Swiatła dalekosiężne
Moderator: Marcin-Kraków
Swiatła dalekosiężne
Witam, moje pytanie jest raczej z kategorii kodeksu drogowego.ale że dotyczy świateł dalekosiężnych,myślę iż koledzy obeznani w temacie elektryki i to będą wiedzieć. Sprawa przedstawia się tak- w swojej terenówce mam na rurach ochronnych na wysokości normalnych świateł zamontowane dwa reflektory dalekosiężne , świecą one tylko ze światłami drogowymi,jeżeli jadę na światłach mijania,w tych dodatkowych reflektorach świecą małe żarówki pozycyjne. pare dni temu policjant z drogówki zatrzymał samochód,gdy jechała nim żona, i stwierdził iż prawdopodobnie z takimi światłami nie można jeżdzić zgodnie z zasadami nowego kodeksu drogowego.Stwierdził (bo nie wiedział) iż on się dowie i poinformuje czy trzeba zdemontować światła. Dzisiaj rano dzwoni do mnie żona,że znowu została zatrzymana przez tego samego policjanta(oczywiście koguty,sygnały-sensacja dla przechodniów), który katygorycznie nakazal zdjęcie tych świateł,pod rygorem zabrania dowodu rej.Policjant powiedział iż niemogą w czasie jazdy świecić cztery światła pozycyjne. poradżcie co mam zrobić czy wystarczy wyjąć żarówki pozycyjne ze świateł dalekosiężnych, czy muszę je zdemontować całe.A swoją drogą ciekawe czemu mnie do tej pory nie zatrzymała żadna policjantka, chociaż to ja głównie jeżdże tym samochodem.?
Re: Swiatła dalekosiężne
Pewnie sie im twoja zona spodobala.
niech ci poda podstawe prawna a jak nie to niech wypisza wniosek do sadu niech to rzeczoznawcy okresla.
z tego co pamietam kodeks nie okresla ilosci swiatel drogowych , dlatego na tirach sa czesto halogeny z postojowkami. I mozna miec ponizej swiatel drogowych dowolna ilosc swiatel dodatkowych ( jak takze auto w zderzaku tzw przeciwmglowe )
niech ci poda podstawe prawna a jak nie to niech wypisza wniosek do sadu niech to rzeczoznawcy okresla.
z tego co pamietam kodeks nie okresla ilosci swiatel drogowych , dlatego na tirach sa czesto halogeny z postojowkami. I mozna miec ponizej swiatel drogowych dowolna ilosc swiatel dodatkowych ( jak takze auto w zderzaku tzw przeciwmglowe )
Oj... chyba jednak określa. Pozycyjne dwa z przodu i drogowe max 4. Zresztą był całkiem nie dawno taki temat. Z przodu wchodzą w grę jeszcze dodatkowe światła obrysowe, ale to w szczególnych przypadkach (szerokość i chyba wysokość). A tirów sie nikt nie czepia dopuki kierowca nie pyskuje. Widziałem na drodze sytuację, kiedy kierowca ściągał z auta wszstkie nieprzepisowe lampki i cb radia i jeszcze co tam miał. Policjant chciał mu zabrać w ramach dodatkowej kary DR. Ale ten specjalista nabroił mocno. Wjechał pod wiadukt z wyraźnie określona max h i zerwał trakcję tramwajową. Pyszczył to mu dosrali... w sumie nawet dobrze... Newralgiczne miejsce we Wrocławiu.
W tym przypadku stawiałbym raczej na Fajną Żonę...
Wykręć te pozycyjne i będzie ok...
W tym przypadku stawiałbym raczej na Fajną Żonę...

Wykręć te pozycyjne i będzie ok...
Nie trzymam Kobiet w domu...
erpe_roman
Za tęczowym mostem: Ranger, Fiorino, Hąda, Pajero, Frontera, Sintra
erpe_roman
Za tęczowym mostem: Ranger, Fiorino, Hąda, Pajero, Frontera, Sintra
- pbyra
-
nie dawaj żonie auta - nie będziesz musiał wykręcać pozycyjnych 

TO MIEJSCE CZEKA NA TWOJĄ REKLAMĘ
gg: 4793104
gg: 4793104
A co za problem wyjąć żarówki?
Światła pozycyjne muszą być w określonej odległości od bocznych krawędzi pojazdu.
Światła pozycyjne muszą być w określonej odległości od bocznych krawędzi pojazdu.
W kodeksie jest (z pamięci piszę więc moge coś popitolić) że światła drogowe (długie) mogą być bodaj max 4 ale jest tez okreslone co rozumie się przez "światło" i o ile pamiętam to można tak rozmieścić halogeny żeby było ich kilka sztuk. jest tam coś o "grupach świateł" traktowanych jako jedno czy jakoś tak. Warunek jeden z podstawowych to to że musza włączać się razem z "długimi".
Na policmajstrów sposobem może być takie rozwiązanie przewdoó żeby nie było widać tych faktycznie zasilajacych reflektory za to dołożenie atrap które będą w widocznym miejscu ucięte. Możesz mieć milion światełek jezeli nie są podłączone
Byl;e by żona nie pochwaliła sie że one jednak działają 
Na policmajstrów sposobem może być takie rozwiązanie przewdoó żeby nie było widać tych faktycznie zasilajacych reflektory za to dołożenie atrap które będą w widocznym miejscu ucięte. Możesz mieć milion światełek jezeli nie są podłączone

mam Trooperka 2,6i i 3.0 DTi (problemy "nowego" się skończyły zobaczymy na jak długo
)

Art. 66 , ust. 2 PRD
Urządzenia i wyposażenie pojazdu, w szczególności zapewniające bezpieczeństwo
ruchu i ochronę środowiska przed ujemnymi skutkami używania pojazdu,
powinny być utrzymane w należytym stanie oraz działać sprawnie i skutecznie.
Jak coś jest zamontowane to ma działać. A światła to element wpływający na bezpieczeństwo ruchu.
Jak coś jest zamontowane to ma działać. A światła to element wpływający na bezpieczeństwo ruchu.
UAZ 469B 80'
- bilans
- Kontaktowanie:
no to tak jeśli masz na dachu zamontowane światła i masz w dowodzie wpisane samochód ciężarowy to mogą ci skoczyć jeśli nie masz tego wpisu ... to czeka cię troszkę pracy
bo nie wolno
ps. obecnie większośc aut 4X4 ma taki wpis zwykle ze względów podatkowych ...

ps. obecnie większośc aut 4X4 ma taki wpis zwykle ze względów podatkowych ...
wrangler yj 4.0 .......toyota LC J12,Ranger, Pajero 2,5
http://www.firmabilans.pl/
Uaz ma cztery światła pozycyjne fabrycznie z przodu
Dwa w reflektorach przednich a dwa poniżej reflektorów przy kierunkowskazach.
Co mam zrobić aby przepisów nie łamać
Mam jeszcze trzy halogeny na kangurze ze światłami pozycyjnymi czyli razem siedem pozycji z przodu.

Co mam zrobić aby przepisów nie łamać

Mam jeszcze trzy halogeny na kangurze ze światłami pozycyjnymi czyli razem siedem pozycji z przodu.

Mówię co myślę, robię co mówię, już nie jem co lubię.
"nullo retentus impedimento"
"nullo retentus impedimento"
- bilans
- Kontaktowanie:
proponuję lekturę kodeksu ..Octavian pisze:A co ma wspólnego samochód ciężarowy i światła na dachu?
wrangler yj 4.0 .......toyota LC J12,Ranger, Pajero 2,5
Jestem po lekturze i jedyne co się doczytałem to szerokość, a w przypadku szerokości to terenówka może łapać się na światła dopuszczalne. Chyba że coś przeoczyłem to proszę oświecenie.
UAZ 469B 80'
Coś co zakładasz DODATKOWO do auta i co jest "ponad podstawowe" wyposażenie jest nieweryfikowalne jako dzałające czy nie pod kątem "musi działać". Może halogeny na dachu mają tylko spełniać efekt ozdoby i nic więcej i jak mnie zmusisz do ich podłączenia? Jeżeli sobie założę plastikowa atrapę haka i nic nigdy nie będe na nim ciągał to tez mi zabronisz posiadania takowego? Jakim przepisem? Tym który zacytowałeś? A gdzie w nim jest napisane COKOLWIEK o DODATKOWYCH poza standardowymi elementach??
Zamiast szukać w paragrafach o "urządzeniach" proponuję kilka razy przeczytać te o ŚWIATŁACH i je zrozumieć. Zgodnie z przepisami jest spora możliwość dołożenia dodatkowych świateł bez ryzyka utraty dowodu i problemów ze strony kogokolwiek.
mam Trooperka 2,6i i 3.0 DTi (problemy "nowego" się skończyły zobaczymy na jak długo
)