hak
Moderator: Mroczny
hak
patrze sobie na ceny hakow do jeepka i pytam czemu to takie drogie? 500 - 600 pln? uzywek nie ma, same nowki ale ceny koszmar. Trzeba pospawac samemu.
Patrol GR Y60 Long
http://www.muddoctors.pl
hak do przyczepy ?
pospawać to jedno, tabliczka znamionowa to drugie, a pewność że 2 tony na haku sie potem nie oderwie to trzecie...
przedwczoraj montowałem do Toy LC - 650zł + 100 robocizna, dwie godziny samego przykręcania do firmowych dziur i podłączania do instalacji
pospawać to jedno, tabliczka znamionowa to drugie, a pewność że 2 tony na haku sie potem nie oderwie to trzecie...
przedwczoraj montowałem do Toy LC - 650zł + 100 robocizna, dwie godziny samego przykręcania do firmowych dziur i podłączania do instalacji
Krzysiek
Życie jest piękne - jeśli dobrze wybierzesz środki antydepresyjne...
mo fakt. o tym nie pomyslalem, ze to ma atest, ktory pewnie jest najwieksza czescia ceny.
Patrol GR Y60 Long
OK, bylem na gieldzie,zabralem wizytowki. Sa haki dedykowane do mojej bryczki , rozstaw srub itp, za 370 pln. Oczywiscie zapytalem, za Wasza porada o atest no i jest tabliczka i jakies pisemko. Pelny legal.
Ale moje drugie pytanie do Was brzmi czy ja moge sobie ten hak sam przykrecic. tzn. uwalic sie pod samochod, wpakowac 6 srub i gotowe czy wymaga to spawania i innej kombinatoryki?
Ale moje drugie pytanie do Was brzmi czy ja moge sobie ten hak sam przykrecic. tzn. uwalic sie pod samochod, wpakowac 6 srub i gotowe czy wymaga to spawania i innej kombinatoryki?
Patrol GR Y60 Long
Możesz sam.Haki "dedykowane"nigdy nie wymagają prac spawalniczych.Czasem trzeba wiercić,ale najczesciej w miejscach fabrycznie przewidzianych.qubus pisze:Ale moje drugie pytanie do Was brzmi czy ja moge sobie ten hak sam przykrecic. tzn. uwalic sie pod samochod, wpakowac 6 srub i gotowe czy wymaga to spawania i innej kombinatoryki?
KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
tak jak pisali, w manualu od haka jest opisane co do czego przykręcić i gdzie walnąć dziurkequbus pisze:OK, bylem na gieldzie,zabralem wizytowki. Sa haki dedykowane do mojej bryczki , rozstaw srub itp, za 370 pln. Oczywiscie zapytalem, za Wasza porada o atest no i jest tabliczka i jakies pisemko. Pelny legal.

potem na stacje diagnostyczną, tam 35zł na sprawdzenie elektryki, bo niby powinni sprawdzić wszystko ale im sie nie chce i gotowe
Krzysiek
hmm... 250 kg nacisk na kule ?:>danielpoz pisze:ale tyle masz tylko na tabliczce!
a na kulce powinnes miec wybite 250kg jesli masz mniej to napewno nie jest 3.5T
chyba troche przesadziłeś
120-150kg to owszem widziałem, ale 250 to jeszcze nie
mam hak w LC100 - 120kg na kuli, 3.5 tony legalizacja (firma HakPol) drugi hak do tego samego LC - westfalia - 150kg na kule, 3.5 tony również
homologacja auta - 3.5 tony masa przyczepki
przy okazji diagnosta powiedział mi ciekawą rzecz w przepisach - na stacji wynalezionych - jest napisane że auto terenowe może holować 150% swojego DMC, czyli teoretycznie DMC LC100 to 3260 wiec mógłby holować ok. 4.7 tony, ale nie wiecej niż homologacja auta.
a osobówki standardowo 0.7 masy wlasnej czy dmc, nie pamietam dokladnie
Krzysiek
- and
-
- Kontaktowanie:
on mógł mieć atest...and pisze:jedno jest pewnie , kupuj hak atestowany . ja raz dostalem z kinetyka jak sie hak powyginal na ktorym byla lina zaczepiona.
i i tak sie powygina
weź poprawkę - ze co innego statycznie ciągnąć nawet 3.5 tony (sam to pociągniesz jak sie dobrze zaprzesz) a co innego dynamicznie kinetykiem, tam obciązenie jest liczone w tonach...
hak nie należy do dobrych miejsc czepiania kinetyka, zdecydowanie nie.
u siebie jeden wyrwałem
Krzysiek
- and
-
- Kontaktowanie:
pomylka oczywistaKrecik pisze:hmm... 250 kg nacisk na kule ?:>danielpoz pisze:ale tyle masz tylko na tabliczce!
a na kulce powinnes miec wybite 250kg jesli masz mniej to napewno nie jest 3.5T
chyba troche przesadziłeś
120-150kg to owszem widziałem, ale 250 to jeszcze nie
mam hak w LC100 - 120kg na kuli, 3.5 tony legalizacja (firma HakPol) drugi hak do tego samego LC - westfalia - 150kg na kule, 3.5 tony również
homologacja auta - 3.5 tony masa przyczepki
przy okazji diagnosta powiedział mi ciekawą rzecz w przepisach - na stacji wynalezionych - jest napisane że auto terenowe może holować 150% swojego DMC, czyli teoretycznie DMC LC100 to 3260 wiec mógłby holować ok. 4.7 tony, ale nie wiecej niż homologacja auta.
a osobówki standardowo 0.7 masy wlasnej czy dmc, nie pamietam dokladnie

pytanie tylko co to jest auto terenowe-kto wyda werdykt czy panda 4x4 nie jest a np jeep ktory tez nie ma ramy jest terenowka

no i czy na kuli mozna ciagnac powyzej 3.5t?????? bo powiem szczerze ze nie slyszalem o takich hakach
osobowki to od DMC
EDIT juz wiem tu chodzilo o 250Nm lub kg/m (prawie to samo)
Jeep ZJ-zagazowany(byl)!!! Ford Explorer z gazem hehehehe
guma AT 32" a w gore ponad 2"

Na haku fi 50 mozna targać do 3,5 tony;powyzej stosuje sie kule fi 60-u nas praktycznie nie spotykane.danielpoz pisze:
no i czy na kuli mozna ciagnac powyzej 3.5t?????? bo powiem szczerze ze nie slyszalem o takich hakach
KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
W przpisie stoi ze autem terenowym nazywa sie auto z napedem stalym na 4 lub wiecej kol lub z mozliwoscia dolaczenia takowego. Niesety nie mam pod reka linka do przepisu...danielpoz pisze:
pytanie tylko co to jest auto terenowe-kto wyda werdykt czy panda 4x4 nie jest a np jeep ktory tez nie ma ramy jest terenowka![]()
osobowki to od DMC
Radek zwany TReneR
Mialem sobie kiedys Jeepka

to juz zwariowalemKrecik pisze:Hmm... na moim haku jest 16.6kN i tak samo było na westfalii...danielpoz pisze:

to np.ford explorer,expedition czy szewi blazer czy jakies dodge paru tonowy nie jest terenowka no o jeepach nie wspomne bo tez sa takie 2wdRadek666 pisze:W przpisie stoi ze autem terenowym nazywa sie auto z napedem stalym na 4 lub wiecej kol lub z mozliwoscia dolaczenia takowego. Niesety nie mam pod reka linka do przepisu...danielpoz pisze:
pytanie tylko co to jest auto terenowe-kto wyda werdykt czy panda 4x4 nie jest a np jeep ktory tez nie ma ramy jest terenowka![]()
osobowki to od DMC

na tych hakach które oglądałem, na tabliczkach była jedynie informacja o nacisku (120/150kg) i uciągu - 16.6kNdanielpoz pisze:to juz zwariowalemKrecik pisze:Hmm... na moim haku jest 16.6kN i tak samo było na westfalii...danielpoz pisze:
EDIT juz wiem tu chodzilo o 250Nm lub kg/m (prawie to samo)auto mam w terenie i nie moge sprawdzic ale co mi swita z tym 250...
???
reszta to małoznaczące dane nt. modelu, producenta i to wszystko
Krzysiek
danielpoz pisze:to np.ford explorer,expedition czy szewi blazer czy jakies dodge paru tonowy nie jest terenowka no o jeepach nie wspomne bo tez sa takie 2wdRadek666 pisze:W przpisie stoi ze autem terenowym nazywa sie auto z napedem stalym na 4 lub wiecej kol lub z mozliwoscia dolaczenia takowego. Niesety nie mam pod reka linka do przepisu...danielpoz pisze:
osobowki to od DMC
Przepis jest przepis. Tylko sprobuj sie kiedys na niego powolac przy policjancie jak bedziesz ciagnal 150% masy wlasnej

ps. nie wiem czy dobrze pamietam ale ustawodawcy chodzilo o to ze mozliwe jest przeniesienie 100% momentu napedowego na ddatkowa os - wtedy grandy ze sprzeglem wiskotycznym tez by nie byl autem terenowym

Radek zwany TReneR

Hmm...Radek666 pisze:
Przepis jest przepis. Tylko sprobuj sie kiedys na niego powolac przy policjancie jak bedziesz ciagnal 150% masy wlasnej
ps. nie wiem czy dobrze pamietam ale ustawodawcy chodzilo o to ze mozliwe jest przeniesienie 100% momentu napedowego na ddatkowa os - wtedy grandy ze sprzeglem wiskotycznym tez by nie byl autem terenowym
Jeśli pisząc ten przepis faktycznie mieli na mysli możliwość przeniesienia napędu - czyli po prostu uciągnięcia i rozpędzenia - to jedno jest pewne... to są debile
Przecież 3.5 tonową przyczepkę ruszy się nawet maluchem.... pod warunkiem ze maluch sie nie rozpadnie (kiedys robiłem testy, 2 tony ciągnął

Natomiast auto terenowe - jako samo z siebie ciut cięzsze - ma zdecydowanie większą szansę na zatrzymanie tego zestawu z przyczepką 3.5 tony niż rzeczony maluch

Krzysiek