Przestrzegam! Bublowate światła LED do jazdy dziennej
Moderator: Marcin-Kraków
- Misiek Cypr
-
Re: Przestrzegam! Bublowate światła LED do jazdy dziennej
Czujnik deszczu nie ma wplywu na swiatla, chyba. A jesli ma to lichy, bo wlasnie te automaty sa kiepskie pod wzgledem swiatel w deszzc I szarowke.
Obecnie park maszyn nie zawiera 4x4
513549044
513549044
W niektórych amerykańcach, gdy włączy się wycieraczki to automatycznie odpala mijania po jakimś czasie. W europejskich autach powoli to stosują już.
Tak czy inaczej przepis jest dość idiotyczny, a ludzie jeszcze bardziej i to wszystko od 2007 - 9 lat tylko
Tak czy inaczej przepis jest dość idiotyczny, a ludzie jeszcze bardziej i to wszystko od 2007 - 9 lat tylko

Position between East and West makes it ideal for a home base while travelling around the world...
Można zrobić dobre DRL bez wieszania chińskich choinek i zabijania żarówek.Blackbear pisze: Zapomnieliśmy jeszcze o jednym powodzie za kupnem DRL. Żywotność żarówek świateł mijania i postojowych. Dobre żarówki, a więc te wysilone o krótszej żywotności wystarczą na dużo dłużej. A różnica w oswietleniu w nocy jest.
U mnie np jak automat włącza lampy w dzień, to je zasila niższym napięciem. Auto z połowy lat 90. Da się?
Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.
Oficjalnie nielegalne w PL 

Position between East and West makes it ideal for a home base while travelling around the world...
Co jest nielegalne?Quentil pisze:Oficjalnie nielegalne w PL
Wieszanie błyskotek bez homologacji?
O czym Ty piszesz? Jakie xenony? Ja mówię, o automatycznym przekaźniku który sam załacza światła po odpaleniu auta a nie o jakiś garażowych xenonach.klucz13 pisze: LR II pierwszej serii i poprawne xenonyto chyba wiesz coś więcej niż Hella co to je projektowała i przyznała do dużej fuchy bo walą jak chcą a nie jak powinny, więc nie różni się od badziewnych ledów tak samo produkowanych w kraju środka
Ostatnio zmieniony sob lis 19, 2016 1:46 pm przez RudeBoy, łącznie zmieniany 1 raz.
grzechu
LR Discovery II TeDePińć
LR Discovery II TeDePińć
Czepiam, się tego, że ciągle spotykam na drodze auta, których nie widać bo mają jakieś gówno-dzienne-ledy. Nie mam nic przeciwko ułatwianiu sobie życia. Tylko czemu te ułatwianie sobie życia przez kogoś ma zwiększać ryzyko skrócenia mojego życia. Ot i tyle. Mam nadzieje, że zrozumiałeś o co mi chodzi.misman pisze: Ale Ty tak dla zasady się czepiasz, ze niektórzy upraszczają sobie życie ?
A powiedz... Ze spłuczki na przykład korzystasz ? To tez automat. A przecież można po staropolsku wiadrem wody klocka pogonić...![]()
W aucie masz rozrusznik, czy koszerną korbę ? Itd, itp...
Sami maczotwardziele wokoło, żejapierdolę, no
Osobną sprawą jest, ze czasem rzeczywiście te światła "dzienne" to w ogóle nie wyglądają, z czysto użytkowego i estetycznego punktu widzenia.
grzechu
LR Discovery II TeDePińć
LR Discovery II TeDePińć
Nie ma mniej? Jednak jest mniej, a aut jest 4 razy więcej. Nie twierdzę, że to dzięki obowiązkowi jazdy na światłach 24h ale Twój wniosek jest kulawy na maxa.Blackbear pisze:Ja tam jestem za używaniem świateł. Nawet w lecie i pełnym słońcu z daleka lepiej auta widać. Zawsze coś tam migocze dodatkowo. Ale fakt. Kiedyś nie było obowiązku i wcale mniej wypadków nie ma.
grzechu
LR Discovery II TeDePińć
LR Discovery II TeDePińć
Używanie świateł na X % mocy jako dzienne.Kostuch pisze:Co jest nielegalne?
Pozostawiam Cię z nadziejąRudeBoy pisze: Mam nadzieje, że zrozumiałeś o co mi chodzi.

"Panie doktorze, koledzy mogą częściej i więcej...
-Jaki problem? Chwal się Pan jak oni."
-Jaki problem? Chwal się Pan jak oni."
nie chce mi sięRudeBoy pisze:O czym Ty piszesz? Jakie xenony? Ja mówię, o automatycznym przekaźniku który sam załacza światła po odpaleniu auta a nie o jakiś garażowych xenonach.klucz13 pisze: LR II pierwszej serii i poprawne xenonyto chyba wiesz coś więcej niż Hella co to je projektowała i przyznała do dużej fuchy bo walą jak chcą a nie jak powinny, więc nie różni się od badziewnych ledów tak samo produkowanych w kraju środka
Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii
Mi też się ciągle nie chcę, więc rozumiemklucz13 pisze: nie chce mi się

grzechu
LR Discovery II TeDePińć
LR Discovery II TeDePińć
- Blackbear
- Kontaktowanie:
Jeszcze jeden plus DRL. Nie będzie się przyciemniało podświetlenie zegarów środkowych, zegarka, radia itp. Przynajmniej w Pajero.
Sciemnienie przydatne w nocy, w dzień działa na niekorzyść. Nie zawsze widzę co pokazuje kompas
Sciemnienie przydatne w nocy, w dzień działa na niekorzyść. Nie zawsze widzę co pokazuje kompas

Ostatnio zmieniony ndz lis 20, 2016 1:19 pm przez Blackbear, łącznie zmieniany 1 raz.
Było Pajero, jest Galant
Zapewne możesz wskazać odpowiedni paragraf?Quentil pisze:Używanie świateł na X % mocy jako dzienne.Kostuch pisze:Co jest nielegalne?
K...a, piszę już jak Zibi...

Paragraf jest taki, że jest obowiązek jazdy na światłach mijania lub do jazdy dziennej. Definicje tych świateł dokładnie je określają i nie przewidują zredukowanej mocy. Konwencja wiedeńska jest dużo bardziej liberalna pod tym względem tak jak i większość "oświeconych" państw, tylko u nas taki zamordyzm.
A porównanie do Zibiego...
On piszę na serio, a ja sobie kasztanię nakreślając absurdy prawa PL i delikatnie testując reakcje 
A tak bez szydery, to jestem przeciwnikiem świecenia przy dobrej pogodzie. A światła ze zredukowaną mocą traktuję jako najlepszy i najtańszy sposób na chociażby częściowe obejście tego przepisu.
A porównanie do Zibiego...

A tak bez szydery, to jestem przeciwnikiem świecenia przy dobrej pogodzie. A światła ze zredukowaną mocą traktuję jako najlepszy i najtańszy sposób na chociażby częściowe obejście tego przepisu.
Podobno jesteśmy sygnatariuszami konwencji wiedeńskiej
Podobno też ma być zaraz ponownie, że co nie jest zabronione, to jest dozwolone. Więc jak nikt nie napisze explicite, że nie mogę sobie dać 10V zamiast 12, to będę legal
Z drugiej strony w 20 letnim aucie w naturalny sposób jest już zredukowane napięcie

Podobno też ma być zaraz ponownie, że co nie jest zabronione, to jest dozwolone. Więc jak nikt nie napisze explicite, że nie mogę sobie dać 10V zamiast 12, to będę legal

Z drugiej strony w 20 letnim aucie w naturalny sposób jest już zredukowane napięcie

- gÓral świętokrzyski
- Kontaktowanie:
dokładnie włąsnie po to założyłem dzienne
mnie już wkurwiało , ze raz do roku trza jakaś żarówkę wymienić a to z przodu a to z tyłu a to w środku rozkręcając pól kokpitu
oszczędności żadne. raczej nigdy nie zwróci sie zakup DRL
mnie już wkurwiało , ze raz do roku trza jakaś żarówkę wymienić a to z przodu a to z tyłu a to w środku rozkręcając pól kokpitu
oszczędności żadne. raczej nigdy nie zwróci sie zakup DRL
- Blackbear
- Kontaktowanie:
Zwrócą się tylko biedronkowe...
Było Pajero, jest Galant
- Blackbear
- Kontaktowanie:
Było Pajero, jest Galant
-
-
Fajne...ile i gdzie?
Jest-Galloper 99 3d 3.0v6 plus podtlenek LPg
Był-Y60 95 long 2.8td
Był-Y60 95 long 2.8td
- Blackbear
- Kontaktowanie:
W poście otwierającym masz potrzebne informacje.
Było Pajero, jest Galant
- Blackbear
- Kontaktowanie:
Podkusiło mnie by pojechać do lasu po zmroku i teren zweryfikował ledy. Zakopałem się. Używając hilifta uszkodziłem mocowania, porysowałem klosze i na dodatek przestały normalnie świecić. Instalacja gdzieś wody dostała, zweryfikuje to później. Może jeszcze odratuję. Chyba nici z tego 

Było Pajero, jest Galant
bo zacząłeś patrzeć za światłami nie za samochodemRudeBoy pisze:
Czepiam, się tego, że ciągle spotykam na drodze auta, których nie widać bo mają jakieś gówno-dzienne-ledy.

a co do dziennych, w starych samochodach światła i instalacja nie są przygotowane na jazde non stop na światłąch, dlatego po roku czy 2 reflektory nadają się do wymiany, aku i alternator co chwilę pada

Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze
Cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze
Jechales na dziennych w nocy?Blackbear pisze:Podkusiło mnie by pojechać do lasu po zmroku i teren zweryfikował ledy. Zakopałem się. Używając hilifta uszkodziłem mocowania, porysowałem klosze i na dodatek przestały normalnie świecić. Instalacja gdzieś wody dostała, zweryfikuje to później. Może jeszcze odratuję. Chyba nici z tego
Powinnismy sie upic.

Jako dżentelmen upijam się po 18-stej.
- Blackbear
- Kontaktowanie:
Nie jechałem na dziennych w nocy. Zwróć uwagę gdzie te małe ledowe pizdryki zamontowałem, a gdzie są podłużnice z przodu za które łapię hiliftem...jradek pisze:Jechales na dziennych w nocy?Blackbear pisze:Podkusiło mnie by pojechać do lasu po zmroku i teren zweryfikował ledy. Zakopałem się. Używając hilifta uszkodziłem mocowania, porysowałem klosze i na dodatek przestały normalnie świecić. Instalacja gdzieś wody dostała, zweryfikuje to później. Może jeszcze odratuję. Chyba nici z tego
Powinnismy sie upic.
Było Pajero, jest Galant