Elektryczna vakupompa czy da radę w Patrolu.
Moderator: Marcin-Kraków
- LSD
-
- Kontaktowanie:
Elektryczna vakupompa czy da radę w Patrolu.
Przymierzam się do wymiany mało wydajnego alternatora w Patrol Y60 4,2D.
Oryginalny ma 65A i jest to zbyt mało jak na moje potrzeby.
Niestety nie nie udało mi się znaleźć jakiegoś przyzwoitego, nie chińskiego alternatowa 100A lub więcej z wakupompą.
Zastanawiam się nad zamontowaniem alternatora bez vaku i dołożenie samej pompy mechanicznej lub elektrycznej.
Z mechaniczną jest sporo kombinowania, bo trzeba ją z czegoś napędzić. Pozostaje elektryczna.
Np coś takiego:
http://allegro.pl/audi-a6-c5-elektryczn ... 08461.html
Teraz pytania:
- Czy ktoś przerabiał już ten temat?
- Czy jej wydajność będzie wystarczająca do potrzeb Patrola - wspomaganie hamulców, sprzęgła, blokada, siłownik przyspieszacza obrotów do klimy?
- Jaki jest orientacyjny pobór prądu przez taka pompę?
- Czy działa ona ciągle, czy w momencie uzystania odpowiedniego podciśnienia się wyłącza?
Oryginalny ma 65A i jest to zbyt mało jak na moje potrzeby.
Niestety nie nie udało mi się znaleźć jakiegoś przyzwoitego, nie chińskiego alternatowa 100A lub więcej z wakupompą.
Zastanawiam się nad zamontowaniem alternatora bez vaku i dołożenie samej pompy mechanicznej lub elektrycznej.
Z mechaniczną jest sporo kombinowania, bo trzeba ją z czegoś napędzić. Pozostaje elektryczna.
Np coś takiego:
http://allegro.pl/audi-a6-c5-elektryczn ... 08461.html
Teraz pytania:
- Czy ktoś przerabiał już ten temat?
- Czy jej wydajność będzie wystarczająca do potrzeb Patrola - wspomaganie hamulców, sprzęgła, blokada, siłownik przyspieszacza obrotów do klimy?
- Jaki jest orientacyjny pobór prądu przez taka pompę?
- Czy działa ona ciągle, czy w momencie uzystania odpowiedniego podciśnienia się wyłącza?
Safari "Gucio" 4,2D
Patrol "Żuber" 4,2TDI SGX
Patrol L60 "Dziadek" 4,0
Patrol L60 "Dziadek" 4,0
Re: Elektryczna vakupompa czy da radę w Patrolu.
Igor montował do V8 jakieś zdaje się. Dopytaj.
XTZ 750
Outback EJ25 MT
Outback EJ25 MT
- LSD
-
- Kontaktowanie:
Wysłałem PW do Igora. Może się odezwie...ernil pisze:Igor montował do V8 jakieś zdaje się. Dopytaj.
Safari "Gucio" 4,2D
Patrol L60 "Dziadek" 4,0
Patrol L60 "Dziadek" 4,0
- wojtek_kom
-
Nissan stosował pompy elektryczne do podciśnienia ... przy większym/wydajniejszej serwie/pompie niż w Y60.
Pompa włączała się gdy brakowało podciśnienia - silnik benzynowy z turbo nie dawał rady wytworzyć odpowiedniego.
Ta z fotki, na moje oko jest pędzona zwykłym silnikiem do wycieraczek i nie działa w trybie pracy ciągłej.
Pompa włączała się gdy brakowało podciśnienia - silnik benzynowy z turbo nie dawał rady wytworzyć odpowiedniego.
Ta z fotki, na moje oko jest pędzona zwykłym silnikiem do wycieraczek i nie działa w trybie pracy ciągłej.
Nissan-y
- Igor V8
-
Tak , znane są i popularne w USA …. poszukajcie jest ich tam bardzo dużoernil pisze:Igor montował do V8 jakieś zdaje się. Dopytaj.
My użyliśmy jednej do jednego samochodu i jeździ do dzisiaj
Idee Lenina wiecznie żywe ... komunista , chwilowo w konspiracji ... 

- Igor V8
-
Wybierz sobie w Stanach to Ci ściągnę
Dużo chłopakom na forum pomagam
Idee Lenina wiecznie żywe ... komunista , chwilowo w konspiracji ... 

Ty Mikołaj, a zapodaj sobie mocniejszy altek z vaku. Szukaj od Isuzu 1,7d
Tylko te mocniejsze [100A] są na pasek wielorowkowy i trzeba zmienić koło pasowe w alternatorze.
np http://allegro.pl/nowy-alternator-opel- ... 54745.html
Tylko te mocniejsze [100A] są na pasek wielorowkowy i trzeba zmienić koło pasowe w alternatorze.
teeeee zamiast wykupować stany jak chiński burżuj i napędzać im koniunkturę to kupił byś coś w polsceIgor V8 pisze:Wybierz sobie w Stanach to Ci ściągnę

Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii
- LSD
-
- Kontaktowanie:
Prezes - tak jak pisałem. Chińczyków nie chcę. Nie chciał bym jakiś niespodzianek klika tysięcy km od domu.Piotrek M pisze:Ty Mikołaj, a zapodaj sobie mocniejszy altek z vaku. Szukaj od Isuzu 1,7d
Oryginał w tej konfiguracji jest praktycznie nie do dostania. Dodatko vakupompa w nich jest połowę mniejsza niż w Patrolu. Nie wiem czy wydoli.
Igor - dzięki za informacje. Zobaczę te hamerykańskie, chociaż nie wiem czy warto jak użwywka od VW kosztuje 50 zł i jest ich pełno na Allegro.
Safari "Gucio" 4,2D
Patrol L60 "Dziadek" 4,0
Patrol L60 "Dziadek" 4,0
Jak tam sobie stryjenka życzy.LSD pisze:Prezes - tak jak pisałem. Chińczyków nie chcę. Nie chciał bym jakiś niespodzianek klika tysięcy km od domu.Piotrek M pisze:Ty Mikołaj, a zapodaj sobie mocniejszy altek z vaku. Szukaj od Isuzu 1,7d
Oryginał w tej konfiguracji jest praktycznie nie do dostania. Dodatko vakupompa w nich jest połowę mniejsza niż w Patrolu. Nie wiem czy wydoli.
Igor - dzięki za informacje. Zobaczę te hamerykańskie, chociaż nie wiem czy warto jak użwywka od VW kosztuje 50 zł i jest ich pełno na Allegro.
Możesz znaleźć oryginalny altek [ja mam taki u siebie tyle ze 65A i "pomimo mniejszego vacu" działa wsio poprawnie]
jeśli to ma być na 12V to Isuzu jest prawie P&P
liznąć delikatnie mocowanie szlifierką
mam działa pięknie nie marudze, samo waku jest identyczne/zamienne z patrolowym 
liznąć delikatnie mocowanie szlifierką

Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze
Wpisz sobie w googla "alternator z pompą vacu" (resztę ci się samo dopisze) i pooglądaj obrazki. Alternatory z vacupompami były w wielu pojazdach i pewnie coś dobierzesz. Kia sorento diesel - 110A i vacu z tyły pasuje? (kupisz już poniżej 300 zł sprawny oryginał). Tylko kółko do wymiany. W tranzitach też siedział dość mocny, koło 100A. Wspomniane isuzu 1.7d występujące w wielu autach. A jak masz wałek wyprowadzony, to nie da się dorobić ewentualnej blachy kotwicznej i przepiąć dotychczasowe vacu do nowego alternatora?
To, że jesteśmy w dupie, to jasne. Problem w tym, że zaczynamy się w niej urządzać.
- LSD
-
- Kontaktowanie:
Już dawno tak zrobiłem, tylko w każdym przypadku jest jakieś ale...Błażej pisze:Wpisz sobie w googla "alternator z pompą vacu" (resztę ci się samo dopisze) i pooglądaj obrazki. Alternatory z vacupompami były w wielu pojazdach i pewnie coś dobierzesz. Kia sorento diesel - 110A i vacu z tyły pasuje? (kupisz już poniżej 300 zł sprawny oryginał). Tylko kółko do wymiany. W tranzitach też siedział dość mocny, koło 100A. Wspomniane isuzu 1.7d występujące w wielu autach. A jak masz wałek wyprowadzony, to nie da się dorobić ewentualnej blachy kotwicznej i przepiąć dotychczasowe vacu do nowego alternatora?
Transit, Sorento, BMW TDS itp - nie pasują PnP trzeba przerabiać mocowania oraz koło pasowe.
Isuzu - starsze modele pasuje PnP ale dostać wersję 90 lub 100A jest praktycznie niemożliwe. Takie występowały w Vectrze 1,7TD z klimą. Jak są 100A to nowe chińczyki, a takiego na pewno nie kupię.
Ogólnie to najlepsza opcja ze wszystkich, pod warunkiem, że znajdę 100A.
Jest jeszcze wersja od Astry H 1,7CDTI który ma inne koło, ale wygląda podobnie. Muszę takiemu się przyjżeć z bliska.
Łoooo taki: http://allegro.pl/opel-corsa-astra-iii- ... 38214.html
Moje pytanie o elektryczną vacupompę wzieło się z tego, że znalazłem alternator 100A który idealnie pasuje do Patrola, ale wogóle pozbawiony jest pompy. Chodzi o alternator z Almery 2,2 dci.
Safari "Gucio" 4,2D
Patrol L60 "Dziadek" 4,0
Patrol L60 "Dziadek" 4,0
- vandall_jr
-
A nie lepiej zamontować mechanicznie Vacc na silniku(osobne mocowanie) i po sprawie
BUDUJEMY PROTOTYPY -Senior/Junior-517-80-83-86
www blaszczyk4x4.PL
www blaszczyk4x4.PL
- LSD
-
- Kontaktowanie:
Napędzana z paska klinowego - przymierzałem się, ale ogólnie mam deficit miejsca w tej okolicy silnika.vandall_jr pisze:A nie lepiej zamontować mechanicznie Vacc na silniku(osobne mocowanie) i po sprawie
Napędzana z innego miejsca - zbyt dużo kombinacji. Patrol 4,2D ma wałek rozrządu w kadłubie, więc ciężko wziąć napęd z krzywki.
Oryginalna mechaniczna vaku - biały kruk, nie do dostania u nas. Była montowana w 4,2D ale tylko w Y61.
Safari "Gucio" 4,2D
Patrol L60 "Dziadek" 4,0
Patrol L60 "Dziadek" 4,0
- vandall_jr
-
1.Strona pompy wspomagania, 2.nad alternatorem (podwójne koło pasowe i extra mocowanie). Moim zdaniem napęd mechaniczny jest tam do zrobienia, baza to pompa z RD28 i napęd paskowy, pewno masz klimę 

www blaszczyk4x4.PL
www blaszczyk4x4.PL
- LSD
-
- Kontaktowanie:
Uwierz mi, że nie ma miejsca - sprężarka i przwody klimy, turbina, intercooler, rury do niego oraz inny filtr powietrza zabrały cała przestrzeń wokół i przed silnikiem. Samo wyjęcie i włożenie alternatora to jest dłubanina na 2-3 godziny czasu.vandall_jr pisze:1.Strona pompy wspomagania, 2.nad alternatorem (podwójne koło pasowe i extra mocowanie). Moim zdaniem napęd mechaniczny jest tam do zrobienia, baza to pompa z RD28 i napęd paskowy, pewno masz klimę
Safari "Gucio" 4,2D
Patrol L60 "Dziadek" 4,0
Patrol L60 "Dziadek" 4,0
- vandall_jr
-
Uuuuu
napęd owej 2,8 vac elektryczny-hand made może jest rozwiązaniem. Łatwo nie będzie 

www blaszczyk4x4.PL
www blaszczyk4x4.PL
KIA k2500 nie podejdzie?
Dzwoniłeś po firmach handlujących częściami do określonych marek, czy grup samochodów? Masz firmy specjalizujące się w danej marce, masz firmy handlujące częściami do aut japońskich, itd...
http://olx.pl/oferta/alternator-astra-f ... 6gneh.html
http://olx.pl/oferta/hitachi-1-7-cdti-1 ... 3Ky85.html
http://olx.pl/oferta/alternator-opel-as ... 52Wqb.html
Szukałeś wpisując sobie jako hasło dany model auta? Nie wierzę, by wymiotło wszelkie używki.
Dzwoniłeś po firmach handlujących częściami do określonych marek, czy grup samochodów? Masz firmy specjalizujące się w danej marce, masz firmy handlujące częściami do aut japońskich, itd...
http://olx.pl/oferta/alternator-astra-f ... 6gneh.html
http://olx.pl/oferta/hitachi-1-7-cdti-1 ... 3Ky85.html
http://olx.pl/oferta/alternator-opel-as ... 52Wqb.html
Szukałeś wpisując sobie jako hasło dany model auta? Nie wierzę, by wymiotło wszelkie używki.
To, że jesteśmy w dupie, to jasne. Problem w tym, że zaczynamy się w niej urządzać.
- LSD
-
- Kontaktowanie:
Dzieki za rady, ale przeczytaj moje posty od poczatku to będziesz wiedział ze juz to wszystko przerobiłem.
Poszukuje juz konkretnie:
Używany, oryginalny alternator Hitachi montowany w Oplach Vectra B i Astra II 1,7 z klima. Ta wersja ma 100A ( standardowe maja 70A) oraz napęd na klasyczny pasek klinowy "13".
Za pomoc w ujęciu w/w alternatora przewidziana nagroda
Używany, oryginalny alternator Hitachi montowany w Oplach Vectra B i Astra II 1,7 z klima. Ta wersja ma 100A ( standardowe maja 70A) oraz napęd na klasyczny pasek klinowy "13".

Safari "Gucio" 4,2D
Patrol L60 "Dziadek" 4,0
Patrol L60 "Dziadek" 4,0
gdyby to było takie proste sam bym miał 2 na podmianke 
ogólnie szrot+ długie szukanie, potem porządna regeneracja, są też firmy które potrafią zwiększyć zapasik w tym altku nawet do 120A pytanie jak długo to działa....

ogólnie szrot+ długie szukanie, potem porządna regeneracja, są też firmy które potrafią zwiększyć zapasik w tym altku nawet do 120A pytanie jak długo to działa....
Quidquid latine dictum sit, altum videtur
- LSD
-
- Kontaktowanie:
Dlatego wolę zmęczony życiem oryginał - idealnie gdyby nigdy nie był naprawiany bo wiadomo co serwisy na ogół pakują do środka... tanie częścilbl78 pisze:gdyby to było takie proste sam bym miał 2 na podmianke

Safari "Gucio" 4,2D
Patrol L60 "Dziadek" 4,0
Patrol L60 "Dziadek" 4,0
- LSD
-
- Kontaktowanie:
Jak na razie to znalazłem takie nowe, prosto z ASO OPLA za około 1000 zł. Siem zastanawiam czy chcę dać tyle za alternatorLSD pisze:Dzieki za rady, ale przeczytaj moje posty od poczatku to będziesz wiedział ze juz to wszystko przerobiłem.

Safari "Gucio" 4,2D
Patrol L60 "Dziadek" 4,0
Patrol L60 "Dziadek" 4,0
- janusz k160
-
Ja mam z Hyundaia H1-vacu przełożone z nissana -110A -robi ,obsłuduje mi 2 aku
Nie wiem tylko, czy są one takie same-ja mam patrola 2,8 TDi

Paranoja to znajomość wszystkich faktów.William S.Borroughs
k1603.3TD,Y612.8TDIC,Qashqai+2 1.6dci
k1603.3TD,Y612.8TDIC,Qashqai+2 1.6dci
- Wowos
-
- Kontaktowanie:
Pasuje w miejsce starego w miarę ludzko ? Jak mi mój klęknie to trzeba będzie zaszczepić....
y60 autobus, czerwony.