Porównanie WJ i WK

MJ, CJ, YJ, TJ, XJ, KJ, KK, WJ, ZJ, XK, WK, WH, JK, JL, JT

Moderator: Mroczny

Awatar użytkownika
zibii

Porównanie WJ i WK

Post autor: zibii » ndz lip 22, 2007 11:44 pm

Jak już kiedyś pisałem , po szczęśliwym i bezproblemowym przejechaniu 200 tkm Jeepem WJ Limited 4,7L (gaz) zmieniłem go na WK Laredo 3,7L (benia).

Kilka osób na forum prosiła mnie o opinie po przejechaniu paru kilometrów.

Po roku jazdy nabiłem 45 tkm. W tym okresie wymieniłem teleskopy przednie (jeden puścił ??), reszta OK, no jeszcze taki drobiazg , podświetlenie klimy raz działa raz nie.

Wrażenia porównawcze

- WJ to twardziel - prawdziwa terenówka i tak też się go prowadzi , WK jeździ prawie jak osobówka.

- Na asfalt WK jest o niebo lepszy, znacznie lepsze prowadzenie przy znacznych prędkościach. Np. jadąc ostatnio przez europę (5 osób, fuuuul bagaż) śmigał na banach 160 bez problemu , żadnego zagrożenia związanego z prowadzeniem. Mogłem jechać szybciej , ale jechałem z rodziną .... . Moc OK , mimo mniejszego silnika , oczywiście 4,7 był mocniejszy i to znacznie. Chociaż katalogowo moc jest podobna , ale moment nie.

- W nawet w lekkim terenie WJ sprawował się znacznie pewniwj , przynajmniej takie mam odczucie po zimie w zakopcu. WK co prawda nie zakopał się , ale w odczuciach jest delikatniejszy, słabiej go czuć, to chyba kwestia zawieszenia i elektroniki (można wyłączyć guzikiem na desce)

- WK jest znacznie obszerniejszy , co w moim przypadku 5 osobowej rodziny i długich wypadów wakacyjnych (średnio 3 - 5 tkm) robi różnicę.
Miejsca przednie są co prawda całkiem inaczej zorganizowane , ale odczucia podobnie dobre , tyle że w WK nie zdrzemniesz się na przednich fotelach bo są mocno wyprofilowane , w WJ no problem. Z tyłu w WK mimo większej ilości miejsca dziwna jest pozycja siedzenia (niska , a kolana wysoko) co przy wzroście normalnym już powoduje zmęczenie , ala ja z tyłu wożę dzieci , czyli no problem , przynajmniej przez parę lat.

- Spalanie w WK 3,7L na trasie europejskiej wyszło mi 11,4 L przy jeździe autostradami , średnio 120 - 140 km/h , fuul bagaż , bagażnik dachowy , 5 osób. Myślę że na tyle mało że o gazie nie myślę. Bo może jest taniej , ale i kłopotów trochę jest.

- Jedyną wadą która mnie męczy w Wk to partacka skrzynia (mercedesowska). Skrzynia jest dziwna bo ma różne reakcje na obciążenia. To normalne w mesiach , ale skrzynia w WJ była o nieeebo lepsza. Co prawdza gdybym kupił limiteta Wk skrzynia już jest inna , ale opisuje to co mam.

proszę o Wasze opinie, ciekawe czy są takie same

Pozdr...

zibi
zibi
WK 4X4 LAREDO

Awatar użytkownika
zibii

Post autor: zibii » ndz lip 22, 2007 11:52 pm

Dodam jeszcze że silnik 4,7L V8 pięknie miałczy , a 3,7L V6 raczej cienko pierdzi , ale idzie wytrzymać.

Skrzynia biegów którą mam w WK jest bezobsłógowa ( jest to ta sama skrzynia co w nowszych modelach Mercedesa G ) , ale jest jest do dupy i tyle.
zibi
WK 4X4 LAREDO

mel

Post autor: mel » ndz sie 05, 2007 6:30 pm

Tylko bądź tak miły i odpowiedz mi czemu tak bardzo zmniejszyli bagażnik? w stosunku do WJ -ostatnio pomierzyłem sobie zarówno WJ jaki WHi czar przysnął.
A tak wogóle - to robiąc te pomiary wyszły ciekawe kwiatki - WJ ma ociupeńke tylko większy bagażnik od peugeota 406 kombi, ten znowu ma większy bagażnik od Audi A6 -poprzedni model,przednionapędowy, a jeszcze mniejszy bagażnik od a6 ma volvo v70 też przednionapędowe.
No i dopiero na końcu - WH. Niedobrze, bo mi zależy na większym bagażniku.
Jeep YJ na Patrol GR, Toyota LC, Star
Jeep WJ 4.7 wiejt
GAZ 69 - jak z fabryki

Awatar użytkownika
zibii

Post autor: zibii » ndz sie 05, 2007 10:46 pm

Witam.

Ja jak się pakuję to mieszczę tyle samo (tych samych) walizek co w WJ.
Bagażnik jest trochę niższy w WK niż WJ bo ma koło pod podłogą , a WJ ma koło we wnęce bagażnika. Moim zdaniem bagażnik jest nawet bardziej pakowny bo ma regularne kształty , a w WJ bardzo było widać nadkola. Szczególnie korzystnie WK wypada po złożeniu tylnych foteli - jest płasko i regularnie. Co do plaskaczy to cięzko mi coś powiedzieć , to inna bajka , często są dłuższe , ale niższe. Wszystko zależy co i jak pakujesz.

pozdro :)
zibi
WK 4X4 LAREDO

ODPOWIEDZ

Wróć do „Jeep”