Co mnie hamuje w czasie jazdy??
Moderator: Mroczny
Co mnie hamuje w czasie jazdy??
Ale chyba nie chodzi o hamulce - o tym za chwile.
dzisiaj jak wracalem z poza Krakowa, jechalo sie jakos dziwnie ciezko.
- Przy rozpedzaniu skrzynia trzymala obroty do 3,5-4 tys (jesli nie odpuscilem gazu wczesniej)
- po rozpedzeniu i zdjeciu nogi z gazu czuc bylo ze zwalnia za szybko niz to wynika z oporow toczenia i powietrza.
- na autostradzie - plaskim odcinku - nie mozna utrzymac predkosci np 110-120 na OD - bo redukuje na nizsze biegi (nawet o 2) i ciagnie na wysokich obrotach
- na tempomacie rowniez ciagnie na niskim biegu
Przy minimalnej predkosci toczy sie dobrze, nic go nie trzyma, nie przyhamowuje, nie wyglada mi to na przyblokowane hamulce. Na autostradzie sie tez zatrzymywalem - wszystkie kola zimne.
Nie wyglada to tez na skrzynie - bo zmienia biegi - ale az za dobrze - bo nawet przy lekkim dotknieciu gazu od razu redukuje.
Co innego oprocz hamulcow moze spowalniac auto w czasie "szybszej" jazdy?
Silnik kreci dobrze, tylko wrazenie jest takie, jakbym ciagnal ciezka przyczepe
Dzisiaj kilka(nascie) razy przejechalem przez wode, tak ze troche wlalo sie do komory silnika, ale czy moze to miec jakies znaczenie?
Probuje rozgryzc temat z kazdej strony, ale licze ze Wy w tym pomozecie!
dzisiaj jak wracalem z poza Krakowa, jechalo sie jakos dziwnie ciezko.
- Przy rozpedzaniu skrzynia trzymala obroty do 3,5-4 tys (jesli nie odpuscilem gazu wczesniej)
- po rozpedzeniu i zdjeciu nogi z gazu czuc bylo ze zwalnia za szybko niz to wynika z oporow toczenia i powietrza.
- na autostradzie - plaskim odcinku - nie mozna utrzymac predkosci np 110-120 na OD - bo redukuje na nizsze biegi (nawet o 2) i ciagnie na wysokich obrotach
- na tempomacie rowniez ciagnie na niskim biegu
Przy minimalnej predkosci toczy sie dobrze, nic go nie trzyma, nie przyhamowuje, nie wyglada mi to na przyblokowane hamulce. Na autostradzie sie tez zatrzymywalem - wszystkie kola zimne.
Nie wyglada to tez na skrzynie - bo zmienia biegi - ale az za dobrze - bo nawet przy lekkim dotknieciu gazu od razu redukuje.
Co innego oprocz hamulcow moze spowalniac auto w czasie "szybszej" jazdy?
Silnik kreci dobrze, tylko wrazenie jest takie, jakbym ciagnal ciezka przyczepe
Dzisiaj kilka(nascie) razy przejechalem przez wode, tak ze troche wlalo sie do komory silnika, ale czy moze to miec jakies znaczenie?
Probuje rozgryzc temat z kazdej strony, ale licze ze Wy w tym pomozecie!
Jeżeli udoskonalasz coś dostatecznie długo, na pewno to spier.olisz...
-
-
-
-
Faktycznie - moglo to byc od filtra powietrza, ale jest suchy i czysty. A ma dopiero tydzien, wiec zapchany kurzem tez nie jest.
Ale puszka (czyszczona tydzien temu) byla zachlapana blotem, chociaz (juz) sucha.
Zobaczymy jak bedzie dzisiaj...
Ale puszka (czyszczona tydzien temu) byla zachlapana blotem, chociaz (juz) sucha.
Zobaczymy jak bedzie dzisiaj...
No i dzisiaj moj zlom jakos odzyskal wigor - a najgorsze ze nie wiem dlaczego...
I nic nie hamuje - ani jego to cos, ani mnie moja psyche.
Tym sposobem nadal jestem glupi i nie wiem co to bylo.
A stalo sie tak po wiekszej dawce jazdy po wodzie - ale takiej do 50cm. Kilka glebszych, ale malych dolkow.
Jak pisalem, filtr powietrza byl suchy, skrzyni chyba nie zalalo, bo by sie sama nie "naprawila", gdyby zalalo mosty to chyba tez by tak samo z siebie nie przeszlo.
Macie jakies koncepcje - co by moglo sie zalac, ze przez 3-4 dni go przymulilo, a teraz samo przeszlo?
Dodam, ze ja sam sie jeszcze nie zalalem, choc bylem juz bardzo blisko (z rozpaczy
)
A stalo sie tak po wiekszej dawce jazdy po wodzie - ale takiej do 50cm. Kilka glebszych, ale malych dolkow.
Jak pisalem, filtr powietrza byl suchy, skrzyni chyba nie zalalo, bo by sie sama nie "naprawila", gdyby zalalo mosty to chyba tez by tak samo z siebie nie przeszlo.
Macie jakies koncepcje - co by moglo sie zalac, ze przez 3-4 dni go przymulilo, a teraz samo przeszlo?
Dodam, ze ja sam sie jeszcze nie zalalem, choc bylem juz bardzo blisko (z rozpaczy

Albo ten TPS sie srał pod wodą.pezet pisze:No i dzisiaj moj zlom jakos odzyskal wigor - a najgorsze ze nie wiem dlaczego...
Dodam, ze ja sam sie jeszcze nie zalalem, choc bylem juz bardzo blisko (z rozpaczy)
TPS jest (chyba) OK, aktualna koncepcja to jakis babok w komputerze skrzyni. Zanim go zaczne naprawiac lub wymieniac to sprobuje podmienic z innego auta.
Jak komputer okaze sie dobry to nastepna moja koncepcja to regulacja TPS-u (ktory u mnie regulacji nie ma, ale mam pomysl jak ja zrobic
)
Jak komputer okaze sie dobry to nastepna moja koncepcja to regulacja TPS-u (ktory u mnie regulacji nie ma, ale mam pomysl jak ja zrobic

Ale tez pasc moze - jak wszystko 
TPS byl podobno zmieniany na inny i nie dalo to efektu, przewody tez, jedyna rzecz, ktorej nie wymieniano to komp skrzyni.
Zamienilbym komp i TPS od jakiegos auta w pelni sprawnego, ale jakos w Krakowie sie tak ulozylo, ze wszystkie benzyniaki ktore znam sa sprzed 91 (inny TPS), a te co sa z 92 lub pozniejsze - to diesle
Slyszalem tez opinie (ale od mechanika znajacego sie na wszystkim) ze niektore auta "nie lubia" gazu - i po zalozeniu instalacji LPG rozne cuda dzieja sie z elektryka. Ja tego niestety nie moge potwierdzic czy zaprzeczyc, bo w dniu kiedy odebralem auto z remontu skrzyni, odstawilem do zagazowania...

TPS byl podobno zmieniany na inny i nie dalo to efektu, przewody tez, jedyna rzecz, ktorej nie wymieniano to komp skrzyni.
Zamienilbym komp i TPS od jakiegos auta w pelni sprawnego, ale jakos w Krakowie sie tak ulozylo, ze wszystkie benzyniaki ktore znam sa sprzed 91 (inny TPS), a te co sa z 92 lub pozniejsze - to diesle

Slyszalem tez opinie (ale od mechanika znajacego sie na wszystkim) ze niektore auta "nie lubia" gazu - i po zalozeniu instalacji LPG rozne cuda dzieja sie z elektryka. Ja tego niestety nie moge potwierdzic czy zaprzeczyc, bo w dniu kiedy odebralem auto z remontu skrzyni, odstawilem do zagazowania...
- Antek
- Kontaktowanie:
Baju baju fachowcowpezet pisze: ... Slyszalem tez opinie (ale od mechanika znajacego sie na wszystkim) ze niektore auta "nie lubia" gazu - i po zalozeniu instalacji LPG rozne cuda dzieja sie z elektryka....

DEF 300 Tdi
- Discotheque
-
Jak napisalem - "znajacy sie na wszystkim" - z tego gatunku co wszystkich innych podejrzewaja o partactwo 
W programie "Usterka" zazwyczaj ten typ potrafil spitolic wiecej niz innym sie udalo.
Barwnie opowiadal o Audi (z automatem wlasnie), ktorym po zainstalowaniu gazu nie dalo sie jezdzic i dopiero "specjalne" testy na hamowni na Slasku i indywidualne dostrajanie przywrocily mu sprawnosc.
Ale wracajac do tematu - bede informowal o dalszych postepach w doktoryzacji nad moim peepkiem - dla szerzenia wiedzy i dobra nas wszystkich

W programie "Usterka" zazwyczaj ten typ potrafil spitolic wiecej niz innym sie udalo.
Barwnie opowiadal o Audi (z automatem wlasnie), ktorym po zainstalowaniu gazu nie dalo sie jezdzic i dopiero "specjalne" testy na hamowni na Slasku i indywidualne dostrajanie przywrocily mu sprawnosc.
Ale wracajac do tematu - bede informowal o dalszych postepach w doktoryzacji nad moim peepkiem - dla szerzenia wiedzy i dobra nas wszystkich

TCU radzej nie bedzie mial nic wspolnego ze spadkiem mocy - w koncu tylko przelacza biegi i blokuje konwerter. Ale jak bardzo chcesz to podlacz sobie kontrolki to sygnalow sterujacych skrzyni - od razu bedzie widac czy poprawnie przelacza biegi czy tez cos kombinuje...pezet pisze:Jak napisalem - "znajacy sie na wszystkim" - z tego gatunku co wszystkich innych podejrzewaja o partactwo
Radek zwany TReneR
Mialem sobie kiedys Jeepka

- Discotheque
-
To tylko w tiptronicu AUDI TCU kontroluje ECU w razie nieprawidlowej pracy skrzyni. Ogranicza moc do poziomu nie powodujacego dalszego uszkodzenia skrzyni.
Ale w Jeepie
tam jest technologia rodem z sojuza.
A jak nam pokazuje technologia zastosowana w lotach kosmicznych stare jest jare. W stacjach orbitalnych systemy kontrolowane sa przez 5 notebookow 486DX. Nowsza technologia nie sprawdza sie z powodu zbyt malego odstepu sciezek procesora i zwierania ich przez bombardujace neutriny. Amerykance nawet w kosmosie maja demokracje. 4 komputery kontroluja nawzajem wszystkie swoje obliczenia i jak wychodzi ze trzy maja takie same wyniki a jeden inne to go wylaczaja jako "czubka" i wlaczaja piatego do gry
Moze w tych peepach na ziemi tez cos im sie zwiera?
Ale w Jeepie

A jak nam pokazuje technologia zastosowana w lotach kosmicznych stare jest jare. W stacjach orbitalnych systemy kontrolowane sa przez 5 notebookow 486DX. Nowsza technologia nie sprawdza sie z powodu zbyt malego odstepu sciezek procesora i zwierania ich przez bombardujace neutriny. Amerykance nawet w kosmosie maja demokracje. 4 komputery kontroluja nawzajem wszystkie swoje obliczenia i jak wychodzi ze trzy maja takie same wyniki a jeden inne to go wylaczaja jako "czubka" i wlaczaja piatego do gry

Discotheque pisze:To tylko w tiptronicu AUDI TCU kontroluje ECU w razie nieprawidlowej pracy skrzyni. Ogranicza moc do poziomu nie powodujacego dalszego uszkodzenia skrzyni.
Ale w Jeepietam jest technologia rodem z sojuza.
Zdaje sie ze od '98 jest juz komunikacja miedzy TCU a ECU.... z tego co pamietam....
Radek zwany TReneR