Co to za pompka?
Moderator: Mroczny
Co to za pompka?
Witam.
Po prawj stronie nóg pasażera, a właściwie już w błotniku przy drzwiach jest jakaś pompka (tak sądze) Jest ona wyłączona z kostki z przekaźnikiem. Po podpięciu chodzi bez przerwy 9dość głośno) mimo wyłączonego zapłonu. Dochodzą do niej jakieś wężyki. Ja bym typował na pompkę cantralnego zamka (mój osobowy VW ma właśnie pneumatyczny). Wie ktoś co to takiego? Centralny działa i zdzwięku wydawanego przy zamykaniu/otwieraniu wychodzi mi że napewno nie jest pneumatyczny.
pozdrawiam
Po prawj stronie nóg pasażera, a właściwie już w błotniku przy drzwiach jest jakaś pompka (tak sądze) Jest ona wyłączona z kostki z przekaźnikiem. Po podpięciu chodzi bez przerwy 9dość głośno) mimo wyłączonego zapłonu. Dochodzą do niej jakieś wężyki. Ja bym typował na pompkę cantralnego zamka (mój osobowy VW ma właśnie pneumatyczny). Wie ktoś co to takiego? Centralny działa i zdzwięku wydawanego przy zamykaniu/otwieraniu wychodzi mi że napewno nie jest pneumatyczny.
pozdrawiam
Gdyby nie te wężyki, to mógłbym pomyśleć, że to mechanizm anteny 

'90/91 XJ 2.1TD Limited
http://www.gromady.krakow.pl/galeria/jeep
http://www.gromady.krakow.pl/galeria/jeep
panowie, nawiązując do tematu pompki i podciśnienia chciałem się podpiąć pod ten nieco już przykurzony post- otóż czy ktoś próbował zrobić pompkę do podciśnienia coby je uniezależnić od silnika? Bo na ten przykład zastanawiam się, czy jakby coś porobić w dolocie dla większego poweru (tzn. więcej luftu wpuścić) to czy to podciśnienie nie padnie...
Jeśli ktoś zrobił takie niezależne zasilanie układu podciśnienia to bardzo proszę o podpowiedź jak. Pozdrówka.
Jeśli ktoś zrobił takie niezależne zasilanie układu podciśnienia to bardzo proszę o podpowiedź jak. Pozdrówka.
Był Jeep Grand Cherokee 4.0 2004, jest Suzuki Jimny 1.3 2006
nie słyszałem dotąd o takim cudzie. A nie ma jakiegoś patentu małej pompki elektrycznej która by się włączała jakby było mało podciśninia?
Zresztą w WJ to ono już służy chyba tylko do ustawiania wentylacji, innego zastosowania nie znajduję...
Zresztą w WJ to ono już służy chyba tylko do ustawiania wentylacji, innego zastosowania nie znajduję...
Był Jeep Grand Cherokee 4.0 2004, jest Suzuki Jimny 1.3 2006
Nie ma sensu nic takiego motać.
Podciśnenie jest "brane" zza przepustnicy a pomiędzy akumulatorem podciśnienia a gardzielą jest zaworek zwrotny.
Nawet jeśli zmodyfikujesz dolot to zawsze jest taki moment, że zdejmiesz nogę z gazu i przepustnica się zamknie a wtedy wystąpi maksymalne podciśnienie i akumulator podciśnienia zostanie "doładowany próżnią"
Szkoda tracić czas na takie przeróby.Lepiej się skoncentrować na czymś innym.
pzdr.
Podciśnenie jest "brane" zza przepustnicy a pomiędzy akumulatorem podciśnienia a gardzielą jest zaworek zwrotny.
Nawet jeśli zmodyfikujesz dolot to zawsze jest taki moment, że zdejmiesz nogę z gazu i przepustnica się zamknie a wtedy wystąpi maksymalne podciśnienie i akumulator podciśnienia zostanie "doładowany próżnią"
Szkoda tracić czas na takie przeróby.Lepiej się skoncentrować na czymś innym.
pzdr.