Mam pytanie:
Wkladam nowy silnik i na silniku (na wale korbowym, na zewnątrz na tam gdzie koło pasowe) będę mial tarczkę z wycięciami + czujnik położenia wału.
Niestety, nie mam możliwosci zabudowania tego. Zakładam że czujnik jest hermetyczny, a jak nie będzie to go tak zakleje żeby był.
Czy jak zatopie to ustrojstwo w błocie, to powinno poprawnie działać ? Jakie macie doświadczenia w nowoczesnych silnikach ?
Piotrek
czujnik położenia wału
Moderator: Marcin-Kraków
- piotrek_uaz
czujnik położenia wału
zmota sie mota
Długie pagiero osobówka

Długie pagiero osobówka

Re: czujnik położenia wału
Wszystkie znane mi czujniki położenia wału do celów motoryzacyjnych są hermetyczne, tzn. zalane żywicą + ewentualne dławiki.
A i tak padają, czego doświadczyłem pewnego sobotniego wieczoru, daleko od domu, w wyrobie o nazwie C5
A i tak padają, czego doświadczyłem pewnego sobotniego wieczoru, daleko od domu, w wyrobie o nazwie C5

VW T4 syncro, 2.4D, long 

- piotrek_uaz
Re: czujnik położenia wału
Z czujnikiem nie jest problem. Moge wrzucic na pake jeszcze 3 zapasowe, koszt nie jest znaczacy.A.F. pisze:Wszystkie znane mi czujniki położenia wału do celów motoryzacyjnych są hermetyczne, tzn. zalane żywicą + ewentualne dławiki.
Natomiast czy jak bedzie woda miedzy tarczka a czujnikiem (samochod zanurzony po maske w wodzie) to bedzie to dzialac ?
Piotrek
zmota sie mota
Długie pagiero osobówka

Długie pagiero osobówka