przednie wycieraczki w xj '93

MJ, CJ, YJ, TJ, XJ, KJ, KK, WJ, ZJ, XK, WK, WH, JK, JL, JT

Moderator: Mroczny

Awatar użytkownika
bumelant
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

przednie wycieraczki w xj '93

Post autor: bumelant » ndz maja 07, 2006 3:41 am

witam, mam dziwny probem z przednimi wycieraczkami - jezeli szyba jest sucha lub tylko lekko zroszona to wycieraczki nie dochodza do dolnej krawedzi szyby tylko sie zatrzymuja pod katem ok 30 stopni, jak znowu jest szyba calkowicie mokra to wycieraczki wyskakuja prawie na maske, co jest kurde grane? bo tertaz to moge jezdzic tylko jak jest sucho albo pada "średni deszczyk" :)
XJ '93 2.1 TD, 231, LSD, lift 2''

Awatar użytkownika
Arekk
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Arekk » ndz maja 07, 2006 12:06 pm

Mam to samo w swoim. Może kiedys się do tego zabiorę ale jak na razie to nie pada :lol: . Jak znajdziesz jakiś patent to daj znać.
Trzymam w :)2
XJ 2.5 Gaz

Awatar użytkownika
Adamek

Post autor: Adamek » ndz maja 07, 2006 2:15 pm

Też tak miałem, ale co za przyczyna to nie sprawdzałem.
Grandzik 5.7 V8 Hemi Overland - One Life Live It
NIE KRADNIJ - władza nie lubi konkurencji

Awatar użytkownika
SiwyJeep

Post autor: SiwyJeep » pn maja 08, 2006 4:56 pm

Przyczyna jest prozaiczna. na wodzikach mechanizmu wyciraczek sa akie teflonowe przeguby. One sie wycierają i powstaje tam duzy luz, który powoduje to, że wycieraczki parkuja gdzie chca , a czasami udaj im sie rónież zgraniac wode z podszybia . :lol:
Nieset nie znam sposobu naprawy, dowaidywałem sie nawet w ASo o nowy mechanizm, ale jego cena (700 szelestów) spowowdowała, że pogodziłem się z rzeczywistościa.
"..Mężczyzni nigdy nie dorastają, tylko z wiekiem ich zabawki drożeją.."
XJ'93 4.0HO, Sj413

Awatar użytkownika
bumelant
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: bumelant » pn maja 08, 2006 7:15 pm

hmm jeszcze tam nie zagladalem ale jezeli koledze chodzi o łaczniki pomiedzy wodzikami (3 sztuki) z ktorych na jeden na ponizszym obrazku
http://www.smlw.pl/~ktl/wiper.jpg
wskazuje strzaleczka nr 3 to zadanie nie wydaje zbyt skomplikowane - sie dorobi - sie wymieni, tylko musze miec chwile wolnego czasu no i zabrac sie za robote jak prognoza dlugoterminowa na ok 2 tyg bedzie przepowiadala "susze" bo czasem zdaza sie ze jak cos zaczne dlubac to chwile schodzi zanim skoncze :), jezeli operacja sie powiedzie zamieszcze dokladny opis naprawy na forum. Pozdrawiam!

wolly
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: wolly » wt maja 09, 2006 8:47 am

witam! naprawa jest banalna jeżeli podchodzisz lajtowo do pojazdu to zdemontuj cały mechanizm wycieraczek z samochodu ( bedzie o wiele prosciej ) porozpinaj przeguby napewno bedziesz widział te luzne nastepnie POXIPOL( ten do sklejania szpadli )wkładamy w panewke tylko z umiarem bo inaczej powietrze wypchnie specyfik ,sworzeń smarujemy ŁT-4 zpinamy czekamy , po okreslonym czasie zrywamy jezeli przywarło a nie powino i jest jak nowe każdą panewke proponuje robic odzielnie , prosto tanio skutecznie a jezeli jest to za trudne to tylko ASO i banknoty na stół ! pozdrawiam

Awatar użytkownika
PKi

Kontaktowanie:

Post autor: PKi » wt maja 09, 2006 9:02 pm

A po kiego grzyba wycieracie suche szyby? Już was całkiem pogieło :lol:
XJ '88 4.0 Kuna
Obrazek
OFFPOJE TEAM

Awatar użytkownika
bumelant
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: bumelant » wt maja 09, 2006 9:09 pm

kolego czytaj uwaznie - jest mowa o szybie lekko zroszonej - mialem tu na mysli ze jest juz tak pokropiona ze przeszkadza to w jezdzie, ale w takim przypadku nie ma jeszcze tragedii, najgorzej jest jak juz pada mocno i wycieraczka zeskakuje na maske -tlucze sie, niszczy pioro i rysuje lakier

Awatar użytkownika
PKi

Kontaktowanie:

Post autor: PKi » wt maja 09, 2006 10:10 pm

bumelant pisze:kolego czytaj uwaznie - jest mowa o szybie lekko zroszonej - mialem tu na mysli ze jest juz tak pokropiona ze przeszkadza to w jezdzie, ale w takim przypadku nie ma jeszcze tragedii, najgorzej jest jak juz pada mocno i wycieraczka zeskakuje na maske -tlucze sie, niszczy pioro i rysuje lakier
Jak zeskakuje na maske to jest zle ustawiona :) Ramie w złym miejscu przewaznie.

A wkoncy to jest jeep a nie mercedes, kto wyciera lekko skropione szyby :o
XJ '88 4.0 Kuna
Obrazek
OFFPOJE TEAM

Awatar użytkownika
twister1

Post autor: twister1 » wt maja 09, 2006 11:11 pm

ja tez mam ten sam problem :)
Co prawda nie ucieka mi wycieraczka az na maske ale tez potrafi sie zatrzymac w 1/3 szyby:) ale tylko prawa wycieraczka :)
ale ja podchodze do tego jak SiwyJeep :) pogodzilem sie z rzeczywistoscia :)

pozdrawiam
Cherokee '90
.:: Twister ::.

Awatar użytkownika
Antek
Kontaktowanie:

Post autor: Antek » śr maja 10, 2006 7:15 am

bumelant pisze:... jezeli operacja sie powiedzie zamieszcze dokladny opis naprawy na forum. Pozdrawiam!
:)2 czekam z zainteresowaniem
DEF 300 Tdi

ODPOWIEDZ

Wróć do „Jeep”