jakie swiatla w teren

MJ, CJ, YJ, TJ, XJ, KJ, KK, WJ, ZJ, XK, WK, WH, JK, JL, JT

Moderator: Mroczny

Awatar użytkownika
michals

Kontaktowanie:

jakie swiatla w teren

Post autor: michals » pn lis 21, 2005 5:33 pm

Mam obecnie dwa halogeny dalekosiezne na zderzaku i cztery przeciqwmgielne na rampie. Otoz dzis dowiedzialem sie ze za ta rampe grozi mi zabranie dowodu rejestracyjnego przez policje

Co uwazacie ze lepiej bedzie robilo w terenie na rampie? Dalekosiezne czy przeciwgielne?
TJ owner '97 4.0aut. LPG +3,5"+2"

Only at ...
Jeep.Org.PL

Awatar użytkownika
Arekk
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Arekk » pn lis 21, 2005 5:54 pm

Coś już było na forum odnośnie świateł. Z tego co pamiętam zalecano pokrowce co by się smerfy nie czepiały.
XJ 2.5 Gaz

Awatar użytkownika
Drako

Kontaktowanie:

Post autor: Drako » pn lis 21, 2005 7:49 pm

najlepiej dac dwa microxenony i nie potrzebujesz tylu halogenow

Awatar użytkownika
homikk

Post autor: homikk » pn lis 21, 2005 8:06 pm

te mikroksenony to na rampe ma dać?
XJ 4.0 92 był, teraz jest XJ tyle, że 900 bobber

GG 3814878

raffik

Re: jakie swiatla w teren

Post autor: raffik » pn lis 21, 2005 8:32 pm

michals pisze:Mam obecnie dwa halogeny dalekosiezne na zderzaku i cztery przeciqwmgielne na rampie. Otoz dzis dowiedzialem sie ze za ta rampe grozi mi zabranie dowodu rejestracyjnego przez policje

Co uwazacie ze lepiej bedzie robilo w terenie na rampie? Dalekosiezne czy przeciwgielne?
ładna choinka
:)12
604JEEP11
jestem przy Prandoty 6-8
jak by co

Awatar użytkownika
JGC

Post autor: JGC » pn lis 21, 2005 10:47 pm

Bo te "miśki" to nie mają sie czego czepiać :evil:
ZJ V8 lift 2" 31/10,5/15

Adamo

Post autor: Adamo » wt lis 22, 2005 9:35 am

W terenie używam już tylko roboczych. Inne nie robią :roll:

Awatar użytkownika
SławekXJ

Post autor: SławekXJ » wt lis 22, 2005 10:37 am

Ja pakuję cztery dalekosiężne + jeden do tyłu na bagażnik dachowy. Szlag mnie trafia jak wjadę w krzaki/trawę i ciemność zapada :evil:
Od razu zamówiłem dwa typu osłon: pełne na ulicę i kratki w teren.

Jutro czekam na halogeny :D
Racja jest jak dziura w d...,każdy ma swoją:)21

Awatar użytkownika
waltz

Post autor: waltz » wt lis 22, 2005 11:48 am

A gdzie zamawiałeś ?

Awatar użytkownika
SławekXJ

Post autor: SławekXJ » wt lis 22, 2005 11:52 am

Produkcja WESEM :D

Nawet masz ofertę w sklepie Chermola

Awatar użytkownika
Radek666

Post autor: Radek666 » wt lis 22, 2005 11:57 am

Arekk pisze:Co¶ ju¿ by³o na forum odno¶nie ¶wiate³. Z tego co pamiêtam zalecano pokrowce co by siê smerfy nie czepia³y.
Pokrowce niewiele daja i tak sie czepia jak beda chcieli. Natomiast ludziska tak jak w tirach wsadzaja postojowki do dalekosieznych - przepis nie okresla maksymalnej ilosci swiatel postojowych.
Radek zwany TReneR
Mialem sobie kiedys Jeepka :-(

Awatar użytkownika
SławekXJ

Post autor: SławekXJ » wt lis 22, 2005 12:01 pm

Radek666 pisze:
Arekk pisze:Coś już było na forum odnośnie świateł. Z tego co pamiętam zalecano pokrowce co by się smerfy nie czepiały.
Pokrowce niewiele daja i tak sie czepia jak beda chcieli. Natomiast ludziska tak jak w tirach wsadzaja postojowki do dalekosieznych - przepis nie okresla maksymalnej ilosci swiatel postojowych.
Jeśli światła posiadają całkowite osłony to mogą się czepić własnej d*py :wink:

SiMarco

Post autor: SiMarco » wt lis 22, 2005 1:24 pm

Gdzieś czytałem, że nowe przepisy unijne (będą wprowadzone dopiero) zabronią montowania kangurów do aut - względy bezpieczeństwa pieszych. Halogeny też wystają i z tego samego powodu mogą zostać zabronione.

Ale jak będą na dachu?

No i czy dotyczyć to będzie tylko nowo rejestrowanych (homologowanych) aut czy wszystkich?

Niemogę znaleźć, gdzie to czytałem. Ktoś coś wie?
XJ'92 Ltd 4.0HO
Na Jeepa nikt nie powie LR.W przeciwieństwie do LRa na którego większość mówi dżip

Awatar użytkownika
SławekXJ

Post autor: SławekXJ » wt lis 22, 2005 1:28 pm

Przepisy nie regulują kształtu niczego powyżej dachu. Możesz sobie nawet kolcami ponabijać bagażnik jak chcesz - podobno :wink:

Awatar użytkownika
Stiopa

Post autor: Stiopa » wt lis 22, 2005 2:40 pm

techmark pisze:Przepisy nie regulują kształtu niczego powyżej dachu. Możesz sobie nawet kolcami ponabijać bagażnik jak chcesz - podobno :wink:
Otóż przepisy określają , że z auta nie może wystawać nic co jest ostre , mocno kanciaste , może powodować zagrożenie uszkodzenia ciała , bla bla bla ....
I na tej podstawie policja może się przyczepiać do np. odciągów z kraty na dach , ramp itd . Przecież nie będziesz się domagał żeby Ci zrobili wniosek do sądu grodzkiego i liczył na to , że sobie rzeczoznawcę weźmiesz i on powie coś innego .
Niestety logika logiką a życie życiem .

:D
Stiopa
XJ Sport '93

Awatar użytkownika
SławekXJ

Post autor: SławekXJ » wt lis 22, 2005 2:42 pm

Stiopa pisze:
Otóż przepisy określają , że z auta nie może wystawać nic co jest ostre , mocno kanciaste , może powodować zagrożenie uszkodzenia ciała , bla bla bla ....
I na tej podstawie policja może się przyczepiać do np. odciągów z kraty na dach , ramp itd . Przecież nie będziesz się domagał żeby Ci zrobili wniosek do sądu grodzkiego i liczył na to , że sobie rzeczoznawcę weźmiesz i on powie coś innego .

Wszsytko się zgadza ale nie powyżej linii dachu. Kiedyś w GT był artykuł jak gościu z furgonu zrobił dziwadło, które miało powyżej dachu jakieś skrzydła-spojlery o ostrych zakończeniach. I wszystko zgodnie z prawem bo powyżej linii dachu a tego podobno przepisy nie regulują tak jak ilości świateł postojowych czy obrysowych.

Awatar użytkownika
michals

Kontaktowanie:

Post autor: michals » wt lis 22, 2005 6:18 pm

Co do tych kangurow to podobno przepisy nie moga dzialac wstecz wiec jesli juz macie je to nie moga kazac sciagnac

Only at ...
Jeep.Org.PL

Adam Lewandowski

Kontaktowanie:

Post autor: Adam Lewandowski » wt lis 22, 2005 9:07 pm

Stiopa pisze:
techmark pisze:Przepisy nie regulują kształtu niczego powyżej dachu. Możesz sobie nawet kolcami ponabijać bagażnik jak chcesz - podobno :wink:

przepisy przepisami a nasze rzepy są kanciaste same z siebie to co teżnie mozna używać :lol: a swoja droga ma na dachu na rampie 4szt halogenów na kangurze z przodu 2 szt i na dole pod zderzakiem terz dwie szt przeciw mgielne i 2 dalekosiężne w jednej obudowie jak wjade tam gdzie jest ciemno to mam jak w dzieńa na rampie halogeny mają postojowe światła i narazie niebiescy się nie czepiają :lol:
Zielony rzep z dużą ilościa błota i halogenów

Awatar użytkownika
SławekXJ

Post autor: SławekXJ » pn lis 28, 2005 1:50 pm

Po odebraniu halogenów zobaczyłem że mają one również miejsce na postojówki !! Nic nie muszę przerabiać ani zasłaniać (ale osłony będę wozić ze sobą :wink: ). Jakość lamp bdb zwłaszcza w porównaniu do ceny :D

Awatar użytkownika
mixio55
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: mixio55 » pn lis 28, 2005 3:52 pm

Witam
miałem różne opcje lampek choinkowych w różnych miejscach i żadne się nie sprawdzają
:)4 te na dachu zaraz i tak będą poprzestawiane przez gałęzie mimo solidnych osłon - gałązki i tak zrobią swoje , a poza tym światło z nich odbija się od maski i oslepia nawet po zrobieniu osłon zaślepiających światło od dołu
:)4 te założone na rurach przy zderzaku w końcu i tak przestaną świecić oblepione błotem
:lol: teraz zakładam xenony w solidnych osłonach na masce silnika , przeważnie była najmniej brudna od błota i nieporysowana od gałęzi dzięki odciągom

Zobaczymy co będzie?

Awatar użytkownika
michals

Kontaktowanie:

Post autor: michals » ndz gru 04, 2005 3:50 pm

No i stalo sie. Zalozylem 2 dalekie po srodku i po bokach po jednym przeciwmglowym co daje 4 halogeny na rampie. Robi to niezle bo nie ma miejsc nieoswietlonych. Kazdy reflektor swieci w inne miejsce. Ale jest git. Zobaczymy jeszcze w terenie.

Only at ...
Jeep.Org.PL

ODPOWIEDZ

Wróć do „Jeep”