XJ i pierdolki elektryczne...

MJ, CJ, YJ, TJ, XJ, KJ, KK, WJ, ZJ, XK, WK, WH, JK, JL, JT

Moderator: Mroczny

Awatar użytkownika
twister1

XJ i pierdolki elektryczne...

Post autor: twister1 » wt sty 03, 2006 10:12 pm

Witam.
Jak wiadomo elektryka w 'szerokim' czasami potrafi splatac niezlego figla...
w zwiazku z tym mam pare pytan:
- pierwszy zauwazony problem to brak podswietlenia zegarka... jak jest jasno to widze pod katem cyferki ale jak sie zrobi ciemno to nic nie widac :(
- podsufitka na ktorej wyswietla sie kompas i termometr zalacza sie jak chce... raz jest ok, ale np potrafi sie zawiesic. a czasami nawet sie nie wlaczy (np w cyklu miejskim - krotkie trasy)
- zauwazylem brak jednego bezpiecznika w miejscu gdzie opis jest ABScostam (no i oczywiscie abs nie dziala i swieci sie "Check Antilock" - musze zobaczyc co bedzie jak wloze tam bezpiecznik (podpisane jest ze niby 2A mam tam wsadzic)

to chyba tyle z takich dupereli ktore zauwazylem :)
moze ktos mial stycznosc z podobnymi problemami?
za wszelkie uwagi thx :)
Cherokee '90
.:: Twister ::.

Awatar użytkownika
intruz

Post autor: intruz » wt sty 03, 2006 10:16 pm

co do pierwszego problemu to proponuje wymiane zaroweczki... :D
Z drugim i trzecim sie nie spotkalem...
XJ Country 4.0L, 242, manual, lift 2", LPG II gen. 30x9.5 AT/MT

Awatar użytkownika
twister1

Post autor: twister1 » wt sty 03, 2006 10:23 pm

intruz pisze:co do pierwszego problemu to proponuje wymiane zaroweczki... :D
Z drugim i trzecim sie nie spotkalem...
hm... no tak ... :) moglem wlasciwie sprawdzic odrazu... a powiedz mi czy wiesz jak sie dostac do tego zegarka zeby zmienic zaroweczke??
Bo moze polacze to odrazu z wykrecaniem licznika bo tam tez mi sie zaroweczki przepalily od sygnalizacji kierunkowskazow....

o i przypomnialo mi sie jeszcze jedno... czy w XJ jest jakis wskaznik ze swiatla mijania sa zapalone?? bo mi tylko swieci sie niebieska zaroweczka gdy "dlugie" zapalam....
Cherokee '90

Awatar użytkownika
intruz

Post autor: intruz » wt sty 03, 2006 10:33 pm

musisz odkrecic cztery wkrety mocujace plastikowa obudowe zegarow, pociagnac ja do siebie i zdjac.Potem odkrec dwa wkrety mocujace panel z zegarkiem i bedziesz mial piekny dostep do zarowki- latwa robota...
U mnie wskaznik jest, ale sam go sobie zrobilem ( dioda), a w oryginale nie bylo. :(
XJ Country 4.0L, 242, manual, lift 2", LPG II gen. 30x9.5 AT/MT

Awatar użytkownika
solt

Post autor: solt » wt sty 03, 2006 10:47 pm

twister1 pisze:o i przypomnialo mi sie jeszcze jedno... czy w XJ jest jakis wskaznik ze swiatla mijania sa zapalone?? bo mi tylko swieci sie niebieska zaroweczka gdy "dlugie" zapalam....
nie ma... zupełnie jak w lanosie :)20 :)20 :)20
Bo lato to pora to czas na kochanie, tak bylo zawsze i tak juz zostanie :)21

Mirek Kal

Post autor: Mirek Kal » wt sty 03, 2006 11:18 pm

Z kompasem i termometrem miałem to samo. Odkręć podsufitkę i popsiksaj na styki. U mnie zadziałało i nie ma problemu Świecą jak trzeba i za każdym razem :wink: :)2 A party time to zawsze załączam jak jadę na impreskę ale nie do lasu :lol: :)19
Mirek

Awatar użytkownika
Stalker
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Stalker » wt sty 03, 2006 11:22 pm

A to ciekawe bo u mnie wskaznik swiatel mijania jest fabrycznie, po prawej stronie deski taka zielona zarowka sie zapala ..
zaczynajcie ! ...czas dokończy :)
XJ '92 2,1TDi

Awatar użytkownika
twister1

Post autor: twister1 » śr sty 04, 2006 12:31 am

intruz pisze:... U mnie wskaznik jest, ale sam go sobie zrobilem ( dioda), a w oryginale nie bylo. :(
no ja w takim razie tez bede musial sobie taki zrobic bo denerwujace jest kukanie czy podswietlenie zegarow sie wlaczylo :lol:
Mirek Kal pisze: Z kompasem i termometrem miałem to samo. Odkręć podsufitkę i popsiksaj na styki. U mnie zadziałało i nie ma problemu Świecą jak trzeba i za każdym razem
okey w takim razie troche sie narozkrecam :) a czym psikales na styki?? i powiedz mi czy ta konsola swieci sie odrazu po przekreceniu kluczyka?
Stalker pisze:A to ciekawe bo u mnie wskaznik swiatel mijania jest fabrycznie, po prawej stronie deski taka zielona zarowka sie zapala ..
a masz moze jak mi przeslac zdjecie gdzie bedzie widac w ktorym to dokladnie jest miejscu i jak wyglada?
Cherokee '90

Mirek Kal

Post autor: Mirek Kal » śr sty 04, 2006 8:36 am

Tak, powinna się świecić po przekręceniu kluczyka. A popsikać takim sprayem do styków elektrycznych. Do nabycia w każdym sklepie samochodowym :)2
Mirek

Awatar użytkownika
Stalker
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Stalker » śr sty 04, 2006 10:21 pm

twister - nie mam zdjecia , ale jak siedzisz za kierownikiem , to po prawej masz rzad kontrolek , u mnie w drugiej od dolu zapala sie symbol zarowki jak wlacze mijania

jak wyjmiesz ten caly element , a nie jest to trudne to poswiec sobie od tylu latarka zobaczysz dokladnie co gdzie jest
XJ '92 2,1TDi

Awatar użytkownika
twister1

Post autor: twister1 » czw sty 05, 2006 12:24 am

Dzieki za wszelkie informacje :)
Jak tylko zrobi sie choc ciut cieplej to porozkrecam co trzeba i pokukam co i jak :)

a przy okazji przypomnial mi sie nastepny problem....
ogladalem kilka czirokow i w kazdym byl problem z otwieraniem (przez centralny zamek) tylnich drzwi...
kupilem swojego cziroka i tez mam taki sam problem :) na centralnym otwiera mi przednie drzwi (kierowcy i pasazera) oraz klape bagaznika...a tylnie drzwi tylko slysze jak robia PSTRYK ale sie zadne nie otwieraja ...
jak sie przyjrzalem to widze ze przy nacisnieciu pilota ten "dzyndzel" od zamka drga w tylnich drzwiach ale tak jakby silownik nie mial sily przesunac tego dzyndzla...
to jest jakas "standardowa" usterka??
Cherokee '90

MarcinekZ
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: MarcinekZ » czw sty 05, 2006 1:10 am

Najprawdopodobniej czeka Cię rozbieranie drzwi. Też tak miałem. Przeczyściłem cięgna i teraz bangla jak ta lala. Jak dobrze poszukasz to gdzieś na forum temat centralnego był poruszany.

Awatar użytkownika
SiwyJeep

Post autor: SiwyJeep » czw sty 05, 2006 7:04 am

Kontrolka od swiateł mijania jest w tym samym panelu co zegarek, jak go wyjmiesz i wjmiesz żaróweczki i popatrzysz pod swiatło to znajdziesz.
"..Mężczyzni nigdy nie dorastają, tylko z wiekiem ich zabawki drożeją.."
XJ'93 4.0HO, Sj413

Awatar użytkownika
twister1

Post autor: twister1 » czw sty 05, 2006 10:09 am

hm.... to widze ze te kilka spraw sie laczy :)
i tak musze odkrecic zegarek to odrazu pokukam inne zaroweczki :)

a co do drzwi to mnie MarcinekZ zmartwiles :( jak patrze na drzwi i wyobrazam sobie ile to rozkrecania na tym mrozie :P to chyba wole poczekac do wiosny ;P
Cherokee '90

Awatar użytkownika
Radek666

Post autor: Radek666 » czw sty 05, 2006 10:59 am

twister1 pisze: a co do drzwi to mnie MarcinekZ zmartwiles :( jak patrze na drzwi i wyobrazam sobie ile to rozkrecania na tym mrozie :P to chyba wole poczekac do wiosny ;P
Normalka - szczegolnie lewe tylne lubia sie unieruchomic (nie wiem dlaczego akurat te) od nieuzywania. U mnie jak sie problem pojawil wystarczylo poruszac od srodka przyciskiem blokowania zamka tam i z powrotem i znowu zaczelo dzialac...
Radek zwany TReneR
Mialem sobie kiedys Jeepka :-(

Awatar użytkownika
SiwyJeep

Post autor: SiwyJeep » czw sty 05, 2006 11:09 am

Radek666 pisze:
twister1 pisze: a co do drzwi to mnie MarcinekZ zmartwiles :( jak patrze na drzwi i wyobrazam sobie ile to rozkrecania na tym mrozie :P to chyba wole poczekac do wiosny ;P
Normalka - szczegolnie lewe tylne lubia sie unieruchomic (nie wiem dlaczego akurat te) od nieuzywania. U mnie jak sie problem pojawil wystarczylo poruszac od srodka przyciskiem blokowania zamka tam i z powrotem i znowu zaczelo dzialac...
Potwierdzam, u mnie było tak samo, pare razy przyciskiem i spokój na kilka miesiecy :)2
"..Mężczyzni nigdy nie dorastają, tylko z wiekiem ich zabawki drożeją.."
XJ'93 4.0HO, Sj413

Awatar użytkownika
CLAUDIO
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: CLAUDIO » czw sty 05, 2006 11:24 am

witam,
a u mnie blokują się wszystkie drzwi z wyjątkiem drzwi kierowcy :(

Awatar użytkownika
Greg_pl

Kontaktowanie:

Post autor: Greg_pl » czw sty 05, 2006 5:31 pm

Normalka - szczegolnie lewe tylne lubia sie unieruchomic (nie wiem dlaczego akurat te) od nieuzywania.
Haha, dokladnie - u mnie tez tylne lewe. Ze dwa tygodnie temu, duze mrozy, otworzylem drzwi z pilota - chcialem na tyl cos wrzucic - zamkniete. No dobra, pewnie przymarzly, nie bede ruszac. Potem od srodka otworzylem, posmarowalem gdzie moglem. Nastepny dzien - znowu 'przymarzly', szarpalem, szarpalem - nic. Wnerwiony patrze od srodka - a tam zamkniete. Pare razy pootwieralem i pozamykalem i juz dobrze jest, ale o malo nie urwalem klamki, heh.
1992 Jeep Cherokee Limited
Obrazek

Awatar użytkownika
Pucha
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Pucha » czw sty 05, 2006 6:22 pm

SiwyJeep pisze:Kontrolka od swiateł mijania jest w tym samym panelu co zegarek, jak go wyjmiesz i wjmiesz żaróweczki i popatrzysz pod swiatło to znajdziesz.
To niekoniecznie tak. Ja tez mam '90 jak Twister1 i po prawej mam tylko zegarek i nic wiecej
XJ '90 4.0 non HO Ltd - sprzedany... :(
Be a man - fix the glitch, just remember life's a BITCH

Awatar użytkownika
Kasprol

Post autor: Kasprol » czw sty 05, 2006 6:40 pm

trzeba wziasc wyciagnac zamek wyczyscic i odnowa przesmarowac :lol: :lol:
Mój Tel 502-449-548 juz działam
Jeep reaktywacja faza kolejna destrukcja

Awatar użytkownika
twister1

Post autor: twister1 » pt sty 06, 2006 6:41 pm

U mnie wlasnie jest tak jak pisze Pucha. Tam po lewej mam tylko zegarek.

Dzisiaj jednak nie wytrzymalem i zaczalem wszystko rozkrecac :D no i zmienilem zaroweczke w zegarku (i radiu przy okazji tez)
Zabralem sie tez za licznik zeby wsadzic nowe zaroweczki od kierunkowskazow...ale powiedzcie mi jak wyciagnac te zaroweczki?? probowalem od gory ale sie nie da :( a od spodu nie moge lapy wsadzic ...tak samo nie moge wyciagnac calego licznika bo cos go trzyma od tylu....

- Podsufitka... udalo mi sie ja odkrecic :P i tak patrzylem na ta kostke z kabelkami...poruszalem te piny itd ale niestety nie posiadalem tego sprayu do stykow wiec wsadzilem spowrotem ale niestety nie przynioslo skutku... temperatura i kompas pojawiaja sie jak chca...raz jest ...za chwile sie zawiesi i znowu zgasnie... no ale jeszcze zobacze jak popsikam sprayem :)

Co do zamka to jednak ruszanie dzyndzlem nie pomoglo i pewnie czeka mnie rozbieranie drzwi :) ale to juz jak bedzie zdecydowanie cieplej :)

A tak w ogole to sie przekonalem jak jeep potrafi zatanczyc na lodzie jak sie zapomni zapiac 4x4 :/ :( wczoraj w nocy tak mnie rzucilo ze przychaczylem o kraweznik i wygiela sie felga :( wczoraj byla tylko wygieta...a dzisiaj juz zauwazylem ze pekla na rancie :( wiec felga pewnie do wywalenia....

Przepraszam ze taki elaborat ale musialem sie wyzalic :)
Pozdrawiam
Cherokee '90

Awatar użytkownika
waltz

Post autor: waltz » ndz sty 08, 2006 7:49 pm

twister1 pisze: Zabralem sie tez za licznik zeby wsadzic nowe zaroweczki od kierunkowskazow...ale powiedzcie mi jak wyciagnac te zaroweczki?? probowalem od gory ale sie nie da :( a od spodu nie moge lapy wsadzic ...tak samo nie moge wyciagnac calego licznika bo cos go trzyma od tylu....
Prawdopodobnie to linka od prędkościomierza. Jak popatrzysz pod deskę od dołu, to powinieneś ją widzieć - jeśli masz tempomat, będzie na niej pierścień, od którego można ją odkręcić - wtedy zegary wychodzą bez problemu.

Awatar użytkownika
Stalker
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Stalker » ndz sty 08, 2006 8:12 pm

Linka od prędkościomierza ?! :o
matko ... albo przez rok zrobili takie zmiany albo o innym jepie rozmawiamy, ja nie mam żadnej linki , licznik elektroniczny a nie popędzany linką ....
XJ '92 2,1TDi

Awatar użytkownika
waltz

Post autor: waltz » ndz sty 08, 2006 8:23 pm

No cóż, ja mam :) I na niej jest taka przelotka do tempomatu.

Awatar użytkownika
twister1

Post autor: twister1 » pn sty 09, 2006 2:07 am

yyy tempomat mam :) co prawda jeszcze nei sprawdzalem czy dziala ale jest :oops:

narazie wyluzowalem z tymi lampkami bo jak dzisiaj zobaczylem -10 na termometrze to mi sie odechcialo majstrowac cokolwiek :)
ale jak sie ociepli to zaraz zanurkuje pod konsole i bede kukal co i jak :)

a wracajac do podsufitki to dzisiaj w nocy zauwazylem ze jak przekrece kluczyk to na tym wyswietlaczu pojawiaja sie takie delikatne paseczki koloru brazowego i widac tak jakby kawalek literki (zielony kolor) ale to wszystko strasznie slabe... tak jakby nie mialo sily sie zalaczyc :P musze te styki popsikac... :)
Cherokee '90

ODPOWIEDZ

Wróć do „Jeep”