lanie olejowe
Moderator: Mroczny
lanie olejowe
Szwabska instrukcja do jeepa to nieporozumienie. Oto moje wypociny.
Dla przypomnienia:
JEEP GRAND CHEROKEE, rok 1993, silnik 4.0l, automat, ciagly naped na 4 kola, skrzynia typ B ("duza wajcha" P;R;N;D;2;1. "mala wajcha" 4;N;4LO).
skrzynia: MOPAR ATF PLUS TYP 7176 (na sucho 10.1l;na wymiane ok. 8 l)
wspomaganie : MOPAR ......... ? 1l
przedni most i tylny most: SAE 75W-90 po 1,5l. Jest tez podany SAE 75W-140 ale jest przy nim tak namieszane, ze nie jestem w stanie tego przetlumaczyc o co chodzi.
reduktor: ATF lub Dextron II ?l
Zgadza sie?
Dla przypomnienia:
JEEP GRAND CHEROKEE, rok 1993, silnik 4.0l, automat, ciagly naped na 4 kola, skrzynia typ B ("duza wajcha" P;R;N;D;2;1. "mala wajcha" 4;N;4LO).
skrzynia: MOPAR ATF PLUS TYP 7176 (na sucho 10.1l;na wymiane ok. 8 l)
wspomaganie : MOPAR ......... ? 1l
przedni most i tylny most: SAE 75W-90 po 1,5l. Jest tez podany SAE 75W-140 ale jest przy nim tak namieszane, ze nie jestem w stanie tego przetlumaczyc o co chodzi.
reduktor: ATF lub Dextron II ?l
Zgadza sie?
Patrol GR Y60 Long
http://www.muddoctors.pl
LSD
A czy mozecie mi powiedziec czy ja mam LSD czy nie i co to jest?
jak pisalem, naped na 4 mam caly czas, opis wajch jest podany no i tyle.
za dwie godziny jade po oleje i to LSD mnie rozwala.
Kuba, Katowice
Jeep Grand silnik 4.0, automat, zagazowany, rok 1993.
jak pisalem, naped na 4 mam caly czas, opis wajch jest podany no i tyle.
za dwie godziny jade po oleje i to LSD mnie rozwala.
Kuba, Katowice
Jeep Grand silnik 4.0, automat, zagazowany, rok 1993.
Patrol GR Y60 Long
LSD czyli częściowa blokada mechanizmu różnicowego za pomocą tarczek ciernych (wiskosprzęgło) .
Najprościej to sprawdzić podnosząc oba tylne koła do góry i obracając jednym z nich . Jeżeli masz LSD to obrót wymaga dużo więcej wysiłku a drugie koło będzie się obracać w tym samym kierunku ( inaczej niż w przypadku zwykłego mech. różnicowego).
A oleje gdzie jakie masz dokładnie opisane w pierwszym "powieszonym" poście na forum jeep'a .

Najprościej to sprawdzić podnosząc oba tylne koła do góry i obracając jednym z nich . Jeżeli masz LSD to obrót wymaga dużo więcej wysiłku a drugie koło będzie się obracać w tym samym kierunku ( inaczej niż w przypadku zwykłego mech. różnicowego).
A oleje gdzie jakie masz dokładnie opisane w pierwszym "powieszonym" poście na forum jeep'a .

Stiopa
XJ Sport '93
XJ Sport '93
Mala korektavandall1 pisze:Mosty:
bez LSD:75W90
mit LSD:75W140
bez LSD: 75W90
z LSD:75W90 + dodatek Mopara do LSD, w wypadku ciagniecia ciezkiej przyczepy itp 75W140 + dodatek Mopara do LSD
Hough!
Ostatnio zmieniony wt paź 04, 2005 2:53 pm przez Radek666, łącznie zmieniany 1 raz.
Radek zwany TReneR
Mialem sobie kiedys Jeepka

zakupy zrobione - opinia serwisu
No wiec tak, oleje zakupione. OPROCZ... mostow napedowych.
Autoryzowany serwis twierdzi, ze wg. nowych zalecen obojetne jest czy mam LSD czy nie. Mam wlac do obydwoch mostow Mopar 75W140 + dodatek tez Mopara. Tak wogole to po co jest ten dodatek, co on robi?
1 buteleczka dodatku - 22 pln, 1 litr tego oleju - 120 pln!!!!
co o tym sadzicie?
Kuba, Katowice
jeep grand 4.0L , automat, 93r.
Autoryzowany serwis twierdzi, ze wg. nowych zalecen obojetne jest czy mam LSD czy nie. Mam wlac do obydwoch mostow Mopar 75W140 + dodatek tez Mopara. Tak wogole to po co jest ten dodatek, co on robi?
co o tym sadzicie?
Kuba, Katowice
Patrol GR Y60 Long
Re: zakupy zrobione - opinia serwisu
No to tanio ten dodatek maja - okazja!qubus pisze:No wiec tak, oleje zakupione. OPROCZ... mostow napedowych.
co o tym sadzicie?
Kuba, Katowice
A olej to np. Elfa 75W140 za 28zl/l z beczki widzialem - popytaj! Ale jak nie ciagasz przyczepy to jakis 75W90 zalej - mniej sie bedzie most grzal. Tylko koniecznie GL5

Radek zwany TReneR

75W/140 (pełny syntetyk) leje się tylko do tyłu,i tylko gdy jeżdzisz z przyczepą,ja nalałem hipolu 75W/90(półsyntetyk) i co najważniejsze kosztuje około 22 zł 1L.co do LSD to do dekla w tylnym moście powinna być przykręcona tabliczka na której jest napisane że ma "wiscosperre"(u mnie tak jest ,tylko że ja mam austriaka)
Pipol zmienił właściciela - zostały dwa plaski 
ale nic, będzie inny:)

ale nic, będzie inny:)
[quote="Radek666]
A olej to np. Elfa 75W140 za 28zl/l z beczki widzialem - popytaj! [/quote]
Coś mi ten "z beczki"to śmierdzi.....
Liqui Moly ma po prawie stówie/litr
A olej to np. Elfa 75W140 za 28zl/l z beczki widzialem - popytaj! [/quote]
Coś mi ten "z beczki"to śmierdzi.....
Liqui Moly ma po prawie stówie/litr
KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
qubus pisze:No wiec tak, oleje zakupione. OPROCZ... mostow napedowych.
co o tym sadzicie?
Kuba, Katowice

Z przodu mam 75W90,z tyłu 75W140 bo mam LSD.Koniec kropka.Robi
KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
Jak masz poliuretan to Ci będzie piszczeć... sprawdz czy masz i tam gdzie masz przesmaruj takim smarem/klejem do poliuretanu... na miesiąc pomożeel-viz pisze:mam do ciebie pytanie.czy twój grandzik piszczy na wybojach?.mój piszczy i trochę to denerwujące.wszystkie łączniki gumowe posprawdzałem i luzu nie ma a co zakołysze to zapiszczyprawie jak stary zawias

Only at ...
ZJ 95' V8 4,5"up
ZJ 95' V8 4,5"up
Co¶ mi ten "z beczki"to ¶mierdzi.....vandall1 pisze:[quote="Radek666]
A olej to np. Elfa 75W140 za 28zl/l z beczki widzialem - popytaj!
Liqui Moly ma po prawie stówie/litr[/quote]
Nie wiem nie wachalem

Co do oleju do LSD to nie mieszaj chlopakowi w glowie - poczytaj FAQ. Do LSD potrzebny jest albo specjalny olej do LSD (np 75W90ls GL5) albo normalny olej + dodatek modyfikujacy Mopara. Olej 75W140 GL5 stosuje sie do przekladni szczegolnie obciazonych np. przy ciaganiu ciezkich przyczep (ale do dyfra z LSD trzeba i tak dolac dodatek). Przekladnia na tym oleju bedzie miala wieksze opory (bedzie sie bardziej grzala) ale olej duzo lepiej zabezpiecza powierzchnie wspolpracujace...
Radek zwany TReneR

no to po wypowiedzi Radka666 moze ja po prostu wpakuje do obydwu mostow 75W-90 + dodatek Mopar-a? i Sprawa zalatwiona. Przyczep nie ciagne bo nie mam haka (jeszcze), nic ciezkiego tez nie wioze poza swoim dupskiem ale to most wytrzyma.
Patrol GR Y60 Long
Nie chcę nikomu mieszać,kazdy robi jak chce.U mnie to robi od prawie 20kkm-wziete z katalogu znanej firmy olejowej i z odpowiedniej tabeli.I tyle.Radek666 pisze:Co do oleju do LSD to nie mieszaj chlopakowi w glowie - poczytaj FAQ.
KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
Stiopa - jaja sobie robisz?! Sam sobie zaprzeczesz ?!Stiopa pisze:Jak olej jest 75W140 to dodatek Mopara jest potrzebny jak zêby w dupie .
Wystrczy np. sam castrol saf-xj i po sprawie . A dodatek oczywi¶cie nie zaszkodzi - no mo¿e tylko portfelowi .
![]()
![]()

Mowisz zwykly 75W140; to nie to samo co castrola saf-xj bo ten z koncowka xj ma juz dodatek w sobie (znaczy sie jest przeznaczony do LSD)....
Radek zwany TReneR

No może źle się wyraziłem - 75W140 dedykowany do mostów z LSD .Radek666 pisze:Stiopa - jaja sobie robisz?! Sam sobie zaprzeczesz ?!Stiopa pisze:Jak olej jest 75W140 to dodatek Mopara jest potrzebny jak zęby w dupie .
Wystrczy np. sam castrol saf-xj i po sprawie . A dodatek oczywiście nie zaszkodzi - no może tylko portfelowi .
![]()
![]()
Mowisz zwykly 75W140; to nie to samo co castrola saf-xj bo ten z koncowka xj ma juz dodatek w sobie (znaczy sie jest przeznaczony do LSD)....
Np. castrol saf-xj . Jest więcej takich olei bo np. mobill bodajże mobilube cośtam cośtam . I wtedy dodatek żaden nie jest potrzebny . Bo z tego co piszecie powyżej wynika , że zawsze trzeba narkotyku dodać - a tak nie jest .
Stiopa
XJ Sport '93
XJ Sport '93
No i tu sie z Toba wpelni zgodze!Stiopa pisze:
No mo¿e ¼le siê wyrazi³em - 75W140 dedykowany do mostów z LSD .
Np. castrol saf-xj . Jest wiêcej takich olei bo np. mobill bodaj¿e mobilube co¶tam co¶tam . I wtedy dodatek ¿aden nie jest potrzebny . Bo z tego co piszecie powy¿ej wynika , ¿e zawsze trzeba narkotyku dodaæ - a tak nie jest .

Radek zwany TReneR

dostane histerii!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
KURNA!
nie moge podniesc jeepkowi dupska i zakrecic kolami bo on ma caly czas naped na 4 kola. To raz!
Jesli nie mam tego popie@#$@! LSD to czy jak wleje 75W140 z dodatkiem to co sie stanie?
i po trzecie:
moze ktos jest w stanie z numeru VIN podac mi czy mam to LSD czy nie.
Zaraz chyba sobie lykne inna wersje LSD i tak mnie rozkreci, ze wleje tam olej do frytek.Oczywiscie z dodatkiem Mopara.

nie moge podniesc jeepkowi dupska i zakrecic kolami bo on ma caly czas naped na 4 kola. To raz!
Jesli nie mam tego popie@#$@! LSD to czy jak wleje 75W140 z dodatkiem to co sie stanie?
i po trzecie:
moze ktos jest w stanie z numeru VIN podac mi czy mam to LSD czy nie.
Zaraz chyba sobie lykne inna wersje LSD i tak mnie rozkreci, ze wleje tam olej do frytek.Oczywiscie z dodatkiem Mopara.
Patrol GR Y60 Long
Re: dostane histerii!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
qubus pisze:KURNA!![]()

ps. ile razy to trzeba bedzie jeszcze na liscie powtarzec?!

Radek zwany TReneR