jakie amory są najtwardsze?
Moderator: Mroczny
jakie amory są najtwardsze?
Witam!
Temat różnego rodzaju amortyzatorów był przerabiany wielokrotnie, niemniej mam pytanie jakiej firmy amortyzatorów szukać żeby miały jak nawiększą twardość, chodzi mi o jak najmniejszą podatność na ugięcie. Czy to prawda że gazowe Bilstein? Długość jak w serii, żadnych liftów, auto - TJ.
Temat różnego rodzaju amortyzatorów był przerabiany wielokrotnie, niemniej mam pytanie jakiej firmy amortyzatorów szukać żeby miały jak nawiększą twardość, chodzi mi o jak najmniejszą podatność na ugięcie. Czy to prawda że gazowe Bilstein? Długość jak w serii, żadnych liftów, auto - TJ.
wrangler TJ OME HD 2" 5,7 HEMI MAGNUM inside
, jeep liberty 3,7 , honda civic

Re: jakie amory są najtwardsze?
Co to za brednie - chłopie, czy ty w ogóle wiesz do czego służą amortyzatoryTTom pisze:Witam!

JimnyJeans + 2" - jeździmy bez śladów 

Re: jakie amory są najtwardsze?
Może trochę delikatniej bym to ujął ale też zapytam PO CO do zawieszenia standard tak utwardzać amorki??zu-tec pisze:Co to za brednie - chłopie, czy ty w ogóle wiesz do czego służą amortyzatoryTTom pisze:Witam!
Temat różnego rodzaju amortyzatorów był przerabiany wielokrotnie, niemniej mam pytanie jakiej firmy amortyzatorów szukać żeby miały jak nawiększą twardość, chodzi mi o jak najmniejszą podatność na ugięcie. Czy to prawda że gazowe Bilstein? Długość jak w serii, żadnych liftów, auto - TJ.![]()
Michał Bartosiak
Tak dla żartu zobaczcie jak wygląda profesjonalny zestaw do obniżania samochodów!
http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=59927898
Tez można autko utwardzic

Michał Bartosiak
rozumiem ze to propozycja z ironiabartosiak pisze:Tak dla żartu zobaczcie jak wygląda profesjonalny zestaw do obniżania samochodów!

Jeep ZJ-zagazowany(byl)!!! Ford Explorer z gazem hehehehe
guma AT 32" a w gore ponad 2"
guma AT 32" a w gore ponad 2"

No nie napisałem "profesjonalny" zestaw he,he,hedanielpoz pisze:rozumiem ze to propozycja z ironiabartosiak pisze:Tak dla żartu zobaczcie jak wygląda profesjonalny zestaw do obniżania samochodów!
Tez można autko utwardzici nie chodzi mi tu o obnizenie bo to w plaskich sprawa normalna a raczej o sposob tego wykonania
Michał Bartosiak
- Discotheque
-
Kolega wsadzil do CJty amorki od stara jakiegos lzejszego, celem uzyskania dluzszej zywotnosci. Niestety komfort jazdy - jak mozna przewidziec, ale kolega twardy jest i dalej twierdzi ze to byl dobry pomysl
Moze to jest optymalne rozwiazenie dla TToma
Dlugosc chyba jednak bardziej pasuje do wyliftowanego, i gor w amorach to oczka, ale ta cena... 
Po za tym mozna sprawdzic, moze pasuja jakis od zuka, czy innego robura. Na tyl do YJ pasuja np. Bilsteiny od Transportera (niestety drozsze niz starowskie - ok. 200 PLN za szt.).

Po za tym mozna sprawdzic, moze pasuja jakis od zuka, czy innego robura. Na tyl do YJ pasuja np. Bilsteiny od Transportera (niestety drozsze niz starowskie - ok. 200 PLN za szt.).
Pozdrawiam - Daniel (kiedyś YJ '91 2,5l, w planach co innego...)
jasne, tylko do usztywniania badz nie, ale wszyscy wiedza o co chodzizu-tec pisze:Qrfa mć, amortyzatory nie służą do utwardzania albo zmiękczaniania zawieszenia - do tego sa elementy resorujące (pióra, spręzyny, drążki skrętne i co tam jeszcze)![]()
Nie przejmuj sie. Ksiezniczki z ch...ja nie zrobisz (Emila).
Tak do końca to się z Tobą nie zgodzę. Zupełnie inaczej zachowuje się samochód na miękkich elementach resorujących i twardych amortyzatorach, niż na twardych resorach i miękkich amortyzatorach.zu-tec pisze:Qrfa mć, amortyzatory nie służą do utwardzania albo zmiękczaniania zawieszenia - do tego sa elementy resorujące (pióra, spręzyny, drążki skrętne i co tam jeszcze)![]()
Zupełnie inny jest rodzaj i czas reakcji takiego zawieszenie. Inna też podatność na przechyły budy. No i zdecydowanie inne siły działają na zawieche przy wykrzyżach.
A.
XJ LTD 4.0 '90
tak do konca sie z toba nie zgodze, bo to zalezy od masy pojazdu i warunkow uzytkowania, a poza tym mysle, ze miejsca na serwerze jest za malo zeby rozstrzygnac te kwestie i wyjasnic wszystkie niuansezu-tec pisze:Coś takiego jest technicznym absurdem i nie powinno wystepować w przyrodzie...AndrzejM pisze: (...) na twardych resorach i miękkich amortyzatorach (....)
Nie przejmuj sie. Ksiezniczki z ch...ja nie zrobisz (Emila).
Dobre do skakania na progach zwalniającychPIECH pisze:Sąsiad dodał po dodatkowym amorku na każdą stronę i tak se "utwardził" syfa.
Teraz już ma sprężyny, resory i 4 amorki (z tyłu)![]()
A i z przodu dodał po amorku, zapomniałbym dodać.![]()
Pozdr.

Pozdrawiam
Wojtek
Są takie dni, kiedy nawet prosta czynność fizjologiczna może być niebezpieczna...
Wojtek
Są takie dni, kiedy nawet prosta czynność fizjologiczna może być niebezpieczna...