w patrolach chyba

zwiększasz pobór to wsadzasz większy alternator a nie zmniejszasz koło...
Moderator: Marcin-Kraków
Teoretycznie masz Banan rację ,ale w praktyce wychodzi inaczej .banan pisze:można...![]()
na 55 w okresie zimowym (czyli min. jeździe na światłach) będzie potrzeba raz na kiedyś doładowywać akumulator...
co do zmniejszenia koła żeby ładował na wolnych to od zawszebanan pisze:od kiedy zmniejsza się koło aby podnieść sprawność alternatora ?
w patrolach chyba![]()
zwiększasz pobór to wsadzasz większy alternator a nie zmniejszasz koło...
bo i jeden i drugi pokrywa zapotrzebowanie syfaMag69 pisze: Teoretycznie masz Banan rację ,ale w praktyce wychodzi inaczej .
Akumulator mam 110 Ah i dotychczas miałem alternator 70A (Valeo)
Teraz mam bosha 55 A .
Przy obu alternatorach wskazania amperomierza jednakowe (lekko na +)
Oczywiście przy załączonych wszystkich światłach.
do zmniejszenia koła żeby ładował na wolnych to od zawsze
jak nie wierzysz to weź miernik i zmierz ładowanie na wolnych i na wysokich obrotach
Co do poboru to policz sobie ile biorą wszystkie odbiorniki. Bez dodatkowego wyposażenia. 55 to będzie z nadwyżką.
Jak juz przy rowerze jestesmy to pomysl jak jedziesz na rowerze i masz dynamo to wg. Ciebie niezaleznie od predkosci z jaka sie poruszasz (z jaka kreci sie dynamo) lampa ci tak samo sweciWaldemar pisze:No niewiem ktos myli fakty!!! ...............
........
A jak zapoda małe koło to zeby sie nie zdziwił jak mu bedzie piszczeć, bo bedzie problem z przekazaniem mocy jak przezutki w rowerze miesza cieżej, chyba macie rowery! A co do podwyższenia płynacego prądu to powtarzam ze nieodpowiadaja az tak bardzo za to obroty tylko budowa uzwojenia!!! Takie sa prawa fizyki!!
!
Nie chce mi się dalej tłumaczyćWaldemar pisze:No niewiem ktos myli fakty!!!
Sam zobie zaprzeczach jak ja mówie ze prad ładowania musi byc pow 12 V to mówisze ze bzdura a zachwile piszesz ze ma byc 14,3 V czy 12 < 14,3A ja wiem ze on mawet ładuje 2 Voltami!!! Ale po co komu takie ładowanie on musi naładowac aku do pełna w wtedy potrzebny jest prad pow 12 V a co do czegółwowości to niebede sie tu rozdrabniac co i jak czy 14,25 14,3 zasada jest taka zeby potencjał był wiekszy na aletrnatorze a nie aku bo jak potencjał wiekszy to ruch ładunków z wiekszego do miejszego a co to jest ruch ładunków
natęzenie pradu czy nie??!!!!
A jak zapoda małe koło to zeby sie nie zdziwił jak mu bedzie piszczeć, bo bedzie problem z przekazaniem mocy jak przezutki w rowerze miesza cieżej, chyba macie rowery! A co do podwyższenia płynacego prądu to powtarzam ze nieodpowiadaja az tak bardzo za to obroty tylko budowa uzwojenia!!! Takie sa prawa fizyki!!
Tylko uważaj i nieprzegrzej alternatora!!
Ale prosze wasz wszystkich nie kasztancie tematow głupotami i bzdetami
tylko niektórzy myślą, że wzrasta napięcie a amperaż (czyli jak niektórzy myślą - ładowanie) nie...co jest "niemądre" gdyż nawet przy tym samym amperażu większe napięcie daje większe ładowanie...gdyż moc jest większa...zbig pisze: Tak więc każdy z Was ma swoją rację ale problem sprowadza się nie do pytania jaka pojemność akumulatora a jaka wydajność prądowa alternatora tylko czy wydajność alternatora pokrywa zapotrzebowanie na prąd samochodu.
No trochę się rozpędziłeś..przy tym samym amperażu i większym napięciu moc jest faktycznie większa, tylko że akumulator nie jest żarówką. Nie chcę truć ale tam zachodzą reakcje chemiczne pod wpływem prądu. To tak jak dyskusja czy górkę pokonujemy momentem czy mocą..banan pisze:..gdyż nawet przy tym samym amperażu większe napięcie daje większe ładowanie...gdyż moc jest większa...
Praktycznie waga pozostaje ta sama ponieważ gęstość elektrolitu rośnie kosztem płytL80 pisze:zbig - pytanko
z czystej ciekawości [ nie miałem nigdy okazji sprawdzić ]
czy akumulator naładowany jest cięższy od rozładowanego?
bo teoretycznie gęstość elektrolitu rośnie (to znaczy ciężar też)
Dlaczego ? Jest jak najbardziej ścisła.BOOGIE pisze:Z tych dyskusji wynika, że elektromechanika nie jest już nauką ścisłą
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości