Kupno WJ
Moderator: Mroczny
Kupno WJ
Witam
Co prawda ja zblazerowany jestem, ale kolega zastanawia się nad nabyciem Jeepa WJ z końca produkcji. Poprosił o poradę ale ja się na Jeepach nie znam więc tutaj szanowne grono pytam o to na co szczególnie zwrócić uwagę przy zakupie WJ - jakich wersji unikać, a czego warto poszukać. Kolega jest zainteresowany benzyną V8 i zastanawia się czy szczególnie warto szukać wersji hight output. No i czy szukać wersji europejskich czy targać samochód ze Stanów? Czy wersje benzynowe EU i USA czymś poza światłami się różniły? Samochód ma być raczej rodzinnym autem miejsko-piknikowym (kolega mieszka poza utartymi szlakami asfaltowymi) ale nic wyczynowego.
Pozdrawiam, Marcin
Co prawda ja zblazerowany jestem, ale kolega zastanawia się nad nabyciem Jeepa WJ z końca produkcji. Poprosił o poradę ale ja się na Jeepach nie znam więc tutaj szanowne grono pytam o to na co szczególnie zwrócić uwagę przy zakupie WJ - jakich wersji unikać, a czego warto poszukać. Kolega jest zainteresowany benzyną V8 i zastanawia się czy szczególnie warto szukać wersji hight output. No i czy szukać wersji europejskich czy targać samochód ze Stanów? Czy wersje benzynowe EU i USA czymś poza światłami się różniły? Samochód ma być raczej rodzinnym autem miejsko-piknikowym (kolega mieszka poza utartymi szlakami asfaltowymi) ale nic wyczynowego.
Pozdrawiam, Marcin
Blazer 4.3V6 LS 4x4
- Misiek Cypr
-
Re: Kupno WJ
WJ to ze stanow, WG z Ewropy.
Auto ze stanow musi miec przerobione oswietlenie inaczej dowod moga zabrac.
Nie upieraj sie na zadna wersje silnikowa, jesli juz to raczej wersja Laredo jest duzo biedniejsza od Limited. Takiej warto poszukac.
High Otput lepiej jezdzi, ale nie na tyle zeby sie za ta wersja zabijac.
Warto poszukac egzemplarza Limited w dobrym stanie, z dzialajacym ogrzewaniem na obie strony
Wszystkie wersje godne polecenia.
Auto ze stanow musi miec przerobione oswietlenie inaczej dowod moga zabrac.
Nie upieraj sie na zadna wersje silnikowa, jesli juz to raczej wersja Laredo jest duzo biedniejsza od Limited. Takiej warto poszukac.
High Otput lepiej jezdzi, ale nie na tyle zeby sie za ta wersja zabijac.
Warto poszukac egzemplarza Limited w dobrym stanie, z dzialajacym ogrzewaniem na obie strony

Wszystkie wersje godne polecenia.
Obecnie park maszyn nie zawiera 4x4
513549044
513549044
- kulkagsx1200
4.7Ho nie jest polecany zbytnio . generalnie slabsza wersja 4.7 jest trwalsz, nie ma problemow z nia
na orgu znajdziesz info o jakie ci chodzi

na orgu znajdziesz info o jakie ci chodzi

jeepniety 
Dodge challenger sxt , hummer h3
Bmw r100gs gejos

Dodge challenger sxt , hummer h3
Bmw r100gs gejos

to ogrzewanie (działające) to ważna sprawa jest, bo jego brak może oznaczać awarię - mało przyjemną pod względem robocizny i kosztów....
Odwiedź stronę : http://www.jeep.org.pl/forum
Uzyskasz info jakiego potrzebujesz.
Ja tam jeżdżę dieslem ale miałem przyjemność również V8 i było zacnie.
Szukaj z napędem Quadra Drive.
Problem ogrzewania to tzw Blend Doors. Auta z końca produkcji nie mają już tego problemu.
Jak już będziecie oglądać autko jest coś co się nazywa "kluczykowanie" :
cytat :
" Kluczukowanie to sprytna metoda autodiagnostyki samochodu której dostarczyli nam inżynierowie jeepa. Wykonuje się je kręcąc szybko kluczykiem z pozycji on na off (BEZ ODPALANIA SILNIKA) następująco:
WJ- on/off/on/off/on "
Jeśli są kody błędów to się wyświetlą. Jeśli ich brak pojawi się " DONE ".
Uzyskasz info jakiego potrzebujesz.
Ja tam jeżdżę dieslem ale miałem przyjemność również V8 i było zacnie.
Szukaj z napędem Quadra Drive.

Problem ogrzewania to tzw Blend Doors. Auta z końca produkcji nie mają już tego problemu.
cytat :
" Kluczukowanie to sprytna metoda autodiagnostyki samochodu której dostarczyli nam inżynierowie jeepa. Wykonuje się je kręcąc szybko kluczykiem z pozycji on na off (BEZ ODPALANIA SILNIKA) następująco:
WJ- on/off/on/off/on "
Jacek
Zawsze są dwa uda : uda się albo się nie uda
Zawsze są dwa uda : uda się albo się nie uda

- sikorek102
a kody sprawdzisz na http://www.jeep.org.pl/forum+jacek+ pisze:Jeśli są kody błędów to się wyświetlą. Jeśli ich brak pojawi się " DONE ".

4,7 to bardzo udany silnik, pod warunkiem, że poprzedni właściciel pamiętał o przeglądach

tak jak pisze +jacek+ ostatnie lata produkcji nie powinny mieć już problemów z blend doors'ami
sikorek102
JK Rubicon Unlimited 09
XJ Wagoneer 89
JK Rubicon Unlimited 09
XJ Wagoneer 89

To Jeep WJ nie ma złącza OBDII do podłączenia skanerka?+jacek+ pisze:Odwiedź stronę : http://www.jeep.org.pl/forum
cytat :
WJ- on/off/on/off/on "
Pozdrawiam, Marcin
Blazer 4.3V6 LS 4x4
- Misiek Cypr
-
Nawet ZJ ma i Wujek tez ma. Ale one maja jeszcze taki patent, ze nie potrzebujesz OBD zeby zczytac bledy. Pare razy kluczykiem i juz masz.
Uwaga, nie wszystkie bledy wyskakuja, ale to przewaznie te, ktore sa potrzebne do glebszej diagnozy, jak juz naprawde nie wiadomo o co chodzi
Uwaga, nie wszystkie bledy wyskakuja, ale to przewaznie te, ktore sa potrzebne do glebszej diagnozy, jak juz naprawde nie wiadomo o co chodzi

Obecnie park maszyn nie zawiera 4x4
513549044
513549044
- sikorek102
nawet czasami zbyt yntelygentneandrzej:) pisze:Bo to som sprytne i yntelygentne auta

sikorek102
JK Rubicon Unlimited 09
XJ Wagoneer 89
JK Rubicon Unlimited 09
XJ Wagoneer 89

A z ciekawości. Jest duża różnica między 4.0 a 4,7? Chodzi mi o moc komfort spalanie itd?
Naczkinz
Człowiek człowiekowi wilkiem a zombi zombi zombi
Człowiek człowiekowi wilkiem a zombi zombi zombi

- sikorek102
Naprawdę jest duża różnica w dynamice pomiędzy 4,0 a 4,7.
Pomijam tez zaj... dźwięk V8 ale ono naprawdę zap...ala
Mój WJ 4,7 palił średnio 17-20 gazu to tyle ile teraz pali mój XJ 4,0.
Pomijam tez zaj... dźwięk V8 ale ono naprawdę zap...ala

Mój WJ 4,7 palił średnio 17-20 gazu to tyle ile teraz pali mój XJ 4,0.
sikorek102
JK Rubicon Unlimited 09
XJ Wagoneer 89
JK Rubicon Unlimited 09
XJ Wagoneer 89

podobnosikorek102 pisze:nawet czasami zbyt yntelygentneandrzej:) pisze:Bo to som sprytne i yntelygentne auta