gdzie to podłączyć ...

masz problem z alternatorem, rozrusznikiem ? nie wiesz jak podłączyć halogeny ?

Moderator: Marcin-Kraków

TNT

gdzie to podłączyć ...

Post autor: TNT » ndz gru 17, 2006 6:32 pm

Mam kilka pytań odnośnie stacyjki (Merc W463, podobna (chyba) jak w 124), może wiecie jaki kolor kabla odpowiedzialny jest( w stacyjce) za:

- wyjście ACC
- wyjście zapłonu
- wyjście startu rozrusznika

potrzebuje tego do zamontowania alarmu z funkcją odpalania samochodu z pilota taki bajer kupiłem niedawno i wszystko mam podłączone oprócz tego ...

i jeszcze jedno małe pytanko:

gdzie po uruchomieniu pojawi się 12 V (funkcja która ma rozpoznać ze silnik zostal odpalony )...

za inf z góry dziękuje - sprawa pilna we wtorek chce kończyć ... pozdrawiam
W463 300GD; W126 560SE

Awatar użytkownika
Miskiller

Re: gdzie to podłączyć ...

Post autor: Miskiller » ndz gru 17, 2006 6:43 pm

TNT pisze:gdzie po uruchomieniu pojawi się 12 V (funkcja która ma rozpoznać ze silnik zostal odpalony )...
pojawi sie na alternatorze... blizej ci bedzie pod licznik sie podpiac do lampki ladowania...

a reszte kabli to zarowka w reke i sprawdzaj na stacyjce, 30 plus z aku, 15 po przekreceniu, 50 starter...
z drugiej strony to jak podlaczyles reszte przewodow ?
4-ta REAKTYWACJA.Zrobie sobie PTO do Quada...a co ? umiem..

TNT

Post autor: TNT » ndz gru 17, 2006 7:44 pm

dzięki :) no wlasnie tak myślałem nad alternatorem ...

a co do podłączenia to tak: miałem instrukcje starego alarmu i nowego :) wystarczyło popatrzeć na dwie i już lutujemy itd ... a co niewiedziałem to doczytałem ,jeszcze znalazłem instrukcje jak podłączyć alarm do 124 (chyba serwisówka), ale niestety tam nie ma nic o stacyjce...
W463 300GD; W126 560SE

Awatar użytkownika
Doktor-Granat

Post autor: Doktor-Granat » ndz gru 17, 2006 7:55 pm

Pojedz do alarmów :wink:
Nigdy nie mów Będę , bo Nie Będziesz. Zawsze mów Jestem! "GRANAT"

Błażej

Post autor: Błażej » ndz gru 17, 2006 8:36 pm

Podłączanie się z przewodami zasilającymi w okolicach stacyjki, jest traktowane jako amatorszczyzna. Jest to bardzo łatwe do zlokalizowania i odłączenia alarmu. Montaż alarmu należy przeprowadzić tak, by jak najbardziej utrudnić sprawę ewentualnemu intruzowi. I radzę wplątać się gdzieś głębiej. Pamiętaj jeszcze, że 12 V po stacyjce NIE MOŻE zanikać w momencie rozruchu.
12V po uruchomieniu silnika pojawi się na przewodzie idącym do lampki kontrolnej ładowania lub na przewodzie idącym z lampki kontrolnej ciśnienia oleju do czujnika (po rozwarciu czujnika, czyli otarciu obwodu, na przewodzie pojawi się 12V "przechodzące" przez żarówkę).

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”