Latarka CZOŁOWA jaką polecacie ???
Moderator: Marcin-Kraków
Re: Latarka CZOŁOWA jaką polecacie ???
Nie trzymam Kobiet w domu...
erpe_roman
Za tęczowym mostem: Ranger, Fiorino, Hąda, Pajero, Frontera, Sintra
erpe_roman
phiii.......bez napisu to się nie liczy. Zero szacunku w plenerze, zero lansu, zero wizerunku.
Petzl Actik Hybrid zamówiłem.........kompromis aborcyjny.
Idealnie było by ze starą Tactikka Plus. Tam się nasuwało czerwony filtr/przesłonę na szybkę i już. 0,5s to trwało. Żon mój używał długo i namiętnie z filtrem białym rozpraszającym.
Poluj na jakimś olx czy coś. Jak znajdziesz nową szybkę czerwoną solo to też spoko, Ci wyślę latarkę
Poluj na jakimś olx czy coś. Jak znajdziesz nową szybkę czerwoną solo to też spoko, Ci wyślę latarkę
Tomek
Pajero I 2.5 na AT R.I.P.
Jamnik 1.3 na MT R.I.P
Jamnik 1.6 na MT
Pajero II 2.8 na MT
Pajero I 2.5 na AT R.I.P.
Jamnik 1.3 na MT R.I.P
Jamnik 1.6 na MT
Pajero II 2.8 na MT
Do wagi to przywykniesz po dniu noszenia.piotrck pisze: ↑czw mar 04, 2021 4:30 pmAle mnie potrzebna mała i lekka do poruszania się w obozowisku, bez ściągania z promieniu 5km gawędziarzy i trucia opowieści z okolic mchu i paproci. Mocniejsze światło czasem się przydaje przy poszukiwaniu opału, wyciągania ryby z wody, pływaniu łódką i .........do niczego więcej. Muszę przymierzyć Petzla Actika bo nie wiem czy jestem w stanie kilka godzin trzymać na głowie 95 gr. Moja obecna waży połowę tego i jest ok.
Mam Petzla tikka 2, do łażenia w terenie w moim trybie jest wystarczająca, ale ja powoli chodzę. W domu też ogarnia wszelkie roboty wymagające doświetlania. Jest na 3xAAA, pracuje na nich nie wiem ile, ale jeden pakiet zapasu w plecaku wystarcza.
Czerwone światło zapala się po przytrzymaniu przycisku dłużej, ale jedyne do czego mi ono było potrzebne to jak wstawiony właziłem w środku nocy do łajby na obozie i nie chciałem obudzić kursantów.
Nie ma constant light, więc wraz z zużyciem baterii przygasa.
A destiny - it's the rising sun
Zawodowo patrzę na ptaki
Zawodowo patrzę na ptaki
Kupowałem kilka lat temu. Wtedy nie było...
To taka, już niekupowalna.
https://www.polarsport.pl/czolowka-petz ... lus-2.html
Ale jeśli coś będę kupował to z próżności i chęci dodania czegoś do stanu mania, a nie faktycznej potrzeby.
To taka, już niekupowalna.
https://www.polarsport.pl/czolowka-petz ... lus-2.html
Ale jeśli coś będę kupował to z próżności i chęci dodania czegoś do stanu mania, a nie faktycznej potrzeby.
Zawodowo patrzę na ptaki
Zawodowo patrzę na ptaki
Alliexpres unikam.
Nie lubię wymieniać dobrych, działających rzeczy. Nie przepadam za kupowaniem.
Cenię za to niezmiernie ergonomię, jakość i funkcjonalność.
Paczkomaty są doskonałe. Nadawanie paczkomatem z kurierem dowożącym takoż

Nie lubię wymieniać dobrych, działających rzeczy. Nie przepadam za kupowaniem.
Cenię za to niezmiernie ergonomię, jakość i funkcjonalność.
Paczkomaty są doskonałe. Nadawanie paczkomatem z kurierem dowożącym takoż
Zawodowo patrzę na ptaki
Zawodowo patrzę na ptaki
Nie trzymam Kobiet w domu...
erpe_roman
erpe_roman
To mi przypomina akumulatorową wiertarkę z przylutowanym aku z poloneza. Ten sam styl i funkcjonalność.PiRoman pisze: ↑ndz mar 07, 2021 2:54 pmTo jest dobre. Mozna dobrać moc i optykę.
https://www.youtube.com/watch?v=3t6jhuSr-ts
Tylko nosiłbym kaszkiet.
Zawodowo patrzę na ptaki
Zawodowo patrzę na ptaki
Dasz radę, mam działa, nie jeden wyjazd opitoliła, bateria trzyma mega długo. Moim zdaniem za tą kasę najlepsza na rynkupiotrck pisze: ↑czw mar 04, 2021 4:30 pmAle mnie potrzebna mała i lekka do poruszania się w obozowisku, bez ściągania z promieniu 5km gawędziarzy i trucia opowieści z okolic mchu i paproci. Mocniejsze światło czasem się przydaje przy poszukiwaniu opału, wyciągania ryby z wody, pływaniu łódką i .........do niczego więcej. Muszę przymierzyć Petzla Actika bo nie wiem czy jestem w stanie kilka godzin trzymać na głowie 95 gr. Moja obecna waży połowę tego i jest ok.
4x4 SZCZECIN
Nissan Patrol GR Y61 RB25DET NEO
Czy wraz z zużyciem baterii zmniejsza się poziom jasności ?ishimo pisze: ↑pn mar 08, 2021 8:27 amDasz radę, mam działa, nie jeden wyjazd opitoliła, bateria trzyma mega długo. Moim zdaniem za tą kasę najlepsza na rynkupiotrck pisze: ↑czw mar 04, 2021 4:30 pmAle mnie potrzebna mała i lekka do poruszania się w obozowisku, bez ściągania z promieniu 5km gawędziarzy i trucia opowieści z okolic mchu i paproci. Mocniejsze światło czasem się przydaje przy poszukiwaniu opału, wyciągania ryby z wody, pływaniu łódką i .........do niczego więcej. Muszę przymierzyć Petzla Actika bo nie wiem czy jestem w stanie kilka godzin trzymać na głowie 95 gr. Moja obecna waży połowę tego i jest ok.
No co ty, najmocniej świeci jak bateria ma 2% 
Zbowid
Nic takiego nie zauważyłem, przeważnie używam jej w 2 poziomie mocy i ostatnio cały rajd dwie noce robiła bez problemu.piotrck pisze: ↑pn mar 08, 2021 8:30 amCzy wraz z zużyciem baterii zmniejsza się poziom jasności ?ishimo pisze: ↑pn mar 08, 2021 8:27 amDasz radę, mam działa, nie jeden wyjazd opitoliła, bateria trzyma mega długo. Moim zdaniem za tą kasę najlepsza na rynkupiotrck pisze: ↑czw mar 04, 2021 4:30 pmAle mnie potrzebna mała i lekka do poruszania się w obozowisku, bez ściągania z promieniu 5km gawędziarzy i trucia opowieści z okolic mchu i paproci. Mocniejsze światło czasem się przydaje przy poszukiwaniu opału, wyciągania ryby z wody, pływaniu łódką i .........do niczego więcej. Muszę przymierzyć Petzla Actika bo nie wiem czy jestem w stanie kilka godzin trzymać na głowie 95 gr. Moja obecna waży połowę tego i jest ok.
4x4 SZCZECIN
Baterie AAA czy akumulatorek Core ? Pytam w kontekście dwóch nocy.
- Bratproroka
-

- Kontaktowanie:
Core byle gdzie podładujesz w ciągu dnia, to się bodajże z USB ładuje.
Z drugiej strony baterii możesz sobie wziąć i kilogram.
Ja bym brał Core. I od razu kupił drugi na podmianę. Ale ja nie jestem w tematach sprzętowych do końca normalny
Plus, mam cały przemyślany system - ładowarka do komórki z dodatkowym wyjściem, powerbank kompatybilny z całą elektroniką wymagającą ładowania włączając mały laptop, akumulatorki do latarek z ładowaniem USB, itp, itd.
Ja bym brał Core. I od razu kupił drugi na podmianę. Ale ja nie jestem w tematach sprzętowych do końca normalny
Plus, mam cały przemyślany system - ładowarka do komórki z dodatkowym wyjściem, powerbank kompatybilny z całą elektroniką wymagającą ładowania włączając mały laptop, akumulatorki do latarek z ładowaniem USB, itp, itd.
Beware The Rage Of A Berserker
Monterey 3.2 LTD 31" AT - Turystycznie
Wpadnięcie do wody i mamy pierwszą drętwe w naszych wodach...........Montka przygarnę jak by rodzina chciała się pozbyć. Jaki tam masz silnik ?Bratproroka pisze: ↑pn mar 08, 2021 6:29 pmCore byle gdzie podładujesz w ciągu dnia, to się bodajże z USB ładuje.
Ja bym brał Core. I od razu kupił drugi na podmianę. Ale ja nie jestem w tematach sprzętowych do końca normalny![]()
Obojętne, co weźmiesz, zawsze dubluj.
Jeśli się rozładuje, masz zapas.
Jeśli upadnie i utracisz, masz zapas.
Jeśli zepsujesz... Masz zapas.
Kiedyś-kiedyś kumpel wracał z bagna za jedyne światło mając ustawiony na max ekran GPSa.
Zawodowo patrzę na ptaki
Zawodowo patrzę na ptaki
Ty się znasz na wszystkim, to będziesz wiedział...Bratproroka pisze: ↑pn mar 08, 2021 6:29 pmCore byle gdzie podładujesz w ciągu dnia, to się bodajże z USB ładuje.
Ja bym brał Core. I od razu kupił drugi na podmianę. Ale ja nie jestem w tematach sprzętowych do końca normalny![]()
Zestaw taki (o ile istnieje?). Powerbank zdolny udźwignąć smartfona z naddatkiem (optymalnie 4,5A, ale chyba tylko huawei ma?), do tego aku AAA możliwe do podładowania tym powerbankiem. AAA, bo inna forma po pierwsze wymaga zakupu innej czołówki, (to się i tak kiedyś wydarzy), po drugie paczkę baterii kupię na dowolnej stacji w razie potrzeby, a ładowanie aku w razie czego jest bardziej problematyczne.
Jeśli chodzi o latarkę, to zasada ogólna mówi, że w ciągu minuty, stojąc po kolana w torfie, potrzebuję odzyskać sprawność operacyjną, więc wchodzi w grę jedynie zapasowy akumulator lub baterie.
Zawodowo patrzę na ptaki
Zawodowo patrzę na ptaki
No dobra, mam z piętnaście czołówek, w cenach od 5 zeta do góra 35 zeta i wszystkie robią choć znajduje je czasami po 1,5 roku w miejscu nieoczekiwanym 
Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii
- Bratproroka
-

- Kontaktowanie:
Powerbank szukaj z wyjściem USB C. Wtedy może obsługiwać standard Power Delivery. Z PD możliwe są prądy do 20A, ale takiego powerbanka nie znam. Mój ma na wyjściu PD do 18W, wtedy idzie 9V/2A. Max 5V/3A.Krees pisze: ↑pn mar 08, 2021 8:14 pmTy się znasz na wszystkim, to będziesz wiedział...
Zestaw taki (o ile istnieje?). Powerbank zdolny udźwignąć smartfona z naddatkiem (optymalnie 4,5A, ale chyba tylko huawei ma?), do tego aku AAA możliwe do podładowania tym powerbankiem. AAA, bo inna forma po pierwsze wymaga zakupu innej czołówki, (to się i tak kiedyś wydarzy), po drugie paczkę baterii kupię na dowolnej stacji w razie potrzeby, a ładowanie aku w razie czego jest bardziej problematyczne.
Jeśli chodzi o latarkę, to zasada ogólna mówi, że w ciągu minuty, stojąc po kolana w torfie, potrzebuję odzyskać sprawność operacyjną, więc wchodzi w grę jedynie zapasowy akumulator lub baterie.
Powerbank 10000 mAh, Götze&Jensen GoldenLine. Kupiony w MediaExpert. Jest na pewno więcej z takim standardem.
https://www.electro.pl/telefony-i-smart ... 0000mah-pd
3A to i tak max tego, co uciągnie uczciwy kabel USB. Trzeba je i tak z głową kupować - czyli drogo.
Standard PD oznacza też, że obsługa PD musi być po obu stronach - czyli powerbank/ładowarka i odbiornik.
Bez PD ten powerbank potrafi też do 18W, ale mało co potrafi tyle odebrać, bo do tych mocy potrzebna jest komunikacja powerbank-odbiornik.
Co do małej sprytnej ładowarki - ArmyTek Handy C2 Pro.
Obsługuje akumulatory IMR / Li-Ion, Ni-MH, Ni-Cd o średnicy 8...19 mm i długości 30...70 mm, na przykład: AA, AAA, AAAA, 10440, 14500, 16340, 18350, 18650, 18700, 20700.
Ładuje prądem do 1A. Z bateriami w środku może służyć za powerbank z wyjściem do 5V/2,5A. Wyjście jest na klasycznym porcie USB-A. Bez żadnych bajeranckich protokołów szybkiego ładowania, po prostu duże natężenie.
https://www.armytek.pl/ladowarki-i-zrod ... dy-c2-pro/
Ponieważ większość tych rzeczy to i tak chińszczyzna, to na idealnie nominalne parametry bym nie liczył. Ale obydwa wymienione mam I działają.
Beware The Rage Of A Berserker
Piotrek,
A na poważnie to ja uzywam od kilku lat swojej czołówki w opcji wyjazd nagły. Jestem zadowolony i ma wszystko co mi potrzeba: tu masz opis: https://outdoormagazyn.pl/2016/04/nowa- ... lato-2016/
Czasami świeci całą noc i nic się nie dzieje.
A na poważnie to ja uzywam od kilku lat swojej czołówki w opcji wyjazd nagły. Jestem zadowolony i ma wszystko co mi potrzeba: tu masz opis: https://outdoormagazyn.pl/2016/04/nowa- ... lato-2016/
Czasami świeci całą noc i nic się nie dzieje.
Zbowid
ja używam teraz takiej, jest zajebiaszcza ale .............przełacznik sam potrafi w kieszeni, schowku, plecaku aktywować latarkę

Bratproroka pisze: ↑wt mar 09, 2021 12:24 amPowerbank szukaj z wyjściem USB C. Wtedy może obsługiwać standard Power Delivery. Z PD możliwe są prądy do 20A, ale takiego powerbanka nie znam. Mój ma na wyjściu PD do 18W, wtedy idzie 9V/2A. Max 5V/3A.Krees pisze: ↑pn mar 08, 2021 8:14 pmTy się znasz na wszystkim, to będziesz wiedział...
Powerbank 10000 mAh, Götze&Jensen GoldenLine. Kupiony w MediaExpert. Jest na pewno więcej z takim standardem.
https://www.electro.pl/telefony-i-smart ... 0000mah-pd
3A to i tak max tego, co uciągnie uczciwy kabel USB. Trzeba je i tak z głową kupować - czyli drogo.
Standard PD oznacza też, że obsługa PD musi być po obu stronach - czyli powerbank/ładowarka i odbiornik.
Bez PD ten powerbank potrafi też do 18W, ale mało co potrafi tyle odebrać, bo do tych mocy potrzebna jest komunikacja powerbank-odbiornik.
Co do małej sprytnej ładowarki - ArmyTek Handy C2 Pro.
Obsługuje akumulatory IMR / Li-Ion, Ni-MH, Ni-Cd o średnicy 8...19 mm i długości 30...70 mm, na przykład: AA, AAA, AAAA, 10440, 14500, 16340, 18350, 18650, 18700, 20700.
Ładuje prądem do 1A. Z bateriami w środku może służyć za powerbank z wyjściem do 5V/2,5A. Wyjście jest na klasycznym porcie USB-A. Bez żadnych bajeranckich protokołów szybkiego ładowania, po prostu duże natężenie.
https://www.armytek.pl/ladowarki-i-zrod ... dy-c2-pro/
Ponieważ większość tych rzeczy to i tak chińszczyzna, to na idealnie nominalne parametry bym nie liczył. Ale obydwa wymienione mam I działają.
Co do ładowania, Huawei ma protokół ładowania 10V/4A, ale to chyba tylko ich urządzenia, i tylko te, co to potrafią. Faktycznie, naładowanie smartfona zajmuje godzinę, ale w zestawie ich ładowarka (samochodowa lub sieciowa) i ich kabel USB C. Przy innych urządzeniach ładowarka przechodzi w tryb 5V/2A.
To co opisujesz jest proste i działa, czyli OK.
Zawodowo patrzę na ptaki
Zawodowo patrzę na ptaki
Aku, tylko aku, nie ma sensu targać ze sobą kilo baterii. Drugi na zapas w plecaku jak planujesz dłuższy wypad, oprócz drugiego źródła światła. Podepniesz zawsze gdzieś w aucie albo do powerbanka w plecaku.
4x4 SZCZECIN