Moderator: Mroczny
No to kup sobie siekierke zgrabna i w te pendy wracaj do gazownika!!CIACHO pisze:czy kto¶ mi powie ile powinien spaliæ max gazu mój xj-cik. Odebra³em go tydzieñ temu od gazownikai...
pali mi 27,5 litra lpg a paliwa przed gazowaniem pali³ max 17l . my¶la³em sobie
![]()
ze spali max 20 gazu a tu klops. pomó¿cie co z ty fantem zrobiæ
Jak masz instalacje II generacji to ma bardzo duzy wplyw. A taka zapewne masz. Tylko pilnuj gazownika bo sondy lambda sa inne do 91 i po 91 roku.CIACHO pisze:dzisiaj u niego byłem i mówi że to wina mojej sondy lambda podobno się "zawiesza" i przez to jest takie spalanie. możliwe to
to już cośDiscotheque pisze: Jak masz instalacje II generacji to ma bardzo duzy wplyw. A taka zapewne masz. Tylko pilnuj gazownika bo sondy lambda sa inne do 91 i po 91 roku.
Do 91 sa tytanowe 0-5V a po cyrkonowe 0-1V
Tytanowe zamienniki na allegro sa po okolo 150zet. Cyrkonowa kosztuje kolo 100zet. BEdzie Ci na bank wciskal ze do Twojego kosztuje 470zet.
Tytanowa potrzebuje dla prawidlowej pracy podgrzewania dlatego przewaznie sa z 3 lub 4 kablami. Cyrkonowe 1 lub 2 kable.
Nie do końca, bo jak zostawisz realny sygnał z sondy a będziesz mieć trochę "rozjechaną" LPG, to Renix będzie się wygłupiał np. na wolnych obrotach na gazie, gdzie brać będzie sygnał z sondy. Ja to załatwiłem prosto metodą radzieckiego inżyniera NachamovaSparki pisze:Ciacho podaj troche wiecej danych o swoim jeepku, ja dokladnie przerobilem temat elektyki i sondy w instalacji z renixem do 90'. Podstawa to nie ciac przewodu od sondy do pc tylko sie w niego wpiac bo nie bedzie symulowala, pozatym ona nie poracuje 0-5 V tylko 5-0 V
Kod: Zaznacz cały
+12V
________ R 1k
| | ______
-----| 7805 |-------| |------------o-----------> emulator
|________| ------ |
| |
| --
| | |
--- | | Sonda
| |
--
|
--
To moze byc wina sondy (ze starosci i zatrucia) albo wina zle wyregulowanego systemu. Sygnal sondy powinien miec czestotliwosc kilku Hz.CIACHO pisze:Dziêkujê wszystkim za rady i pomoc, dodali¶cie mi otuchy i przed³u¿yli¶cie ¿ywot gazownika
Byæ mo¿e u mnie jest to wina sondy jak pisa³ Discotheque. Z tego co s³ysza³em powinna zap... a moja ma jakie¶ momenty przestoju i jak jade ze sta³± prêdko¶ci± to stoi w miejscu tak samo po przej¶ciu na gaz dopiero po chwili zaczyna a potem znowu staje
![]()
a jak w waszych to chodzi
![]()
Pozdro
U mnie ma około 1 Hz . Na benzynie. Zatem tak też ustawiłem emulator.Radek666 pisze:To moze byc wina sondy (ze starosci i zatrucia) albo wina zle wyregulowanego systemu. Sygnal sondy powinien miec czestotliwosc kilku Hz.CIACHO pisze:Dziękuję wszystkim za rady i pomoc, dodaliście mi otuchy i przedłużyliście żywot gazownika
Być może u mnie jest to wina sondy jak pisał Discotheque. Z tego co słyszałem powinna zap... a moja ma jakieś momenty przestoju i jak jade ze stałą prędkością to stoi w miejscu tak samo po przejściu na gaz dopiero po chwili zaczyna a potem znowu staje
![]()
a jak w waszych to chodzi
![]()
Pozdro
Witaj Sparki no cóż mam go od niedawna więc niewiele o nim wiem rok' 90 4.0l wersja limited tak pisze na progach. ale chyba tak jest bo skóraś w środku i fotele na prąd , automat. na razie szukam mądrego który ustali czy to na 100% sonda do d.... bo jak powiedziałem gazownikowi że wymienie sonde jak da mi gwarancje że będzie potem mniej palił to już nie był taki pewienSparki pisze:Ciacho podaj troche wiecej danych o swoim jeepku, ja dokladnie przerobilem temat elektyki i sondy w instalacji z renixem do 90'. Podstawa to nie ciac przewodu od sondy do pc tylko sie w niego wpiac bo nie bedzie symulowala, pozatym ona nie poracuje 0-5 V tylko 5-0 V
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości