ZJ 5.2 dziwne reakcja na pedal gazu

MJ, CJ, YJ, TJ, XJ, KJ, KK, WJ, ZJ, XK, WK, WH, JK, JL, JT

Moderator: Mroczny

Awatar użytkownika
Misiek Cypr

ZJ 5.2 dziwne reakcja na pedal gazu

Post autor: Misiek Cypr » pn lis 16, 2009 8:05 pm

Witam jeszcze raz. Jestem po jezdzie probnej ZJ 5.2 z sekwencja LPG i mialem dziwne wrazenie, ze auto ciagnie do 3500rpm a potem to tylko ryczy a przyspiesza licho. Czy totylko moje odczucie, i ten typ tak ma, czy tez cos nie halo z autem lub instalacja.

Dodam, ze na jazde probna przyjechalem volvem 1.6 d 110 koni, wiec zadna z niego rakieta. Kiedys mialem okazje pojezdzic ZJ 5.2 z mieszalnikowa instalacja i takiego wrazenia nie mialem, ale to bylo 6 lat temu i nie bardzo pamietam.

Z gory dziekuje za wasze podpowiedzi, jakiekolwiek by nie byly :)21
Obecnie park maszyn nie zawiera 4x4
513549044

Awatar użytkownika
andrzej:)

Re: ZJ 5.2 dziwne reakcja na pedal gazu

Post autor: andrzej:) » pn lis 16, 2009 10:05 pm

Wiesz 5.2 ma trochę kucyków i powinien ciągnąć ładnie, inna sprawa, że ja rzadko kiedy przekraczam 2 - 2.5 tys. obrotów, na benzynie jak się zachowywał, tak samo ?

Awatar użytkownika
Misiek Cypr

Post autor: Misiek Cypr » wt lis 17, 2009 8:26 am

Dzieki, wlasnie tego na benzynie nie sprawdzilem. W miedzyczasie doczytalem ze 5.2 ma max moc przy 4000, wiec wyzej nie jedzie. Nie wiem wiec po co skrzynia go tak trzyma na obrotach. Ponizej ciagnie ladnie, ale nie zabojczo. Chyba sie rozwydrzylem w miedzyczasie.

Sprawdze jak wroce z delegacji, bo autko znam dosc dlugo i wiem w jakim jest stanie.
513549044

Awatar użytkownika
andrzej:)

Post autor: andrzej:) » wt lis 17, 2009 7:11 pm

Pamiętaj, że jest to silnik o dużej pojemności i nie wysilony, a w związku z tym lubi raczej wolniejsze obroty, to nie szlifierka :wink: :)21

Awatar użytkownika
Misiek Cypr

Post autor: Misiek Cypr » śr lis 18, 2009 10:03 am

Fakt, 40 koni z litra, to nie jakies porazajace ilosci. Totaki pozion z konca lat 70'

Po doczytaniu na jakims jeepnietym forum o tym silniku, faktycznie raczej dieslowe obroty sa tu najbardziej skuteczne. Jak wroce z delegacji to jeszcze raz go przetestuje, tym razem na benzynie. Poza tym cena/stan jest dosc przyzwoita, a kolegi nie strace, bo i tak lepiej znam jego auto niz jego wlasciciela.
513549044

Awatar użytkownika
smuggler

Post autor: smuggler » śr lis 18, 2009 7:28 pm

Misiek Cypr pisze:Fakt, 40 koni z litra, to nie jakies porazajace ilosci. Totaki pozion z konca lat 70'
Sprawdz silniki z lat 60-tych to sie zdziwisz. To nie jest kwestia wieku, tylko masowego odprezenia amerykanskich silnikow w latach 70' w celu oszczednosci na paliwie. Oszczednosci sladowych, ale zawsze :)21
Chevy Tahoe 5.7 V8

Nikos

Post autor: Nikos » śr lis 25, 2009 12:53 pm

smuggler pisze:
Misiek Cypr pisze:Fakt, 40 koni z litra, to nie jakies porazajace ilosci. Totaki pozion z konca lat 70'
Sprawdz silniki z lat 60-tych to sie zdziwisz. To nie jest kwestia wieku, tylko masowego odprezenia amerykanskich silnikow w latach 70' w celu oszczednosci na paliwie. Oszczednosci sladowych, ale zawsze :)21
mozliwosci stosowaniu tanszego paliwa o nizszej liczbie oktanowej. Bo sama ilośc spalanego paliwa wcale nie spadla o i ile w przypadku niektorych silnikow nawet troszke wzrosła

Awatar użytkownika
Misiek Cypr

Post autor: Misiek Cypr » śr lis 25, 2009 10:57 pm

No i kupilem :)21

Jak przelaczylem na benzyne, auto jedzie jak wystrzelone z procy, moja Omega V6 moze sie schowac za winklem :)2

Na gazie, jek nie jezdzil tak nie jedzie, najwyzej go wydlubie w diably, albo zinwestyguje co mu dolega. Na gazie jezdzi slabiej niz ZJ 4.0 z instalka 2 generacji :evil: Brakuje mu pary powyzej 3krpmow, jakby parownik za maly lub licho wie co :o

Tak poza tym auto seryjne, nie od dziadka, przebieg realny 270kkm chyba i trzyma sie kupy.

Pozdrawiam
513549044

Awatar użytkownika
pbyra

Post autor: pbyra » czw lis 26, 2009 11:30 am

Misiek witaj w klubie pojeepanych :D
TO MIEJSCE CZEKA NA TWOJĄ REKLAMĘ

gg: 4793104

waldi_d
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: waldi_d » śr gru 02, 2009 10:11 pm

Witam
Misiek a czy możesz podzielić się wrażeniami w odniesieniu do pajero, jak jeździ się takim jeepem??
Ja obecnie sprzedałem pajero i też się zastanawiam nad pipem, żonę uszszęśliwiłem foresterem a mnie chodzi po głowie jeep.
Pajero 2.5 TD 97r, krótkie. Jeep Grand Cherokee 4.0 + LPG.

Awatar użytkownika
Adamek

Post autor: Adamek » czw gru 03, 2009 8:51 pm

No @Misiek, pojeepalo cie widze mocno, ale fakt w takim pipie z wiejtem mozna sie zakochac łod razu - gratulacje.
Z ta gazownia jedz do fachmana od gazu, szczegolnie co to sie kuma dodatkowo na jepach i niech szuka, bo za co placisz ? A tak dodam ze osobiscie to bym wydlubal gaz w pizdu ;)
:)21
Grandzik 5.7 V8 Hemi Overland - One Life Live It
NIE KRADNIJ - władza nie lubi konkurencji

Awatar użytkownika
Misiek Cypr

Post autor: Misiek Cypr » śr gru 09, 2009 9:51 pm

waldi_d pisze:Witam
Misiek a czy możesz podzielić się wrażeniami w odniesieniu do pajero, jak jeździ się takim jeepem??
Ja obecnie sprzedałem pajero i też się zastanawiam nad pipem, żonę uszszęśliwiłem foresterem a mnie chodzi po głowie jeep.
Witam i dziele sie:
Mialem dwie Pojarki II. Jedna 2.5d na resorach z tylu i w terenie troche brakowalo mocy, ale dawalem rade po cypryjskich graniach. Bardzo stabilny byl i prowadzil sie jak osobowka, ale glosny, bo wersja VAN.
Pozniej mialem autobus 2.5tdi LWB i mial super zestopniowane przelozenia, nigdy mu mocy nie braklo, blokada i te sprawy. Wygodny, skory, amortyzowane fotele, grzane, wydajna klima, duzo miejsca na nogi. Wywrotny troche w terenie.
Rodzina go lubila, ale na cypryjskich serpentynach z gorki, trzeba bylo uwazac. Zona go wolala niz Galanta i Micre 1.4 w automacie 2004.

ZJ jest ciasny, tak jest ciasny, bo ja musze sie odsuwac na maxa (183cm wiec nie wielkolud) a za mna syna na foteliku nie usadze, sam tez mam problemy z nogami z tylu. Szerokosci nie brakuje.
Auto mocnu buja, tylek sie zsuwa z fotela, ale zapieram sie o podlokietnik. Na asfalcie po zakretach sie lekko przechyla i mocno buja, ale po przyzwyczajeniu (ze 100km) trzyma sie drogi jak plaskacz, no i rwie do przodu jak glupi. Rodzina jest zadowolona, choc zona woli swoje V50. Oba maja feler w postaci kierownicy po...lewej stronie :)21 Przyzwyczailem sie do prawej, ale automat ulatwia sprawe :)14
513549044

Awatar użytkownika
Misiek Cypr

Post autor: Misiek Cypr » śr gru 09, 2009 10:00 pm

Adamek pisze:No @Misiek, pojeepalo cie widze mocno, ale fakt w takim pipie z wiejtem mozna sie zakochac łod razu - gratulacje.
Z ta gazownia jedz do fachmana od gazu, szczegolnie co to sie kuma dodatkowo na jepach i niech szuka, bo za co placisz ? A tak dodam ze osobiscie to bym wydlubal gaz w pizdu ;)
:)21
Czesc Adam,
Jeepnelo mnie nie na zarty. Wiejt powoduje grype i przeziebienia, anginy i takie tam, bo z otwarta szyba, lub dachem jezdze :oops: Muzyka dla mych mechanicznych uszu, lepiej brzmi niz dwusuwowa wolnoobrotowa szostka ze stalocisnieniowym doladowaniem.
Z gazem, jest problem, ze parownik nie daje rady, bo jest za maly, dedykowany do 4 cyl 300koni. Taki sam ma kumpel w doladowanym 1.8 VW i tez nie daje rady. Wsadzony na ekonomie byl i po miescie zajaranemu wlascicielowi, z otyla prawa noga pali 23 litry lpg, juz 3 zbiornik :D

Byle golfiarz mi jednak nie podskoczy, ale na trasie moze byc licho, przy wyprzedzaniu, choc wole 110 i tempo...

A za wyspa afrodyty tesknie jak cholera.
513549044

waldi_d
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: waldi_d » czw gru 10, 2009 7:02 pm

ZJ jest ciasny, tak jest ciasny, bo ja musze sie odsuwac na maxa (183cm wiec nie wielkolud) a za mna syna na foteliku nie usadze, sam tez mam problemy z nogami z tylu. Szerokosci nie brakuje.
Auto mocnu buja, tylek sie zsuwa z fotela, ale zapieram sie o podlokietnik. Na asfalcie po zakretach sie lekko przechyla i mocno buja, ale po przyzwyczajeniu (ze 100km) trzyma sie drogi jak plaskacz, no i rwie do przodu jak glupi. Rodzina jest zadowolona, choc zona woli swoje V50. Oba maja feler w postaci kierownicy po...lewej stronie :)21 Przyzwyczailem sie do prawej, ale automat ulatwia sprawe :)14[/quote]

Trochę mnie zaskoczyłeś tą ciasnotą, myślalem że jest więcej miejsca niż w pajero ja mam 190cm i dzieciaki też nie lubią jak jest ciasno na foteliku :), ale musze sam sprawdzić myslę że nie długo będzie jazda testowa zj 5.2. Pozdrawiam
Pajero 2.5 TD 97r, krótkie. Jeep Grand Cherokee 4.0 + LPG.

Awatar użytkownika
Adamek

Post autor: Adamek » czw gru 10, 2009 8:13 pm

Wiecie co, tak ciasno to w sumie nie ma w ZJ. Ale te male szybki (taki amerycki styl) moze robic takie wrazenie. :)21
Grandzik 5.7 V8 Hemi Overland - One Life Live It
NIE KRADNIJ - władza nie lubi konkurencji

Awatar użytkownika
Misiek Cypr

Post autor: Misiek Cypr » czw gru 10, 2009 8:19 pm

W Pajero siedzisz wyzej w stosunku do podlogi, jak w ciezarowce troche, a ZJ ma pozycje jak w plaskaczu.

Z tylu mam wrazenie ze w ZJ jest ciasniej, ja ogladajac rozne auta, jezdzilem z testerem (synem) i jego fotelikiem. Obwachaj czy sie rodzina zmiesci, bo auto fajne. My znalezlismy kompromis i syn sie miesci. Jak masz 190 to napewno pozycje za kierownica znajdziesz, bo mam kumpli o tym wzroscie z tym autem, ale sprawdz czy rodzina sie zmiesci. Fotel regulowany jest w rozne zaskakujace strony. :)2
513549044

ODPOWIEDZ

Wróć do „Jeep”