Dexron II i Dexron III
Moderator: Mroczny
Dexron II i Dexron III
Pytanko mam takie:czy zamiast DII mozna zalać skrzynię DIII?
W XJ rzecz jasna.
W XJ rzecz jasna.
KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
- Discotheque
-
Absolutnie nie.
To jak wlac do silnika z duzym przebiegiem na mineralu full sytnetyk.
Wynik ten sam.
A jako ze przy wymianie statycznej schodzi tylko polowa czyli 4 litry plynu to juz dupa po calosci bedzie. Przy dynamicznej zmienia sie 8 litrow uzywajac srednio 14 litrow
Jak jezdzil na II nie wlewac III. Te oleje nie sa mieszalne.
To jak wlac do silnika z duzym przebiegiem na mineralu full sytnetyk.
Wynik ten sam.
A jako ze przy wymianie statycznej schodzi tylko polowa czyli 4 litry plynu to juz dupa po calosci bedzie. Przy dynamicznej zmienia sie 8 litrow uzywajac srednio 14 litrow

Jak jezdzil na II nie wlewac III. Te oleje nie sa mieszalne.
-
-
- Discotheque
-
Wyjac skrzynie, rozebrac w drobny makPKi pisze:bocian, a jak zrobic zeby wylac te 8 litrów ?

Wymienic sie da tylko dynamicznie ale maszyne do tego posiada tylko pare serwisow w polsce. W 3city nikt.
W grubym skrocie dynamiczna wymiana oleju to z jednej strony wlewasz a z drugiej sie wylewa

Juz wiem,ze to troche głupawe pytanie było....II to II i koniec.
Ale jeszcze jedno:valvoline ma takiego ATF o własnosciach jak DexII i zaleca go do skrzyń o przebiegu ponad 100 tys.Czy ktoś to próbował,czy mam być pierwszy?
Ale jeszcze jedno:valvoline ma takiego ATF o własnosciach jak DexII i zaleca go do skrzyń o przebiegu ponad 100 tys.Czy ktoś to próbował,czy mam być pierwszy?
KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
Ha, ha Milo tak sie czyta te wasze "madrosci" (bez urazy)
Niech tylko mi ktos powie, bo wlasnie zglupialem, co zrobic, gdy nie wiem co jest u mnie zalane
Nigdy jeszcze nie bylo nic zmieniane a wlasnie niedlugo mnie to czeka. W instrukcji z mojego auta pisze, ze skrzynia to II a reduktor III ? W serwisie mowiono, ze obydwa do III, ale jak sobie przypomne ich wyrazy twarzy gdy to mowili, to jakbym widzial filozofa, ktory przekonywal mnie w wyzszosci jednych klockow hamlucowych nad drugimi.
Wiec co robic ? Jest jakas szansa dojsc po numerze silnika lub nadwozia, co bylo fabrycznei zalane ? A jak nie to co dalej robic. Namiary na wrozke ze szklana kula juz znalazlem
No pozostaje mi jeszcz epojechac do ASO i zdac sie na nich,ale czy to cos zmienia ?

Niech tylko mi ktos powie, bo wlasnie zglupialem, co zrobic, gdy nie wiem co jest u mnie zalane

Wiec co robic ? Jest jakas szansa dojsc po numerze silnika lub nadwozia, co bylo fabrycznei zalane ? A jak nie to co dalej robic. Namiary na wrozke ze szklana kula juz znalazlem

Zaraz po zakupie zleciłem w ASO wymiane wszystkich olejów oprócz silnikowego. Z przesmarowaniem wszytskiego co od dołu wyniosło mnie 380zet. Tez licho wie co pływało w AW4, NP242, wspomie kierownicy i obu Danach. Do skrzynek dali Dexrona III+. Wolałem tak niż czekać min. tydzień na sprowadzenie filtra oleju do AW4. Za cholerę nie mogłem dostać jednoznacznej odpowiedzi, więc dlatego ASO.
XJ'89 z przebiegiem 140tys mil
XJ'89 z przebiegiem 140tys mil
wof pisze:Ha, ha Milo tak sie czyta te wasze "madrosci" (bez urazy)![]()
Niech tylko mi ktos powie, bo wlasnie zglupialem, co zrobic, gdy nie wiem co jest u mnie zalane![]()
![]()
Nigdy jeszcze nie bylo nic zmieniane a wlasnie niedlugo mnie to czeka. W instrukcji z mojego auta pisze, ze skrzynia to II a reduktor III ? W serwisie mowiono, ze obydwa do III, ale jak sobie przypomne ich wyrazy twarzy gdy to mowili, to jakbym widzial filozofa, ktory przekonywal mnie w wyzszosci jednych klockow hamlucowych nad drugimi.
Wiec co robic ? Jest jakas szansa dojsc po numerze silnika lub nadwozia, co bylo fabrycznei zalane ? A jak nie to co dalej robic. Namiary na wrozke ze szklana kula juz znalazlemNo pozostaje mi jeszcz epojechac do ASO i zdac sie na nich,ale czy to cos zmienia ?
Co tak wszyscy milcza ? Czyzby nie bylo sposobu aby dojsc, ktory olej jest zalany? Z tego co piszecie, to rozumiem, ze nie mozna zalewac III gdy byla II ? W ASJ jak dzwonilem to nawet mi mowili, ze z ich materialow wynika, ze powinienem miec juz IV. I badz tu chlopie madry

Zajrzyjcie na www.valvoline.pl Jest tam olej ATF Max Life.Wydaje się,ze powinien dac rade tam gdzie stosuje się DII i DIII i w skrzyniach o wiekszym przebiegu.Ja tam spróbuję go zalać /przyszły tydzień/
KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
Dexrona II i III bedą mieć w ofercie wszystkie poważne rafinerie. Mobil, Shell, Statoil, i co tam dalej. Poza Płocką, tfuu!! Sęk w tym że MOPAR jest w tej samej cenie co Mobil ATF III, circa 30zet/l. Kurde jutro zajrze do garażu, co na flaszce mam napisane, znaczy któren Dexron Mopara. Swego czasu miałem do czynienia z shellem, mobilem i temu podobnymi (zaopatrzeniowiec sieci warsztatów ciężkiego sprzętu) na okrągło i przy okazji szukałem sobie taniej niż w sklepach. Nie bardzo się kalkulowało gdy już dla świętego spokoju (bo tam ceny horrendalne przecież) zadzwoniłem do ASO. Bynajmniej nie chcę nakręcać obrotów ASO, a skrócić i stanić poszukiwania kolegom 

- Discotheque
-
www.automat.pl tam poczytaj na F.A.Q o wymianach oleju na inny niz byl 

No właśnie nie bardzo, bo nie spotakałem się aby ATF (obojętnie jakiego producenta) nie był czerwony.slawekj pisze:Sorry, ale wracajac do pytania "JAKI OLEJ MAM W SKRZYNI?", czy nie mozna go rozroznic, przynajmniej z duzym prawdopodobienstwem, po kolorze: czerwony=? slomkowy=? ktory jest ktory?
Pozdro,
S.
Miodowy/słomkowy kolor to wszystkie silnikowe i przekładniowe, conajmniej.