ZJ GŁUPIE PYTANIA
Moderator: Mroczny
ZJ GŁUPIE PYTANIA
Witam
Jestem nowy na forum i na dotatek od niedawna posiadam zj z 98.
Gwoli wyjasnienia przesiedziałem 3 dni czytając posty na forum i kompletnie zgłupiałem
od ilosci informacji.
Dlatego proszę o konkretną i tresciwą odpowiedz.
JAK I GDZIE NAJLEPIEJ W WARSZAWIE ZROBIC LIFT ZAWIESZENIA 2,5" LUB 4"
Wyjasniam jeżdze w teren lekki raz na tydzien auto służy mi do codziennej jazdy
ale bardzo bym chciał aby nabrało harakteru i wyglądu!
Czyli podnieść i dac jakieś wieksze buty plus dystanse.
pozdrawiam wszytstkich
Jestem nowy na forum i na dotatek od niedawna posiadam zj z 98.
Gwoli wyjasnienia przesiedziałem 3 dni czytając posty na forum i kompletnie zgłupiałem
od ilosci informacji.
Dlatego proszę o konkretną i tresciwą odpowiedz.
JAK I GDZIE NAJLEPIEJ W WARSZAWIE ZROBIC LIFT ZAWIESZENIA 2,5" LUB 4"
Wyjasniam jeżdze w teren lekki raz na tydzien auto służy mi do codziennej jazdy
ale bardzo bym chciał aby nabrało harakteru i wyglądu!
Czyli podnieść i dac jakieś wieksze buty plus dystanse.
pozdrawiam wszytstkich
Re: ZJ GŁUPIE PYTANIA
W Warszawie są dwa polecane warsztaty i jest jeszcze jeden w Łodzi do tych spraw....ale tutaj to chyba nie wolno o tym pisać.... 

- Przemekslaw
-
- Kontaktowanie:
to wal na PW
jeśli rzadko jeździsz w teren i to lajtowy to załóż sobie markowe 2,5" (np.RE) , jakies ATeczki i do tego stalowy zderzaczek, osłona pod rebuktor i bedziesz miał całkiem zdolne autko

jeśli rzadko jeździsz w teren i to lajtowy to załóż sobie markowe 2,5" (np.RE) , jakies ATeczki i do tego stalowy zderzaczek, osłona pod rebuktor i bedziesz miał całkiem zdolne autko

takowe u nas nie występują w przyrodzie, tylko za wielka wodą, a u nas wyłącznie rzemieślniczy wyrób na indywidualne zamówieniePrzemekslaw pisze:do tego stalowy zderzaczek

- Przemekslaw
-
- Kontaktowanie:
Niektóre cąłkiem całkiem są
ale podobno wchodzi cos tam na rynek za chyba 2 tysie gdzies widziałem, chyba w "hardcore" na orgu

ale podobno wchodzi cos tam na rynek za chyba 2 tysie gdzies widziałem, chyba w "hardcore" na orgu

uwierzę jak zobaczę, ale nie na zdjęciach ściągniętych z USA 

- Przemekslaw
-
- Kontaktowanie:
mnie to juz nie interesuje, szkoda mi jednak ZJ w teren
Te tapicerki, ten lipny rebuktor, ten ładny lakier...
Tylko ten motor.. cos pieknego - chciałbym miec go kiedys w zmocie

Te tapicerki, ten lipny rebuktor, ten ładny lakier...
Tylko ten motor.. cos pieknego - chciałbym miec go kiedys w zmocie

lakier miałem ładny...do pierwszego rajdu
ale poza tym to też się nie zbroję, do turystyka zderzak nie potrzebny, porządne haki wystarczają , do przepraw to bym XJ kupił 

Jak poczytasz, to zobaczysz, że już to widziałemzala_z1 pisze:Dla Andrzeja zderzaczek do ZJ Poland
http://www.jeep.org.pl/forum/viewtopic.php?t=26351

eee w Łodzi dobre znam trzy a nie jeden i wszystkie org. forumoweandrzej:) pisze:W Warszawie są dwa polecane warsztaty i jest jeszcze jeden w Łodzi do tych spraw....ale tutaj to chyba nie wolno o tym pisać....

Ja mam kawałek, więc nie mam takiego rozeznania, swoją droga szczęśliwy człowiek z Ciebie, u nas nie ma ani jednegoIgi.Jeep pisze:eee w Łodzi dobre znam trzy a nie jeden i wszystkie org. forumoweandrzej:) pisze:W Warszawie są dwa polecane warsztaty i jest jeszcze jeden w Łodzi do tych spraw....ale tutaj to chyba nie wolno o tym pisać....

Witam. Korzystając z wątku "zj głupie pytania" chciałbym zadać właśnie głupie pytanie
Można założyć do ZJ dłuższe sprężyny o 2'' plus podkładki 2'' ?

było 5,2 było 4,0 jest 2,6
Możnasiwas pisze:Witam. Korzystając z wątku "zj głupie pytania" chciałbym zadać właśnie głupie pytanieMożna założyć do ZJ dłuższe sprężyny o 2'' plus podkładki 2'' ?

Poszukaj sobie na amerykańskich stronach liftu 4" to zobaczysz ile elementów trzeba wymienićsiwas pisze:Witam. Korzystając z wątku "zj głupie pytania" chciałbym zadać właśnie głupie pytanieMożna założyć do ZJ dłuższe sprężyny o 2'' plus podkładki 2'' ?

No powyżej 2 - 2,5'' zaczynają się problemy....w sensie do rozwiązania, ale praco i koszto chłonne 

to np jeśli zamontuje teraz sprężyny 2'', a później będę chciał jeszcze wyżej, to one mi zostaną? czy bede musiał znowu je wymieniać? nie wiem po prostu czy bawic sie w 2'' czy poczekac jakiś czas i od razu zainwestować w 4'', aczkolwiek przyznam że dostane zawału jeśli w najbliższym czasie mój jeep nie pójdzie chociaż troszke w górę
. A jeśli kupiłbym gotowy zestaw do liftu 4'' to wystarczy go zamontować i finito? czy trzeba jeszcze coś grzebać z mostami, wałami itd? pozdrawiam i przepraszam za głupie pytania 

Jeśli kupisz oryginalny zestaw 4" to w nim są wszystkie części potrzebne do tego liftu.A jeśli samu będziesz budował to się trochę naszukasz i dużo poprawek będziesz pewnie robił.Na początku zadaj sobie pytanie do czego Tobie lift 4"
Bo jeśli będziesz od czasu do czasu zapuszczał się w teren w miarę lajtowy to nie warto,ale jeśli dość mocno będziesz go użytkował w terenie to zmień na XJ
Bo co da lift 4" jeśli mosty i tak wytrzymają koła 31",a takie koła wchodzą już przy 2".Więc prześwit który dużo pomaga w terenie między główka mostu a podłożem się nie zmieni.

Jakieś większe motanie ZJ-ta jest bez sensu ponieważ:
- podniesienie o 4" pozwoli założyć koła np. 33"
- po założeniu takich kół rozpadna się mosty i trzeba będzie kupić zestawy wzmocnionych półosi itp.
- jak już wzmocnimy mosty to klęknie skrzynia biegów i łańcuch w reduktorze
- jak wymienimy skrzynię i reduktor na mocniejsze to pognie się buda, bo jest za słaba itd.itd.
Na końcu i tak nie będziemy usatysfakcjonowani i objedzie nas seryjna suzuka na MT-kach
Jeep jest fajny do jazdy turystycznej i należy to zaakceptować lub go sprzedać
- podniesienie o 4" pozwoli założyć koła np. 33"
- po założeniu takich kół rozpadna się mosty i trzeba będzie kupić zestawy wzmocnionych półosi itp.
- jak już wzmocnimy mosty to klęknie skrzynia biegów i łańcuch w reduktorze
- jak wymienimy skrzynię i reduktor na mocniejsze to pognie się buda, bo jest za słaba itd.itd.
Na końcu i tak nie będziemy usatysfakcjonowani i objedzie nas seryjna suzuka na MT-kach

Jeep jest fajny do jazdy turystycznej i należy to zaakceptować lub go sprzedać

to chyba trzeba bedzie go pogonić, jeśli w terenie jest taki kulawy
ale polubiłem tą kupę żelaza, a na dwa jeepy mnie nie stac :/ fak fak fak
wszedzie piszą że jeśli w teren to xj xj xj, ale on przecież też nie jest na ramie. rozumiem że podzespoły są jakieś super wytrzymałe? a mosty w grandzie są na prawde takie słabe? to jeśli założę koła 31'' to pewnie też się posypią?

Mosty w XJ i ZJ są w większości przypadków takie same D30 i D35.Tylko ZJ ma dużooo więcej elektroniki która może się popsuć,a w XJ można dużo jej wywalić.A może chcesz się zamienić na XJ 4.0 z liftem 3,5" więcej info o nim napisze ewentualnie na PW.
Z jeepów do terenu to tylko wrangler
XJ jest do terenu lepszy od ZJ-ta ponieważ ma lepszą skrzynię biegów (japońską), podobne mosty (ale auto znacznie lżejsze), tańsze części, bardziej dostępny szpej do motania itp.

XJ jest do terenu lepszy od ZJ-ta ponieważ ma lepszą skrzynię biegów (japońską), podobne mosty (ale auto znacznie lżejsze), tańsze części, bardziej dostępny szpej do motania itp.
Ale sam koszt zakupu jest już duży i masz tylko resory co nie daje komfortu zbytnio.No chyba że mowa tutaj o konkretnym motaniu to wtedy jak najbardziej YJ albo TJ.
Są takie wranglery na sprężynachIdzi pisze:Ale sam koszt zakupu jest już duży i masz tylko resory co nie daje komfortu zbytnio.

No wyżej napisałem TJ,ale koszt takiego to już ok 25tyś za seryjnego zwykłego jakiegoś sport albo inna wersje.