Pytanie o Granda 4.0 Pb-Lpg
Moderator: Mroczny
Pytanie o Granda 4.0 Pb-Lpg
Witam,jako ze z jeepem nie mialem nigdy nic wspolnego,mam do uzytkownikow Grandow z motorem 4.0 prosbe, na co zwracac szczegolna uwage przy zakupie, wiem ze pewnie bylo juz walkowane ale znalezdz cos nie jest łatwo a nie ukrywam ze zalezy mi na czasie,bo chodzi mi pewien egzemplarz po glowie ale sie wacham,auto ma zwykly gaz nie sekwencje,aa i to bedzie na asfalt wozidlo,nadaje sie wogole toto 

Re: Pytanie o Granda 4.0 Pb-Lpg
no generalnie patrz czy z USA czy z Austrii... po nr win na przdniej szybie jak z USA to ma byc 1 na poczatku.. hamerykanckie lepsza blachę maja 

- kulkagsx1200
4.0 ten sam co w cherokee dobrze znasi lpg ll gen.
na dupowoza sie nadaje spoko
sam sie zastanawiam nad takim zestawem
na dupowoza sie nadaje spoko
sam sie zastanawiam nad takim zestawem

jeepniety 
Dodge challenger sxt , hummer h3
Bmw r100gs gejos

Dodge challenger sxt , hummer h3
Bmw r100gs gejos

saleta pisze:no generalnie patrz czy z USA czy z Austrii... po nr win na przdniej szybie jak z USA to ma byc 1 na poczatku.. hamerykanckie lepsza blachę maja

hamerykańskie są lepiej wyposażone.
Krążą opinie iż 4,0 jest za słaby, lecz ja nie potwierdzam, nie zaprzeczam. Największym jego plusem jest dostępność tanich częśći od XJ
no powiem Ci ze widziałem jeepa z Gracu 2 lata młodszego od mojego i powiem tak "MASAKRA" jedna wielka rdza... no ale nie powiem mój jest taki troszeczkę nie typowy bo wersje skandynawka..webasto i takie tam pierdoły..
pali aligancko na paliwku i na gazie nie mogę narzekać...

nie nie na to sie nie namowie ,jako ze mam czas wolny jade poogladac takie cudenko
,bo stoji nie daleko mnie ,zobaczymy co to za parch
jeszcze jedno ,z tego co slyszalem to sa dwie wersje z stalym napedem na dwie osie i modele z dolanczanym przodem,i teraz pytanie ,ten staly naped nie przeszkadza w codziennym uzytkowaniu

jeszcze jedno ,z tego co slyszalem to sa dwie wersje z stalym napedem na dwie osie i modele z dolanczanym przodem,i teraz pytanie ,ten staly naped nie przeszkadza w codziennym uzytkowaniu

- Misiek Cypr
-
Staly naped nie przeszkadza, jesli wiskoza nie padnieta, o co trudno juz dzis.
Jak bedzie mial staly naped, to bedzie mial 3 pozycje reduktora Hi N Lo
Inny, bedzie lepszy, co nie znaczy ze zly.
Na maksymalnym skrecie, jak bedziesz czul blokowanie przednich kol, hamowanie i przeskoki, lub piski opon. Wiskoza padnieta. Remont drogi, lub swap reduktora na NP242 za 700pln, podobno
Motorek ciezki do zajezdzenia, nawet z takim gazem
Jak bedzie mial staly naped, to bedzie mial 3 pozycje reduktora Hi N Lo
Inny, bedzie lepszy, co nie znaczy ze zly.
Na maksymalnym skrecie, jak bedziesz czul blokowanie przednich kol, hamowanie i przeskoki, lub piski opon. Wiskoza padnieta. Remont drogi, lub swap reduktora na NP242 za 700pln, podobno

Motorek ciezki do zajezdzenia, nawet z takim gazem

Obecnie park maszyn nie zawiera 4x4
513549044
513549044
dzieki ,teraz mam czarno na bialym 

Witam kolegów . Ja w temacie -przymierzam się do zakupu Granda 4,0 na miasto . Dajcie info na jakie zużycie gazu się muszę przygotować ?I czy są z tym problemy ?
Lepiej wydać na oponiarza niż na blacharza.
Wszystko zalezy od stanu auta zuzycie gazu 20 l/100km w mieście więcej
nie kupuj rocznika 93 tylne hamulce bębnowe i problem z OD później to poprawiono
Na dupowóz poliftingowy czyli po 96 fajniej wygląda trzeba go polubić
nie kupuj rocznika 93 tylne hamulce bębnowe i problem z OD później to poprawiono
Na dupowóz poliftingowy czyli po 96 fajniej wygląda trzeba go polubić
był Muscel , Uaz
jest jeszcze ZJ 4,0 i MATIZ 5,2
Mój pali ok 16-18l gazu w miejskiej jeździe, zależy jak się go traktuje. O benzyne lepiej nie pytać, w instrukcji ma napisane 23l
.

JEEP GRAND CHEROKEE WG 4.7
Lift 4" oponki 32"
Lift 4" oponki 32"
mnie gazu niz benzyny? cuda panie, cuda

oski 34 pisze:Mój pali ok 16-18l gazu w miejskiej jeździe, zależy jak się go traktuje. O benzyne lepiej nie pytać, w instrukcji ma napisane 23l.

na trasie najmniej 17 LPG predkośc 80km/h ale mam instalkę jakis chłam z Lublina DT Gas system z taka kupiłem która od 3 lat nie była regulowana nikt nie może się z kompem połaczyć. Braciak ma 4.0 z LPG II generacji pali około 17 w trasie przy prędkościach 120km/h szybciejsaleta pisze:oski 34 pisze:Mój pali ok 16-18l gazu w miejskiej jeździe, zależy jak się go traktuje. O benzyne lepiej nie pytać, w instrukcji ma napisane 23l.
![]()
![]()
to chyba nie peep ze 16-18 po miescie
generalnie po miescie od 20 -35L a na trasie i to przy spokojnej jeździe do 14L/100km można zejść...
był Muscel , Uaz
Dzięki koledzy za info . Generalnie myślę o roczniku 2000 -2002 . Tak jak piszecie musze liczyć się z spalaniem 22/100 gazu w mieście . Obecnie od 4 lat dosiadam HDJ 80 4,2Td 12 zaworowy automat z 1992 ,pali mi w miescie 18/100 na trasie 12-13/100 120km/h max .Jest trochę mułowaty przy ruszaniu i zaczyna się nudzić .
Lepiej wydać na oponiarza niż na blacharza.
mój ta przy 80/h do 15L/100km LPG na tempomacie oczywiscie na trasie natomiast po miescie to 25-30 no czasami 37 l LPG ... a w krzakach to już nie ma przelicznika ile wleje tyle pójdzieMarcinz21 pisze:na trasie najmniej 17 LPG predkośc 80km/h ale mam instalkę jakis chłam z Lublina DT Gas system z taka kupiłem która od 3 lat nie była regulowana nikt nie może się z kompem połaczyć. Braciak ma 4.0 z LPG II generacji pali około 17 w trasie przy prędkościach 120km/h szybciejsaleta pisze:oski 34 pisze:Mój pali ok 16-18l gazu w miejskiej jeździe, zależy jak się go traktuje. O benzyne lepiej nie pytać, w instrukcji ma napisane 23l.
![]()
![]()
to chyba nie peep ze 16-18 po miescie
generalnie po miescie od 20 -35L a na trasie i to przy spokojnej jeździe do 14L/100km można zejść...

Myślę że w instrukcji nie zawyżają danychMroczny pisze:mnie gazu niz benzyny? cuda panie, cuda

Lift 4" oponki 32"
Lift 4" oponki 32"
jeśli spala mniej gazy niż benzyny to są dwie możliwości:
1. fenomen na skalę światową
2. zbyt uboga mieszanka co zaowocuje spektakularnym padem silnika
pytanie o spalanie, w amerykanskim starym 4ro litrowymbenzynowym silniku jest tu conajmniej nie namiejscu
srednio 20 gazu i wsio co tu sie rozczulac

srednio 20 gazu i wsio co tu sie rozczulac

generalnie obstawiam fenomen na skale swiatowaMroczny pisze:jeśli spala mniej gazy niż benzyny to są dwie możliwości:

Kolego oski , cos masz nie tak
, mialem w swoim xj lpg II gen i palil 25-30 l gazu na 100km po miescie , i w tej chwili benzyny nie pali duzo mniej niz tego gazu kiedys bo wywalilem instalacje lpg , autko już teraz będzie przeznaczone raczej tylko w teren
Nie wiem skad bierzecie te dane odnosnie spalania gazu , no chyba ze pedału gazu nie wciskacie to wszystko by tłumaczyło

Nie wiem skad bierzecie te dane odnosnie spalania gazu , no chyba ze pedału gazu nie wciskacie to wszystko by tłumaczyło

superXjsuper4.0 D30 ARB,D44 Detroit 34"Fedima jakis łincz i osłonka ....
Tiaaa... choć w sumie motor za 1500 można kupić to może warto oszczędzaćMroczny pisze: zbyt uboga mieszanka co zaowocuje spektakularnym padem silnika

Zdrapek i poharatka
- Misiek Cypr
-
Mi ZJ 5.2V8 pali w miescie 23-25 LPG po Gdyni, ale jazda raczej oszczedna, bez szalenstw. W trasie 18, tempomat ustawiony na 110km/h.
Mysle ze na stockowych kolkach w 20 po miescie sie zmiescisz. jak bedziesz go uzywal do wyscigow z pod swiatel, w 30 sie nie zmiescisz.
Na Cyprze ZJ 4.0 palil srednio 14 PB 95, w trasie zeszlismy z nim do 8.5, tempomat na autostradzie ustawiony na 80km/h. W miescie 16, mieszana jazda 14.
Mysle ze na stockowych kolkach w 20 po miescie sie zmiescisz. jak bedziesz go uzywal do wyscigow z pod swiatel, w 30 sie nie zmiescisz.
Na Cyprze ZJ 4.0 palil srednio 14 PB 95, w trasie zeszlismy z nim do 8.5, tempomat na autostradzie ustawiony na 80km/h. W miescie 16, mieszana jazda 14.
Obecnie park maszyn nie zawiera 4x4
513549044
513549044
Nie wiem co mam nie tak ale w każdym razie mi to na rękęKarol STW pisze:Kolego oski , cos masz nie tak, mialem w swoim xj lpg II gen i palil 25-30 l gazu na 100km po miescie , i w tej chwili benzyny nie pali duzo mniej niz tego gazu kiedys bo wywalilem instalacje lpg , autko już teraz będzie przeznaczone raczej tylko w teren
![]()

Lift 4" oponki 32"
Lift 4" oponki 32"