Jakie lampy na dach i zderzak? Polskie halogeny czy chińskie ledy?

masz problem z alternatorem, rozrusznikiem ? nie wiesz jak podłączyć halogeny ?

Moderator: Marcin-Kraków

Awatar użytkownika
Blackbear
Kontaktowanie:

Jakie lampy na dach i zderzak? Polskie halogeny czy chińskie ledy?

Post autor: Blackbear » ndz gru 25, 2016 5:06 pm

Mam plan noworoczny zorganizować sobie oświetlenie dodatkowe do swojego Pajero. Tydzień temu miałem przyjemność odkopywać się w lesie w kompletnych ciemnościach i doszło do mnie, że światło po zmroku to rzecz nieodzowna. :D
Na dach z przodu jakie lampy dać? Skupiające (spot) czy rozpraszające (flood)? Wydaje mi się, że na dach powinny iść szperacze by doswietlać dal, a na zderzak rozpraszające. Na zderzaku (bullbar) obecnie mam zamontowane duże halogeny dalekosieżne IPF na h4 100/90w. Długiego żywota im nie wróżę. Klosze już niedawno spawałem. Na tył chcę zamontować dwa rozpraszające halogeny led kwadratowe, które czekają już w pudełkach. Lampy zamontuję na belkach rynienkowych. Na boki raczej logiczne, że rozpraszające. Jeśli błądzę to wyprostujcie proszę :)
Ostatnio zmieniony sob gru 31, 2016 3:48 am przez Blackbear, łącznie zmieniany 1 raz.
Było Pajero, jest Galant

Awatar użytkownika
Blackbear
Kontaktowanie:

Re: Jakie lampy i gdzie? Polskie halogeny czy chińskie Ledy?

Post autor: Blackbear » sob gru 31, 2016 3:46 am

Las rąk do odpowiedzi widzę. :cry: Ja rozumiem, że temat był już wałkowany, lecz większość fotek z waszych porównań poszło dzięki serwerom w las. Po namyśle pozwolę sobie zmodyfikować zapytanie.
Na tą chwilę rozważam wybór między polskimi halogenami, a chińskimi ledami nonejm, ponieważ ceny są mniej więcej zbliżone. Chciałbym mieć ledy, jednak myślę jak typowy Polaczek czyli chcę tanio i dobrze. Na chińsko-polskich DRL sie już właśnie przejechałem. Nie przeżyły nawet jednego wyjazdu do lasu :lol:. Wolałbym jednak mieć niezawodne i sprawne, niż szpanerskie atrapy. Jak to jest z tymi ledami w praktycznym OR? Śmiem twierdzić, że halo będzie działać nawet z piaskiem i wodą do połowy w kloszu, na co z kolei chiński led zdupi się na sam widok :). Wobec powyższego wybór wydaje mi się logiczny.
Chciałbym się utwierdzić w swoim przekonaniu :wink:.
Było Pajero, jest Galant

Awatar użytkownika
jradek

Re: Jakie lampy na dach i zderzak? Polskie halogeny czy chińskie ledy?

Post autor: jradek » sob gru 31, 2016 9:02 am

Zamienilem duze porzadne halogeny wessena na male polskie ledy wessena i nie zaluje. Z tylu mam chinskiego leda i tez dziala. Wybralem ledy ze wzgledu na niski pobor pradu, maly rozmiar i duzo swiatla. Z malymi ledami auto nie wyglada tez jak czarny raper obwieszony zlotem. Lampy halogenowe moga sie schowac. Niestey ledy nie maja homologacji. W najblizszym czasie podepne je przez diody do dlugich.
Jako dżentelmen upijam się po 18-stej.

Awatar użytkownika
plum76
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: plum76 » sob gru 31, 2016 9:53 am

mam nadzieje ze linki na allegor mozna wrzucac.
Jest jakis gosc z lubelskiego co chinczyki sciaga i pod kazdym produktem na allegor pokazuje jak co swieci. Możesz sobie popatrzec http://allegro.pl/listing/user/listing. ... d=10325521

ja na dachu mama robocze ledy wessema i dobrze dają ale żałuje że nie wziąłem lamp co świeca dalej bo te dają szeroki strumień i blisko. Bardziej na tył lub bok się nadają. Teraz wessem wypuścił nowy model dalekosiężnych http://sklep.wesem.pl/4/6805/lampy_drog ... ypu_fervor
tanie nie sa ale to chyba konkurencja do Helli tych dużych.
fj40+1uz=uzj40

Awatar użytkownika
Blackbear
Kontaktowanie:

Post autor: Blackbear » sob gru 31, 2016 12:12 pm

Wziąłem pod tablicę chińskie nonejmy i halogeny wessema nie bez powodu. Ledy wessema i im podobne inne markowe produkty są na chwilę obecną poza moim zasięgiem. Odpadają ze względu na cenę.

Tak mniej więcej to jakiej mocy ledy odpowiadają halogenowi takiemu prostokątnemu np. Wessem LPR1A?
Było Pajero, jest Galant

Awatar użytkownika
kpeugeot

Kontaktowanie:

Post autor: kpeugeot » sob gru 31, 2016 3:05 pm

ten z allegro to yoorek - handluje tym od dawna pewnie coś doradzi - ale jak ma być bardzo tanio - to on syfu nie ma
ma chińczyki ale jakościowo całkiem całkiem
TARO 3,0V6 LJ70 LJ78
Forum broni, forum radzi, forum nigdy Cię nie zdradzi!!

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”