Jeep Grand Cherokee 2004r z napędem tylko na tył-przeróbka

MJ, CJ, YJ, TJ, XJ, KJ, KK, WJ, ZJ, XK, WK, WH, JK, JL, JT

Moderator: Mroczny

Awatar użytkownika
Krzymal

Jeep Grand Cherokee 2004r z napędem tylko na tył-przeróbka

Post autor: Krzymal » śr lis 24, 2010 1:01 pm

Witam szanownych kolegów. Mam takie pytanie, czy da się przerobić zanabytego przeze mnie Jeepa Grand Cherokee 2004r 4.0 benzyna automat z napędem tylko na tył na napęd 4x4? Wiem, że trzeba by założyć z przodu kompletny most, dołożyć do skrzyni reduktor i dwa wały. No właśnie ten reduktor. U mnie do skrzyni biegów dołożona jest jakaś tak dziwna przedłużka do której przykręcony jest wał napędowy. Gdyby wywalić tą przdłużkę dałoby się założyć reduktor? Ktoś wie ,może już to robił?Będę bardzo wdzięczny za pomoc, każda rada cenna.

Awatar użytkownika
alfik

Re: Jeep Grand Cherokee 2004r z napędem tylko na tył-przeróbka

Post autor: alfik » śr lis 24, 2010 1:47 pm

Rozważałeś przeróbkę za pomocą OtoMoto? - bo to fajna, nowa bryka, a wchodzisz w tysiące problemów - poza mechanicznymi - elektronicznych - jest duża szansa (pewność), że reduktor kontaktuje się ze sterownikiem skrzyni, ESP, a może nawet ze sterownikiem silnika. pewnie spece o Jeepa mogą powiedzieć więcej, ale nie zdziwię się, jak będzie inna skrzynia, może rama. Z przodu inne wahacze, zwrotnice itd. Bez dawcy w postaci np. auta ze spalonym wnętrzem (oops - a konsola i dźwignia) to jak jeep nie był gratis, lepiej szukać innego. Ale ciekaw jestem zdania innych.
Była Alfa 4x4, było Pajero, są Ssangyong i Subaru

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » śr lis 24, 2010 1:50 pm

jestem tego samego zdania

orobisz się, wydasz mase kasy i w efekcie uzyska zwyczajne auto niezgodne z vinem za 150% wartości podobnego

sprzedaj, kup i tyle

Awatar użytkownika
alfik

Post autor: alfik » śr lis 24, 2010 2:05 pm

Nie żebym nigdy nie robił rzeczy nieopłacalnych, tylko po to, by sprawdzić czy się da. Jak jak wygram w totka, to w ssangyongu dam zawias foxa i jakiś silnik V8 - wiem, że bez sensu, ale mnie rajcuje :)
Była Alfa 4x4, było Pajero, są Ssangyong i Subaru

Awatar użytkownika
Adamek

Post autor: Adamek » śr lis 24, 2010 2:32 pm

Czyli zanabyles "kastrata". Nic gorszego nie mogles zrobic jak myslales choc troche o posmiganiu po "nawet" lekkim terenie. Przerobka mocno nie oplacalna. Na forumie kiedys byl spory watek z czirokim tez kastrat. Sprzedac i kupic normalnego jeepa. Ale sprzedac nie bedzie raczej latwo tego, chcoc wszystko ma swojego nabywce. :)21
Grandzik 5.7 V8 Hemi Overland - One Life Live It
NIE KRADNIJ - władza nie lubi konkurencji

Awatar użytkownika
wasior-xj

Kontaktowanie:

Post autor: wasior-xj » śr lis 24, 2010 2:53 pm

no musisz tak z kilka tysi położyć za taka przeróbkę :)21

Awatar użytkownika
kulkagsx1200

Post autor: kulkagsx1200 » śr lis 24, 2010 3:44 pm

stare zj czy xj bez problemu przerobie ale nowszych jeszcze na kanale u siebie nie mialem :roll:
jeepniety ;)
Dodge challenger sxt , hummer h3
Bmw r100gs gejos ;)

Awatar użytkownika
Krzymal

Post autor: Krzymal » śr lis 24, 2010 3:53 pm

Spokojnie Panowie, albo macie rację, że nie warto, że drogo i masa problemów będzie albo może to być całkiem proste i w rozsądnych pieniądzach. Gdyby reduktor pasował bez kombinacji ,z przednim mostem nie powinno być kłopotu, z wałami również to pozostałaby tylko kwestia złożenia tego do kupy. Nad problemami z elektroniką też się zastanawiam. Wydaje mi się ,że komputer nie komunikuje się ani z reduktorem ani z mostami, mogę się mylić no ale po to zarzuciłem temat na forum. Ciśnienia na przeróbkę nie mam ,autko i tak nieźle sobie radzi zresztą w teren to ono nawet z 4x4 raczej się nie nadaje. Do tego teraz mniej pali i jest lżejsze :D Jak widać plusy też są he,he. Liczę na to ,że może ktoś miał z czymś podobnym do czynienia. Blokada tylnego mostu też by pomogła, roboty mniej i kasy chyba też.

Awatar użytkownika
kulkagsx1200

Post autor: kulkagsx1200 » śr lis 24, 2010 5:25 pm

kolego, jaki to jest model granda? czyzby WJ/WG laredo? jesli tak to nie ma problemu :)2 z tym ze 8)
- musisz zmienic walek na wyjsciu ze skrzyni gdyz ma on wieloklin pasujacy bezposrednio na wal tylny i nie bedzie kompatybilny z reduktorem ktorego trza zamontowac zamiast dupki skrzyni. mozesz ewentualnie zakupic skrzynie z reduktorem i bedziesz mial mniej roboty bo nie bedziesz musial zmieniac walka a co za tym idzie szukac drugiej i tak skrzyni zeby walek taki wyjac :)21
most przedni z takim samym przelozeniem co tylny.
oba waly
i kompoletna wajchologia do reduktora . to juz lepiej drugiego calego na czesci zanabyc.

informacje opieram na przeróbce xj , w sumie prawie to samo , jedynie skrzynia inna
pozdro :)2
jeepniety ;)
Bmw r100gs gejos ;)

Awatar użytkownika
Krzymal

Post autor: Krzymal » śr lis 24, 2010 6:26 pm

Chyba macie rację. To nie taka prosta sprawa. Kolega Kulkagsx ma rację. Najlepiej byłoby drugiego takiego Jeepa na części zanabyć. Wlazłem przed chwilką pod niego, takiej skrzyni jak w nim jest nie widziałem nigdzie na Allegro, do tego kabli tam tyle, że niejedna centrala telefoniczna by się nie powstydziła :-? Wychodzi na to, że trzeba by reduktor ze skrzynią kupić, do tego pewnie jakiś komputer,sterownik...dopiero by się zaczęło.
Model Granda to chyba WJ Special Edition.
Cała impreza chyba nie warta zachodu. Kupa kasy, masa roboty i pewnie kłopotów ze zgraniem elektroniki. A korzyści takie sobie.

Awatar użytkownika
kulkagsx1200

Post autor: kulkagsx1200 » śr lis 24, 2010 11:40 pm

jak masz wj 4.0 to masz skrzynie 42re najprawdopodobniej czyli luuuzik , spokojnie da sie zrobic :wink:
jeepniety ;)
Bmw r100gs gejos ;)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Jeep”