Wymiana VM na 4,0l

MJ, CJ, YJ, TJ, XJ, KJ, KK, WJ, ZJ, XK, WK, WH, JK, JL, JT

Moderator: Mroczny

Mirek Kal

Wymiana VM na 4,0l

Post autor: Mirek Kal » wt paź 11, 2005 5:47 pm

Witam
Na początku chciałem wszystkich przeprosić, że ośmieliłem się kiedyś na tym forum bronić VM 2,5 TD. Mam go dość. Co prawda głowice mi nigdy nie eksplodowały ale systematycznie co 10 - 15 tys kilometrów naprawiam silnik. I to zawsze co innego. Teraz walnął wał korbowy. Wziął sobie i pękł przy kole pasowym. Nie kopci, nie łapie temperatury, trzyma olej tylko nap..........la tak,że go słychać na 10 kilometrów i jedzie a nie powinien. Całe auto jest o'key tylko ten cholerny silnik.
A teraz pytanie. Czy po jakiś realnych kosztach jest możliwa /i czy wogóle jest możliwa/ wymiana VM na 4,0l. ?? ?? ?? ?? ?? ?? Gdzieś na forum czytałem, że ktoś się do tej wymiany przymierzał albo nawet zaczął to robić ale dalszych informacji brak. Proszę szanowne grono fachowców o światłe rady w tej materii. :oops: :cry: :cry:
Mirek

Awatar użytkownika
danielpoz

Post autor: danielpoz » wt paź 11, 2005 6:11 pm

kupic w niemcowni Xj po wyjebce i odzyskac klamoty-zakladamy ze beda w miare dobre a napewno cos wyjdze i nowe bedziesz musial zakupic

no i sporo sporo pracy

nie wiem jak wyglada z przelozeniami w mostach czy tam reduktorze ale to tez da sie przelozyc z tynm ze na koncu okaze sie ze zostaje na z tego starego sama kasta z tapicerka :wink:

osobiscie bym sprzedal i kupil 4.0 mniej pierdolenia sie a siano za przekladke mozna przeznaczyc na dobry pakiet startowy i mamy SI autko
Jeep ZJ-zagazowany(byl)!!! Ford Explorer z gazem hehehehe
guma AT 32" a w gore ponad 2" :)

Awatar użytkownika
Drako

Kontaktowanie:

Post autor: Drako » wt paź 11, 2005 6:14 pm

a nie lepiej dopasowac jakiegos diesla ?

Awatar użytkownika
waltz

Post autor: waltz » wt paź 11, 2005 6:51 pm

Mój kumpel to robił w Krakowie - motania trochę było i ekonomicznie nie najlepiej (ale on już miał przygotowane do rajdów auto, więc się na to skusił) - pewnie by odpowiedział na pare pytań jak coś.

Awatar użytkownika
Adamek

Post autor: Adamek » wt paź 11, 2005 7:03 pm

Moim zdaniem sprzedaj tego padake i kup 4.0 Z takimi przeładkami w hujam roboty pewne komplikacje zawsze wyjdą. Nic tylko sprzedac i kupić.
Grandzik 5.7 V8 Hemi Overland - One Life Live It
NIE KRADNIJ - władza nie lubi konkurencji

boris.blank

Post autor: boris.blank » wt paź 11, 2005 7:23 pm

No dokładka do auta straszna. Ja bym kombinował z 2.9TD od Sprintera - jestem zachwycony tymi silnikami, lekkie, małe, kupa mocy. Tylko taniej w Germanii całe auto po dzwonie kupić niz sam silnik. Wkładanie 4.0 to robota dla dłubacza na długie zimowe wieczory. Zacznijmy od tego kto ci przetrasuje elektrykę - sama wiązka jest układana w fabryce na gołą karoserię i potem wszytscy modlą się aby nie ruszać.

Adam Lewandowski

Kontaktowanie:

Re: Wymiana VM na 4,0l

Post autor: Adam Lewandowski » wt paź 11, 2005 7:29 pm

Mirek Kal pisze:Witam
Na początku chciałem wszystkich przeprosić, że ośmieliłem się kiedyś na tym forum bronić VM 2,5 TD. Mam go dość. Co prawda głowice mi nigdy nie eksplodowały ale systematycznie co 10 - 15 tys kilometrów naprawiam silnik. I to zawsze co innego. Teraz walnął wał korbowy. Wziął sobie i pękł przy kole pasowym. Nie kopci, nie łapie temperatury, trzyma olej tylko nap..........la tak,że go słychać na 10 kilometrów i jedzie a nie powinien. Całe auto jest o'key tylko ten cholerny silnik.
A teraz pytanie. Czy po jakiś realnych kosztach jest możliwa /i czy wogóle jest możliwa/ wymiana VM na 4,0l. ?? ?? ?? ?? ?? ?? Gdzieś na forum czytałem, że ktoś się do tej wymiany przymierzał albo nawet zaczął to robić ale dalszych informacji brak. Proszę szanowne grono fachowców o światłe rady w tej materii. :oops: :cry: :cry:
Witam po pierwsze cały układ zacilania paliwem do wymiany diesel ma innne niż benzyna
po drugie ektronika komputery itp.
po trzecie wiązki elektryczne trza wypruć i założyć od benzyny od cholery roboty
to tyle ile wiem z teori i co nieco z przeróbek a reszta wyjdzie w prani
Nie polecam takiego motania bo i tak zawsze będą jakieś problemy a to z elektryką bo sie okaże ż e zostanie za dużo kabelków
dlatego lepiej sprzedać glonopijca i zakupić 4,0 pozdrawiam :lol:
Zielony rzep z dużą ilościa błota i halogenów

Awatar użytkownika
misman

Post autor: misman » wt paź 11, 2005 8:11 pm

Mirek Kal pisze:Witam
Na początku chciałem wszystkich przeprosić, że ośmieliłem się kiedyś na tym forum bronić VM 2,5 TD. Mam go dość.
:)21 :lol: :)21
"Panie doktorze, koledzy mogą częściej i więcej...
-Jaki problem? Chwal się Pan jak oni."

Awatar użytkownika
vandall1

Post autor: vandall1 » wt paź 11, 2005 11:41 pm

Miałem ostatnio klienta, podjechał takim XJ-em i był zachwycony :)21
Ciekawe jak długo,hehehehehe.
Motałbym innego diesla w to miejsce.
Ale po co?Zrobić to co jest i opieprzyć-najtaniej wyjdzie.
KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl

Awatar użytkownika
Radek666

Post autor: Radek666 » śr paź 12, 2005 8:15 am

Zgadzam sie - albo inny diesel ale to tez bedzie duzo motania szczegolnie z dopasowaniem do skrzyni i gwaranduje ze do konca nigdy nie bedziesz zadowolony albo wymien wal i sprzedaj czym precej. Kup zadbanego 4.0 - polecam rocznik '96 ;-)
Radek zwany TReneR
Mialem sobie kiedys Jeepka :-(

Awatar użytkownika
Adamek

Post autor: Adamek » śr paź 12, 2005 8:22 am

Radek666 pisze:Zgadzam sie - albo inny diesel ale to tez bedzie duzo motania szczegolnie z dopasowaniem do skrzyni i gwaranduje ze do konca nigdy nie bedziesz zadowolony albo wymien wal i sprzedaj czym precej. Kup zadbanego 4.0 - polecam rocznik '96 ;-)
A dlaczego nie 97 ??

Awatar użytkownika
Radek666

Post autor: Radek666 » śr paź 12, 2005 8:26 am

Adamek pisze:
Radek666 pisze:Zgadzam sie - albo inny diesel ale to tez bedzie duzo motania szczegolnie z dopasowaniem do skrzyni i gwaranduje ze do konca nigdy nie bedziesz zadowolony albo wymien wal i sprzedaj czym precej. Kup zadbanego 4.0 - polecam rocznik '96 ;-)
A dlaczego nie 97 ??
Bo ja mam akurat '96 i go sprzedaje ;-) Poza tym nowa buda jest brzydsza od starej !!

ps. ciekawe ile potrwa zanim modre-ratory to wytna ?!
Radek zwany TReneR

Awatar użytkownika
Adamek

Post autor: Adamek » śr paź 12, 2005 8:32 am

Radek666 pisze:
Adamek pisze:
A dlaczego nie 97 ??
Bo ja mam akurat '96 i go sprzedaje ;-) Poza tym nowa buda jest brzydsza od starej !!

ps. ciekawe ile potrwa zanim modre-ratory to wytna ?!
:)21 No tez jestem ciekaw :)21

Awatar użytkownika
misman

Post autor: misman » śr paź 12, 2005 8:46 am

... i pojawi się nowy użytkownik "Radek777" :)21
"Panie doktorze, koledzy mogą częściej i więcej...
-Jaki problem? Chwal się Pan jak oni."

Awatar użytkownika
SławekXJ

Post autor: SławekXJ » śr paź 12, 2005 8:49 am

No '96 to ostatni XJ jaki można kupić :wink:
Młodsze to już nie to samo :)3
Buda, wnętrze - błee...

Co do tematu: Też wydaje mi się że lepiej zrobić tą padakę - opierd..lić i kupić XJ 4.0
Przekładka innego Dezela zwłaszcza od Mesia 2.9 to fajna rzecz ale dłubania od cholery i cena z kosmosu :evil:
Racja jest jak dziura w d...,każdy ma swoją:)21

stefcio

Post autor: stefcio » śr paź 12, 2005 8:51 am

Tak ! Ja napisałem, że urwałem lusterko w lesie i poszukuję jakiegoś, a tu chlast - wycięli.
Nadwrażliwe jakieś - nowego i tak nie kupię, chocby mieli. Do mojego syfa to byłaby profanacja dać coś nowego. :lol:
No i na qu.widołki został mi X...
A w teren znowu jest GR'at !!
nocne akcje ratunkowe - 602 220 461

Awatar użytkownika
XJeep

Post autor: XJeep » śr paź 12, 2005 8:53 am

Adam Lewandowski pisze:(...) dlatego lepiej sprzedać glonopijca i zakupić 4,0 pozdrawiam :lol:
glonopijcaaa..... :)20

umarlem ze smiechu !! :)2
"G" -> G-UNIT - producentka adrenaliny...
LC J200 V8 '11 -> dupowozik...

Awatar użytkownika
SławekXJ

Post autor: SławekXJ » śr paź 12, 2005 8:56 am

A czy stwierdzenie:

Opierd.olę syfa z roku '96

też zostanie potraktowane jako ogłoszenie ??

:)21
Racja jest jak dziura w d...,każdy ma swoją:)21

Awatar użytkownika
Radek666

Post autor: Radek666 » śr paź 12, 2005 9:02 am

techmark pisze:A czy stwierdzenie:

Opierd.olê syfa z roku '96

te¿ zostanie potraktowane jako og³oszenie ??

:)21
No mi sie raczej to kojazy z zamiarem zapowiedzia dokonania czynu karalnego w postaci kradziezy z wlamaniem!!
Radek zwany TReneR

Awatar użytkownika
lesio jeep

Post autor: lesio jeep » czw paź 13, 2005 5:24 pm

wmontuj piec i podaj na alegro VM w dobrym stanie to cena calego
Jeepa 4L a bude zostaw na czesci
PS jaki miales przebieg ?
czy zrezygnowałeś już z rosyjskiego gazu i ropy?
Ten wpis powstał bez wsparcia środków unijnych

Awatar użytkownika
Misiek Bielsko

Kontaktowanie:

Post autor: Misiek Bielsko » czw paź 13, 2005 7:59 pm

Dlugo jeszcze bedziecie sie spuszczac nad tymi ogloszeniami w postach? Zasady sa jakie sa - nie podoba sie, to nie musicie sie tu udzielac...
Jest przeciez szacowne forum off-road.pl, albo rideon.

stefcio

Post autor: stefcio » czw paź 13, 2005 8:22 pm

Misiek Bielsko pisze:Dlugo jeszcze bedziecie sie spuszczac nad tymi ogloszeniami w postach? Zasady sa jakie sa - nie podoba sie, to nie musicie sie tu udzielac...
Zasady dobra rzecz, ale co jest niezgodnego z nimi w informacji, że urwałem lusterko boczne i pytaniu, czy ktoś nie ma wolnego lub gdzie takowe zdobyć ??
Czy ja coś próbuję sprzedać, czy jak ??Post został usunięty niemal natychmiast !!
Czyżby właściciele tego interesu mieli nowe na sprzedaż ??
Zbędny trud - do mojego syfa szkoda dokładać czegokolwiek nowego - no chyba, że jest to niezbędne dla bezpieczeństwa.
A tak na marginesie - może niekoniecznie tak ostro i milutko.
Wchodząc kilka razy dziennie na te strony, ja też oglądam wszędobylskie reklamy, a ich nadawcy - jak sądzę - nie płacą za istnienie reklam na forum,lecz za ich OGLĄDANIE I CZYTANIE.
Chyba, że koniecznie potrzebujecie forum istniejącego sobie a muzom.
Ja np faktycznie nie muszę "się udzielać". Ale lubię.
A jak ktoś się na mnie pogniewa - niech mnie usunie (zablokuje etc).
Mnie to MTV :lol:
Pozdrówka
Tomasz Stefański
No i na qu.widołki został mi X...
A w teren znowu jest GR'at !!
nocne akcje ratunkowe - 602 220 461

Mirek Kal

Post autor: Mirek Kal » czw paź 13, 2005 9:07 pm

A ja wracam do tego VM - przebieg to 45 tys po remoncie kapitalnym silnika :evil:
Mirek

boris.blank

Post autor: boris.blank » pt paź 14, 2005 6:53 am

Popieram @Stefcia !! - czasami odnoszę wrażenie że site ownera zazdrość zżera że tyle interesów mu sprzed nosa umyka a on nie wie jak to ugryźć.
N forum jest taki mechanizm, że jak daję ogłoszenie na tanią Toykę BJ40 to zanim się ukaże już ktoś dzwoni :) ale ... srał to pies. Nie moje małpy nie mój cyrk.

Powracając do tematu: Jest coś takiego jak zużycie zmęczeniowe i z tego też powodu producenci wymagają wymiany pewnych kompletów śrub w przypadku remontu samochodu. Być może twój samochód nie miał licznikowego 230tkm przebiegu lecz 430tkm i silnik mimo wszystko miał się ku końcowi. Biadolenie, że miał dopiero 45po kapitalce nikogo tu już nie bawi (4L Rządzi).
Próżne łzy... Wkładaj 2.9TD od Sprintera i zobaczysz jak chodzi diesel. A ręczę, że włożenie tego silnika to max 2tyg. nawet biorąc pod uwagę czas dorobienia płyty adaptacyjnej. Sam bym do swojego G taki włożył ale mam auto zagazowane i kupiłem 4.3V6 więc coś z tym muszę zrobić.
Musisz zrobić sobie rachunek ekonomiczny i wziąć pod uwagę wszelkie koszty związane z tym samochodem (nawet straty moralne - tak tak). I wtedy zobaczysz czy coś cię jeszcze trzyma przy nim i chcesz mimo wszystko nim jeździć czy też sprzedajesz trupa bo trup na kolanach błaga cię abyś go sprzedał a ty tego nie widzisz.

Awatar użytkownika
Radek666

Post autor: Radek666 » pt paź 14, 2005 8:06 am

Misiek Bielsko pisze:Dlugo jeszcze bedziecie sie spuszczac nad tymi ogloszeniami w postach? Zasady sa jakie sa - nie podoba sie, to nie musicie sie tu udzielac...
Jest przeciez szacowne forum off-road.pl, albo rideon.
Domnie pije ;-)
A jak mnie sie kolega na forum spyta dlaczego widzial moj samochod w ogloszeniu to mam mu na forum sklamac ze to nie moj, podobny, ktos podkosil zdjecie.
Jak Ci sie moje posty nie podobaja to mnie wywal z listy!! ;-)
Radek zwany TReneR

ODPOWIEDZ

Wróć do „Jeep”