cytat ze strony z metromierzem: "Dostępna jest również wersja metromierza, umożliwiająca podłączenie go w samochodach z elektronicznym licznikiem, nieposiadającym mechanicznej linki dochodzącej do prędkościomierza"
ale wg mnie to powinno działać - podeślij mi na @ opis jaki dostali z tym metromierzem to coś wymyślimy
impulsy do metromierza
Moderator: Marcin-Kraków
Re: impulsy do metromierza
Samurai - żółw błotny
TLC J9 - wycieczkowóz
F800GS
TLC J9 - wycieczkowóz
F800GS
i nikt mnie nie przekona ze białe jest białe a czarne jest czarne
no w tej wersji nie będzie czytał impulsów z oryginalnego sygnału VSS bo on potrzebuje impulsów zasilania a z licznika sygnał vss jest impulsami masy
najlepszym rozwiązaniem jest wymiana metromierza na wersję czytającą impulsy masy, ewentualnie zrezygnować z podawania sygnału vss do komputera silnika i do czujnika vss w liczniku podpiąć +5v z metromierza zamiast masy i powinno działać. Można jeszcze spróbować dać rezystor 1k pomiędzy +5V a sygnał VSS, jest szansa że zadziała wtedy bez przeróbek

najlepszym rozwiązaniem jest wymiana metromierza na wersję czytającą impulsy masy, ewentualnie zrezygnować z podawania sygnału vss do komputera silnika i do czujnika vss w liczniku podpiąć +5v z metromierza zamiast masy i powinno działać. Można jeszcze spróbować dać rezystor 1k pomiędzy +5V a sygnał VSS, jest szansa że zadziała wtedy bez przeróbek

Samurai - żółw błotny
TLC J9 - wycieczkowóz
F800GS
TLC J9 - wycieczkowóz
F800GS
czyli wg opisu podpinasz rezystor 1k pomiędzy różowy a żółty przewód metromierza i żółty przewód metromierza łączysz z sygnałem VSS z licznika - wg mnie powinno bez problemu zadziałać 

Samurai - żółw błotny
TLC J9 - wycieczkowóz
F800GS
TLC J9 - wycieczkowóz
F800GS
przekaże im i niech główkują albo kupują impulsatory na linke. dzieki
i nikt mnie nie przekona ze białe jest białe a czarne jest czarne
- fourup
- Kontaktowanie:
Nie wiem jak jest w samim, ale w troopie jest w puszce licznika wyjście na impuls i z niego mam pobierany impuls do metromiarki. Dokładność pomiaru przy takim rozwiązaniu to... 22cm przy kołach 32.5"...
A metromiarkę zrobił mi kumpel - elektronik. Od podstaw, zgodnie z moimi sugestiami - robi zajebiście i jest kalibrowalna w dowolnym momencie...
A metromiarkę zrobił mi kumpel - elektronik. Od podstaw, zgodnie z moimi sugestiami - robi zajebiście i jest kalibrowalna w dowolnym momencie...
~fourup/zupka
Troopek był
Opuzu Frontper się już nie buduje...
GG:7509837
GSM:660264573
Troopek był

Opuzu Frontper się już nie buduje...

GG:7509837
GSM:660264573