Kontrolka świateł drogowych
Moderator: Marcin-Kraków
Kontrolka świateł drogowych
Witam! Nie wiem jak się do tego zabrać, więc proszę kogoś sprytnego w tym temacie o pomoc. Problem dotyczy Pajero I, w którym nie zapala się niebieska kontrolka świateł drogowych, żarówka i bezpieczniki są w porządku, gdzie mam szukać przyczyny?
Re: Kontrolka świateł drogowych
W Pajero I, bo w uazie działaschnitzer pisze:Witam! Nie wiem jak się do tego zabrać, więc proszę kogoś sprytnego w tym temacie o pomoc. Problem dotyczy Pajero I, w którym nie zapala się niebieska kontrolka świateł drogowych, żarówka i bezpieczniki są w porządku, gdzie mam szukać przyczyny?

Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii
Barzdo zabawne! W Trabancie mojego dziadka też działa!klucz13 pisze:W Pajero I, bo w uazie działaschnitzer pisze:Witam! Nie wiem jak się do tego zabrać, więc proszę kogoś sprytnego w tym temacie o pomoc. Problem dotyczy Pajero I, w którym nie zapala się niebieska kontrolka świateł drogowych, żarówka i bezpieczniki są w porządku, gdzie mam szukać przyczyny?
no to przenieś do Pajeroschnitzer pisze:Barzdo zabawne! W Trabancie mojego dziadka też działa!klucz13 pisze:W Pajero I, bo w uazie działaschnitzer pisze:Witam! Nie wiem jak się do tego zabrać, więc proszę kogoś sprytnego w tym temacie o pomoc. Problem dotyczy Pajero I, w którym nie zapala się niebieska kontrolka świateł drogowych, żarówka i bezpieczniki są w porządku, gdzie mam szukać przyczyny?

a tak na poważnie to sprawdź czy do żarówki wogóle dochodzi prąd a jak dochodzi to czy masa jest ok - czyli przyczyn szukaj w kablach i "wtyczkach"
Kontrolka świateł długich zazwyczaj jest zasilana z tego samego przewodu, z którego są zasilane żarówki w reflektorach.Tu masz drogę prostą:
1. sprawdzasz, czy światła działają.
2. sprawdzasz stan żarówki - piszesz, że sprawna ale wymień ją dla pewności.
3. sprawdzasz, czy na złączu żarówki jest masa i czy pojawia się napięcie po włączeniu długich.
4. szukasz przerwy: połączenia w zegarach, złącze, przewód.
Znajdź, który to kabelek odpowiada za tą kontrolkę i spróbuj podać na niego 12V i sprawdź czy się zaświeci.
1. sprawdzasz, czy światła działają.
2. sprawdzasz stan żarówki - piszesz, że sprawna ale wymień ją dla pewności.
3. sprawdzasz, czy na złączu żarówki jest masa i czy pojawia się napięcie po włączeniu długich.
4. szukasz przerwy: połączenia w zegarach, złącze, przewód.
Znajdź, który to kabelek odpowiada za tą kontrolkę i spróbuj podać na niego 12V i sprawdź czy się zaświeci.