Nie, bo jak napisalem, to jest zbiorcza masa silnika tylko. Do rozrusznika jest grubszy osobno (widac go zreszta troche pod spodem).Dżem pisze:Nie za cienki przekrój na masę?
Jak łączyć kable?
Moderator: Marcin-Kraków
- Szarbia
-
- Kontaktowanie:
Re: Jak łączyć kable?
Błażej pisze:...Przypatrz się takim końcówkom w autach. Zawsze są lutowane...
W jakich autach?

Pracuje w firmie, ktora produkuje wiazki kablowe (tak, do aut rowniez) i nic sie tu nie lutuje.
- Marek D.
-
dziesiątka w drobnej lince? Tym sie miasta zasila a nie rozrusznikDżem pisze:Nie za cienki przekrój na masę?

W porządnychbart322 pisze:W jakich autach?![]()

To, że jesteśmy w dupie, to jasne. Problem w tym, że zaczynamy się w niej urządzać.
- gebels
-
- Lokalizacja: dziś Polska jutro Australia, emigracja mnie przyciąga i to coraz intensywniej
szarbia mam nadzieje że koncówka miedziana tylko pobielana, bo jak dałeś aluminium to wiesz
i szarbia jedna uwaga tylko, rób to punktakiem lub śrube sobie zeszlifuj i zaciskaj tak w imadle a nie w poprzek, kiepskie połączenie, mała powierzchnia styku, mały prąd
a jak dobrze wiesz masa ważniejsza od zasilania
kilka ładnych lat prasowałem złączki i końcówki na kablach i wiem co się po czasie dzieje

i szarbia jedna uwaga tylko, rób to punktakiem lub śrube sobie zeszlifuj i zaciskaj tak w imadle a nie w poprzek, kiepskie połączenie, mała powierzchnia styku, mały prąd
a jak dobrze wiesz masa ważniejsza od zasilania
kilka ładnych lat prasowałem złączki i końcówki na kablach i wiem co się po czasie dzieje
Czwarte serce 

- Szarbia
-
- Kontaktowanie:
Kkej okej Gebels.
To jest tymczasowo do odpalenia.
Potem kupie sobie praske.
To jest tymczasowo do odpalenia.
Potem kupie sobie praske.
Uuuuuu, widzę na bogato. 2-3 stówy do zaciśnięcia kilku oczek, no no no.Szarbia pisze: Potem kupie sobie praske.
Ma ktoś foty jak wygląda toto poprawnie?

... transporter GV XL7 2.0HDI 6,68l/100km nurza się w zieloność i jak łódka brodzi ...
- gebels
-
- Lokalizacja: dziś Polska jutro Australia, emigracja mnie przyciąga i to coraz intensywniej
suzi4WD pisze:Ma ktoś foty jak wygląda toto poprawnie?
a co wujkiem google się już posługiwać nie umiesz

Czwarte serce 

Ale co? Kształtki do prasy?
Mój kolega ma takie mniej więcej
http://allegro.pl/matryce-kamienie-do-p ... 73536.html
Mój kolega ma takie mniej więcej

http://allegro.pl/matryce-kamienie-do-p ... 73536.html
XTZ 750
Outback EJ25 MT
Outback EJ25 MT
- gebels
-
typowe kształtki do hydraulicznej praski ph4 do ph6
praska stosowana w energetyce, zaciśnie nawet na kablu 240mm2
praska stosowana w energetyce, zaciśnie nawet na kablu 240mm2
Czwarte serce 

Przecież w obwodzie zamkniętym dokładnie tyle samo prądu "wypływa" z zasilania co "wraca" masą.gebels pisze: masa ważniejsza od zasilania
Ma być wszędzie porządnie i tyle.
Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.
- gebels
-
Kostuch pisze:Przecież w obwodzie zamkniętym dokładnie tyle samo prądu "wypływa" z zasilania co "wraca" masą.gebels pisze: masa ważniejsza od zasilania
Ma być wszędzie porządnie i tyle.
jak masa kijowa to elektronika świruje
Czwarte serce 

Dlatego nigdy nic nie działało tak jak powinno.Błażej pisze:W porządnychbart322 pisze:W jakich autach?![]()
I faktycznie w nowych już się nie lutuje - popieprzona ekologia i spisek księgowych. Teraz się tylko zagniata. Ale np w starszych mercedesach wszystkie końcówki były zalutowane, nawet w gniazdach wyłączników. No i w radzieckich

Lepiej dobrze zacisnąć niż nieumiejętnie polutować - potem szybko gniją kable.
Przewody gniją, jak się do lutowania używa agresywnych past lutowniczych, czy innego szuwaksu. Takie niezmyte reszki potrafią strawić przewód. W mercedesach (tych starszych - W126 na przykład) nie było mowy o żadnej korozji przewodów, jedyne problemy, to były luzujące się bezpieczniki baryłkowe. W radzieckich instalacjach, też nie wyglądało to najgorzej. Do dziś mi leżą jakieś resztki instalacji od jakiejś ciężarówki zza Buga i robi za źródło całkiem przyzwoitych kabelków. A totalnym błędem jest poprawne zaciśnięcie końcówek konektorowych (pierwszy wąs na izolacji, drugi na gołym przewodzie), a następnie lutowanie "dla poprawy". Izolacja wytapia się spod końcówki i przewód lata luźno, bardzo często bywa obcinany przez krawędź konektora.
To, że jesteśmy w dupie, to jasne. Problem w tym, że zaczynamy się w niej urządzać.
- gebels
-
bo lutować to trzeba umieć
, ja zaciskam i jeszcze lutuje, izolacja mi się nigdy nie wytapia

Czwarte serce 

Ja też ostatnio chciałem przylutować ale w klapkach byłem i mi uciekł... 

Nie trzymam Kobiet w domu...
erpe_roman
Za tęczowym mostem: Ranger, Fiorino, Hąda, Pajero, Frontera, Sintra
erpe_roman
Za tęczowym mostem: Ranger, Fiorino, Hąda, Pajero, Frontera, Sintra
- gebels
-
przyszliPiRoman pisze:Ja też ostatnio chciałem przylutować ale w klapkach byłem i mi uciekł...

Czwarte serce 

Wy tu gadu gadu a mija miesiąc odkąd trzeba zacisnąć końcówki...
Czy właściciel ogarnął temat?
Czy zakupił swoją wymarzoną praskę?
Czy w Radomiu - mieście chytrej baby - znalazł się ktoś kto zacisnął mu końcówki za flaszkę?
Czy może plan spalił na panewce, czy tam na lutowanym konektorku i zamiast elektryka będzie mechanik bo tam nic nie trzeba zaciskać...
Tyle pytań, a Wy się nabijacie...

Czy właściciel ogarnął temat?
Czy zakupił swoją wymarzoną praskę?
Czy w Radomiu - mieście chytrej baby - znalazł się ktoś kto zacisnął mu końcówki za flaszkę?
Czy może plan spalił na panewce, czy tam na lutowanym konektorku i zamiast elektryka będzie mechanik bo tam nic nie trzeba zaciskać...

Tyle pytań, a Wy się nabijacie...

Vitara Evo 1,6 8v "SMERFETA"
"Uaz ma opór powietrza jak kiosk Ruchu"
"Uaz ma opór powietrza jak kiosk Ruchu"
Temat jeszcze aktualny, ale zszedł na drugi plan, bo ze starymi kablami samochód jeździ, a bez silnika już nie
Jutro odbieram z warśtatu i będę się bawił z kablami. Najprawdopodobniej zacisnę punktakiem i zobaczę jak będą robiły.

Jimny 1.8is
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe
Jak ktoś nie ma odpowiedniego narzędzia (potrzebne jest hydrauliczne, tanie prowizorki to lipa) to radzę wziąć palnik i zalać to dobrze cyną z topnikiem. Jakieś tam zaciskanie na imadle czy młotkiem to sa metody typu "do czasu" względnie "na wojnie", a bardzo prawdopodobny jest spadek napięcia na takim połączeniu 

L E D for off-road
Technika idzie do przodu...
Technika idzie do przodu...
mój profesor by odpowiedział -" Kable należy połączyć skutecznie"-

Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii