Jaki emulator do sondy tytanowej
Moderator: Mroczny
Jaki emulator do sondy tytanowej
Posiadam instalacje z Blosem i sterownik Bingo-M. Wychodzi z niego emulacja 5V ale po podłączeniu praca sondy na gazie to oscylacja pomiędzy 5 a 4V. Wiem że symulacja emulatora jest napięciowa a sonda ma rezystancyjną charakterystykę. Czy można za pomocą jakiegoś prostego układu uzyskać emulacji w zakresie 0,7 do 5V ? Powinien być to układ o zmiennej rezystancji tak pomiędzy 5 a 100 k ohm.
KJ Liberty 2007 3,7 V6
Re: Jaki emulator do sondy tytanowej
A jesteś pewien, że jest dobrze podłączone?Sparki pisze:Posiadam instalacje z Blosem i sterownik Bingo-M. Wychodzi z niego emulacja 5V ale po podłączeniu praca sondy na gazie to oscylacja pomiędzy 5 a 4V. Wiem że symulacja emulatora jest napięciowa a sonda ma rezystancyjną charakterystykę. Czy można za pomocą jakiegoś prostego układu uzyskać emulacji w zakresie 0,7 do 5V ? Powinien być to układ o zmiennej rezystancji tak pomiędzy 5 a 100 k ohm.
U mnie dopiero jak się rzuciłem pod auto, to zobaczyłem że jest wpinka w sygnał sondy zamiast jego emulacji.
A poza tym po co sterownik do Blosa? Tylko po to, żeby emulować sondę???
Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.
Wpięta jest prawidłowo. Zrobiłem prosty układ, który pobiera emulacje ze sterownika gazu i steruje małym przekaźnikiem do którego końcówek są podłączone rezystory tak aby napęcie z kompa było zmieniane jak przy działającej sondzie. Nie wiem jakie to będzie miało znaczenie dla pracy silnika, ale sumienie spokojniejsze że emulacja jest 

KJ Liberty 2007 3,7 V6
Ale po co, jak w sterowniku Bingo masz wbudowany juz emulator i nie potrzebujesz żadnych dodatkowych elementów?Sparki pisze:Wpięta jest prawidłowo. Zrobiłem prosty układ, który pobiera emulacje ze sterownika gazu i steruje małym przekaźnikiem do którego końcówek są podłączone rezystory tak aby napęcie z kompa było zmieniane jak przy działającej sondzie. Nie wiem jakie to będzie miało znaczenie dla pracy silnika, ale sumienie spokojniejsze że emulacja jest
Jak masz wpięte prawidłowo (abstrahując od sensu sterownika przy blosie), to nic więcej nie podłączasz.
Sterownik Bingo ma emulacje napięciową i nie daje rady wysterować renixa (od 3 do 5v). Sonda tytanowa prawidłowo zmienia od 0 do 5v. Poza tym podpięcie lambdy do lpg jest na zasadzię wpięcia się w jej przewód bez rozłączania obwodu do kompa. Przy emulacji sonda musi być odłączona.
KJ Liberty 2007 3,7 V6
Nic nie rozumiem.
Piszesz, że podczas pracy na lpg masz z sondy sygnał 4-5V. To znaczy, że mieszanka jest za bogata i musisz ją zubożyć.
W Bingo ustawiasz emulację sondy przebiegiem 0-5V i po rozcięciu kabelka sondy (wg schematu załączonego do sterownika) wszystko będzie OK.

Piszesz, że podczas pracy na lpg masz z sondy sygnał 4-5V. To znaczy, że mieszanka jest za bogata i musisz ją zubożyć.
W Bingo ustawiasz emulację sondy przebiegiem 0-5V i po rozcięciu kabelka sondy (wg schematu załączonego do sterownika) wszystko będzie OK.