Żarówki h4
Moderator: Marcin-Kraków
Żarówki h4
Bry
Kupuje nowe przednie lampy do swojego Y60 i jako,że zawsze miałem mało światła chcę zainwestować w mocniejsze żarówy H4.
Dużo pozytywnych opinii słyszałem o Osram Night Breaker, czy macie może jakieś jeszcze propozycje żarówek o mocniejszym świetle ?
http://allegro.pl/h4-zarowka-osram-nigh ... 06856.html
Kupuje nowe przednie lampy do swojego Y60 i jako,że zawsze miałem mało światła chcę zainwestować w mocniejsze żarówy H4.
Dużo pozytywnych opinii słyszałem o Osram Night Breaker, czy macie może jakieś jeszcze propozycje żarówek o mocniejszym świetle ?
-
-
Re: Żarówki h4
Mam te Osramy w Peugeocie i faktycznie świecą lepiej i jest to zauważalne.Piotrek M pisze:Bry
Przepalają się częściej i pierwsza zjarała się po niecałych 4 miesiącach, czy jakoś tak. Po zmianie na drugi cały nowy kpl. śmigam już lekko ponad rok i jest

W Hyundaiu miałem Philips +130% czy jakoś tak i padły też po około roku. Teraz mam jakieś tanie Tungsram +uj wie ileś tam i dają bardzo dobrze, chyba nawet lepiej niż poprzednie Philipsy ale mają jeden feler - jedna żarówka (prawa) widać jak stoję przy ścianie że rozprasza dziwnie światło. Gdy zamieniłem cały czas ta sama żarówka rozpraszała światło niezależnie od lampy, w którą była wetknięta więc to wina na 100% żarówki. Nie wiem czy taka się trafiła czy tak one mają. Ludzie czasem w nocy mi mygają, nie wiem czy dlatego że żarówka jest taka jaka jest, czy dlatego że faktycznie mocniej to wszystko sieci.
U mnie w Montku zmieniłem na tungsramy +120% i dają radę, diagnosta też nie ma zastrzeżeń inni też nie 

Position between East and West makes it ideal for a home base while travelling around the world...
- gÓral świętokrzyski
- Kontaktowanie:
trza tylko pamiętać ,że te mocniejsze żarówki szybciej się przepalają
dlatego ja wróciłem do zwykłch H4 bo nie chce mi się co kilka miesiacy wymieniać

dlatego ja wróciłem do zwykłch H4 bo nie chce mi się co kilka miesiacy wymieniać
Bo trzeba rzadziej używać 

Position between East and West makes it ideal for a home base while travelling around the world...
Zakupiłem w/w, zobaczymy ile wytrzymają i czy były warte swojej ceny
- milczacy12
Dlatego dobrze mieć na co dzień światła dzienne (byle nie badziewne chińskie LED).gÓral świętokrzyski pisze:trza tylko pamiętać ,że te mocniejsze żarówki szybciej się przepalają![]()
-
Hilux has me...
Hilux has me...
To wersja zgodna z przepisami.
- Szumak
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
Żarówki przepalają się w momencie włączenia gdy wolfram jest jeszcze zimny. Jeśli już chce się kupować nietanie zestawy żarówek dających dużo więcej światła to może warto pomyśleć o układach typu "softstart" włączonych w obwód świateł?
Przykładowe rozwiązanie jest dostępne tutaj: https://sklep.avt.pl/avt1599.html
Ja szukam jednak prostszego układu, bez dodatkowych przekaźników. Można znaleźć schematy na elektrodzie - jednak jeszcze nie robiłem testów, chroniczny brak czasu
Przykładowe rozwiązanie jest dostępne tutaj: https://sklep.avt.pl/avt1599.html
Ja szukam jednak prostszego układu, bez dodatkowych przekaźników. Można znaleźć schematy na elektrodzie - jednak jeszcze nie robiłem testów, chroniczny brak czasu

Asia Rocsta 1.8 Wersja Piknikowa - w trakcie remontu.
ma ktos doświadczenie z H4 ledowymi?
jest tego troche w necie do kupienia ale jak to świeci?
jest tego troche w necie do kupienia ale jak to świeci?
Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze
Była dyskusja o tym. Badziew, chujnia z grzybnią i takie tam.
Ja przytoczę tylko jeden argument.
To, jak świeci lampa, zależy w dużej mierze od tego, gdzie umiejscowiony względem lustra jest żarnik. A teraz obczaj sobie jak skonstruowana jest taka ledówka.
Ja przytoczę tylko jeden argument.
To, jak świeci lampa, zależy w dużej mierze od tego, gdzie umiejscowiony względem lustra jest żarnik. A teraz obczaj sobie jak skonstruowana jest taka ledówka.
XTZ 750
Outback EJ25 MT
Outback EJ25 MT
- Szumak
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
No i jeszcze jedna sprawa: Ledowe H4 można by było użyć co najwyżej w oświetleniu roboczym. Nie widziałem osobiście reflektorów "głównych" dopuszczonych do ruchu drogowego z homologacją na takie źródło światła - w głównej mierze zapewne z powodu o którym pisze ernil.
Szybciej jestem sobie w stanie wyobrazić zastosowanie ledowych H3 w światłach przeciwmgielnych czy do jazdy dziennej, choć tu stosuje się rozwiązania dedykowane.
Szybciej jestem sobie w stanie wyobrazić zastosowanie ledowych H3 w światłach przeciwmgielnych czy do jazdy dziennej, choć tu stosuje się rozwiązania dedykowane.
szkoda
już mi się marzyło obniżenie zużycia prundu

już mi się marzyło obniżenie zużycia prundu

Quidquid latine dictum sit, altum videtur
- Szumak
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
To proponuję zainteresować się homologowanymi lampami ledowymi na tył - jest tego sporo na rynku i daje już zauważalną oszczędność energii.
A przy opadach śniegu już widzę, a raczej nie widzę jak będzie wyglądać leflektor z żarówką h4 Led 

y61 2.8 seria + wd21 3.0 v6 3 Link Sas, 33" + e38 4.0 v8
- Szumak
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
Kupujesz matę grzewczą do lusterek i oklejasz reflektor
a poważniej to myślałem o tym rozwiązaniu odnośnie dodatkowych reflektorów drogowych w warunkach zimowych...

- Blackbear
- Kontaktowanie:
Tungsram h4 megalight +120% robi robotę i za cenę Osram czy Philipsa masz dwa komplety. Mocniejsze żadne nie są. Wszystkie maja 55/60W. Chcesz mocniejsze to kup 90/100W. Ale mogą ci usmażyć odbłyśniki i nie mają homologacji 

Było Pajero, jest Galant
Ostatni AUTO ŚWIAT(Nr 46) zawiera dość fajny test 30 żarówek H4 różnych firm.
Grunthor
Coś mi się wydaje, że lampy to się homologuje na pojeździe (do pojazdu), tzn nie możesz se wstawić jakiś tam lamp.Szumak pisze:To proponuję zainteresować się homologowanymi lampami ledowymi na tył - jest tego sporo na rynku i daje już zauważalną oszczędność energii.
Jako dżentelmen upijam się po 18-stej.
pio999 pisze:A przy opadach śniegu już widzę, a raczej nie widzę jak będzie wyglądać leflektor z żarówką h4 Led
Hm. Tyle, że te LED'y które mają na tyle poważną wartość świetlną aby można byłoby rozważać je jako oświetlenie zasadnicze, mają również pewne straty (niemałe) ciepła, i to nie jest tak jak w lampkach choinkowych, że są zimne

"Panie doktorze, koledzy mogą częściej i więcej...
-Jaki problem? Chwal się Pan jak oni."
Homologacja dotyczy importera lub producenta pojazdu. Użytkownika dotyczy zgodność z warunkami technicznymi.jradek pisze:Coś mi się wydaje, że lampy to się homologuje na pojeździe (do pojazdu), tzn nie możesz se wstawić jakiś tam lamp.Szumak pisze:To proponuję zainteresować się homologowanymi lampami ledowymi na tył - jest tego sporo na rynku i daje już zauważalną oszczędność energii.
"Panie doktorze, koledzy mogą częściej i więcej...
Ja proponuję jeszcze mały eksperyment - potrzebny będzie kawałek przewodu. Przy włączonych światłach należy podłączyć tym przewodem zasilanie w lampie z plusem akumulatora. Od razu mówię, że nic się nie spali, nic nie uszkodzi. Po prostu przewodem robisz bypass omijając elektrykę pojazdu. Jeśli żarówka wyraźnie jaśniej zaświeci, to świadczy o spadkach napięcia na kolejnych elementach instalacji. W takich przypadkach zalecam wykonanie nowej instalacji świateł z przekaźnikami, a dotychczasową wykorzystać jako sterowanie.
To, że jesteśmy w dupie, to jasne. Problem w tym, że zaczynamy się w niej urządzać.