pytanko do speców - alternator, diody...

masz problem z alternatorem, rozrusznikiem ? nie wiesz jak podłączyć halogeny ?

Moderator: Marcin-Kraków

Awatar użytkownika
Mroczny

pytanko do speców - alternator, diody...

Post autor: Mroczny » czw sie 31, 2006 7:29 pm

Witajcie. Mam dwie instalacje elektryczne; podstawowa 24V i dodatkowa 12V (osobne baterie, osobne alternatory). Dodatkową wzbudzam magicznym przełącznikiem i ładuje. System działa, prądu sporo, wszystko ok. Ale czasem demencja starcza daje znać o sobie i po wyłączniu silnika nie przełączam wspomnianego magicznego pstryczka. Co powoduje rozładowywanie baterii drugiej instalacji. No i w przypływie geniuszu wpadłem na pomysł zainstalowania za drugim alternatorem jakiejś diody, coby prąd puszczała w jedną (właściwą) stronę. No i teraz pytanie - bredzę od rzeczy czy ma to odrobinę sensu? Jak ze wzbudzaniem drugiego altrnatora?

prosze w prostych słowach bom niekumaty w tej materii

Błażej

Post autor: Błażej » czw sie 31, 2006 7:41 pm

Diody za alternatorem nie potrzebujesz, bo prostowniczych w nim już siedzi 6 + 3 diody wzbudzenia w niektórych modelach. Poza tym dodatkowa dioda spowodowałaby spadek rzędu 0,7 V. Musisz zlokalizować przez co tracisz prąd. Możliwości jest kilka: upływność akumulatora, który gubi prąd sam z siebie, uszkodzona dioda w alternatorze, która faktycznie powoduje cofanie prądu przez alterantor, inne zwarcie lub obciążenie w sieci 12V, regulator podłączony na stałe, który non stop wzbudza alternator.
Alternator mógł dostać jakiegoś "strzała" z wyższego napięcia i mogło mu te diody lub regulator "ruszyć".
W którym miejscu instalcji masz założony ten wyłacznik?

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » czw sie 31, 2006 7:44 pm

piękne dzięki kolego

przełącznik mam wpięty tak jak stacyjka (się znaczy posiłkowałem się instrukcji PF125p przy montażu), ale za cholerę sobie nie przypomnę

w każdym razie wiem co robić - udać się do elektryka
pozdrawiam

Błażej

Post autor: Błażej » pt wrz 01, 2006 10:11 am

Jeśli to alternator obcowzbudny, czyli taki, ktory musi dostać napięcie wzbudzenia, by zacząć pracować, to wystarczy jak wyłaczać będziesz zasilanie regulatora napięcia (styk 15 regulatora). Możesz na wyłączonym "systemie" odczepić główny przewód prądowy z alternatora i za pomocą amperomierza sprawdzić, czy płynie tamtędy jakis prąd. Jeśli tak, to masz jakieś przebicie w altrnatorze. Odczep też całkiem aku i sprawdź, czy sam z siebie nie traci napięcia.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”