??Grand ZJ przy skręcie i gaz opór traci moc?? Wazzup?!?
Moderator: Mroczny
- Pawog2
-
??Grand ZJ przy skręcie i gaz opór traci moc?? Wazzup?!?
Tak jak w temacie. Stałem lekko pod górkę, włączałem się do ruchu, depnąłem przy dość mocno skręconych kołach, wyrwał jak to ZJ 5.2 po czym całkowicie osłabł, a po sprostowaniu kół i tym samym sporstowaniu toru jazdy, gdy zniknęła siła odśrodkowa wszystko wróciło do normy przyspieszał tak jak powinien(jeżdżę na benzynie, litraż 5.2). Wiecie coś o tym, może mieliście podobne akcje... piszcie.
Grand Cherokee ZJ 5.2, lift 4", 32x115x15 BFG AT, i niebawem wyciągarka. 668-158-413 - Paweł
Na LPG ? Siła odśrodkowa przydusiła membranę, w związku z czym mieszanka nie teges, i zmulił silnik. Po ustaniu przeciążenia - wszystko wróciło do normy.
A, doczytałem że na benzynie. To nie wiem
Może paliwa mało w baku, i zassało powietrza.. ?
A, doczytałem że na benzynie. To nie wiem

"Panie doktorze, koledzy mogą częściej i więcej...
-Jaki problem? Chwal się Pan jak oni."
-Jaki problem? Chwal się Pan jak oni."
- lesio jeep
-
- Pawog2
-
Mógłbyś tak troszkę szerzej mi opowiedzieć o tym co napisałeś?? Chodzi o sprzęgło wiskotyczne??Mroczny pisze:a nie przypadkiem zdycha wiskoza i spina na sztywno? przy skręconych kołach były duże opory, po wyprostowaniu zmalały....
Ostatnio zmieniony śr lip 05, 2006 7:30 am przez Pawog2, łącznie zmieniany 1 raz.
Grand Cherokee ZJ 5.2, lift 4", 32x115x15 BFG AT, i niebawem wyciągarka. 668-158-413 - Paweł
jesli nie skakal/szarpal to wisko jest git. to moze jednak zbiornik gazu/benzyny i przeplyw z nia nie ten teges. wiadomo ze jak jest malo i butujesz to brakuje wiec napelnij zbiornik do pelna i wtedy sprawdzPawog2 pisze:michals: Koła max skręt i gaz opór czy spokojnie?? Bo jak spokojnie to jest wszystko w porządeczku. Trochę szybciej też, to się pojawiło dopiero wtedy gdy wcisnąłem gaz do oporu.
- Pawog2
-
moment, mechanik mi powiedział ze jakieś sprzegiełko wiskotyczne w reduktorze mi wysiadło. Wcześniej mogłem wrzucić na postoju przy właczonym silniku, a teraz nie mogę bo muszę wyłączyć silnik. Chyba że to "taki" mechanik, lecz watpię bo do tej pory wszystko było robione przez niego ekstra i dość nie drogo.
zara, spoko.
Reduktor w sensie tej skrzynki pełni dwie funkcje:
a) reduktora (czyli bieg o przełozeniu 2.72 zwiększający moment obrotowy na koła)
b) skrzyni rozdzielczej (tzn. urządzenia dzielącego napęd między przodem a tylem)
Niniejszym sprzęgło wiskotycze odpowiada za rozdzielanie napędu i nie ma bezpośredniego związku z reduktorem (jeśli nie liczyć tego, że reduktor pomija to sprzęgło spinając na sztywno w 249OD). Tak też to nie powinno mieć związku z załączaniem lo w biegu. Może za to powodować złe spinanie mosó i przez to złe skręcanie, piski itd.
Z tym wiskiem to wszyscy mają w końcu problemy... Lipa straszna. Wymienić napewno można samemu, tylko trzeba umieć- trza rozłożyć reduktor. Jak ktoś się zna i ma trochę narzędzi to czemu nie
Reduktor w sensie tej skrzynki pełni dwie funkcje:
a) reduktora (czyli bieg o przełozeniu 2.72 zwiększający moment obrotowy na koła)
b) skrzyni rozdzielczej (tzn. urządzenia dzielącego napęd między przodem a tylem)
Niniejszym sprzęgło wiskotycze odpowiada za rozdzielanie napędu i nie ma bezpośredniego związku z reduktorem (jeśli nie liczyć tego, że reduktor pomija to sprzęgło spinając na sztywno w 249OD). Tak też to nie powinno mieć związku z załączaniem lo w biegu. Może za to powodować złe spinanie mosó i przez to złe skręcanie, piski itd.
Z tym wiskiem to wszyscy mają w końcu problemy... Lipa straszna. Wymienić napewno można samemu, tylko trzeba umieć- trza rozłożyć reduktor. Jak ktoś się zna i ma trochę narzędzi to czemu nie

Był Jeep Grand Cherokee 4.0 2004, jest Suzuki Jimny 1.3 2006