Jak znoszą to Wasze konstrukcje samonośne
Moderator: Mroczny
-
-
- Kontaktowanie:
Jak znoszą to Wasze konstrukcje samonośne
Witam, ja z działu mitasubiszi. Generalnie zaczynam być zniesmaczony seryjnym wykrzyżem IFSa i 80 paro konnym dieslem, dlatego zastanawiam się nad zmianą auta, coś w benzynie ze sztywnymi mostami i myślę właśnie o XJ. Czytam sobie Wasz dział i dowiaduje sie ze część dżipów ma brak ramy
Jak Wasze auta znoszą kat w terenie? Skoki, szarpanie stalówka czy kinetykiem? Drzwi można zamknąć potem? Jak to jest?

k260
Re: Jak znoszą to Wasze konstrukcje samonośne
lepsze zdrowe samonośne niż zgnita rama 

-
-
- Kontaktowanie:
Akurat mam takie szczęście, że rama w moim pajero jest w bardzo dobre kondycji jak na swój wiek i nie straszne jej szarpanie na stalówceMroczny pisze:lepsze zdrowe samonośne niż zgnita rama

k260
pewnie, ze zniesie. Solidny zaczep albo zderzak i problem z bani. jedna z niewielu rzeczy, która jest tam za słaba to mocowanie amorków tylnych - lubią się wyrwać przy ambitniejszym traktowaniu sprzęta
-
-
- Kontaktowanie:
Chciałbym Ci wierzyć i ufać w to co piszesz aleMroczny pisze:pewnie, ze zniesie. Solidny zaczep albo zderzak i problem z bani. jedna z niewielu rzeczy, która jest tam za słaba to mocowanie amorków tylnych - lubią się wyrwać przy ambitniejszym traktowaniu sprzęta

Zrywac laczkow na skreconych kolach z zapietym 4x4.
Skakac odrywajac kola od gruntu
Testowac extremalnie wykrzyzy, zreszta skrzypienie tylnej klapy jest najlepszym wyznacznikiem wykrzyzu
Szarpac inne pojazdy na maxa na kinetyku, byc szarpanym na maxa na kinetyku, lepiej zapiac winde lub tirfora i pomalutku.
Wiem, żę teoretyk jakiś powie zaraz, że żadnym nie można. Ale jak to w praktyce jest?
Mroczny jesteś teoretykiem czy realistą??

k260
Ale szczescie, ze jeepy moic kolegow tego nie czytaly, bo by sie wziely i dawno juz rozpadly.
Zdrowe auto wytrzuma to bez problemu. Pewnie,ze zrywanie lacia na skreconych kolach nie jest zdrowe , ale jak trzeba to sie robi i auto znosi bez gadania jesli ogarniete technicznie.
A,ze klapa skrzypi... no skrzypi. Jak mnie kiedys padlo sprzeglo to konczylem rajd u kumpla we freelanderze. Na wkrzyzach czuc bylo jak sie blacha faluje pod dupa na tylnej kanapie. Jak sie otworzylo drzwi i podjechal na wkyrzyze to sie ich nawet zamknac czesto nie dalo. I auto jezdzi nadal.
Bym sie mocno brakiem ramy nie sugerowal w przypadku jeepa.

Zdrowe auto wytrzuma to bez problemu. Pewnie,ze zrywanie lacia na skreconych kolach nie jest zdrowe , ale jak trzeba to sie robi i auto znosi bez gadania jesli ogarniete technicznie.
A,ze klapa skrzypi... no skrzypi. Jak mnie kiedys padlo sprzeglo to konczylem rajd u kumpla we freelanderze. Na wkrzyzach czuc bylo jak sie blacha faluje pod dupa na tylnej kanapie. Jak sie otworzylo drzwi i podjechal na wkyrzyze to sie ich nawet zamknac czesto nie dalo. I auto jezdzi nadal.
Bym sie mocno brakiem ramy nie sugerowal w przypadku jeepa.
y61 long `99 +2`TrailMaster +SuperWinch +ARB przod + inne swiatelka,przelaczniki,bagazniki...
-
- jestem tu nowy...
tu nie o rame a poloski lata bo motor ma sile i moment jak 10 miskowZrywac laczkow na skreconych kolach z zapietym 4x4.
dwa zagladnij pod XJ zamim zaczniesz teoretykowac
nastepnie pod miska i jeszcze raz pod XJ

potem poogladaj na YT jak kolesie zaliczaja Moab i inne dakary 20 letnimi XJ
nastepnie wybierz sie na pierwszy leprzy zlom w okolicy i poogladaj 20 letnie Pojarki
ps
klapa w xj do 97 byla z fiberglasu wiec trzeszczec musi

-
-
- Kontaktowanie:
cienkibolek masz takiego jeepa co ma 870 kucy?->
''tu nie o rame a poloski lata bo motor ma sile i moment jak 10 miskow''
Z tymi skręconymi kołami to jasna sprawa, za dużo tekstu zaznaczyłem. Na złom nie musze jechac, sam 24 letniego miśka
''tu nie o rame a poloski lata bo motor ma sile i moment jak 10 miskow''
Z tymi skręconymi kołami to jasna sprawa, za dużo tekstu zaznaczyłem. Na złom nie musze jechac, sam 24 letniego miśka

k260
miałem iksjoty, zj, wj
coś tam mam pojęcia o tych autach
coś tam mam pojęcia o tych autach
-
-
- Kontaktowanie:
Czyli moje obawy to raczej z czapki.
Dzięki chłopaki
Dzięki chłopaki

k260
Warunek jak napisał Mroku. Dobre mocowanie do podłużnic.
Zdrapek i poharatka
- Misiek Cypr
-
Problemy z buda zaczynaja sie, jak zabraknie wykrzyzu, a gosc dalej katuje.
Jak zrobisz porzadny lift na sprezynach, a nie na podkladkach, to jak nie pogniesz budy z powodu braku stalowych solidnych progow, ciezko go wykonczyc.
Nie jest to auto do skokow , wyskokow itp, ale poza patrolem zadne nie jest
Seryjnie
Jak zrobisz porzadny lift na sprezynach, a nie na podkladkach, to jak nie pogniesz budy z powodu braku stalowych solidnych progow, ciezko go wykonczyc.
Nie jest to auto do skokow , wyskokow itp, ale poza patrolem zadne nie jest

Obecnie park maszyn nie zawiera 4x4
513549044
513549044
Eee tam, wystarcza progi stalowe 60x120 wspawane miejsce oryginalnych+ rury, polaczenie tego z podluznicami i masz sztywnosc, ochrone auta, miejsce na line do asekuracji a i nie raz sie w bok za to szarpaloMisiek Cypr pisze:Problemy z buda zaczynaja sie, jak zabraknie wykrzyzu, a gosc dalej katuje.
Nie jest to auto do skokow , wyskokow itp, ale poza patrolem zadne nie jestSeryjnie

Xj renix 4.0 pickup 2door,springi tyl, besterlocker, 35"
ZJ 4.0 up3.5" 31x10.5 mt
ZJ 4.0 up3.5" 31x10.5 mt
-
-
- Kontaktowanie:
Xj wytrzyma takie skoki? SeryjneMisiek Cypr pisze:Problemy z buda zaczynaja sie, jak zabraknie wykrzyzu, a gosc dalej katuje.
Nie jest to auto do skokow , wyskokow itp, ale poza patrolem zadne nie jestSeryjnie

https://picasaweb.google.com/1014283800 ... 9990018114
https://picasaweb.google.com/1163276948 ... 7698171538
NIe mam pojęcia jaką miarą go traktować.
Nie chcę kupić padliny która mnie będzie ograniczać...wiecie

k260
-
- jestem tu nowy...
zobaz sobie zdjecia z autotrapera jak skakali Jeepem na dakarze kilka lat temu
ale do skokow to i tak najleprze sa narty Atomic

-
-
- Kontaktowanie:
cienkibolek pisze:zobaz sobie zdjecia z autotrapera jak skakali Jeepem na dakarze kilka lat temu
Każdy skacze tym czym lubi

Mówisz, że na dakarze seryjnym xj ganiali?

k260
-
- jestem tu nowy...
gozej grandem
- Misiek Cypr
-
Skok pajerakiem, by sie nie odbyl, bo jeepem sie inaczej jezdzi, mocy nie brakuje, poza tym Jeep by zostawil zawieszenie w tej sytuacji ciagle na glebie. Ma dosc duze skoki przedniego zawieszenia.
Buda wytrzymuje, ale seryjne zawieszenie juz nie
Skok Gelenda, jeden czy dwa, bez problemu, ale katowanie na codzien w ten sposob to juz nie
Buda wytrzymuje, ale seryjne zawieszenie juz nie

Skok Gelenda, jeden czy dwa, bez problemu, ale katowanie na codzien w ten sposob to juz nie

Obecnie park maszyn nie zawiera 4x4
513549044
513549044
cienki bolek = lesio ? 

L E D for off-road
Technika idzie do przodu...
Technika idzie do przodu...
naturalnie
tego nie da się podrobić

tego nie da się podrobić

- adam_buszkowo
-
Naprawa sam. Jeep
Części do Jeepów-silniki skrzynie mosty reduktory
do ZJ,XJ WJ,KJ
tel. 794-684-655
Części do Jeepów-silniki skrzynie mosty reduktory
do ZJ,XJ WJ,KJ
tel. 794-684-655
Jak chcesz polatać, to może kup ultralajta, albo przynajmniej motolotnię jakąś... ?miki_mi2 pisze:Xj wytrzyma takie skoki? SeryjneMisiek Cypr pisze:Problemy z buda zaczynaja sie, jak zabraknie wykrzyzu, a gosc dalej katuje.
"Panie doktorze, koledzy mogą częściej i więcej...
-Jaki problem? Chwal się Pan jak oni."
-Jaki problem? Chwal się Pan jak oni."
-
-
- Kontaktowanie:
Wyobraź sobie, że lotnictwo też mnie interesuje i może zrobię kiedyś pplmisman pisze:Jak chcesz polatać, to może kup ultralajta, albo przynajmniej motolotnię jakąś... ?miki_mi2 pisze:Xj wytrzyma takie skoki? SeryjneMisiek Cypr pisze:Problemy z buda zaczynaja sie, jak zabraknie wykrzyzu, a gosc dalej katuje.

Ale w teren latawcem raczej nie wjadę.Dziękuje za takie ironiczne uwagi.
k260
- Blackbear
- Kontaktowanie:
Mnie też ten temat nurtuje. Jeden z argumentów (słusznych lub nie) przeciw Jeepowi.
Jak takie duże wykrzyże, skoki i oranie w polu wytrzymują wasze auta? Ktoś miał do czynienia ze szkodami nimi wywołanymi? Pęknięta szyba, pogięte blachy, niedomykające się drzwi, popękane podłużnice itp.?
Jak taka samonośna się ma do ramy np. Pajero?
Jak takie duże wykrzyże, skoki i oranie w polu wytrzymują wasze auta? Ktoś miał do czynienia ze szkodami nimi wywołanymi? Pęknięta szyba, pogięte blachy, niedomykające się drzwi, popękane podłużnice itp.?
Jak taka samonośna się ma do ramy np. Pajero?
Było Pajero, jest Galant
wprost proporcjonalne do poniesionych inwestycjiBlackbear pisze:Jak takie duże wykrzyże, skoki i oranie w polu wytrzymują wasze auta?
nie gnijeBlackbear pisze:Jak taka samonośna się ma do ramy np. Pajero?
i jest do samego końca auta