MJ, CJ, YJ, TJ, XJ, KJ, KK, WJ, ZJ, XK, WK, WH, JK, JL, JT
Moderator: Mroczny
-
Kaktus_M
- jestem tu nowy...

autor: Kaktus_M » ndz lut 19, 2006 9:02 pm
Witam wszystkich!!!!!
Mam pytanie: czy ktoś ostatnio sprowadzał cherokasa z kanady? Interesują mnie wszelkie koszty oraz formalności związane z takim przedsięwzięciem.
Pozdrawiam

-
Kaktus_M
- jestem tu nowy...

autor: Kaktus_M » ndz lut 19, 2006 10:09 pm

zapomniałem dodać, że to autko jest z 92' z silnikiem 4,0
-
intruz

autor: intruz » ndz lut 19, 2006 10:24 pm
ja co prawda nie sprowadzalem, ale z tego co wiem to koszt transportu to od 1000-2000$, 20% cla ( liczone od kosztu pojazdu i kosztu transportu), maksymalna stawka akcyzy, 22% vatu, koszt rejestracji ( ok. 200zl), karta pojazdu ( 500zl), oplata ekologiczna ( 500zl) , ubezpieczenie ( od 500zl w gore). na moj gust sprowadzanie tak starego auta z Ameryki jest kompletnie nieoplacalne...
XJ Country 4.0L, 242, manual, lift 2", LPG II gen. 30x9.5 AT/MT
-
Greg_pl
-

-
Kontaktowanie:
Clo 10%, co nie zmienia faktu, ze wartosc zakupu auta + transportu nalezy pomnozyc przez wspolczynnik 2.22 + dodatkowe oplaty, o ktorych wspomnial intruz - za taka cene to lepiej w kraju kupic dwa i zrobic z nich jeden dobry

1992 Jeep Cherokee Limited

-
Kaktus_M
- jestem tu nowy...

autor: Kaktus_M » pn lut 20, 2006 6:42 am
Auto mam za darmo+transposrt do polski. Po mojej stronie to tylko opłaty w kraju ale z tego co widze to pewnie z 7-8 tys. Bądż mądry i pisz wiersze
Acha autko jest uszkodzone tzn. podobno ma do wymiany łożyska w tylnym dyfrze- tak twierdzi wlaściciel zaufany

Niewiecie czy są jakieś zniszki za uszkodzony pojazd (napeno nie ale zapytać można). I jeszcze dwa pytanka: 1. jaki byłby mniej więcej koszt naprawy 2. co myslicie o mieniu przesiedleńczym może tak ktoś sprowadzał? Pozdrawiam

-
Radek666
-

autor: Radek666 » pn lut 20, 2006 7:34 am
Jak siedzisz w Kanadzie i mozesz sprowadzic na mienie to juz bardziej - bo wybulisz tylko za transport i rejstracje +ksiazka wozu. Ale jestes na rok przywiazany do samochodu
Radek zwany TReneR
Mialem sobie kiedys Jeepka

-
moomoojeep
- jestem tu nowy...

-
Kontaktowanie:
autor: moomoojeep » pn lut 20, 2006 8:14 pm
Ja siedze w USa. Koszt transportu auta stad to $1000-$1500 plus $200 juz w Polsce. Za Cherokeego to $1135 plus te $200 w PL.
Jak nie na mienie to wybulisz (dane sprzed 6-12 mies. Moze ciagle sa takie same):
Clo 10%
Akcyza 65%
VAT 22%
Liczy sie od wartosci auta plus transport. Powiedzmy ze skoro rocz. 1992 i uszkodzony to wartosc $65 (dla latwosci liczenia) plus $1135 (nie wiem czy oplaty celne sa liczone rowniez od tych $200 w PL ale chyba nie) , wiec wartosc celna $1200. Po skumulowaniu oplat: clo, akcyza, VAT daje to 121.43% od wartosci celnej, czyli $1457 + $1135 + $200 = $2792 x 3.2 = 8934zl. A jeszcze trzeba zarejestrowac. Jak Jeep za darmo to moze sie oplaci, a moze nie. Sprawdz ceny w Polsce.
Voytek
W teren: 79 Jeep CJ-7: 4.5", 33"SS
Na codzien: 99 Cool 4x4 Cherokee XJ: 2.5"
www.run4x4fun.com
-
Kaktus_M
- jestem tu nowy...

autor: Kaktus_M » pn lut 20, 2006 8:37 pm
Wielkie dzięki za wszystkie odpowiedzi i podpowiedzi. Po ich przeanalizowaniu oraz po dwóch dniach szperania w necie wniosek jest prosty - kompletne się nie oplaca robić takiego manewru

, Wobec czego jeepek znów przechodzi w sfery marzeń ALE KIEDYŚ...
Pozdrawiam
-
moomoojeep
- jestem tu nowy...

-
Kontaktowanie:
autor: moomoojeep » pn lut 20, 2006 9:16 pm
Jak mozez na mienie przesiedlencze to powinno sie oplacic. Zaplacisz za transport i rejestracje w PL plus naprawy. CLo, akcyza i VAt odpada, wiec pewnie w $2000 sie wyrobisz.
Voytek
www.run4x4fun.com
-
Kaktus_M
- jestem tu nowy...

autor: Kaktus_M » śr lut 22, 2006 9:23 am
Mienie przesiedleńcze raczej odpada, ponieważ ja jestem w kraju a w kanadzie jest moja ciotka a ona wcale nie zamierza tu wracać
Z tego co sie orientuje to musiała by ona tu przyjechać, przerejestrować na mienie a potem jeździć tym autem rok czy dwa. Prócz niej nikt nie może jeździć bo jak złapią to odrazu sprawa o cło itd. Tak przynajmniej wyczytałem w necie więc nie jestem tego pewny na 100 - może ktoś z forum ściągał na mienie i coś doradzi

-
moomoojeep
- jestem tu nowy...

-
Kontaktowanie:
autor: moomoojeep » śr lut 22, 2006 6:22 pm
Kaktus_M pisze:Mienie przesiedleńcze raczej odpada, ponieważ ja jestem w kraju a w kanadzie jest moja ciotka a ona wcale nie zamierza tu wracać
Z tego co sie orientuje to musiała by ona tu przyjechać, przerejestrować na mienie a potem jeździć tym autem rok czy dwa. Prócz niej nikt nie może jeździć bo jak złapią to odrazu sprawa o cło itd. Tak przynajmniej wyczytałem w necie więc nie jestem tego pewny na 100 - może ktoś z forum ściągał na mienie i coś doradzi

Ja kiedys tzn. jakies 10 lat temu sciagalem na swoja mame Geo Trackera

i praktycznie tylko ja nim jezdzilen. Ale wtedy nie bylo ograniczenia w postani nie moznosci sprzedania przez rok.
Voytek
www.run4x4fun.com
-
intruz

a poza tym mienie teraz przysluguje tylko raz, na jeden samochod, wiec szkoda je wykozystywac na jakiegos starego trypla! Jesli juz, to lepiej sprowadzic cos swiezego.
XJ Country 4.0L, 242, manual, lift 2", LPG II gen. 30x9.5 AT/MT
-
moomoojeep
- jestem tu nowy...

-
Kontaktowanie:
autor: moomoojeep » śr lut 22, 2006 7:10 pm
intruz pisze:a poza tym mienie teraz przysluguje tylko raz, na jeden samochod, wiec szkoda je wykozystywac na jakiegos starego trypla! Jesli juz, to lepiej sprowadzic cos swiezego.
Na jeden samochod i raz ale na 3 lata, wiec za 3 lata mozna nastepnego. Ale i tak szkoda go na trupa.

Voytek
www.run4x4fun.com
-
Radek666
-

autor: Radek666 » czw lut 23, 2006 5:06 am
moomoojeep pisze:intruz pisze:a poza tym mienie teraz przysluguje tylko raz, na jeden samochod, wiec szkoda je wykozystywac na jakiegos starego trypla! Jesli juz, to lepiej sprowadzic cos swiezego.
Na jeden samochod i raz ale na 3 lata, wiec za 3 lata mozna nastepnego. Ale i tak szkoda go na trupa.

Eeee a mi sie wydawalo ze raz na rok?!
Sciagalem pare lat temu dla siebie i faktycznie nie mozna bylo auta nawet uzyczac przez rok. Tak ze ta opcja odpada raczej (chyba ze przetrzymalbys auto w stodole przez rok)

Przeprowadzac sie koniecznie nie trzeba - wystarczy zadeklarowac ze sie wraca i wziasc papierek z ambasady. No i trzeba byc wlascicielem auta conajmniej 6 miesiecy przed przeprowadzka chyba ze sie przeprowadzasz z kraju gdzie jest ruch lewostronny.
Radek zwany TReneR

-
moomoojeep
- jestem tu nowy...

-
Kontaktowanie:
autor: moomoojeep » czw lut 23, 2006 5:34 am
Radek666 pisze:
Eeee a mi sie wydawalo ze raz na rok?!
Sciagalem pare lat temu dla siebie i faktycznie nie mozna bylo auta nawet uzyczac przez rok. Tak ze ta opcja odpada raczej (chyba ze przetrzymalbys auto w stodole przez rok)

Przeprowadzac sie koniecznie nie trzeba - wystarczy zadeklarowac ze sie wraca i wziasc papierek z ambasady. No i trzeba byc wlascicielem auta conajmniej 6 miesiecy przed przeprowadzka chyba ze sie przeprowadzasz z kraju gdzie jest ruch lewostronny.
Mi w agencji (Polamer zreszta) powiedzieli jakis tydz. ze mienie raz na 3 lata i ze teraz nawet papieru z ambasady nie potrzebujesz. Robisz tylko liste mienia i ja pokazujesz przy odprawie celnej. Nie mam powodow zeby im nie wierzyc, bo chyba by klienta nie wprowadzali w blad a mysle ze wiedza co mowia bo autay wysylaja caly czas. Jeszcze nie weryfikowalem tej informacji, wiec nie wiem na 100%.
Voytek
www.run4x4fun.com
-
Radek666
-

autor: Radek666 » czw lut 23, 2006 6:12 am
Mozliwe - w Polsce przepisy zmieniaja sie praktycznie co miesiac. Chociaz ostatnio w ambasadzie (twa tygodnie temu jakos) ktos sie wlasnie pytal o mienie i pani w okienku mu powiedziala ze moze mu taki papierek wydac (potwierdzenie ze przebywal na stale legalnie ponad rok za granica - to uprawnia do mienia przesiedlenczego)...
Radek zwany TReneR

-
KAZ

A jakby tak młodszego XJta sciagnąc powiedzmy rocznik 2001 ile taka operacja moze kosztowac moze jest oplacalna

Pozatym mozna wysłac do niemiec tam vat i akcyza niższe
-
Kaktus_M
- jestem tu nowy...

autor: Kaktus_M » czw lut 23, 2006 9:19 am
Czyli jak rozumiem auto mogło by przybić na statku do Polski jako mienie i rok stać w garażu (czas na naprawę i modyfikacje

), a potem co? Ciotka musiała by tu przybyć żeby przerejestrować na mnie (sprzedaż, darowizna...) ? Acha, a czy nie musiała by ona osobiście odebrać parcha z Gdyni i zarejestrować w kraju jako mienie

-
Radek666
-

autor: Radek666 » czw lut 23, 2006 9:39 am
Kaktus_M pisze:Czyli jak rozumiem auto mog³o by przybiæ na statku do Polski jako mienie i rok staæ w gara¿u (czas na naprawê i modyfikacje

), a potem co? Ciotka musia³a by tu przybyæ ¿eby przerejestrowaæ na mnie (sprzeda¿, darowizna...) ? Acha, a czy nie musia³a by ona osobi¶cie odebraæ parcha z Gdyni i zarejestrowaæ w kraju jako mienie

Nie musi przerejstrowywac po roku - moze Ci go poprostu uzyczyc. Jezeli chodzi o rejstrowanie na odleglosc - to nie wiem szczeze mowiac. Bo i z urzedem celnym tez trzeba sprawe zalatwic ... nie wiem czy osoba trzecia z upowaznieniem wlasciciela moze to zrobic - musisz sie w swoim lokalnym urzedzie celnym i rejstracyjnym zapytac.
Wkazdym razie pierwsza rejstracja musi byc na nia.
Radek zwany TReneR

-
JONY B

Kaktus_M pisze:Witam wszystkich!!!!!
Mam pytanie: czy ktoś ostatnio sprowadzał cherokasa z kanady? Interesują mnie wszelkie koszty oraz formalności związane z takim przedsięwzięciem.
Pozdrawiam

teransport , to ..nic w porownaniu z rdza........ po canadyjskiej soli....
w niemczech sa ladne po 1500e- po co z canady?
1500e+1000zl transport wyjdzie zawsze taniej niz za darmo w kanadzie +clo i transport.......

a i w polsce mozna za 6tys dostac + rej 2tys......

-
Radek666
-

autor: Radek666 » pn lut 27, 2006 4:19 am
No za 6tys to akurat tak zeby sobie go przywiezc pod dom laweta i moze mu sie uda nawet samemu wjechac na kupe zwiru lub skalnik zony w ogrodku i tam moze juz zostac i robic jako pomnik.

Radek zwany TReneR

-
jacekgmaj
- jestem tu nowy...

-
Kontaktowanie:
autor: jacekgmaj » pn lut 27, 2006 6:26 am
jw
Jacek G. Maj
"lajf is brutal and full of zasadzkas"
-
Kaktus_M
- jestem tu nowy...

autor: Kaktus_M » pn lut 27, 2006 3:21 pm

pomysł z pomnikiem strasznie mi się spodobał. A wracając do sedna to macie 100% rację i już sobie odpuściłem ten sposób pozyskania 4x4.
Gorące pozdrowionka i dzięki ze odpowiedzi.
-
JONY B

Radek666 pisze:No za 6tys to akurat tak zeby sobie go przywiezc pod dom laweta i moze mu sie uda nawet samemu wjechac na kupe zwiru lub skalnik zony w ogrodku i tam moze juz zostac i robic jako pomnik.

eeeeeeehhhhhhh!

-
rozprza
- jestem tu nowy...

autor: rozprza » śr mar 01, 2006 12:34 pm
na bezczelnego możesz auto sprowadzić, robisz przegląd kupujesz tylko oc i śmigasz całkiem legalnie na kanadyjskich blachach, potem sprzedajesz na części albo jakiś przeszczep

z krajowego, najfajniej jakbyś jeszcze w dowodzie figurował, w Anglii to możliwe bez problemów nawet jak nie jesteś rezydentem ale w Kanadzie nie wiem
vojager 3.3 grand 5.9