grand cięzarowy
Moderator: Mroczny
- iv
- jestem tu nowy...
grand cięzarowy
korzystam z okazji zeby zapytać
znajomy może kupić granda limited 1994 , 5,2 V8 z holandi z włożoną butlą gazu w miejscu siedzenia z tyłu, z boku pleksi zamiast szyb
cena 13k +rejestracja.
Czy ma sens to kupić za te pieniądze i ewentalnie przerabiać na osobowy.
Stan auta b. dobry najechane 200kkm,
pozdrawiam
znajomy może kupić granda limited 1994 , 5,2 V8 z holandi z włożoną butlą gazu w miejscu siedzenia z tyłu, z boku pleksi zamiast szyb
cena 13k +rejestracja.
Czy ma sens to kupić za te pieniądze i ewentalnie przerabiać na osobowy.
Stan auta b. dobry najechane 200kkm,
pozdrawiam
Pies ze schroniska najlepszym przyjacielem człowieka! czyli 4x4 i pies 

- pan.boczek
-
A tu się z Tobą Artur nie zgodzę. Mój też był ciężarówką w Unii, przy rejestracji w Polsce zostało to przepisane do polskiego dowodu ale zawsze był i jest 5 osobowy i ma normalne wnętrze i dach a kratki nie trzeba. Diagnosta mówił coś o tym, że od któregoś tam rocznika trzeba a stary śmietnik jeździ bez. No fakt, że ja mam 93r w papierach.pan.boczek pisze:jesli ma jezdzic w PL jako ciezarowy, to musi miec kratke.
Ale nawet młodsze i tak nie łapią się na obecne przepisy dot. ciężarówek od których można VATa odliczyć więc kratki i tak nic nie dają.
Poplątane to jest, nie pamiętam dokładnie jak to z tymi rocznikami.
XJ'92 Ltd 4.0HO
Na Jeepa nikt nie powie LR.W przeciwieństwie do LRa na którego większość mówi dżip
Na Jeepa nikt nie powie LR.W przeciwieństwie do LRa na którego większość mówi dżip
- pan.boczek
-
moze faktycznie moj rocznik sie lapie. jak go sprowadzilem mial tylko 2 siedzenia i kratke. przeglad w PL jako ciezarowka przeszedl bez problemu. rok pozniej na przeglad pojechalem bez kratki (ale wciaz tylko z przednimi fotelami) i mnie cofneli. musialem na nowo wsadzic kratke, zeby mi podbili dowod. teraz mam juz go przerobionego na osobowke, wiec kratka stoi oparta o sciane w garazu.SiMarco pisze:A tu się z Tobą Artur nie zgodzę. Mój też był ciężarówką w Unii, przy rejestracji w Polsce zostało to przepisane do polskiego dowodu ale zawsze był i jest 5 osobowy i ma normalne wnętrze i dach a kratki nie trzeba. Diagnosta mówił coś o tym, że od któregoś tam rocznika trzeba a stary śmietnik jeździ bez. No fakt, że ja mam 93r w papierach.pan.boczek pisze:jesli ma jezdzic w PL jako ciezarowy, to musi miec kratke.
Ale nawet młodsze i tak nie łapią się na obecne przepisy dot. ciężarówek od których można VATa odliczyć więc kratki i tak nic nie dają.
Poplątane to jest, nie pamiętam dokładnie jak to z tymi rocznikami.
LRD3
SiMarco moze nie masz kratki ale nie jest to wszystko na pelnym legalu
trafisz na policjanta ktory bedzie uparty i zabiera dowod a w najgorszym przypadku zglasza sprawe do US i wtedy robia sie powazne problemy jesli odliczales nieslusznie VAT
trafisz na policjanta ktory bedzie uparty i zabiera dowod a w najgorszym przypadku zglasza sprawe do US i wtedy robia sie powazne problemy jesli odliczales nieslusznie VAT
Jeep ZJ-zagazowany(byl)!!! Ford Explorer z gazem hehehehe
guma AT 32" a w gore ponad 2"

Jest na legalu bo sprawdzałem (diagnosta). W Belgii też nigdy nie miał kratki he he.
Ale zawsze był 5 osobowy.
Vat to można odliczyć nawet od osobówki dzisiaj (do 6 kpln). Nawet jakbym miał kratkę za tylna kanapą to i tak tylko tyle.
Jedynie zrobienie 2-osobowego z kratką za przednimi fotelami może dać prawo do odliczenia dzisiaj VAT-u jak od ciężarówki.
Skarbowe przepisy sobie a warunki techniczne sobie.
Mam ciężarówkę i korzystam z tego przy OC. A VATu nie odliczam. I jest OK.
Innymi słowy skarbowy może mi skoczyć a warunki techniczne dla rocznika spełniam.
Ale zawsze był 5 osobowy.
Vat to można odliczyć nawet od osobówki dzisiaj (do 6 kpln). Nawet jakbym miał kratkę za tylna kanapą to i tak tylko tyle.
Jedynie zrobienie 2-osobowego z kratką za przednimi fotelami może dać prawo do odliczenia dzisiaj VAT-u jak od ciężarówki.
Skarbowe przepisy sobie a warunki techniczne sobie.
Mam ciężarówkę i korzystam z tego przy OC. A VATu nie odliczam. I jest OK.
Innymi słowy skarbowy może mi skoczyć a warunki techniczne dla rocznika spełniam.
XJ'92 Ltd 4.0HO
- pan.boczek
-
w Belgii tez sie pozmienialo. dawniej bylo tak, ze byle kombi moglo byc ciezarowka. na tej wlasnie zasadzie xj SiMarco ma komplet siedzen i jest ciezarowka. jako ciezarowki rejestrowano tez wranglery. potem przepisy sie zaostrzyly i okreslono minimalne rozmiary ladowni. od tego czasu XJty (takie jak moj) mialy juz tylko jeden rzad siedzen i ladownie. wrangler juz sie nie lapal, bo mial za mala pake. a teraz zrobilo sie jeszcze ostrzej - juz tego typu aut w ogole nie chca rejestrowac jako ciezarowki. jedynie pick-upy terenowe moga sie zalapac, pod warunkiem, ze nie maja zbyt malych rozmiarow skrzyni ladunkowej.
LRD3
ja mowie o VAT od paliwa bo do tego potrzebna jest ciezarowka a w PL osobowe ciezarowki musza miec kratke i basta
diagnosta dal poprostu ciala skoro zakwalifikowal auto jako ciearowe ktore nie spelnia wymogow nawet z dawnych lat
diagnosta dal poprostu ciala skoro zakwalifikowal auto jako ciearowe ktore nie spelnia wymogow nawet z dawnych lat
Jeep ZJ-zagazowany(byl)!!! Ford Explorer z gazem hehehehe

No to było ich trzech (jeden przy I przegl. przed rejestracją, dwóch już u mnie w Cze-wie u których pytałem).danielpoz pisze:diagnosta dal poprostu ciala
Sprawdzę przy okazji jak to jest z tymi rocznikami.
XJ'92 Ltd 4.0HO