Kilka osób na forum prosiła mnie o opinie po przejechaniu paru kilometrów.
Po roku jazdy nabiłem 45 tkm. W tym okresie wymieniłem teleskopy przednie (jeden puścił

Wrażenia porównawcze
- WJ to twardziel - prawdziwa terenówka i tak też się go prowadzi , WK jeździ prawie jak osobówka.
- Na asfalt WK jest o niebo lepszy, znacznie lepsze prowadzenie przy znacznych prędkościach. Np. jadąc ostatnio przez europę (5 osób, fuuuul bagaż) śmigał na banach 160 bez problemu , żadnego zagrożenia związanego z prowadzeniem. Mogłem jechać szybciej , ale jechałem z rodziną .... . Moc OK , mimo mniejszego silnika , oczywiście 4,7 był mocniejszy i to znacznie. Chociaż katalogowo moc jest podobna , ale moment nie.
- W nawet w lekkim terenie WJ sprawował się znacznie pewniwj , przynajmniej takie mam odczucie po zimie w zakopcu. WK co prawda nie zakopał się , ale w odczuciach jest delikatniejszy, słabiej go czuć, to chyba kwestia zawieszenia i elektroniki (można wyłączyć guzikiem na desce)
- WK jest znacznie obszerniejszy , co w moim przypadku 5 osobowej rodziny i długich wypadów wakacyjnych (średnio 3 - 5 tkm) robi różnicę.
Miejsca przednie są co prawda całkiem inaczej zorganizowane , ale odczucia podobnie dobre , tyle że w WK nie zdrzemniesz się na przednich fotelach bo są mocno wyprofilowane , w WJ no problem. Z tyłu w WK mimo większej ilości miejsca dziwna jest pozycja siedzenia (niska , a kolana wysoko) co przy wzroście normalnym już powoduje zmęczenie , ala ja z tyłu wożę dzieci , czyli no problem , przynajmniej przez parę lat.
- Spalanie w WK 3,7L na trasie europejskiej wyszło mi 11,4 L przy jeździe autostradami , średnio 120 - 140 km/h , fuul bagaż , bagażnik dachowy , 5 osób. Myślę że na tyle mało że o gazie nie myślę. Bo może jest taniej , ale i kłopotów trochę jest.
- Jedyną wadą która mnie męczy w Wk to partacka skrzynia (mercedesowska). Skrzynia jest dziwna bo ma różne reakcje na obciążenia. To normalne w mesiach , ale skrzynia w WJ była o nieeebo lepsza. Co prawdza gdybym kupił limiteta Wk skrzynia już jest inna , ale opisuje to co mam.
proszę o Wasze opinie, ciekawe czy są takie same
Pozdr...
zibi