XJ - jak zagazować skurczybyka?
Moderator: Mroczny
XJ - jak zagazować skurczybyka?
mam XJ-ta 4,0 z końca 97 roku.
czy można w niego włożyć II generacje, czy koniecznie sekwencje trzeba założyć?
pytanie dla mnie dość istotne bo cena sekwencji to prawie 2krotność zwykłej instalacji.
czy można w niego włożyć II generacje, czy koniecznie sekwencje trzeba założyć?
pytanie dla mnie dość istotne bo cena sekwencji to prawie 2krotność zwykłej instalacji.
Re: XJ - jak zagazować skurczybyka?
gaz to ostateczność 4l prawie nic nie pali 6l jak jedziesz 100km/h pali 10...12 wachy a gazu 18 zas w terenie 40 benzyny.....gazu na 100 km ale i dolicz niższa wytrzymałość uszczelek silnika...przechodziłem przez to...zrobione w Meksyku orginaly bo firmowane jeep kosztowały z wymiana 2500, jeep z gazem to zakarzenie w terenie nim nie pojeździsz ...
no niestety przez jakiś czas bedzie to moj jedyny 4-kolowiec, zatem oprocz weekendowych szaleństw w lesie musze w tygodniu po czarnym pośmigać, a spalanie 19-20l. benzynki (taka wychodzi mi średnia) to troche lipa.jjg-jarek pisze:gaz to ostateczność 4l prawie nic nie pali 6l jak jedziesz 100km/h pali 10...12 wachy a gazu 18 zas w terenie 40 benzyny.....gazu na 100 km ale i dolicz niższa wytrzymałość uszczelek silnika...przechodziłem przez to...zrobione w Meksyku orginaly bo firmowane jeep kosztowały z wymiana 2500, jeep z gazem to zakarzenie w terenie nim nie pojeździsz ...
Koledze @jjg-jarek musiało się coś pomylić.
Dużo ludzi śmiga Xj'tami na gaz, i nie ma z tym większych problemów.
Z tego co mi wiadomo, to przyswaja instalacje starego typu, jak np. II gen.
A jakby dużo mniej niż teraz palił, to by znaczyło że popsuty.
Dużo ludzi śmiga Xj'tami na gaz, i nie ma z tym większych problemów.
Z tego co mi wiadomo, to przyswaja instalacje starego typu, jak np. II gen.
A jakby dużo mniej niż teraz palił, to by znaczyło że popsuty.

Hakuna matata madafaka!
Ja jestem zadowolony z lpg, a cherokee 4,0 to nie pierwsze zagazowane auto. Każdym z nich przejeździłem kilkadziesiąt tysięcy bez uszczerbku dla silnika i uszczelek.
XJ 4.0 90'
może 4l lepiej znosi gaz 6l jest V no i ma bardziej skomplikowana budowe...kumpel ma DOGA 7l i jeździ na gazie ale prawie co roku wymienia uszczelki
ekstra, ale to dalej nie rozwiązuje mojego dylematu ;]
pytanie brzmi czy motor 4,0 limited z 97 roku da sie zagazować w II generacji?
z tego co wiem to silnik troche sie różni od wcześniejszych wersji (troche wiecej kucy i nie wiem czy to tylko za sprawą komputera czy ...?), co za tym idzie nie wiem czy mozna mu włożyć tańszy gaz.
pytanie brzmi czy motor 4,0 limited z 97 roku da sie zagazować w II generacji?
z tego co wiem to silnik troche sie różni od wcześniejszych wersji (troche wiecej kucy i nie wiem czy to tylko za sprawą komputera czy ...?), co za tym idzie nie wiem czy mozna mu włożyć tańszy gaz.
tak, mozesz śmiało zakładac 2. gen - ale ja bym założył sekw.
i nie słuchaj bzdur - jak dobrze wyregulowany to będzie chodził. Moze wymaga więcej opieki niż jego brak ale i tak warto.
i nie słuchaj bzdur - jak dobrze wyregulowany to będzie chodził. Moze wymaga więcej opieki niż jego brak ale i tak warto.
dziekiMroczny pisze:tak, mozesz śmiało zakładac 2. gen - ale ja bym założył sekw.

Dokładnei, zakłądaj gaz i sie nie przejmuj. Jak dobrze wyregulujesz to będzi epieknie chodziła IIgen.
@Mroczny ma rację, nie słuchaj popaprańców co mają kase i twierdzą że auta na gaz szybciej się zużywają...
przynajmniej jak będziesz na stacje zajeżdżał to nie będziesz miał leków
Ja ma zagazowaną osobówke, od 10lat. I jest to polonez - mówią, że polonez jeździ do 180tyś km i potem pada silnik i trzeba robić remont - i to na benzynie - mój ma 214tyś km przebiegu i odpukać - super chodzi. Poza tym miałem fiacika cc 700 - też mi mówili żebym gazu nie wstawiał bo przecież w trasie pali około 5l/10km, gazu mi palił 6,5l/100km w trasie i miałem go tylko rok- gaz chodził pięknie, z obecną żoną objechaliśmy nim całą Litwę dookoła - sero awarii, zero problemów z gazem. Po sprzedaży po rou stwierdziłem że różnica pomiędzy ceną benzyny a gazu dała nam 2 000zl oszczędności - 1000zł za montaż gazu daje 1000zł oszczędności i to przy małym fiacie cc - dlatego nie słuchaj i montuj gaz, ja do swojego 4l montuję IIgen i ewentualnie blosa.
poczytaj forum jeep.org.pl - tam w temacie cherokee szczegółowo jest ten temat opracowany.
@Mroczny ma rację, nie słuchaj popaprańców co mają kase i twierdzą że auta na gaz szybciej się zużywają...
przynajmniej jak będziesz na stacje zajeżdżał to nie będziesz miał leków

Ja ma zagazowaną osobówke, od 10lat. I jest to polonez - mówią, że polonez jeździ do 180tyś km i potem pada silnik i trzeba robić remont - i to na benzynie - mój ma 214tyś km przebiegu i odpukać - super chodzi. Poza tym miałem fiacika cc 700 - też mi mówili żebym gazu nie wstawiał bo przecież w trasie pali około 5l/10km, gazu mi palił 6,5l/100km w trasie i miałem go tylko rok- gaz chodził pięknie, z obecną żoną objechaliśmy nim całą Litwę dookoła - sero awarii, zero problemów z gazem. Po sprzedaży po rou stwierdziłem że różnica pomiędzy ceną benzyny a gazu dała nam 2 000zl oszczędności - 1000zł za montaż gazu daje 1000zł oszczędności i to przy małym fiacie cc - dlatego nie słuchaj i montuj gaz, ja do swojego 4l montuję IIgen i ewentualnie blosa.
poczytaj forum jeep.org.pl - tam w temacie cherokee szczegółowo jest ten temat opracowany.
Stefan Ostrowski
UAZ'79 - sprzedany
teraz jest JEEP Choerokee 4.0, '90r
UAZ'79 - sprzedany
Ja miałem zagazowanego na najprostszej instalacji - i było git.
To konstrukcyjnie baaardzo stary i prosty silnik, więc nie wymaga instalacji haj-tek.
POza tym, głupio by było, gdyby instalacja była droższa od całego auta
)
To konstrukcyjnie baaardzo stary i prosty silnik, więc nie wymaga instalacji haj-tek.
POza tym, głupio by było, gdyby instalacja była droższa od całego auta

Jeżeli udoskonalasz coś dostatecznie długo, na pewno to spier.olisz...
ale z drugiej strony sekwencje na 6 baniaków można założyć już za 2400zł i święty spokój,za zwykłą trzeba zapłacić z 1800zł do tego blos z 300 co daje 2100,i niema już wtedy gwarancji,jest sens?sens był jak taka sekwencja kosztowała z 4000,teraz niema,ja naprzykład za pierwszą sekwencje do jeepa 5,2 zapłaciłem tyle co pojemności było 

dlatego pisałem, że założyłbym sekwencję
Na forum jeep.org.pl pytałem ludzi o sekwencje za 2100zł zakładaną przez chłopaków w Siedlcach. I zdecydowanie mi odradzona ze względu na słabe listwy wtryskiwaczy - awaryjne i za małe do 4l, tak więc gdybym dopłacił i zamontował taki zestaw jak trzeba to by wyszło około 2800zł - to cały tysiąc więcej - dlatego zdecydowałem się na II gen.dar-man pisze:ale z drugiej strony sekwencje na 6 baniaków można założyć już za 2400zł i święty spokój,za zwykłą trzeba zapłacić z 1800zł do tego blos z 300 co daje 2100,i niema już wtedy gwarancji,jest sens?sens był jak taka sekwencja kosztowała z 4000,teraz niema,ja naprzykład za pierwszą sekwencje do jeepa 5,2 zapłaciłem tyle co pojemności było
Stefan Ostrowski
UAZ'79 - sprzedany
UAZ'79 - sprzedany
no wszystko swietnie, ale obdzwonilem w trojmiescie z 10 gazownikow i ceny za sekwecje sa miedzy 5800 a 4800
jakbym mial zaplacic 3k za sekwencje to wogole bym topika nie zakladal.
mam go od miesiaca i rownelegle z gazem chce mu zalozyc lifta i kupic sensowne gumy, a to sie juz robia spore pieniadze...
a chcialoby sie juz do błotka silnie
jakbym mial zaplacic 3k za sekwencje to wogole bym topika nie zakladal.
mam go od miesiaca i rownelegle z gazem chce mu zalozyc lifta i kupic sensowne gumy, a to sie juz robia spore pieniadze...
a chcialoby sie juz do błotka silnie

to chyba za wtrysk fazy ciekłej,nie operuj generacjami jak nie masz o tym pojęcia,a w sprawie gum napisz do mnie na pw
za 1500 oddam ci cała sfoja komputer listwę kable zbiornik...jeszcze nawet na trochę ci odpalę byś zobaczył ze działa...z lenistwa jest dalej w aucie butla koło zamiast zapasu jeździ ...samochód jest w suwaliszkach nad Czerna Hańcza ale mogę ci przywieźc instalacje do białego czy do siedlec lub wawki jak chcesz allegro moge ją nawt za4...5 stów podłaczyc i zgrac z motorem znam takiego typa pod warszawa co sie tym zajmuje w sumie wyjdzie ci 2000 tys a masz instalacje prima tyle ze bez papiera
No i przez to "bez papiera" może przeglądu nie przejść.
Przynajmniej u nas na stacji tak było jak miałem tam praktyki.
Przynajmniej u nas na stacji tak było jak miałem tam praktyki.
Hakuna matata madafaka!
ehhhh
Jarosławie - nie hienujemy na forum i nie wciskamy kolegom na siłę zdechłych i nielegalnych śmieci z demontażu. Zabrania tego regulamin i kultura
Jarosławie - nie hienujemy na forum i nie wciskamy kolegom na siłę zdechłych i nielegalnych śmieci z demontażu. Zabrania tego regulamin i kultura