Alternator- Ładowanie
Moderator: Marcin-Kraków
- cowboy_3151
Alternator- Ładowanie
Alternator jak zacznie to ładuje bardzo Ładnie (niweluje każde zapotrzebowanie na pobór pradu- przynajmniej na razie) ale póżno zaczyna podawac prad. Pobór swiateŁ mijania niweluje gdzies okoŁo 1500 obrotów silnika tj. okoŁo 3-3,4tys.obrotów wirnika.
KoŁo na alternatorze jest nie orginalne jaką powinno miec srednice nie wiem.
Pytanie brzmi czy zmniejszenie koŁa na alternatorze wpŁynie na jego wybuchowość. Do jakich obrotów morzna wkrecić alternator.
Ja chcę zmnieiszyć koŁo tak aby wczesniej zaczynaŁ Ładować.Poprostu aby wczesniej osiagaŁ te 3-3,4tys.obrotów przy których zaczyna Ładowac.
min.obroty alternatora gdzieś 2800
max.obroty gdzieś 12000.
Acha regulator jest ektroniczny i nie jest regulowany, napewno dziaŁa dobrze tj. utrzymuje należyte napjęcie.
KoŁo na alternatorze jest nie orginalne jaką powinno miec srednice nie wiem.
Pytanie brzmi czy zmniejszenie koŁa na alternatorze wpŁynie na jego wybuchowość. Do jakich obrotów morzna wkrecić alternator.
Ja chcę zmnieiszyć koŁo tak aby wczesniej zaczynaŁ Ładować.Poprostu aby wczesniej osiagaŁ te 3-3,4tys.obrotów przy których zaczyna Ładowac.
min.obroty alternatora gdzieś 2800
max.obroty gdzieś 12000.
Acha regulator jest ektroniczny i nie jest regulowany, napewno dziaŁa dobrze tj. utrzymuje należyte napjęcie.
- cowboy_3151
Z tymi diodami to posprawdzam ale jak zaŁapie jak to zrobić bez wylutowywania bo niestety schematu do sprawdzania alternatora 12 diodowego to nie znalazŁembanan pisze:takie coś się dzieje jak któraś dioda jest zjarana - ładuje, ale ma małą moc.
kółko owszem też ma znaczenie ale musiała by być duża różnica - od czego ten alt. jest?

co do tego od czego jest ten alternator to trudno powiedzieć, jakies ruskie usrojstwo bez szczotkowe- gdzieś miaŁem jego oznaczenie ale musze poszukac i wtedy może będe wiedziaŁ od czego choć wątpie.
a ta różnica to chyba nie az tak wielka bo na promieniu zewnętrznym koŁa to okoŁo 1,5cm by wyszŁo.
- cowboy_3151
Mam takie pytanko mam silnik z merca 2.4D i ( samochód UAZ 469)...
Sprawa wygląda tak mam problemy z ładowaniem , ale Zaczne może od
początku , nie miałem akumulatora , wiec porzyczyłem od kolegi , alkumulator ma sporą moc ale ... za pierwszym razem fura zapaliła bez problemu za drubim podobnie ale za każdym następnym razem akumulator kręcił coraz słabiej , ojciec dowiedział się od jednego mechanika jak sprawdzić ładowanie i wyszło na to że nawed kiedy silnik
pracuje prąd jest cały czas poierany z akumulatora ...
I teraz moje pytanie jest następujące co jest nie tak
Alternator
Złe podłączenie
5
5
I jeszcze jedna sprawa po zakupieniu mojego samochodu przekonałem się
że brak jest w nim skrzynki bezpiecznikowej na instalaci elektrycznej
5
5
Sprawa wygląda tak mam problemy z ładowaniem , ale Zaczne może od
początku , nie miałem akumulatora , wiec porzyczyłem od kolegi , alkumulator ma sporą moc ale ... za pierwszym razem fura zapaliła bez problemu za drubim podobnie ale za każdym następnym razem akumulator kręcił coraz słabiej , ojciec dowiedział się od jednego mechanika jak sprawdzić ładowanie i wyszło na to że nawed kiedy silnik
pracuje prąd jest cały czas poierany z akumulatora ...
I teraz moje pytanie jest następujące co jest nie tak

Alternator

Złe podłączenie

I jeszcze jedna sprawa po zakupieniu mojego samochodu przekonałem się
że brak jest w nim skrzynki bezpiecznikowej na instalaci elektrycznej

GAZ69>UAZ469>SJ413>PATHFINDER>Grand Cherokee 5.2 v8 ZJ
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
Zrobiłem ładowanie , kupiłem nowy akumulator i zaczeły się problemy
alternator nie jest w stanie doładowywać akumulatora jest poprostu
zasłaby ...
I teraz moje pytanie jest takie , z czego alternator sobie zkombinować
, akumulator mam 92Ah 760A
5
5
zasłaby ...
, akumulator mam 92Ah 760A

GAZ69>UAZ469>SJ413>PATHFINDER>Grand Cherokee 5.2 v8 ZJ
najlepiej z takiego mietka z jakiego masz serduchoKiller17 pisze:Zrobiłem ładowanie , kupiłem nowy akumulator i zaczeły się problemy
zasłaby ...
, akumulator mam 92Ah 760A5
5

A jak to sprawdziłeśKiller17 pisze:Zrobiłem ładowanie , kupiłem nowy akumulator i zaczeły się problemy
zasłaby ...
, akumulator mam 92Ah 760A5
5

Ja mam (narazie) 55A i przy aku 100Ah wydaje .
LJ 70
"Wymiana alternatora na większy" w tym dziale..
http://www.rajdy4x4.pl/forum/viewtopic. ... 756cade042

http://www.rajdy4x4.pl/forum/viewtopic. ... 756cade042
Jak to mówią: z każdym dniem nieuchronnie wzrasta liczba osób, które mogą mnie pocałować w dupę