzeby pasuje idealnie :)2 . Gdyby tylko zechciał troszeczkę mniej palić... :roll: :)21
"Panie doktorze, koledzy mogą częściej i więcej...
-Jaki problem? Chwal się Pan jak oni."

Awatar użytkownika
SławekXJ

Post autor: SławekXJ » pt kwie 22, 2005 10:41 am

Kwas pisze: 3. Spalanie..... Taaaaaaaa, garbus w czasach swojej "swietnosci" potrafil wypic 15 l.... :)

A Cherokee jak spali 15 to będziesz się cieszył :D
Racja jest jak dziura w d...,każdy ma swoją:)21

mel

Post autor: mel » pt kwie 22, 2005 1:40 pm

Brać auto w ciemno - jak doprowadzisz do dobrego stanu technicznego to jazda prawie darmocha :D
A tak uczciwie - to w moim Zj-cie od czasu remontu generalnego po kupnie - wymieniam olej, świece, i średnio jeden krzyżak co pół roku, no może dwa, do tego koszty związane z instalacją gazową - raz do roku przewody, co co 10000 świece, 30000 kable,palec i kopułka.
ceny - w porównianiu do moich wcześniejszych samochodów śmieszne - ale znalazłem dobry i tani serwis.
Z pamięci:
przegląd co 10000 km - robocizna ok 250 zł
wszelkiej maści oleje poniżej 20 zł/litr, świece też poniżej 20 zł/szztuka, filtr oleju ze 40-50 zł, kable wysokiego napięcia 90 zł, krzyżaki jakieś 50 zł za sztukę ale lecą co pół roku.
Zasada jest prosta: w aso za 5000 zł będziesz miał przegląd okresowy plus wymiana klocków (to tak w zaokrągleniu ), a u zaprzyjaźnionego mechanika zrobisz pół remontu całego syfa.
I tak jest ze wszystkim - zamienników/podrób i uzywek jest dużo ale trzeba wiedzieć gdzie szukać.
Tylko część poważniejszych rzeczy musisz szukać w oryginale i zato zapłacisz więcej.
Dlatego b. ważne jest aby przed zakupem auto obejrzał dobry mechanior - i pomógł Ci wyliczyć ile i co na starcie jest konieczne do roboty.
Do ważnych rzeczy zaliczyłbym stam silnika, stan osprzętu i podzespołów elektrycznych, stan skrzyni, napędów, mostów, zawieszenia, reduktora - starczy? :D
mel
Jeep YJ na Patrol GR, Toyota LC, Star
Jeep WJ 4.7 wiejt
GAZ 69 - jak z fabryki

Awatar użytkownika
Jerry

Post autor: Jerry » pt kwie 22, 2005 4:40 pm

Ze sie tak mela zapytam co to za Gaz 69 B ??
Disco 300 ES

mel

Post autor: mel » pt kwie 22, 2005 5:49 pm

100 procent oryginał jeno bez plandeki i stelaża - którego z powodu braku czasu reaktywuję od 5 lat - pozostało mi tylko przykrycie budy i wymiana gaźnika - stary ma już się nie daje regulować (luzy i lewe powietrze.
mel
Jeep WJ 4.7 wiejt
GAZ 69 - jak z fabryki

Awatar użytkownika
Jerry

Post autor: Jerry » pt kwie 22, 2005 7:27 pm

:-) Chodzilo mi o tajemniczy skrot B ( Gaz 69 B )
Disco 300 ES

mel

Post autor: mel » pt kwie 22, 2005 8:03 pm

A o to chodzi - tak mam wbite w dowodzie i jak kiedyś sprawdziłem np: na www.autogallery.ru, czy coś podobnego to przeczytałem,że GAZ 69 B to odmiana zapisana jako : polowy zestaw naprawczy i stwierdziłem, że ten typ tak ma.
Natomiast wygląd mojego nie różni się niczym od gaza 69 (nigdy nie próbowałem głębiej zweryfikować to B) :roll:
mel
Jeep WJ 4.7 wiejt
GAZ 69 - jak z fabryki

mel

Post autor: mel » pt kwie 22, 2005 8:11 pm

sorry:

http://www.autogallery.org.ru/gaz69.htm

gaz 69 B - field repair technical assistance car

Kurna śledztwo jak przed komisją orlenowską - a ja nic nie wiem i nic nie pamiętam - chyba skoczę na gaza i zapytam czy ktoś ma zdjęcia 69 b.
mel
Jeep WJ 4.7 wiejt
GAZ 69 - jak z fabryki

Awatar użytkownika
Jerry

Post autor: Jerry » pt kwie 22, 2005 8:21 pm

Sie pytam bo znam w zasadzie tylko dwie podstawowe wersje A i M.
Disco 300 ES

mel

Post autor: mel » pt kwie 22, 2005 8:47 pm

No to zadałeś mi roboty - nigdzie nie znalazłem zdjęcia gaza 69 b - oprócz zdjęcia blaszanki podobnej do uaza 452 na jakiejś czeskiej stronie z podpisem gaz 69 b :o
zadałem temat na u nas na forum gaza - zobaczymy może ktoś się odezwie - może wywale to b i nie bedzie problemu - bo zaczynam się zajeżać coraz bardziej.
Jeep WJ 4.7 wiejt
GAZ 69 - jak z fabryki

ODPOWIEDZ

Wróć do „Jeep”