Cherokee vs Grand
Moderator: Mroczny
Cherokee vs Grand
Prosze kolegów o opinie : 2 fabryczne samochody roczniki oba 95 wjeżdzają w teren, który jest bardzięj mobilny, nie wiem co wybrać? Sam mam Pajero z blokadami mechanizmów i tylnego mostu ale nie mam pojęcia zielonego co do Jeepa , Czy Quadro drive jest w każdym modelu? jakie ma walory użytkowe.
Baju
Baju
Niestety mobilność jeepków zależy od ich stanu - bo po tylu latach żaden jeden nie przypomina fabryki - choć można przyjąć, że zadna jedna fabryka nie przypomina drugiej
tak zupełnie teoretycznie to przy takich samych silnikach czyli - jedyne słuszne do porównania 4 litry i tych samych reduktorach to są to prawie te same auta z tym , że grand będzie o 200-300 kilo cięższy - czyli sam wiesz.

Jeep YJ na Patrol GR, Toyota LC, Star
Jeep WJ 4.7 wiejt
GAZ 69 - jak z fabryki
Jeep WJ 4.7 wiejt
GAZ 69 - jak z fabryki
Teoretycznie na korzysc XJ przemawiaja - waga i reduktor z blokada mechanizmu roznicowego.
A praktycznie to podobnie przygotowany XJ i ZJ beda pokonywaly ten sam teren. Wszystko zalezy od umiejetnosci kierowcy. Miedzy samymi autami nie ma jakiejs kolosalnej roznicy w seryjnej gotowosci do terenowania.
A praktycznie to podobnie przygotowany XJ i ZJ beda pokonywaly ten sam teren. Wszystko zalezy od umiejetnosci kierowcy. Miedzy samymi autami nie ma jakiejs kolosalnej roznicy w seryjnej gotowosci do terenowania.
Jeep: 6.5" TJ @ 32" MT & 4" ZJ @ 33" MT
No tak ale można porównywać auta albo z reduktorem 231 albo 242, a oba występują zarówno w zj jak i xj natomiast wiem, że automat chryslerowski (zj) nie zniesie utopienia w wodzie a np japoniec w xj da radę (fabryczna wersja).
Jeep WJ 4.7 wiejt
GAZ 69 - jak z fabryki
Jeep WJ 4.7 wiejt
GAZ 69 - jak z fabryki
Ja mam grudzień 1994 czyli dla nie wtajemniczonych (szczególnie tych co sprzedają auta na podstawie dokumentów z usa)już może robić za 1995 - no i nie sądzę Max, że prości amerykanie w wersjach laredo coś by tak prostego jak 231 wycofywali - tym bardziej, że szedł on cały czas do innych wersji jeepa, dlatego wnioskuję iż 231 i 242 to jedyne porównywalne z xj reduktory.
Jeep WJ 4.7 wiejt
GAZ 69 - jak z fabryki
Jeep WJ 4.7 wiejt
GAZ 69 - jak z fabryki
tego nie neguje... ale w sumie z tym trafianiem za tym do kiedy i gdzie montowali to chyba sprawa niewykonalna... dwa rozne rynki, rozne wyposazenia, rozne oznaczenia datowe (prod 94, a model jako 95) itp., ze chyba do 96 roku, w ktorym weszlo 249OD przy liftingu to nie dojdziemy gdzie co i jak...mel pisze:dlatego wnioskuję iż 231 i 242 to jedyne porównywalne z xj reduktory.
Jeep: 6.5" TJ @ 32" MT & 4" ZJ @ 33" MT
Kolega pewno chce w ten sposob uzyskac odpowiedz ktory kupic. Mi sie wydyje, ze tego ktory bedzie technicznie mniej skatowany, albo tego ktory sie bardziej podoba.
Choc w pewnych granicah to XJ jest lzejszy moze byc jego plusem, ale to i tak male piwko.
Gdybym jescze raz mial wybierac to chyba i tak kupilbym XJta
Choc w pewnych granicah to XJ jest lzejszy moze byc jego plusem, ale to i tak male piwko.
Gdybym jescze raz mial wybierac to chyba i tak kupilbym XJta
Bo lato to pora to czas na kochanie, tak bylo zawsze i tak juz zostanie 

No to ja też mam taki plan aby kiedyś - oczywiście bliżej niż dalej zanabyć xj-ta - takiego 2000-2001 - czyli z ostatnich lat produkcji - bo mimo delikatnej nagonki na markę - ja swoje zdanie pozytywne mam i tego się trzymam. 

Jeep WJ 4.7 wiejt
GAZ 69 - jak z fabryki
Jeep WJ 4.7 wiejt
GAZ 69 - jak z fabryki
Ja sie wypowiem o tym "Quadro drive" czyli "Quadra-drive". Dostępne od roku 1999, więc nie liczyłbym na to w roczniku 95. Patent świetny w jednych sytuacjach, w innych gorzej.
Co do XJ vs. ZJ- dodać należy, że ZJ większy to i więcej można spakować na dalsze wyprawy co czasem nie jest bez znaczenia. Zaleta mała wobec wad, ale warta zauważenia.
Co do XJ vs. ZJ- dodać należy, że ZJ większy to i więcej można spakować na dalsze wyprawy co czasem nie jest bez znaczenia. Zaleta mała wobec wad, ale warta zauważenia.
Był Jeep Grand Cherokee 4.0 2004, jest Suzuki Jimny 1.3 2006
Re: Cherokee vs Grand
baju pisze:Sam mam Pajero z blokadami mechanizmów i tylnego mostu

oj !
Michał Bartosiak
Chodzi o zawieszenie, sztywniejsze nadwozie i większe moce w silnikach (pomijam 4.0 w Grandach, choć i te dają sobie radę) i nośność. Poza tym duż część Grandów jest wyposażona w LSD lub innego typu blokady. Choć nie zastąpią one prawdziwej 100% blokady to jednak dają przewagę w stosunku do otwartych dyfrów XJ-ta.
Miałem XJ-ta przez pięć lat, jeśli chodzi o jazdę terenową trochę ustępuje WJ-towi (wersje fabryczne), a jednak WJ-ta czy ZJ-ta łatwiej zmodyfikować.
Zajrzyjcie na forum NAGCA lub JeepsUnlimited to się przekonacie sami.
A i tak z Jeepów do najcięższego terenu nadaje się tylko Wrangler.
No i z Granda można zrobić w miarę zgrabną wyprawówkę, a z XJ-ta czy Wranglera to już nie za bardzo.
Miałem XJ-ta przez pięć lat, jeśli chodzi o jazdę terenową trochę ustępuje WJ-towi (wersje fabryczne), a jednak WJ-ta czy ZJ-ta łatwiej zmodyfikować.
Zajrzyjcie na forum NAGCA lub JeepsUnlimited to się przekonacie sami.
A i tak z Jeepów do najcięższego terenu nadaje się tylko Wrangler.
No i z Granda można zrobić w miarę zgrabną wyprawówkę, a z XJ-ta czy Wranglera to już nie za bardzo.
WJ '00 6.5"
Nie wiedziałem o tym prawdę mówiąc. Jakoś tak wszyscy XJ-tami pomykają to sobie myślałem, że ZJ i WJ w teren do bani, a tu jakiś kontrargument
Co zaś do silników, to 4.0 w grandach chyba zawsze były trochę mocniejsze od tych w czirokach, co choć trochę rekompensuje różnice masy. Natomiast pozostałe to fakt- niebo a ziemia

Co zaś do silników, to 4.0 w grandach chyba zawsze były trochę mocniejsze od tych w czirokach, co choć trochę rekompensuje różnice masy. Natomiast pozostałe to fakt- niebo a ziemia

Był Jeep Grand Cherokee 4.0 2004, jest Suzuki Jimny 1.3 2006
Ale z pewnoscia XJ ma jedną przewage - np. nad Twoim WJ.WJ Jeep pisze:No i Granda da się łatwiej i lepiej dostosować do cięższego (ale nie extrtremalnie) terenu.
Ja swoim smietnikiem wpakuje sie w krzaki, bloto, wode, moge go polozyc na boku - i lata mi czy sie cos pognie albo porysuje.
A nowym, blyszczacym Grandem bym sie na takie zabawy nie odwazyl

Jeżeli udoskonalasz coś dostatecznie długo, na pewno to spier.olisz...