Wiatrak elektryczny

masz problem z alternatorem, rozrusznikiem ? nie wiesz jak podłączyć halogeny ?

Moderator: Marcin-Kraków

Awatar użytkownika
Zbowid

Re: Wiatrak elektryczny

Post autor: Zbowid » pn paź 18, 2010 8:20 pm

Ja kalkuluję inaczej...co do kobiet to moja jest podobna...ale wolałbym żeby tego nie czytała, również o jajach :)21

Moim skromnym zdaniem chłodnica jest do chłodzenia cieczy/silnika. Termostat odpowiada za właściwą temperaturę. Jak za niska wraca na silnik, jak za wysoka "wpuszcza" zimniejszą. Temperatura w układzie powinna być zbliżona do tego samego poziomu przy zamkniętym termostacie. Jeżeli termostat jest otwierany od określonej temperatury to wiatrak powinien działać w podobnym zakresie temperatur - po co ma chłodzić płyn skoro termostat jest zamknięty ??
Zakładam, że termostat otwiera się przy 70 st.C - jeżeli będzie mniejsza temp to termostat się nie otworzy - otwiera go temp od "środka" silnika ( czyli taka sama jak na wyjściu z silnika bo układ jest zamknięty) a nie z "zewnątrz". Dlatego moim zdaniem istotniejszym wydaj się założenie na wyjściu czujnika/włącznika. Ale mogę się mylić - tyle, że Twoje mnie nie przekonało...
Teraz się zacznie :)21
Zbowid

Awatar użytkownika
Zbowid

Post autor: Zbowid » pn paź 18, 2010 8:20 pm

klucz13 pisze:
Zbowid pisze:Kostuch, może mi jeszcze błędy sprawdzisz ?? Kulturalnie ktoś zwraca uwagę, że kasztanicie w temacie technicznym a Ty ciągniesz to dalej. @pppat przynajmniej umiał się zachować, chociaż nie ze stolycy :)21
Teeee bo on jest ze wsi pod wroclawskiej :)21 a co do tematu to jedynym słusznym jest termometr rtęćowy kontaktowy lub jego nowoczesny aczkolwiek ch,jowy zamiennik
:)21
Brakowało mi Ciebie :)21 :)23
Zbowid

klucz13

Kontaktowanie:

Post autor: klucz13 » pn paź 18, 2010 8:28 pm

Aaaaaa boo wszystkie gazy są ujowe jedynie rtęć daje niezawodność pomiaru do 0,01 stopnia niejakiego Celsjusza ,ateraz mi tłumaczą ze coś tam z krysztłami się dzieje a ja i takwiem swoje że jak naleje zamrożonej wódki to kryształ się lepiej szroni niż szkło i że kryształto jak kobieta może być: cięty, rżnięty lub lany
Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii

Awatar użytkownika
Zbowid

Post autor: Zbowid » pn paź 18, 2010 8:31 pm

Pieszczony również, co podnosi temperaturę...nie dałem rady i sam skasztaniłem. Sorry Kostuch, czasami to jest faktycznie silniejsze !! :)21
Zbowid

Patryk 160

Post autor: Patryk 160 » pn paź 18, 2010 8:50 pm

klucz13 pisze:
Zbowid pisze:Kostuch, może mi jeszcze błędy sprawdzisz ?? Kulturalnie ktoś zwraca uwagę, że kasztanicie w temacie technicznym a Ty ciągniesz to dalej. @pppat przynajmniej umiał się zachować, chociaż nie ze stolycy :)21
Teeee bo on jest ze wsi pod wroclawskiej :)21 a co do tematu to jedynym słusznym jest termometr rtęćowy kontaktowy lub jego nowoczesny aczkolwiek ch,jowy zamiennik

ano jestem ze wsi,już jestem ze wsi ...........
jestem ze wsi ? nie,nie,jestem z miasta,urodziłem się i wychowałem w mieście
ostatnio pojechałem po kasę do banku do miasta Wrocław
wypłaciłem,wyszedłem,siedzę w aucie i zastanawiam się co miałem dalej robić,w ten dzień i z tą kasą :)21
patrzę nawalony gościu idzie prowadzi rower
oparł rower,siadł na ławce,po minucie zasnął
po kolejnych 2 minutach podszedł inny gościu i zawija mu tego rowera
TAK WŁAŚNIE WYGLĄDA MIASTO
otwieram drzwi,wrzeszczę,tyyyy urwaaaaaa zostaw ten rower !!!
co odniosło skutek odwrotny gostek spitalał aż się kurzyło
i w ten sam dzień w tym samym mieście na ulicy jedności narodowej pod sklepem śruby
wysiadając z samochodu i zmierzając do owego sklepu wszedłem w kupę ,stolec
to już kolejny raz kiedy moja wizyta w mieście owocuje wdepnięciem w odchody....
nie wiem jakiś nowy zwyczaj chyba tam nastał, ja u siebie sram do muszli w kiblu .....
dziwne bo koledzy z miasta nic mi nie wspominali żeby latali srać na chodnik ......

a co do wsi to jest jedno powiedzenie

człowiek ze wsi wyjdzie zawsze,wieś z człowieka nigdy :)21
Ten kto wolny nad swym losem nie płacze
Lepsze Polskie gówno w polu,niźli fiołki w Neapolu

klucz13

Kontaktowanie:

Post autor: klucz13 » pn paź 18, 2010 9:01 pm

pppat pisze:[

na ulicy jedności narodowej pod sklepem śruby
wysiadając z samochodu i zmierzając do owego sklepu wszedłem w kupę ,stolec
to już kolejny raz kiedy moja wizyta w mieście owocuje wdepnięciem w odchody....
nie wiem jakiś nowy zwyczaj chyba tam nastał, ja u siebie sram do muszli w kiblu .....
Bo masz kompleksy i łaziższ po ścianach :D bo jak byś szedł dumnie środkiem to nanwyżej skopiesz radnego z pisu lub peło a wogle to skandal żeby chodzić ulicą jedości narodowej
Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii

Awatar użytkownika
Kostuch

Post autor: Kostuch » wt paź 19, 2010 11:36 am

Zbowid pisze:Ja kalkuluję inaczej...co do kobiet to moja jest podobna...ale wolałbym żeby tego nie czytała, również o jajach :)21

Moim skromnym zdaniem chłodnica jest do chłodzenia cieczy/silnika. Termostat odpowiada za właściwą temperaturę. Jak za niska wraca na silnik, jak za wysoka "wpuszcza" zimniejszą. Temperatura w układzie powinna być zbliżona do tego samego poziomu przy zamkniętym termostacie. Jeżeli termostat jest otwierany od określonej temperatury to wiatrak powinien działać w podobnym zakresie temperatur - po co ma chłodzić płyn skoro termostat jest zamknięty ??
Zakładam, że termostat otwiera się przy 70 st.C - jeżeli będzie mniejsza temp to termostat się nie otworzy - otwiera go temp od "środka" silnika ( czyli taka sama jak na wyjściu z silnika bo układ jest zamknięty) a nie z "zewnątrz". Dlatego moim zdaniem istotniejszym wydaj się założenie na wyjściu czujnika/włącznika. Ale mogę się mylić - tyle, że Twoje mnie nie przekonało...
Teraz się zacznie :)21
W końcu zeszło na kobiety (i to z jajami) :)21 i ekskrementa :)9 .

Ad rem:
Termostat nie działa on/off tylko otwiera się i zamyka stopniowo (analogicznie do wentylatora na wiskozie). Czujnik załączający wentylator działa on/off (pomijam dwubiegowe i inne wynalazki).
Jeżeli dasz czujnik przed chłodnicą, to załączy on wentylator niezależnie od tego czy płyn się zaraz oziębi w sposób naturalny w chłodnicy, czy wymaga wymuszonego chłodzenia.

Tak jak pisałem, miałem elektryka w suzuce i na początku podpiąłem się pod czujnik temperatury przy termostacie na wyjściu z silnika.
Efekt był taki, że wentylator chodził prawie non-stop, za co akumulator i alternator były niezmiernie wdzięczne :)21
Wsadzenie czujnika w rurę za chłodnicą spowodowało, że wiatrak włączał się tylko na postoju i podczas katowania.

Ale ostatecznie zrobisz jak uważasz. Nie znam nikogo, kto czytając to forum, zmieniłby swoje wizje/poglądy/pomysły. :P
Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.

Awatar użytkownika
N2O

Post autor: N2O » wt paź 19, 2010 12:31 pm

Wenstylator ze sprzęgłem wiskotycznym wbrew pozorom działa ON/OFF.
:lol:
RR 2.5 DSE, Nissan Patrol 160 SD33T, Suzi LJ80
GG: 3215824
http://picasaweb.google.com/paweldabster

Awatar użytkownika
Kostuch

Post autor: Kostuch » wt paź 19, 2010 12:51 pm

N2O pisze:Wenstylator ze sprzęgłem wiskotycznym wbrew pozorom działa ON/OFF.
O :o
Chcesz o tym porozmawiać z moją wiskozą? :)21

Awatar użytkownika
A.F.

Post autor: A.F. » wt paź 19, 2010 12:56 pm

N2O pisze:Wenstylator ze sprzęgłem wiskotycznym wbrew pozorom działa ON/OFF.
Wbrew pozorom nie :)21
http://pl.wikipedia.org/wiki/Sprz%C4%99 ... iskotyczne
VW T4 syncro, 2.4D, long :)13

Awatar użytkownika
N2O

Post autor: N2O » wt paź 19, 2010 1:36 pm

Rozbieraliście kiedyś takie sprzęgło? Wiecie jak to działa?
Jest tam zaworek który otwiera przepływ płynu z jednej komory do drugiej przy określonej temperaturze i to jest cała magia.
RR 2.5 DSE, Nissan Patrol 160 SD33T, Suzi LJ80
GG: 3215824
http://picasaweb.google.com/paweldabster

Awatar użytkownika
A.F.

Post autor: A.F. » wt paź 19, 2010 1:47 pm

N2O pisze:Rozbieraliście kiedyś takie sprzęgło? Wiecie jak to działa?
Jest tam zaworek który otwiera przepływ płynu z jednej komory do drugiej przy określonej temperaturze i to jest cała magia.
Nooo... a jaki to płyn ?? 8)
VW T4 syncro, 2.4D, long :)13

Awatar użytkownika
Dragunov

Kontaktowanie:

Post autor: Dragunov » wt paź 19, 2010 2:15 pm

http://img413.imageshack.us/img413/1807/20090514317.jpg np taki ;)

wisko jest fajne jak działa... jak się płyn skończy robi jako śmigło ze 100% napędem silnika..
no limits,no rules,no roads
4runner 1st gen. '88

Awatar użytkownika
Kostuch

Post autor: Kostuch » wt paź 19, 2010 3:33 pm

N2O pisze:Rozbieraliście kiedyś takie sprzęgło? Wiecie jak to działa?
Rozbierałem. Budzik mamy też kiedyś rozebrałem :)21
A poza tym nie trzymacie się tematu wątku - tu piszemy albo o wiatraku elektrycznym albo babach z jajami 8)

Awatar użytkownika
Zbowid

Post autor: Zbowid » wt paź 19, 2010 4:49 pm

:)2 :)2 :)2
Trzy razy nie :)21
Zbowid

Patryk 160

Post autor: Patryk 160 » wt paź 19, 2010 5:26 pm

Kostuch pisze: Nie znam nikogo, kto czytając to forum, zmieniłby swoje wizje/poglądy/pomysły. :P
moja wizja internetu zmieniła się całkowicie,oraz pogląd na ludzi,którzy w nim się udzielają,od kiedy trafiłem na to forum

kiedyś myślałem że internet to w całości śmietnik,naciągactwo,oszukaństwo itd itp
bo kilkakrotnie znalazłem coś co mnie interesowało,po czym np zajechałem do gościa a okazało się
że właściwie to on ma z tym niewiele wspólnego lub zajmuje się tym od wczoraj i w sumie to nie ma co tam szukać.....

teraz wiem że internet to szlam szambo i śmietnik,ale są w nim perły,które trzeba umieć wyłowić :)21

to tak po krótce

edit: a gwintowniki taty powbijałeś może w drewnianą podłogę do dna ??? mając 3 czy 4 lata :)21
Ten kto wolny nad swym losem nie płacze
Lepsze Polskie gówno w polu,niźli fiołki w Neapolu

Awatar użytkownika
Kostuch

Post autor: Kostuch » wt paź 19, 2010 8:15 pm

pppat pisze:...,ale są w nim perły,które trzeba umieć wyłowić :)21
To o mnie, prawda proszę pana, prawda? :)21 :oops: :wink:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”