Automatyczny bezpiecznik samochodowy

masz problem z alternatorem, rozrusznikiem ? nie wiesz jak podłączyć halogeny ?

Moderator: Marcin-Kraków

Awatar użytkownika
sebaska

Kontaktowanie:

Re: Automatyczny bezpiecznik samochodowy

Post autor: sebaska » śr lut 18, 2009 12:01 am

Ale to wszystko o bezpiecznikach jest -- czy taki "domowy" podejdzie czy nie a jak podejdzie to jak podejdzie :)21 :)21 :)21

A złoto i platyna to wcale nie takie świetne przewodniki -- złoto jest gorsze od miedzi :).
Jak chceta super kabel to go sobie z nanorurek ukręćta ;) :)21

Albo od razu nadprzewodnik -- ten faktycznie ma literalne 0 oporu. Ale i tak nie da się nim nieskończonego prądu puścić, bo jak się za duży prąd da to przestaje być nadprzewodnikiem i może z ładnym hukiem odparować :)17 :)21

pzdr
\Sebi
If you can't do it right do it left!
Niva 1.7mpi
http://www.tajga.org + http://www.kaukaz.net

Awatar użytkownika
A.F.

Post autor: A.F. » śr lut 18, 2009 8:07 am

Przewodność elektryczna metali rośnie w ten sposób: platyna-złoto-miedź-srebro.
Tylko że przewodność mierzy się w jednorodnym kawałku metalu.
Tu mówimy o kablach. Kabel to skrętka i złącza.
Skrętka ze złota jest lepsza od skrętki miedzianej o tym samym przekroju.
A srebro jest lepsze na wszystkich złączach stykowych.
Sorry za off-topic 8)
EOT :)21
VW T4 syncro, 2.4D, long :)13

vick

Post autor: vick » śr lut 18, 2009 9:25 am

Temat jest o automatycznych bezpiecznikach, a nie o oporze właściwym przewodników. W naszych rozważaniach można to śmiało pominąć.
Kolega Filipp twierdzi, że sieciowego bezpiecznika nadprądowego nie można zastosować w aucie bo jest na 250 V. Otóż można zastosować i będzie działał bo to, że jest na nim napisane 250 V to to znaczy tyle, że spełnia normy bezpieczeństwa przy pracy pod napięciem max. 250 V i koniec kropka. Istotnym parametrem wyłączników nadprądowych inaczej mówiąc bezpieczników automatycznych jest wartość prądu przy którym rozłączają one obwód. Zatem przy bezpieczniku 20 A / 250V można podłączyć odbiornik sieciowy o mocy max. 5000 W, ale już przy 12 V tylko 240 W a więc dwa halogeny po 100 w z zapasem 40 W.
Tak więc można zastosować automatyczne bezpieczniki sieciowe w samochodzie, jeżeli ktoś ma taką potrzebę. I tak jak napisał rokfor32 pozostaje jeszcze możliwość doboru charakterystyki zwłoki bezpiecznika od A do D Pamiętać jedynie należy, że przy rozruchu urządzenia elektrycznego popłynie większy prąd niż podczas jego pracy. I właśnie dlatego wymyślono bezpieczniki zwłoczne, aby nie wyłączały zasilania w momencie rozruchu.
vick W 160

Awatar użytkownika
Kostuch

Post autor: Kostuch » śr lut 18, 2009 11:34 am

vick pisze:...
Pamiętać jedynie należy, że przy rozruchu urządzenia elektrycznego popłynie większy prąd niż podczas jego pracy. I właśnie dlatego wymyślono bezpieczniki zwłoczne, aby nie wyłączały zasilania w momencie rozruchu.
Dlatego trzeba zrobić w aucie instalację na prąd zmienny i załączać odbiorniki przy przejściu przez zero :)21 :wink:
Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.

Filipp
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Filipp » śr lut 18, 2009 12:54 pm

vick pisze: Zatem przy bezpieczniku 20 A / 250V można podłączyć odbiornik sieciowy o mocy max. 5000 W, ale już przy 12 V tylko 240 W a więc dwa halogeny po 100 w z zapasem 40 W.

A no właśnie w okół tej myśli błędnie krążyłem, stąd moje błędne wywody :P "Zamotasupłałem" się troszkę :P

rokfor32

Post autor: rokfor32 » śr lut 18, 2009 10:53 pm

Kostuch pisze:
vick pisze:...
Pamiętać jedynie należy, że przy rozruchu urządzenia elektrycznego popłynie większy prąd niż podczas jego pracy. I właśnie dlatego wymyślono bezpieczniki zwłoczne, aby nie wyłączały zasilania w momencie rozruchu.
Dlatego trzeba zrobić w aucie instalację na prąd zmienny i załączać odbiorniki przy przejściu przez zero :)21 :wink:

W tym przypadku to bez znaczenia, i po co inne się takowe rozwiązanie stosuje.

Rozruch może potrwać nawet do kilku sekund, a to oznacza przy prądzie zmiennym sieciowym kilkaset przejść przez "0" :wink:

Te urządzonka stosuje się do załączania, (a szczególnie rozłączania) odbiorników o dużej mocy, a celem jest uniknięcia zapłonu łuku elektrycznego na stykach w chwili rozłączania.

Jak by kto widział starożytny rozłącznik na rozdzielni zasilającej, taki na kilka GW mocy, to by się deczko zdziwił jakie bydlę skomplikowane i wielkie było. W porównaniu z nimi nowoczesny rozłącznik (odpinający w zerze) wygląda jak dziecinna zabawka :)21

Ale mistrzostwo świata to były starożytne (ruskie) odłączniki zabezpieczające na rozdzielniach dużej mocy. Miały w teorii działać w czasie połowy okresu, czyli 0.01 sekundy. Zwora była odstrzeliwana pirotechnicznie :wink: Ponoć czasem działały z zaskoczenia, nawet jak nic się nie działo ... :)21
w sprawach technicznych - rokfor32@wp.pl

vetrieska
Kontaktowanie:

Post autor: vetrieska » czw lut 19, 2009 10:01 pm

Wracajac do tematu - fajne bezpieczniki automatyczne mozna kupic jako czesc zamienna do maszyn np. CAT-a - wiem bo troche przy nich robie. dzialaja bardzo fajnie - jak wywali pstryk i dziala. tak w ogole to glownie zabezpieczaja te obwody gdzie sa duze prady (stacyjka, zasilanie cewki rozrusznika, obwod ladowania, dmuchawa itd.) i czesto wywala. Widze tendencje ze im nowsza maszyna tym wiecej ich jest. Sa tez automaty wpinane w zwykle miejsce na bezpiecznik Midi - ale sporo wystaja z tabliczki i w osobowym aucie moglyby przeszkadzac. Co do cen - musialbym sprawdzic ale znajac moja firme niemale. Prady z tego co pamietam od 20 do 12o amper spotkalem.
SJ 413 '87 mota sie co nieco :D

Awatar użytkownika
Mag69

Post autor: Mag69 » czw lut 19, 2009 10:42 pm

Już sprawdzone :lol:

są do dostania 8,16,25 A

ale, cena nie mała :cry:

:)21
LJ 70

rokfor32

Post autor: rokfor32 » czw lut 19, 2009 11:13 pm

Ja tam nie widzę jakiegoś specjalnego sensu w stosowaniu tego typu zabezpieczeń w standardowej instalacji. Nie wiem jak u was, ale u mnie przepalenie bezpiecznika to nieczęsta przypadłość, tak raz na kilka lat sie zdarzy ... :wink:

Jak często dany bezpiecznik leci, to zwykle sygnał, że coś nie teges z kabelkami albo odbiornikiem, i trza sprawdzić, a nie na upartego wtykać kolejne (często coraz mocniejsze) bezpieczniki.
w sprawach technicznych - rokfor32@wp.pl

Niva'94

Post autor: Niva'94 » pn lip 06, 2009 1:30 pm

Kolega ma na zbyciu większą ilość wyłączników samochodowych zintegrowanych z zabezpieczeniem , zapewne termicznym. Dostępne są na prądy 6A, 10A i 20A. Kto służył w wojsku to pamięta je ze sprzętu pancernego (i nie tylko). Dodatkowo na końcu każdej "dżwigienki" jest "oczko" wypełnione substancją fluorescencyjną.
Telefon do tego człowieka to: 0505 779 666.
Trzynastego w piątek o godzinie 13.13 sprzedałem Nivkę

Awatar użytkownika
pilmar

Post autor: pilmar » sob lip 18, 2009 3:14 pm

Niva'94 pisze:Kolega ma na zbyciu większą ilość wyłączników samochodowych zintegrowanych z zabezpieczeniem , zapewne termicznym. Dostępne są na prądy 6A, 10A i 20A. Kto służył w wojsku to pamięta je ze sprzętu pancernego (i nie tylko). Dodatkowo na końcu każdej "dżwigienki" jest "oczko" wypełnione substancją fluorescencyjną.
Telefon do tego człowieka to: 0505 779 666.
kiedyś na giełdzie w słomczynie kupiłem kilka takich po 10zł /szt od 5 do 40 A podobno od mi2
fajnie działają.

Awatar użytkownika
Liroz

Post autor: Liroz » ndz lip 19, 2009 11:34 am

Inna propozycja, ale tylko na małe prądy. Zaletą jest to że są bardzo małe i 100% niezawodne. Po likwidacji zwarcia nie trzeba ich resetować, napięcie od razu powraca :)

http://www.tme.eu/bezpiecznik-polimerow ... tc2_5.html
L E D for off-road

Technika idzie do przodu...

hajdi

Post autor: hajdi » ndz lip 19, 2009 1:02 pm

Takie automaty sa stosowane w karetkach i jest ich tam dosc duzo.Ja takie znalazlem w angielskim ambulansie na sprinterze mial tego cala szafe za fotelem kierowcy.
king cab 2.4
ramcharger 5,9

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”