Gaz w Jeepie i inne pytania

MJ, CJ, YJ, TJ, XJ, KJ, KK, WJ, ZJ, XK, WK, WH, JK, JL, JT

Moderator: Mroczny

kursorr
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Gaz w Jeepie i inne pytania

Post autor: kursorr » śr mar 04, 2009 4:36 pm

Witam wszystkich
Szukam samochodu do roli dupowozu codziennego, i tak postanowiłem zapytać na tym szacownym forum bo XJ (budżet do 20 pln) jest dla mnie jednym z głównych "kandydatów do tronu"
Podstawowe pytanie to, po jakim czasie (temperatura??) mogę przełączyć zasilanie z benzynki na LPG - na codzień dojeżdżam tylko 4km do firmy więc pewno cały czas benzyna, dopiero w trasie gaz?...
Druga sprawa - czy fotele tylne są dzielone, chcę butle umieścić wzdłuż autka ....
Trzecia sprawka - dobry serwis Wadowice - Bielsko :)
no i na koniec, by nie przeciągać - czy mój pomysł zakupu Jeepa zamiast jakiegoś płaskiego, (bez offa) jako ten jedyny jest całkiem do d.....czy ktoś tak ma, czy tylko ja jestem tak ...jepnięty
pozdrawiam

Awatar użytkownika
Przemekslaw

Kontaktowanie:

Re: Gaz w Jeepie i inne pytania

Post autor: Przemekslaw » śr mar 04, 2009 5:40 pm

Mało Ci wydatków w dopbioe kryzysu ?
Jeepy dużo pala, tymbardziej na gazie, jesli auto ma słuzyc tylko do jazdy po czarnym to kup sobie cokolwiek, po co Ci Jeep ? :roll:
XJ 2.1 TD :)21

MudMasters 4x4
Przygoda 4x4

Awatar użytkownika
andrzej:)

Post autor: andrzej:) » śr mar 04, 2009 7:16 pm

jak chcesz się tanio poruszać i tylko po czarnym to jakiekolwiek 4x4 nie jest dobrym pomysłem :)21

kursorr
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: kursorr » czw mar 05, 2009 9:20 am

Dlaczego JEEP... bardzo mi pasuje koncepcja nadwozia - obszerne kombi, które wjedzie w każdą dziurę - mieszkam pod górami, moi klienci również, drogi w mojej okolicy to w zasadzoe off road, duży bagażnik (pies, sprzęt do foto-jestem fotografem, towar do sklepu), względnie dużo miejsca z tyłu-zabieram często pary ślubne w plener, prosta konstrukcja i jak sądzę części tańsze niż do większości plaskaczów z początku wieku...i podoba mi się))
Celowałem też w inne marki, zwłaszcza w Pajero 2 long, ale gabaryty mnie trochę ostudziły, a krótkie ponoć buja na drodze....
Wielu doradzało mi jakiegoś wana (np Voyagera - prosty silnik, resory) ale jakoś nie mogę się przekonać....spalanie też niewiele mniejsze
Spalanie XJ- 20 LPG/100 km czyli 1 km za 34 grosze - na ropie przy np 12l/100 nie wyjdzie taniej.
Obecnie mam CC700...spalanie pewnie z 7-8 po okolicy, w trasie mniej, to też nie mało....
Z lektury for mam wrażenie, że XJ jest wzgldnie komfortowy i nawet trasy mu nie straszne....
Długo obstawałem przy silniku 2,1 D ale są dostępne, z tego co wiem tylko do 1994r, więc nieco leciwe, dlatego myślę o 4,0 i dlatego moje pytanie o zapalanie na benzynce i późniejsze przełączanie na gaz...
pozdrawiam

Adamo

Post autor: Adamo » czw mar 05, 2009 9:31 am

Wnętrze XJ-ta nie jest obszerne :)21 Jak dojdzie butla na gaz to już będzie zupełna nędza :)3

Awatar użytkownika
andrzej:)

Post autor: andrzej:) » czw mar 05, 2009 6:52 pm

kursorr pisze:obszerne kombi ........ duży bagażnik
wielkość jest wprawdzie pojęciem względnym, zwłaszcza po dodaniu butli :roll: ale zasadniczo @Adamo ma rację :)21

TadeuszK

Post autor: TadeuszK » czw mar 05, 2009 7:31 pm

Adamo pisze:Wnętrze XJ-ta nie jest obszerne :)21 Jak dojdzie butla na gaz to już będzie zupełna nędza :)3
:)21 i bez tego to zupełna nędza :)21
sory, ale nie mogłem się powstrzymać.
z tego co piszesz @kursorr to lepiej poszukaj czegoś innego ......

Awatar użytkownika
Przemekslaw

Kontaktowanie:

Post autor: Przemekslaw » czw mar 05, 2009 9:12 pm

@kursor, musisz brac pod uwage to, ze skoro mieszkasz w terenie górzystym, to spalanie 20 L LPG mozesz pomiedzy bajki wsadzic :wink: No chyba ze kupisz autko z dobrą sekwencją.. to moze moze, choć po górkach i tak wiecej spali :)21
Do tego co piszesz XJ byłby całkiem całkiem, miejsca troche jest, z butla trzeba kłaść wiekszy nacisk na słowo troche :)21 Praktyczna skórzana tapicerka, na oryginalnych ustawieniach i po pakiecie startowym mechanicznie praktycznie niezawodny - jesli nie skatowany.
O ile koszt zakupu całkiem całkiem, o tyle eksploatacja (spalanie) potrafi czasem zmartwic :wink:

MudMasters 4x4
Przygoda 4x4

Adamo

Post autor: Adamo » pt mar 06, 2009 11:59 am

andrzej:) pisze:
kursorr pisze:obszerne kombi ........ duży bagażnik
wielkość jest wprawdzie pojęciem względnym, zwłaszcza po dodaniu butli :roll: ale zasadniczo @Adamo ma rację :)21
No..... każdy ma inne oczekiwania co do wielkości auta.
Ja właśnie stwierdziłem, że w WJ-cie mi za ciasno i trzeba go zmienić na coś wygodniejszego, a jest sporo obszerniejszy niż XJ :)21

Awatar użytkownika
Przemekslaw

Kontaktowanie:

Post autor: Przemekslaw » pt mar 06, 2009 12:14 pm

a co mają powiedziec chłopaki w suzukach ? :)21

MudMasters 4x4
Przygoda 4x4

Adamo

Post autor: Adamo » pt mar 06, 2009 12:38 pm

Przemekslaw pisze:a co mają powiedziec chłopaki w suzukach ? :)21
Miałem kiedyś suzukę (tylko do terenu) :roll:
Bardzo fajnie robiła (zmotana).....ale ciasnota mnie tak wk...a, że sprzedałem :)21

ODPOWIEDZ

Wróć do „Jeep”