Dziwnie działająca skrzynia w Grandzie
Moderator: Mroczny
Dziwnie działająca skrzynia w Grandzie
Witam , kupiłem Jeepa z 2004 roku z silnikiem 4,7 i zauważylem że przy predkości 50 km/h skrzynia lekko szarpie, jeśli przyśpieszam do 50 i przytej prędkości odpuszcze gaz to jest lekkie szrpnięcie, to szarpnięcie występuje tylko przy tej prędkości i przy większym prześpieszeniu ale tylko po odpuszczeniu gazu. Prosze o pomoc?
Mogę się mylić, bo ciężko tak nie czując tego samemu coś powiedzieć, ale wydaje mi się, że po prostu zmienia bieg 2 na 4, stąd tai kop. Jak przyspieszasz powoli to śmiga w sekwencji 1-2-3-4. Jak gazujesz mocniej to zostaje na 2, a ty wtedy odpuszczasz, więc wrzuca 4. Musiałbyś się przejechać innym grandem i sprawdzić czy trobi tak samo.
Oczywiście zakładam, że olej w skrzyni prawidłowy, dobry jego poziom i kondycja?
Oczywiście zakładam, że olej w skrzyni prawidłowy, dobry jego poziom i kondycja?
Był Jeep Grand Cherokee 4.0 2004, jest Suzuki Jimny 1.3 2006
To tak jest jeśli powoli przyśpieszam to zmienia pokoleji 1-2-3-4 ale jeśli gwałtowniej to może zostaje na 2 lub 1 (nie wiem jak długą ma jedynke) bo mam wrażenie że to szarpnięcie jest z 1 na 3 lub 4 , albo tak jak mówisz z 2 na 4 ale przy przejściu przez dwa biegi. Mam ten samochód 2 tygodnie, narazie jest wszystko super, tylko z tą skrzynią tak zauważyłem, w serwisie bede za 3000 km i wtedy sprawdze olej skrzyni i pokaże mi te szarpniecie to zobaczymy co powiedzą.Bo z początku myślałem że skrzynia jest zimna nie rozgrzana i to może występować ale zdażyło mi się przy rozgrzanej, ogólnie to nie przeszkadza bo ciężko na to trafić ale lubie jak jest wszystko dobrze, to szarpnięcie jest takie delikatne lekko różni bięgów, ciężko tak opisać trzeba by się przejechać.
Kocham aso
Oczywiście, że olej się wymienia, acz na ogół nie częściej jak co 50 tys. Owszem, można go nie wymieniać, ale to raczej proszenie się o problemy. Nie wymienia się też całości tylko rozcieńcza stary- wylewa się coś koło połowy starego i uzupełnia. Tak przynajmniej jest w tych skrzyniach jeepowskich, nie wiem jak ta z merca, ale nie sądzę, żeby inaczej.

Oczywiście, że olej się wymienia, acz na ogół nie częściej jak co 50 tys. Owszem, można go nie wymieniać, ale to raczej proszenie się o problemy. Nie wymienia się też całości tylko rozcieńcza stary- wylewa się coś koło połowy starego i uzupełnia. Tak przynajmniej jest w tych skrzyniach jeepowskich, nie wiem jak ta z merca, ale nie sądzę, żeby inaczej.
O, tam jest dobry cytat, wkleję:gri74 pisze:Polecam lekturę www.automat.pl
automat.pl pisze:W wielu serwisach samochodowych w Polsce mechanicy wprowadzają użytkowników samochodów w błąd twierdząc, że nie wymienia się oleju w automatycznej skrzyni biegów. Powoduje to, że właściciele samochodów korzystający z usług takich serwisów często wielokrotnie przekraczają przebieg, przy którym powinna być przeprowadzona wymiana oleju. Często wymagany przebieg do wymiany oleju w skrzyni zbiega się z końcem gwarancji na samochód. Dlatego też w Polsce wiele serwisów autoryzowanych opierając się na książce przeglądu, w której może nie być takiej pozycji twierdzi, że nie wymienia się oleju w automatycznej skrzyni biegów. W tym miejscu pokutuje słaba znajomość zasady pracy automatycznej skrzyni biegów i brak praktycznego zastosowania wiedzy na temat materiałoznawstwa.
W większości aso jest tagedia i brak wiedzy eksploatacyjnej automatów a olej się w automacie się wymienia ,z tym że zawsze wleją gorszy od fabrycznegoedox pisze:no tak tylko czemu ci w ASO jeepa uparli sie jedynie na automat w crdbo w 4,7 czy 4,0 to oczywiscie mowia ze sie wymienia
![]()
![]()

Jeep Cherokee 2,5td 99r
juz jest 2"
juz jest 2"
Witam.
W WJ np 4,7 L należy zmieniać co 50 tkm (instrukcja), w WK ze skrzynią Merca (np 3,0 CRD lub 3,7 L benzyna) po 200tkm, tyle mówią instrukcje. W serwisie mówią że się nie wymienia bo w książce sewisowej tabelki kończą się na 192tkm
Oczywiście zależy gdzie i jak się jeździ.
Najlepiej co jakiś czas np co 20 tkm sprawdzić stan i kondycję oleju, jak zacznie śmierdzieć lub zmieni kolor (zciemnieje) wymieniać
Polecam tylko płyny z ASO. (przykre doświadczenia własne )
W WJ np 4,7 L należy zmieniać co 50 tkm (instrukcja), w WK ze skrzynią Merca (np 3,0 CRD lub 3,7 L benzyna) po 200tkm, tyle mówią instrukcje. W serwisie mówią że się nie wymienia bo w książce sewisowej tabelki kończą się na 192tkm

Najlepiej co jakiś czas np co 20 tkm sprawdzić stan i kondycję oleju, jak zacznie śmierdzieć lub zmieni kolor (zciemnieje) wymieniać

zibi
WK 4X4 LAREDO
WK 4X4 LAREDO