impulsy (?) z czujnika predkosci na reduktorze.
Moderator: Mroczny
impulsy (?) z czujnika predkosci na reduktorze.
czesc,
chce sie podpiac do czujnika predksci (drogi)... Z literatury wynika, ze lezy sobie na reduktorze. Pytanie: co on generuje? prostokat przy kazdym obrocie? walu, kol ? Podpinal sie ktos do niego?
b.
chce sie podpiac do czujnika predksci (drogi)... Z literatury wynika, ze lezy sobie na reduktorze. Pytanie: co on generuje? prostokat przy kazdym obrocie? walu, kol ? Podpinal sie ktos do niego?
b.
WJ Jeep,
Gdzieś na 100% musi być czujnik elektroniczny predkości bo jak inaczej działał by układ tempomatu? Krasnoludek by siedział i liczył obroty śmigiełka na lince w w czasie gdy piasek mu sie przesypuje w jego maleńkiej klepsyderce?
Myslę, że Bartman o tym czujniku pisze... Co nie Bartman?

A.
Gdzieś na 100% musi być czujnik elektroniczny predkości bo jak inaczej działał by układ tempomatu? Krasnoludek by siedział i liczył obroty śmigiełka na lince w w czasie gdy piasek mu sie przesypuje w jego maleńkiej klepsyderce?

A.
XJ LTD 4.0 '90
Jest czujnik tylko nie wiem gdzie. U mnie nie działa tempomat przez ten czujnik i wyświetla mi kod 15.AndrzejM pisze:WJ Jeep,
A.
A prędkościomierz działa

Racja jest jak dziura w d...,każdy ma swoją:)21
Z czujnika wychodza dwa kable - moze trzy nawetWJ Jeep pisze:Hahaha. Zamiast sinusa czy prostok±ta generuje obrót linki prêdko¶ciomierza

http://www.polytropia.com/cherokee/phot ... Speedo.JPG
Ostatnio zmieniony śr sie 10, 2005 9:00 am przez Radek666, łącznie zmieniany 1 raz.
Radek zwany TReneR
Mialem sobie kiedys Jeepka

a chce podlaczyc jakis mikrokontroler i zadac mu pare rzeczy do robotyAndrzejM pisze:Przeważnie jest to sinus jak to z czujnika halla...
A co chcesz pod to podłączyć? Bo sinus mozna łatwo przerobic na prostokąt.

Najlepszy bylby prostokat, wtedy odpadlby 'modul' formowania sygnalu wejsciowego... ew. bylby znacznie prostszy...
dzieki.
Panowie.
Do 90 roku szybkosciomierz jest mechaniczny - linka zasowa z czujnika w reduktorze i wszystko. W tym ukladzie tempomat pobiera impuls z czujnika zamontowanego na lince szybkosciomierza nad pedalem hamulca...... Po 90 roku czujnik predkosciomierza jest elektryczny w reduktorze i tempomat pobiera impuls z niego. I dlatego starsze maja szybkosciomierz do 180 km/h - mechaniczny , a nowsze do 200 km/h i tam jest elektryczny.tempomat w xj jest prosty jak budowa cepa. Czyli jak masz Syfa przed 90 r. to wez prądy z czujnika nad pedalem ghamulca a jak po 90 to z czujnika przy reduktorze.
NO !
Do 90 roku szybkosciomierz jest mechaniczny - linka zasowa z czujnika w reduktorze i wszystko. W tym ukladzie tempomat pobiera impuls z czujnika zamontowanego na lince szybkosciomierza nad pedalem hamulca...... Po 90 roku czujnik predkosciomierza jest elektryczny w reduktorze i tempomat pobiera impuls z niego. I dlatego starsze maja szybkosciomierz do 180 km/h - mechaniczny , a nowsze do 200 km/h i tam jest elektryczny.tempomat w xj jest prosty jak budowa cepa. Czyli jak masz Syfa przed 90 r. to wez prądy z czujnika nad pedalem ghamulca a jak po 90 to z czujnika przy reduktorze.
NO !
WJ Jeep pisze:A u mnie w XJ-cie '89 czujnik prêdko¶ci do tempomatu by³ zamontowany na lince prêdko¶ciomierza, ale w kabinie, pod desk± rozdzielcz±.
A swoj± drog±, czy wie kto¶ jak w prosty sposób zmieniæ taki sygna³ czêstotliwo¶ci na ni¿szy lub wy¿szy?
Tak - PLL
Radek zwany TReneR

A szto eto?Radek666 pisze:WJ Jeep pisze:A u mnie w XJ-cie '89 czujnik prędkości do tempomatu był zamontowany na lince prędkościomierza, ale w kabinie, pod deską rozdzielczą.
A swoją drogą, czy wie ktoś jak w prosty sposób zmienić taki sygnał częstotliwości na niższy lub wyższy?
Tak - PLL
WJ '00 6.5"
Phase-Locked Loop
http://www.uoguelph.ca/~antoon/gadgets/pll/pll.html
Ale ja bym polecal wykonanie tego na procku - duzo latwiej i mozna praktycznie kazdy stopien podzialu/mnozenia ulamkowy zrealizowac
http://www.uoguelph.ca/~antoon/gadgets/pll/pll.html
Ale ja bym polecal wykonanie tego na procku - duzo latwiej i mozna praktycznie kazdy stopien podzialu/mnozenia ulamkowy zrealizowac
Radek zwany TReneR

Nie no panowie bez przesady
Na najmniejszym ATMELu z wbudowanym EEPROMem. Mozna zrobic swobodna regulacje przelozenia czestotliwosci a jak sie da wyswietlacz to i inne bajery 
Niestety nie mam ani checi ani czasu na realizacje - chociaz sprawa jest dosyc prosta (juz chyba kiedys poruszana na tym forum !?)

Niestety nie mam ani checi ani czasu na realizacje - chociaz sprawa jest dosyc prosta (juz chyba kiedys poruszana na tym forum !?)
Radek zwany TReneR

Ale metromierz juz ktos zrobil.... nie pamietam czy to na tym forum ale wygladalo to naprawde profesjonalnie - chyba nie maial tylko opcji kalibracji wielkosci opon.DanielF pisze:Radek, zrob metromierz do peepow!!
ps. niestety moj szef domowy (zona) zajmuje mi za duzo czasu a i berbec sie ostatnio pojawil tak ze sami rozumiecie - nawet moje wlasne projekty leza odlogiem ;-(
Radek zwany TReneR

Radek, a calkiem powaznie, jakbys mi zrobil schemat ideowy kawalka miedzy czujnikiem a licznikiem i ew. powiedzial jaki licznik zapodac (i np. ukladzik z licznika na wyswietlacz 7segmentowy), to moze bym nawet kupil, polutowal i przetestowal. Zyskami z produkcji seryjnej jakos sie podzielimy 

Pozdrawiam - Daniel (kiedyś YJ '91 2,5l, w planach co innego...)