Co na śnieg: łańcuchy na zwykłe M+S, AT czy MT ?
Moderator: Mroczny
Co na śnieg: łańcuchy na zwykłe M+S, AT czy MT ?
Witajcie
Sniegu zazwyczaj mam na 2/3 koła i mam dylemat, w którym kierunku się rozwijać.
Dzięki
Sniegu zazwyczaj mam na 2/3 koła i mam dylemat, w którym kierunku się rozwijać.
Dzięki
Jeep Cherokee 1993 2.5 zagazowany
Korekta do tematu
Uzyłem (jak pewien polityk) skrótu myślowego i jak on zostałem źle zrozumiany. Teraz precyzyjniej. Jaką polecacie opcję (z podanych poniżej):
1. zwykłe M+S i łańcuchy
2. AT
3. MT
Która z opcji najlepiej pociągnie po kopnym śniegu, a potem żeby jeszcze pojechać do miasta.
1. zwykłe M+S i łańcuchy
2. AT
3. MT
Która z opcji najlepiej pociągnie po kopnym śniegu, a potem żeby jeszcze pojechać do miasta.
Jeep Cherokee 1993 2.5 zagazowany
raczej zleFidodido pisze:Podpisuję się pod w/w pytaniem. Tzn. Czy AT lub MT będą dobre jako zimówki ogólnie rzecz ujmując tzn śnieg, lód i codzienne zmagania z kilometrami..
AT od biedy robi ale MT w zimie to raczje nieporozumienie no chyba ze w kopkim sniegu ale nie o to raczej pytasz
Jeep ZJ-zagazowany(byl)!!! Ford Explorer z gazem hehehehe
guma AT 32" a w gore ponad 2"
guma AT 32" a w gore ponad 2"

W sumie już tylko patrząc na powierzchnię kontaktu z zalodzoną nawierzchnią można uznać, że MT to raczej nie najlepsza opcja.
Z kolei na łańcuchach to chyba nie będziesz ciągle jeździł, wiec będziesz musiał założyć, przejechać zasypany odcinek, zdjąć, a wracając- znowu to samo.
Myślę, że na śnieg głęboki to chyba AT brzmią najsensowniej, ale jest tyle rodzajów śniegu, że nie ma chyba co się rozwodzić... Wszystko jest względne
Z kolei na łańcuchach to chyba nie będziesz ciągle jeździł, wiec będziesz musiał założyć, przejechać zasypany odcinek, zdjąć, a wracając- znowu to samo.

Myślę, że na śnieg głęboki to chyba AT brzmią najsensowniej, ale jest tyle rodzajów śniegu, że nie ma chyba co się rozwodzić... Wszystko jest względne

Był Jeep Grand Cherokee 4.0 2004, jest Suzuki Jimny 1.3 2006
proponuję wozić następujące komplety opon:
1. zimówki - na osnieżone drogi
2. zimówki z kolcami na drogi oblodzone
3. MT na kopny snieg
3a). MT z łańcuchami na więcej kopnego śniegu
4. boggery na dramatycznie głęboki kopny snieg
5. AT na taki se snieg
6. deszówki na ciepłe dni gdy śnieg zmienia się w wodę
1. zimówki - na osnieżone drogi
2. zimówki z kolcami na drogi oblodzone
3. MT na kopny snieg
3a). MT z łańcuchami na więcej kopnego śniegu
4. boggery na dramatycznie głęboki kopny snieg
5. AT na taki se snieg
6. deszówki na ciepłe dni gdy śnieg zmienia się w wodę

- mazurkas007
-
chłopaki poczekajcie do przyszłego roku - tu u mnie temperatura spada do -40 w zimie a snieg jest od października do końca kwietnia, na zamarzniętych jeziorach są normalne drogi. Zanabyłem 31" BFG AT i mam zamiar na nich przeżyć jakoś tę zimę - to na wiosnę wam powiem jak było i na przyszły rok będziecie wiedzieć co kupić. Wystarczy odrobina cierpliwości 

Jest 4x4 - rusza wyścig zbrojeń
im większa zmota - tym dalej trzeba iść po traktor
im większa zmota - tym dalej trzeba iść po traktor
Popatrz jeszcze na jeden drobiazg. U nas służby drogowe zawsze przegapią początek zimy i jest na drogach pełno błota pośniegowego. Zimówka z wąskimi lamelami nie zawsze zdąży odprowadzić to błoto. Hipotetyzując MT -ki powinny w takiej sytuacji lepiej robić.mendelmax pisze:W sumie już tylko patrząc na powierzchnię kontaktu z zalodzoną nawierzchnią można uznać, że MT to raczej nie najlepsza opcja.
Tej zimy będę testował, na wiosnę mogę opublikować wyniki

Boję się trochę bo wrang jest krótki i przez to niezbyt stabilny.
Z całą pewnością mogę z zeszłej zimy powiedzieć że 8 - letnie BFG Long Trail M+S na błocie pośniegowym nie robią.

3 zimy jezdze na BF MT 31 , i nie jest najgożej , mam na myśli ze sie da ,wymaga to pewnych umiejętnosci szczególnie na oblodzonej drodze ale i typowe zimówki nie są tu perfekcyjne ( jednak o niebo lepsze ) za to po nie zbyt utwardzonym śniegu to sie fajnie pomyka nie mówiąc o sypkim 0.5 metrowym śniegu ciagnac kulig , łańcuchów nie polecam , a BF przy mrozie nie twardnieje co jest jej duza zaleta
pozdrawiam Marek
offpoje team
offpoje team
ja mam dunlopy 2m normalne szosowe zimowki i mysle ze do codziennej jazdy to jest optymalne rozwiazanie bo zaden a/t-ek czy juz napewno m/t-ek przy -30 na drodze utwardzonej (troche sniegu troche lodu) jak to w Polsce bywa nie zatrzyma twojego autka tak szybko jak zrobi to klasyczna zimoweczka z wieloma slicznymi lamelikami 

WJ 2,7 CRD Yokohama G012 A/T
mazurkas007 pisze:Zanabyłem 31" BFG AT i mam zamiar na nich przeżyć jakoś tę zimę - to na wiosnę wam powiem jak było
Oj panowie optymiści zakładają, że dożyjąkmiecioo pisze:MT -ki powinny w takiej sytuacji lepiej robić.
Tej zimy będę testował, na wiosnę mogę opublikować wyniki

Tak serio, na każdej oponie się da. Ale na jednych lepiej, na innych gorzej.
A faktycznie opona 8 lat to już nabiera wartości muzealnej...
Ja śmigam na szosówkach Goodyear Ultra Grip i robią na drogach dobrze, nawet w błocie pośniegowym, stąd ten argument odrzucam

Był Jeep Grand Cherokee 4.0 2004, jest Suzuki Jimny 1.3 2006
To też wymaga pewnych umiejętnościbojach pisze:3 zimy jezdze na BF MT 31 , i nie jest najgożej , mam na myśli ze sie da ,wymaga to pewnych umiejętnosci szczególnie na oblodzonej drodze ale i typowe zimówki nie są tu perfekcyjne ( jednak o niebo lepsze ) za to po nie zbyt utwardzonym śniegu to sie fajnie pomyka nie mówiąc o sypkim 0.5 metrowym śniegu ciagnac kulig , łańcuchów nie polecam , a BF przy mrozie nie twardnieje co jest jej duza zaleta

"Panie doktorze, koledzy mogą częściej i więcej...
-Jaki problem? Chwal się Pan jak oni."
-Jaki problem? Chwal się Pan jak oni."
miałem M+S w standarcie z nyską , strasznie nierobiły na śniegu , mogłem się zakopać wszędzie , zmieniłem w zeszłym roku na BFG AT i zostawiłem na zimę , robią bardzo dobrze , miałem dużo zabawy na śniegui było ok . nie robią w dwóch sytuacjach: lód i odwilż (tzn jak jest taka temperatura ,że śnieg robi się mokry wtedy totalna d..a) do MS nie wrócę , idą właśnie na allegro.