Witam.
Mam w tej chwili w GAZ-e 69 podłączony plus na karoserie. Chce zmienić na minus, tak jak jest w normalnych samochodach. Zmieniam przy okazji prądnice na alternator. W związku z tym pytanie . Co trzeba zmienić w instalacji przy zmianie biegunów ?
Pzdr
Zmiana z plusa na karoserii na minus.
Moderator: Marcin-Kraków
- Jakub_AK77
- Kontaktowanie:
Zmiana z plusa na karoserii na minus.
GAZ nadjechał, teraz kupa roboty. No ale mam czego chciałem. GAZ 69M 1971.
-
-
Po pierwsze podłączenie akumulatora.
Po drugie - nie wiem czy masz oryginalne wskaźniki. Jeżeli tak (te z termobimetalowym ustrojem) to zmiana kierunku prądu nie wpłynie na ich wskazania.
Po trzecie - nie bardzo wiem po co zmieniać cewkę, skoro napięcie zostaje po staremu, czyli 12V. Zmiana biegunowości chyba nie powinna mieć znaczenia. Przykład - nasz stary poczciwy Żuk. I stare egzemplarze (z plusem na masie) i nowsze z minusem miały tą samą cewkę.
Po czwarte - odbiornik radiowy, jak masz w stylu Safari 2A lub inny przystosowany do plusa na masie.
Po drugie - nie wiem czy masz oryginalne wskaźniki. Jeżeli tak (te z termobimetalowym ustrojem) to zmiana kierunku prądu nie wpłynie na ich wskazania.
Po trzecie - nie bardzo wiem po co zmieniać cewkę, skoro napięcie zostaje po staremu, czyli 12V. Zmiana biegunowości chyba nie powinna mieć znaczenia. Przykład - nasz stary poczciwy Żuk. I stare egzemplarze (z plusem na masie) i nowsze z minusem miały tą samą cewkę.
Po czwarte - odbiornik radiowy, jak masz w stylu Safari 2A lub inny przystosowany do plusa na masie.
Trzynastego w piątek o godzinie 13.13 sprzedałem Nivkę
- Miskiller
-
cewki ktore widzialem maja oznaczenia biegunowosci... wiec raczej ma to znaczenie...Niva'94 pisze:Po trzecie - nie bardzo wiem po co zmieniać cewkę, skoro napięcie zostaje po staremu, czyli 12V. Zmiana biegunowości chyba nie powinna mieć znaczenia.
4-ta REAKTYWACJA.Zrobie sobie PTO do Quada...a co ? umiem..
- Jakub_AK77
- Kontaktowanie:
Gazowej/Żukowskiej cewce napewno nie robi to różnicyMiskiller pisze:cewki ktore widzialem maja oznaczenia biegunowosci... wiec raczej ma to znaczenie...Niva'94 pisze:Po trzecie - nie bardzo wiem po co zmieniać cewkę, skoro napięcie zostaje po staremu, czyli 12V. Zmiana biegunowości chyba nie powinna mieć znaczenia.
Choroba Gaz69.
Wszelkie wartościowe foty wysyłajcie na @, a znajdą sie tu www.luk.desk.pl
Wszelkie wartościowe foty wysyłajcie na @, a znajdą sie tu www.luk.desk.pl