Sekwencyjna instalacja gazowa w Jeepie - wrazenia

MJ, CJ, YJ, TJ, XJ, KJ, KK, WJ, ZJ, XK, WK, WH, JK, JL, JT

Moderator: Mroczny

Awatar użytkownika
BoMBowiec
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Sekwencyjna instalacja gazowa w Jeepie - wrazenia

Post autor: BoMBowiec » czw sie 18, 2005 9:52 pm

Duzo juz na temat gazu napisano na tym forum. Raz nawet zrobila sie niezla batalia na ten temat.

Przypomne tylko ze do wozow gaznikowych i monowtryskowych szczegolnie duzych pojemnosci jedynie sluszne instalacje gazowe sa amerykanskie by w ogole zapomniec o tym ze auto jezdzi na gazie a nie na benzynie...

Do silnikow z wielopunktowym wtryskiem paliwa oczywiscie jedyna sluszna instalacja by spac spokojnie i znow nie czuc zadnej roznicy to wtrysk gazu IV lub V gen.

Od 14dni moj YJ 4.0 jezdzi z zamontowana instalacja gazowa sekwencyjna za 3700zl - system polsko włoski - KME + Tomassetto.

Czas montazu instalacji - jeden dzien + przedpoludnie drugiego na porzadne posprawdzanie wszystkiego i doregulowanie. Tak krotko... Przypomina mi sie relacja Kosy, ktoremu zeszlo z tydzien az wyjechal z warsztatu, ponoc dobrego warsztatu :wink:

Dotychczas przejechane okolo 1000km bez najmniejszych problemow czy widocznych roznic. Instalacja w pelni automatyczna - automatyczne przelaczenie na gaz, automatyczne przelacznie na benzyne gdy braknie gazu. Jedynie wtedy gdy braknie gazu i nim przejdzie na benzyne jest chwilowa utrata mocy. Takto nie ma roznicy czy jedziemy na gazie czy na benzynie. Spalanie benzyny notowalem od 12-14 litrow. Spalanie gazu wychodzi od 14-16 litrow.

Do zbiornika wchodzi 32 litry na czysto - zbiornik zamontowany za tylna kanapa w YJ. Wlew umieszczony pod wlewem benzyny - zaworek - wlew nakrecamy tylko na stacji - od razu mozemy wkrecac takze na inne systemy.

Tak wiec Panie i panowie - sekwencyjny wtrysk gazu rzadzi... A pomysly niektorych o zmianie 4.0 na jakas gnojowke dieslowata drozsza w eksplotacji budza u mnie usmiech :wink:
Maciej Mikler - Van Klub Polska - http://www.van-club.com

raffik

Post autor: raffik » czw sie 18, 2005 11:03 pm

moj kolega ma w XJ (taraz go sprzedaje ogłoszenie w Nieregularniku) i działa super
jezdziłem tez dużo WJ 4.7 z sekwencją i przktycznie nie ma róóżnicy czy to benzyna czy gaz
dobry wybór
gratuluje

Awatar użytkownika
Kosa
Kontaktowanie:

Post autor: Kosa » pt sie 19, 2005 12:15 am

ja tam też nei narzekam, co prawda nie przełącza mi się jak brakuje mi gazu bo mam niekompatybilny wielozawór na butli a różnica w gazie jest może nieodczuwalna ale uważam że jest w każdym wystarczy wziąc g-techa i pomierzyć ale też jestem za tym że sekwencja rządz :d
Only at ...

ZJ 95' V8 4,5"up

Awatar użytkownika
PKi

Kontaktowanie:

Post autor: PKi » sob sie 27, 2005 4:41 pm

sekwencja przełącza na benzynke jak wyczuje spadek ciśnienia gazu ZA reduktorem tak wiec nie ma to nic z kompatybilnością wielozaworu.

to wtryski masz tomesetto ?? słychać je ? możesz jakaś fotke zapodać ?

Jak by trzeba służe programem diagnostycznym do sterownika KME-DIEGO, można się też samemu pobawić w regulacje itp.

a powiedz jeszcze czy gazownik robił MAPE w celu dokładnej regulacji czy tylko liniowo zestoił ?
XJ '88 4.0 Kuna
Obrazek
OFFPOJE TEAM

Awatar użytkownika
Kosa
Kontaktowanie:

Post autor: Kosa » sob sie 27, 2005 5:30 pm

hmm to dziwne bo moja sekwencja przełącza na benzynke jak gaz kończy się w butli o czym dowiaduje się poprzez czujnik poziomu gazu... ( przynajmniej powinna) :wink: a ja instalke zakładałem do butli do przodu tzn butle zostawiłem starą tylko zwiększyłem przewód zasilający

wtryski mam OMVL by REG jak podniesiesz maskę to je słychać ale jak ją zamkniesz to jest spoko ja nic nie słysze:)

program do instalacji mam i to nie tylko do tej instalacji bo mi gazownik dał wszystko co miał :D nie mam tylko laptoka:/

co do mapy to skalibrował sie na podstawie benzyny a potem wprowadzaliśmy odpowiednie poprawki przez cały dzień bo podłączałem g-techa i mierzyłem przyśpieszenia po każdej zmianie aż doszedłem do takich wyników jak w podpisie :D

Co do zdjęc to poszukaj na forum wisi cała fotorelacja z montażu mojego gazu :D
Only at ...

ZJ 95' V8 4,5"up

boris.blank

Re: Sekwencyjna instalacja gazowa w Jeepie - wrazenia

Post autor: boris.blank » sob sie 27, 2005 6:31 pm

BoMBowiec pisze:Tak wiec Panie i panowie - sekwencyjny wtrysk gazu rzadzi... A pomysly niektorych o zmianie 4.0 na jakas gnojowke dieslowata drozsza w eksplotacji budza u mnie usmiech :wink:
A mnie śmieszy jak ktoś mając duże auto terenowe aby przewieźć pralkę zamawia taksę kombi lub pożycza samochód od kumpla.
Jakbym miał wozić takie gówno jak butlę w bagażniku to chyba bym na rozum upadł.
Poza tym tankuję ropę po 2.60, terenówką robię ponad 800km na zbiorniku a osobowym ponad 1000 i tym samym wiecie co możecie...

mel

Post autor: mel » sob sie 27, 2005 7:06 pm

A po kiego wuja pralkę w samochodzie wozić? :D - przecież to sprzęt domowy :D
Boris to, co Ty za 2,60 tankujesz to co to jest ? kradziona ropa, czy opałowy?
Ja niestety kupuję na stacjach beznynowych - nawet to kure.stwo z wodą sprzedają drożej czyli po normalnej cenie.
A co gorsze to wcale nie pomyslalem sobie - jaki Ty jestes zaradny i sprytny.
A tak BTW - to do jeepów tylko pralki dla dzieci wchodzą i to bez znaczenia czy masz butlę czy nie, - po to są haki i przyczepy .
Jeep YJ na Patrol GR, Toyota LC, Star
Jeep WJ 4.7 wiejt
GAZ 69 - jak z fabryki

Awatar użytkownika
misman

Post autor: misman » sob sie 27, 2005 7:09 pm

boris.blank pisze:
BoMBowiec pisze:Tak wiec Panie i panowie - sekwencyjny wtrysk gazu rzadzi... A pomysly niektorych o zmianie 4.0 na jakas gnojowke dieslowata drozsza w eksplotacji budza u mnie usmiech :wink:
A mnie śmieszy jak ktoś mając duże auto terenowe aby przewieźć pralkę zamawia taksę kombi lub pożycza samochód od kumpla.
Jakbym miał wozić takie gówno jak butlę w bagażniku to chyba bym na rozum upadł.
Poza tym tankuję ropę po 2.60, terenówką robię ponad 800km na zbiorniku a osobowym ponad 1000 i tym samym wiecie co możecie...
Znowu Święta Wojna ? :roll: Wszystko ma swoje - jak to mówią - zady i walety :)
"Panie doktorze, koledzy mogą częściej i więcej...
-Jaki problem? Chwal się Pan jak oni."

boris.blank

Post autor: boris.blank » sob sie 27, 2005 7:29 pm

Jak bym był sprytny to sam bym znalazł źródło a nie prosił znajomego o wkręcenie w układ.
Gaz jak najbardziej akceptuję ale pod podłogą. Za dużo gratów wożę aby sobie tak ograniczać przestrzeń bagażową.
Poza tym o gustach się nie dyskutuje.
Z mojej strony temat zamknięty.

Awatar użytkownika
homikk

Post autor: homikk » sob sie 27, 2005 8:01 pm

@Bombowiec
Mógłbyś podać dokładnie składniki swojej instalacji?
Zanim ją założyłeś miałes w tym syfie jakąś inną instalacje czy zakładałeś od nowa?
Założyłeś ją do silnika 4.0?
XJ 4.0 92 był, teraz jest XJ tyle, że 900 bobber

GG 3814878

belfer

Post autor: belfer » ndz sie 28, 2005 8:53 am

boris.blank pisze:
.
Przewoziłem pełnowymiarową pralkę w swoim xj. Zbiornik LPG 60 l. :D
Cherokee XJ 4.0 96'
Comanche MJ 4.0 88'

Awatar użytkownika
PKi

Kontaktowanie:

Post autor: PKi » ndz sie 28, 2005 5:17 pm

Ja w pojarke ładuje całą palete euro sztaplarką, i butla 80l LPG nie przeszkadza takim wyczynom.

Pozatym traktorem już sie najezdziłem, a i ropa za 2,60zł też się wam skończy 8)
XJ '88 4.0 Kuna
Obrazek
OFFPOJE TEAM

Awatar użytkownika
Discotheque

Post autor: Discotheque » ndz sie 28, 2005 5:50 pm

boris.blank pisze: A mnie śmieszy jak ktoś mając duże auto terenowe aby przewieźć pralkę zamawia taksę kombi lub pożycza samochód od kumpla.
A mnie smieszy jak ktos cwaniakuje z paliwem a ja za niego musze podatki placic. Za chuja nie bedzie w tym kraju dobrze jak kazdy bedzie polaczkowal.

Awatar użytkownika
misman

Post autor: misman » ndz sie 28, 2005 5:55 pm

Discotheque pisze:
A mnie smieszy jak ktos cwaniakuje z paliwem a ja za niego musze podatki placic. Za [cenzura] nie bedzie w tym kraju dobrze jak kazdy bedzie polaczkowal.
Tylko z drugiej strony, to trzeba polaczkować, bo w tym kraju za chuja nie chce być dobrze... :roll:

adam biccars
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: adam biccars » ndz sie 28, 2005 6:07 pm

PUSTY
Ostatnio zmieniony pn sie 29, 2005 12:22 pm przez adam biccars, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Discotheque

Post autor: Discotheque » ndz sie 28, 2005 6:11 pm

misman pisze: Tylko z drugiej strony, to trzeba polaczkować, bo w tym kraju za [cenzura] nie chce być dobrze... :roll:
Ten kraj sami tworzymy.
I tak powstaje zamkniete kolo.

Dobra zcisnieniowalem sie przez jedno forum gdzie przeczytalem taki kwiatek.

"XXXXX to zajebisty program ale ten kutas ktory go napisal chce teraz za niego pieniadze, czy znacie do niego jakiegos cracka?"

Nic tylko ubic takiego gnoja. A chodzi o program w ktory mlody chlopak programista wklada caly swoj wolny czas i serce. Aktualnie kosztuje 19zl zeby mogl utrzymac serwer i dalej kontynuowac swoje fajne dzielo a tu przylazi taki dupek i pierdzi. Albo wprowadzam sie do nowego mieszkania a tu przylazi jakis dupek ze mi podlaczy na lewo prad, kablowke i [cenzura] wie co jeszcze. [cenzura], uzywam to place, nie stac mnie nie uzywam. Nie stac mnie na S-klasse to nie pojde jej zajebac z ulicy. To samo z oprogramowaniem. 90% jedzie na kradzionym sofcie lub grach bo ich "nie stac"
To jakies pozostalosci z poprzedniego systemu gdzie kazdy kradl z miejsca pracy i "zalatwial" co sie dalo a teraz wielki krzyk gdzie sie podzial caly majatek.

Nawet na Ostrzycach z tego co mozna przeczytac na ich stronce jakis baran zajebal koze. To juz szczyt chyba.

Awatar użytkownika
Discotheque

Post autor: Discotheque » ndz sie 28, 2005 6:20 pm

adam biccars pisze: sluchaj mowiac takie rzeczy mnie obrazasz!!!

...

ja mialem audi a8 6l 440KM palil przy normalnej jezdzie 20 l benzyny
tu gaz rozumie bo nadal mamy ze 380KM
a jeep zadna rewelacja 210KM nawet tym dobrze wyprzedzac sie nie da
a spalanie takie samo
...

ale jezdzilem VW z 5L silnikiem TDI niby 380KM po chipie ale to jedzie
spalanie niedowiary na trasie 9-11L miasto 11_13L teren ??? wlasciciel sie nie zgodzil bo samochod warty byl ponad 400tys zl
...

ja jezdze na opale, mam kilka samochodow i zadnemu nie zaszkodzil, powiem wiecej na 100% opal szkodzi silnikom mniej niz gaz

[cenzura] kolejny gigant. AUDI A8 i to 6litrow tak? i VW 5 litrow no fajnie, to jakies prototypy?

Stac Cie i latasz takimi furami a lejesz opal? opony tez kupujesz uzywane z gieldy? Wez idz sie zastanow nad soba.

Nawet nie trafia do Ciebie ze silnik w A8 a Jeep to inne epoki konstrukcyjnie.

Awatar użytkownika
misman

Post autor: misman » ndz sie 28, 2005 6:25 pm

Discotheque pisze: To jakies pozostalosci z poprzedniego systemu gdzie kazdy kradl z miejsca pracy i "zalatwial" co sie dalo a teraz wielki krzyk gdzie sie podzial caly majatek.

Nawet na Ostrzycach z tego co mozna przeczytac na ich stronce jakis baran zajebal koze. To juz szczyt chyba.
Przykład idzie z góry, po [cenzura] się starać, skoro państwo nas okrada ? Afery, aferki, kasa wypływa z kraju szerokim strumieniem, a rząd przykręca śrubę obywatelom, żeby załatać dziury w budżecie. Ja osobiście wspierać tego nie zamierzam, jak równeż obca jest dla mnie filozofia nadstawiania drugiego policzka tudzież dupska :evil:
P.S.
Używam softu legalnego w 100%, nie kradnę nikomu kóz, krów czy innych kurczaków, rachunki które mam - płacę. Ale jeśli przyjdzie do mnie ktoś i będzie próbował mi sprzedać paliwo za pół ceny - kupię bez mrugnięcia okiem. I jebie mnie to, gdzie ten ktoś to paliwo podpierdolił :roll: To moja prywatna opinia, bez zbędnych demagogii. Przypuszczam, że mocno niepopularna.

mel

Post autor: mel » ndz sie 28, 2005 6:26 pm

Discotheque - :)2 na wszystko trzeba jednak czasu - ja już to koło przerwałem - przyszło dziecko na świat i trzeba coś dobrego mu przekazać. Niestety zamiast d.ymać ten cały aparat władzy przez nas wybrany - d.ymamy się nawzajem.
Jeep YJ na Patrol GR, Toyota LC, Star
Jeep WJ 4.7 wiejt
GAZ 69 - jak z fabryki

Awatar użytkownika
PKi

Kontaktowanie:

Post autor: PKi » ndz sie 28, 2005 6:44 pm

adam biccars pisze:....
ja gaz widze w ten sposob:
smierzdi jajami na okolo nas
przerabianie obudowy filtra
dziwne zaworki
ciagla meczaca regulacja
zmienna zuzycia paliwa do 10l-15l
ciagle cos sie zapycha, jak w zlym miejscu zatankujesz
....
Dlatego montujemy sekwencje. Wszystkie powyższe argumenty upadają.

A co do reszty to brakuje mi słów a nie chcie się już wk.... w ten piękny niedzielny wieczór :)21
XJ '88 4.0 Kuna
Obrazek
OFFPOJE TEAM

adam biccars
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: adam biccars » ndz sie 28, 2005 6:49 pm

PUSTY POST
Ostatnio zmieniony pn sie 29, 2005 12:23 pm przez adam biccars, łącznie zmieniany 1 raz.

adam biccars
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: adam biccars » ndz sie 28, 2005 6:59 pm

XXX
Ostatnio zmieniony pn sie 29, 2005 12:26 pm przez adam biccars, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
PKi

Kontaktowanie:

Post autor: PKi » ndz sie 28, 2005 7:19 pm

adam biccars pisze: JAKIEJ INNEJ GRANDA ROBIA OD 10 1992 A A8 OD 3 1994

MASZ RACJE TO FAKTYCZNIE SA EPOKI!!!!!!

:D
gOŚCIU - normalnie mnie leczysz :evil:
XJ '88 4.0 Kuna
Obrazek
OFFPOJE TEAM

adam biccars
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: adam biccars » ndz sie 28, 2005 7:37 pm

XXX
Ostatnio zmieniony pn sie 29, 2005 12:26 pm przez adam biccars, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Discotheque

Post autor: Discotheque » ndz sie 28, 2005 7:57 pm

adam biccars pisze: JAKIEJ INNEJ GRANDA ROBIA OD 10 1992 A A8 OD 3 1994

MASZ RACJE TO FAKTYCZNIE SA EPOKI!!!!!!

:D
Jak powstawal w 1964 roku silnik ktory potem stosowano w Jeepach to AUDI jeszcze sialo wioche litrowymi silniczkami od hulajnogi.

Najpierw poczytaj cos wiecej niz Fakt a potem mozesz pokusic sie o porownanie jakichkolwiek samochodow i ich sposobow zasilania.
Forumowym oszołomom mówimy stanowcze NIE!

ODPOWIEDZ

Wróć do „Jeep”